Данъчни облекчения за деца

• 50 219
  • 742
  •   1
Отговори
# 585
Да, но поне ще може да ги ползва и в следващи години. А докато не се платят - тц. И като цяло е добре (задължително Grinning) човек да бъде здравно осигурен.

# 586
Да, но поне ще може да ги ползва и в следващи години. А докато не се платят - тц. И като цяло е добре (задължително Grinning) човек да бъде здравно осигурен.
Е аз само писах като сума горе-долу, да не очаква чудеса от облекчението.

# 587
Аз не очаквам чудеса, разбира се Blush
А и за последните 5г. Имам 14 месеца, без осигуровки. През останалото време съм била на работа. Исках да знам, достатъчно ли е да платя тези 14месеца, или ще трябва да платя и за по-назад във времето?

# 588
И аз така мислих, но като отидох да подавам, ми казаха, че имам задължения и трябва да ги платя, задълженията не бяха от текущата година.
Задължения, които са пречка за ползване на данъчно облечкение, са публичните задължения, подлежащи на принудително събиране (глоби към КАТ и подобни), както и просрочени задължения към местни данъци и такси.
Може би здравни осигуровки ако проверяват и искат да са внесени, т.е. ако лицето е с прекъснати здравноосигурителни права? При вас кое точно искаха?
Това за просрочените задължения към местни данъци и такси категорично не е вярно. НАП събира данъци за републиканския бюджет.
Търсят се здравни осигуровки на лицето за 5 години назад.

# 589
Здравейте,

ако съм ползвала 2 месеца неплатен отпуск за отглеждане на дете, ще мога ли да се възползвам от данъчното обекчение за 2024та година? Данъчната ми основа на месец е над 2000 лв.
Да, ще можете.

# 590
Ще можете, просто след плащане си направете справка за липса на данъчни задължения. Ако тя е чиста, то всичко е ок.

# 591
600лв платен данък за годината, за да може да ви се върне. Поне до тази година облекчението за едно дете беше 600лв.
Уточнение.

За едно дете трабва да има внесен данък на стойност 6000 лв., за да се получи данъчно облекчение в размер на 600лв.
За две деца - 12 хил. лв. внесен данък - олекчение - 1200лв.
Бързо го изтрии това, че е толкова невярно.
Абсолютно погрешно е. Необходимо е да имаш годишна данъчна основа 6000, за да ти върнат 600. Но не и платен данък 6000, че и 12000. При брутна заплата 3500, удържания данък за година е 300 на месец, или 3600 за година. По твоите сметки, много малко хора ще имат право на данъчно облекчение.
Това означава ли, че родителят с по-висок доход е по-добре да подава декларацията?

# 592
На всеки работещ дори и на минимална, ще му стигне дохода, за да му възстановят данък 600 лева за едно дете.
Грубо: 12 месеца по 933 = 11 196 лв.
128.58 х12 = 1542.86 - осигурителни вноски за цялата година.
11196-1542.86=9653.14 лв годишна данъчна основа
Или данъкът на 933лв е 80.44 лева месечно, х12 месеца = 965.28лв, т.е. достатъчно за едно дете.
За две деца данъкът от минималната не стига, така че в този случай е добре родителя с по-висок доход да подаде. Не пречи да подадат и двамата, като втория подава само за недостигащата част от сумата.

За тази година не е официално обявена сумата дали ще е отново 600лв като за предната, но ако е - сметките изглеждат така.

# 593
От кога започва подаването чрез работодател ?

# 594
  • София
От кога започва подаването чрез работодател ?
Декември.

# 595
  • на последния етаж
Ако детето навършва 18 през декември има ли право на облекчение?

# 596
  • София
Да, за последно.

# 597
  • София
https://nra.bg/wps/portal/nra/taxes/godishen-danak-varhu-dohdite … chni-oblekcheniq5
облекчението се ползва включително за годините, в които детето е родено и е навършило пълнолетие

# 598
Здравейте, а може ли декларацията да се подава онлайн с ПИК или лично в НАП , да не е чрез работодател ?

# 599
  • София
Може да се подаде лично с ПИК в НАП - данъчното облекчение се ползва с подаване на Годишната данъчна декларация.

Общи условия

Активация на акаунт