Данъчни облекчения за деца

• 50 244
  • 742
  •   1
Отговори
# 570
600лв платен данък за годината, за да може да ви се върне. Поне до тази година облекчението за едно дете беше 600лв.
Уточнение.

За едно дете трабва да има внесен данък на стойност 6000 лв., за да се получи данъчно облекчение в размер на 600лв.
За две деца - 12 хил. лв. внесен данък - олекчение - 1200лв.
Внесен данък 6000лв малко хора имат. Може би бъркате с данъчната основа. Не мога да Ви разбера.

# 571
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
600лв платен данък за годината, за да може да ви се върне. Поне до тази година облекчението за едно дете беше 600лв.
Проправена информация.
Внесен данък 6000лв малко хора имат. Може би бъркате с данъчната основа. Не мога да Ви разбера.

Последна редакция: пн, 12 авг 2024, 10:58 от CvEtEmOe

# 572
И тъй като повечето хора се объркват с понятия като данъчна основа, облагаем доход  и т.н. затова съм написала платен/ внесен данък 600лв.

# 573
  • София-Младост
Уточнение.

За едно дете трабва да има внесен данък на стойност 6000 лв., за да се получи данъчно облекчение в размер на 600лв.
За две деца - 12 хил. лв. внесен данък - олекчение - 1200лв.
Бързо го изтрии това, че е толкова невярно.
Абсолютно погрешно е. Необходимо е да имаш годишна данъчна основа 6000, за да ти върнат 600. Но не и платен данък 6000, че и 12000. При брутна заплата 3500, удържания данък за година е 300 на месец, или 3600 за година. По твоите сметки, много малко хора ще имат право на данъчно облекчение.

# 574
Здравейте, извинявам се предварително ако вече е коментирано. Случаят ми е следният, за 2024 година имам 7 месеца регистрация в БТ и 5 месеца работа на трудов договор. В момента работя, ще мога ли да се възползвам от данъчните облекчения за деца за тази година. Благодаря предварително.

# 575
Здравейте, извинявам се предварително ако вече е коментирано. Случаят ми е следният, за 2024 година имам 7 месеца регистрация в БТ и 5 месеца работа на трудов договор. В момента работя, ще мога ли да се възползвам от данъчните облекчения за деца за тази година. Благодаря предварително.
Можете. В зависимост от това на каква сума ви осигуряват може да вземете облекчението частично, а може и да ви стигне за пълния размер. Мисля, че все още не е обявен размера дали ще е същия и тази година.

# 576
За да може да се вземе облекчението, за колко време назад трябва да са платени осигуровките? За 5г, или всичко назад във времето?

# 577
Няма такова условие.

Ако работя по основен и по доп. трудов договор може ли през работодател?/ различни са работодателите /

# 578
За да може да се вземе облекчението, за колко време назад трябва да са платени осигуровките? За 5г, или всичко назад във времето?
Трябва единствено през текущата каледнарна година да имате някакво осигуряване по трудов договор. Може и един месец да е. Ще ви възстановят сумата на данъка, който сте внесли за този един месец.

Ако работя по основен и по доп. трудов договор може ли през работодател?/ различни са работодателите /
Може при основния. Ако дохода само при него ви стига за максималната сума ще си я ползвате без проблем. Ако не ви стига може да си подадете ГДД и да си искате остатъка от НАП.

# 579
И аз така мислих, но като отидох да подавам, ми казаха, че имам задължения и трябва да ги платя, задълженията не бяха от текущата година.

# 580
И аз така мислих, но като отидох да подавам, ми казаха, че имам задължения и трябва да ги платя, задълженията не бяха от текущата година.
Задължения, които са пречка за ползване на данъчно облечкение, са публичните задължения, подлежащи на принудително събиране (глоби към КАТ и подобни), както и просрочени задължения към местни данъци и такси.
Може би здравни осигуровки ако проверяват и искат да са внесени, т.е. ако лицето е с прекъснати здравноосигурителни права? При вас кое точно искаха?

Последна редакция: пн, 21 окт 2024, 22:53 от HoneyBee33

# 581
Можете. В зависимост от това на каква сума ви осигуряват може да вземете облекчението частично, а може и да ви стигне за пълния размер. Мисля, че все още не е обявен размера дали ще е същия и тази година.

Много благодаря!
За 5-те месеца облагаемият ми доход е около 12 700 лв. Имам две деца под 18.

# 582
Задължения, които са пречка за ползване на данъчно облечкение, са публичните задължения, подлежащи на принудително събиране (глоби към КАТ и подобни), както и просрочени задължения към местни данъци и такси.
Може би здравни осигуровки ако проверяват и искат да са внесени, т.е. ако лицето е с прекъснати здравноосигурителни права? При вас кое точно искаха?
Искаха да си платя здравните осигуровки. Но не разбрах за 5години назад, или изцяло всичко.

# 583
  • Варна
Здравейте,

ако съм ползвала 2 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете, ще мога ли да се възползвам от данъчното обекчение за 2024та година? Данъчната ми основа на месец е над 2000 лв.

# 584
то за 5г здравните са като за 2 деца възстановения данък ...

Общи условия

Активация на акаунт