Отговори
# 90
  • София
А аз се радвам да прочета толкова хора, които не са били бити и наказвани. Тук преди години, вероятно 14-15, водехме буквално войни по темата и мнозинството твърдяха, че са били бити и наказвани, и това е нещо хубаво. Явно има промяна и това е прекрасно.

# 91
  • София
Промяна има за тези, които са решили, че трябва да възпитават децата без бой. За тези, които смятат за редно да постъпват като родителите си навремето, моделът се превръща в "една хубава семейна традиция". За мен е показателно, че дотук май само родител на един човек се е извинил, и то наполовина. Останалите мълчат.
Логично е оправдаването на родителите, твърде трудно е приемането, че нещата хич не са били наред.

# 92
Бояна, по какво се ориентираш дали е хубаво?
Имаш наблюдения над отношенията с децата им и тяхното развитие, възпитание, личен опит? Хубаво, лошо - празни приказки.

# 93
Prima donna, ако визираш мен защото аз явно съм единствената която обича своите родители ,, Насилници” , не мисля че си права Simple Smile) Аз просто съм такъв човек че съм благодна на всеки ден че аз съм здрава и детето ми и моето семейство, и да са ме били и да не са пак ще ги обичам и не ги оправдавам но не са и ми създали нито комплекси нито това ме обижда ,че баща ми го в правил , Все тая ми е просто . По никакъв начин не ми е повлияло обичам и харесвам себе си и съм благодарна това е. Бъдете и вие такива,   Simple Smile

# 94
  • София
Имаш наблюдения над отношенията с децата им и тяхното развитие, възпитание, личен опит? Хубаво, лошо - празни приказки.
Социолог съм. Сори, че го казвам, но възпитанието с бой и наказания не води толкова до израстването на съвестни хора. Именно с теб най-много сме се "били" във въпросните теми в миналото, та безсмислено да продължаваме и днес. Агресивното поведение може да се дължи и да липса на възпитание, но много по-често се дължи на детство сред виолентни авторитети и когато човек реши да бъде авторитетен започва да рита. Виждаме го ежедневно и тук. Освен всичко останало, това е и проява на липса на култура и задръжки.

# 95
Когато набиеш детето за нещо сериозно, то осъзнава това и не го приема толкова навътре, знае, че е сбъркало.
Друго си е, когато го биеш за неща от сорта на - не си написало домашното, не си изяло яденето и т.н., тогава вече наистина се създават комплекси и проблеми.

# 96
  • По света и у нас
Не си само ти, има един куп хора като теб да не кажа всички получават разни травми, и мен в това число. То не е само физическия бой, има и психически тормоз на който децата са подлагани, а родителите дори не проумяват, че го упражняват. И накрая може изобщо да не разбереш, че имаш комплекси, но да ги манифестираш постоянно.

# 97
Приложно-практически питам. Много угодно измествате темата към колко е вредно да биеш и добре, че много хора не ги били били. Като експерт по токсикология на отношенията трябва да знаеш, че такава тясна перспектива не може да ти даде цялост.

# 98
Има разлика м/у бити и малтретирани, и възпитавани. Майка казваше, че границата между свободата и свободията е копринен конец разлика…

# 99
Виждам, виждам. 😀

# 100
  • София
Приложно-практически питам. Много угодно измествате темата към колко е вредно да биеш и добре, че много хора не ги били били. Като експерт по токсикология на отношенията трябва да знаеш, че такава тясна перспектива не може да ти даде цялост.
Не съм експерт по токсикология на отношенията. Лични примери ако трябва да се дават мога да дам, това не мисля, че е полезно, но ако държиш ето. Имам наблюдение върху деца и тийнове в международно училище. Още от първи клас най-битите и наказвани вкъщи (самите им горди родители споделят, не си фантазирам) буйстваха най-много в клас, защото в училище наказанията са по-скоро отстраняване от ситуацията – преместване в друга стая, в някои случаи среща с директора. Тези деца така си почиваха от терора вкъщи, избушваха. Други отгледани с желязна дисциплина поддържана с бой, унижения и наказания се развиха по-късно като агресори спрямо съучениците си – физически и психически. Чувала съм повторени едно към едно реплики дори. И както неведнъж съм казвала, същите прояви имат и децата на псевдолиберални родители, които никога не са чували "Не".
И цитирам международното училище, защото там поне има ярко разделение между българските деца и чуждестранните, особено в ранна възраст, като не съм чуждопоклоник, но факт, че немци, французи, италианци, испанци и прочее, поне от представените около мен, са успели да възпитат съвестни деца с прилично поведение без бой. Нашите са хем най-бити и наказвани, хем най-невъзпитани и агресивни.

И да, естествено, че има разлика между шамаросани и малтретирани. Не съм фен на шамара, но със сигурност е по-добре едно пошляпване по дупето от това да не се казва "Не" и детето да няма никакви ограничения. Последното на доста места се води в рамките на домашното насилие като неглижиране. И наказанията не отричам като възпитателна мярка, но трябва да са съобразени с възрастта и провиненията. Така или иначе, в ранна възраст биха могли да се обясняват и показват нещата без крайности и после също да не се налагат такива. Това ако на децата не се гледа като на животинки, сладки или палави, а като на разумни същества.

# 101
  • София
Когато набиеш детето за нещо сериозно, то осъзнава това и не го приема толкова навътре, знае, че е сбъркало.
Друго си е, когато го биеш за неща от сорта на - не си написало домашното, не си изяло яденето и т.н., тогава вече наистина се създават комплекси и проблеми.

Кой прави класификацията за сериозно и несериозно? Родителят. За него може една петица да е сериозно основание, ако в неговата ценностна система и планове детето трябва да е пълен отличник винаги. Има достатъчно много деца, които реват за петици, защото се страхуват от реакцията на родителите си. За яденето - малко ли майки изперкват, когато детето не иска да яде, а отвсякъде й разправят как детето трябва да яде и щом не яде, значи тя като майка е неспособна. И тя току му перне два, защото не яде, или се цапа, или не яде достатъчно бързо и изобщо защото вече й е писнало.

# 102
Искаш да ти кажа кое е сериозно- изпадане в животозастрашаваща за него ситуация, примерно гонене между колите на главен път, бутане до ръба на скала, бъркане в контакта, рязане на кабели. Също демонстративни прояви на невъзпитано поведение- обиждане и отговаряне на чужди хора, учители, прояви на неуважение към нас като родители, и т.н. Все неща в този дух. Като по-малки най-много бой са яли именно заради изпадане в такива критични ситуации. Иди си обяснявай и пазари с две годишно, което зад гърба ти иска да ръга в контакта каквото намери или да тича на улицата с летящи коли по нея.

И да аз обичам родителите си, въпреки че съм ял бой от тях. Знам, че са го правили за мое добро, знам, че съм си го и заслужавал. Баща ми ме е удрял няколко пъти, майка ми си е истеричка, там се оправих с нейните изпълнения като малко по-голям, но ми е майка и пак я обичам.
И също не знам причината в боя ли е, липсата му ли, но виждам много разглезени, разлигавени и безотговорни деца на различни възрасти. Като възрастни не ми се мисли какви ще станат...

# 103
Благодаря на Бояна за изчерпателния отговор, от който е видно, че радостта  ѝ задето имало много небити и ненаказвани практически значи нищо.

# 104

Не е ли хубаво, когато някой не е бил бит? Не мога да си представя обстоятелства, при които да се квалифицира като хубаво, че някой е бит.

Само не обяснавайте пак, че иначе ще е бил тормозен психически, което е по-зле.

Общи условия

Активация на акаунт