Отговори
# 195
  • По света и у нас
Как така? Родителите са разведени ли? И единият приема децата да се бият, а другият не приема?

децата в едно семейство съвсем спонтанно се обичат. Възрастните само им обръщат внимание на това, че се обичат.
Не мисля, че обичта е спонтанна. Напротив даже, съревнованието и ревността са по-спонтанния вариант.
Даже и при деца с голяма разлика. Аз не съм виждала семейство, при което децата да не се дрънкат едно с друго, има игри, има и приятелство, но при малките особено, приятелството трае е 5 минути, а дрънкането е 55 минути /ч. 
И най-често по-голямото се дразни на по-малкото, а по-малкото иска да си играе с по-голямото. По-голямото е травмирано от по-малкото защото все си мисли, че ще му отнеме нещо.

# 196
Говорите за момиче и момче, там предполагам е лесно, момчето лесно схваща, че момиченцето е по-нежно и трябва да го закриля. Момичето едва ли налита на бой.
Човекът има две момчета. Без съмнение са по-войнствени един към друг от момиче и момче. Тъй че не сте били в еднаква ситуация с rf22, а в по-лесна.

# 197
  • София
Няма значение полът. Отношенията се възпитават, също и самоконтролът по отношение на агресията. Децата биват оставяни да се дрънкат, защото възрастните го оправдават или смятат за нормално. Няма оправдания децата с едно семейство да се дрънкат и бият. Не ги оставяме да се бият и дрънкат с чуждите деца, нали? Защо тогава да ги оставяме да се дрънкат и бият помежду си? Те са една кръв. Защото на родителите им писва да се занимават и вдигат ръце.

Конкретно при рттф имсм друга хипотеза.

# 198
Не каза да са ги оставяли да се бият, напротив, каза, че са пробвали по всякакъв начин да предотвратят това.

# 199
  • София
И какво като са пробвали, ще ги оставят да се избият ли? А ако се бият с чужди деца какво ще правят? Да си държат децата под око и да продължават да опитват. Имат деца, а не тасманийски дяволи.
Често има семейна история с поведенческите особености, така че просто колелото  направи още един оборот.  От една страна оправдават себе си, от друга познават това поведение като начин на възпитание и вяра в това как трябва да бъдат отношенията и как е редно и не е редно да се държи едно дете. Крушката си има опашка, сори. Докато родителите не преосмислят философията си, дотогава децата ще се бият. Винаги има доза мълчалива благословия. И не, не го казвам като майка, а от професионална гледна точка, а имам поглед върху доста семейства и деца с всякаква семейна история, социален статус и т.н. Французите казват шерше ла фам. В случая е търсете родителите. И това, така да го кажа, в леките случаи.

Последна редакция: сб, 25 дек 2021, 08:28 от Andariel

# 200
  • София
Като се сбият, ги разтърваваш.  Не се/ги биеш и ти.
Напълно съм съгласна с Андариел.

# 201
Децата са различни. Аз не съм бита, но това не ми е пречело да налагам децата в градината. Майка ми била потресена, когато я извикали да я информират какво ги върша. Е, вкъщи ми обясни че не е хубаво да бия децата и ми шибна един шамар за онагледяване. Няма да забравя, когато едната баба звънна в прединфарктно състояние да ми каже, че ударила малкия. Тя нито деца, нито внуци е удряла, този е най-малкия. Само я успокоих, че явно е имало защо и да не се тревожи. Няма драми, той я обожава баба си. Всеки да си възпитава децата както прецени, но е факт, че като ме срещат ралични хора, които ги познават (синовете) ми казват, че съм възпитала прекрасни хора, явно не са повредени.

# 202
  • Далечният изток
Ние сме 3 деца. Нито сме се карали, нито сме се били помежду си.
Майка вчера ми разправяше за наши семейни приятели, те много се събираха и си ходеха по гости навремето, че са били впечатлени като са идвали вкъщи от нас, децата. Седели сме си в стаята, играели сме си, тихо, кротко, занимавали сме се с нещо. И това сега й го е споделила нейна приятелка, след повече от 30 години, казала - още си спомням като сме идвали у вас колко бяха кротки и послушни децата...

# 203
Я гледам сте ме обсъждали... Бият се постоянно, на игра, сериозно много по-рядко. От сутринта са ни вдигнали у въздуха, постоянно гонене, викане, удрят се на игра постоянно. Ми с такова чудо не знам тук специалистите как бихте се справили.
Като бяха малки също, не е било ревност, такава никога не сме наблюдавали у по-големия. Хили се и налага малкия, още бебе. Говориш, обясняваш, след тва пак. Като по-голям и малкия не му отстъпва, знае че брат му ще го набие, и пак отива да го дразни. Лудницата е постоянна, аи елате се управете с тва.

# 204
  • София
Дотук не прочетох за нищо, заслужаващо бой/шамар/пошляпване и всички останали вариации на домашното насилие.

# 205
  • София
Сори, ама това не е игра.  Те няма как да знаят, че не е игра. Не може играта им да е да се гонят и да се бият, така още повече се превъзбуждат и сам описваш, че малкият отива да дразни големия. Не може така и зависи само от вас като родители да поставите нещата. Ако толкова искате да се състезават по момчешки, им измислете физически игри с правила и следете да се спазват правилата. Иначе си е чиста саморазправа и формиране на комуникация чрез дразнене и отвръщане. Големият така или иначе винаги ще е по-умен и по-силен от малкия, а малкият на свой ред става провокатор, защото е по-слабият и вече е готов да си изяде боя, но да се опита да се противопостави. Къде е партньорството? Къде е честната надпревара? Това, което описваш повече приличат на диви отношения. Имате човешки деца, а не кученца или маймунки, които само от физическо взаимодействие разбират. Макар че маймунките никой не ги оставя да се провокират взаимно, а току майката ги дръпне да ги раздели.

# 206
Имам двама братовчеди с малка разлика. Помня ги като деца. Знам за какво говори. Постоянно дивееха, биеха се и пакости с пълна сила.
До тийнейджъри така (включително). Grinning

# 207
  • София
Да, деца са, дивеят, правят пакости, нормално. Това не е повод или причина за насилие върху тях.

# 208
Е когато е само тва, никой не ги бие, най-много само викане... Simple Smile Ама да не казвам когато нещата ескалират какво става.

# 209
Струва ми се, че преекспонирате яко. Всички сме изяждали по някой родителски шамар. Това не е като да те спукат от бой.
Хайде да станем като в Норвегия... Насилници сигурно има, но не обявявайте всеки за такъв.

Общи условия

Активация на акаунт