Образователен говорилник - 22 - Мир и светлина. И търпение

• 22 606
  • 305
  •   1
Отговори
# 225
  • в страната на чудесата
Аз съществена разлика не виждам.
В цифрите, в методологията или в десетгодишното отместване?

# 226
  • София
В ицфрите, които посочихме аз и Мецан и тези от посочения от теб линк. И в двата случая източникът е Статистическият институт към ЮНЕСКО.

# 227
  • в страната на чудесата
Именно, разлика няма, това са вашите цифри, от 2011 година, по self reported данни.
Това ти казвам, има някои 😂😂😂 ограничения.

# 228
  • София
Като например? Всички си казват истината, а само България лъже?

# 229
  • в страната на чудесата
Пише НЯКОИ страни.
Не мога да допусна, че не четеш.
Ще погледна методите като имам време. Освен това 10 години не са малко или?
Пример:
Според официалните източници в ук грамотността е 99%.
Според също официални техни източници 18% от 15 годишните през 2015 не могат да четат.
В автобусите им има табели, на които пише - 1 от 5 не може да прочете това 😂😂😂
Информацията е публична.

# 230
  • София
Всъщност пише МНОГО страни.
Но това, изобщо цялата тази статистика, няма никакво значение за темата на разговора. Просто Мецан много се е впечатлил от тези данни за Естония и затова му отговорих. Така или иначе способността да четеш съвсем не е достатъчна, за да се вземе матура.

# 231
Абе в линка данните за България са от 2011, а за другите страни от 2018 и по-скоро, ми не сме цъфнали за съжаление. Непосредствено пред Албания сме, като техните данни са от 2018, а няма никакво съмнение, че от година на година нашият процент пада, не ли?

# 232
  • в страната на чудесата
Според мен може да е недостатъчно, но е необходимо условие.
За оценка 2 на матура мисля, че причината е обикновена неграмотност. Или функционална както я наричат още невъзможността на осмислиш поредицата думи

# 233
  • София
Аз пък 2 на матурата си обяснявам само, ако някой е предал празна/непопълнена матура. Дори и на тото да играеш, все ще нацелиш някой отговор. Joy
Мецане, викаш 98 % "не сме цъфнали", а 99 е къде, къде по-впечатляващо. Joy И защо мислиш, че нашият процент пада от година на година? Става въпрос за елементарни умения за четене, не за висша математика. Аз не виждам причина да пада.

# 234
Нашият процент хич не е 98, аз с юристи не мога да споря, но и няма място за спор щото съм сигурен, че ти е ясно за какво става въпрос, и Лейка също ти го каза и не виждам що се е*аваш 😂🤪Аз не съм Ежко, не мога да го заместя, сори😂

# 235
  • София
А на другите процентите такива ли са, каквито ги пише?

# 236
Ми от по-скорошни години са. Едно е 2011, а съвсем друго 2018-2020.
Аз както много пъти съм заявявал, че и емоционални постове съм писал по темата, много обичам България, даже слабо казано, че много си обичам Родината, обожавам я просто, ама фактите са си факти. За което ми е много тъжно.

https://www.bg-mamma.com/?topic=1134563.msg39199781#msg39199781
Скрит текст:
Знам, така е. Но повече от всичко на света обичам България, защото майка ми е българка, защото баща ми е българин, защото кръвта, която тече в жилите ми, е българска, защото езикът, на който съм проговорил, книгите, с които съм закърмен, са български. Защото стихотворението, което съм цитирал с възторг и благоговение като дете, е "Аз съм българче" на Вазов! Защото най-чистата, най-светлата и безкористна личност, живяла някога на планетата - Васил Левски - е българин, защото стихове на Ботев са издълбани на Сорбоната в Париж!...Защото няма по-хубави планини и море от нашите, защото дивната хубост на Рила по нищо не отстъпва на швейцарските Алпи, защото няма по-красива планина на света от Родопите, и най-хубавата ѝ част - високата, красивата, е в България! Защото няма по-хубаво море от българското - никой българин не харесва бетонирането, презастрояването, лошото обслужване - но никъде по света няма такива хубави, златисти пясъци, и да е хем море, хем планина - на северното Черноморие достигат източните разклонения на Стара планина, а на южното - Странжда! Другаде е или много студено (Германия и Полша), или много горещо- Гърция и Турция, като и в Гърция, и в Турция, и в Хърватия, е камънак! Прословутият плаж Конялтъ в Анталия, на който съм бил, е един метър кална ивица! Защото никой друг народ не е оцелял в такива екстрени условия цели пет века, защото преди турското робство сме били най-развитата държава в Европа, в период на разпад на феодализма - и това 13 век, а османската империя във възход на военния феодализъм. Защото сме дали българската азбука на света, на която пише не само огромна и все пак силна страна като Русия, но също и далечни нам народи като Монголия, Туркмения и Азербайджан! Защото тези букви са български! Защото, на кръстопът на великите сили, българинът е запазил прагматизма си и е оцелял, но също и емпатията; защото България е спасила 50 000 евреи от лапите на смъртта! Защото в началото на 20-ти век е първата електрифицирана държава на полуострова е България, защото 1900-та година в София има електричество, а  1901 година в София има електрически трамваи, никъде другаде няма на полуострова!  Защото киселото мляко е българско, защото българската роза няма аналог в света, защото сме благословена земя, където още Орфей е витал, защото никъде другаде по света на такава малка площ, колкото една шепа, няма и равнини със златисти жита, и море, и планини, и целия релеф, който има на света! Защото сме добър, толерантен народ, защото винаги сме плащали сметката и когато не сме виновни! Защото няма друга страна в света, чието бойно знаме никога не е пленено в сражения, защото Българският войник няма загубена битка - битките са ги губили политиците. Защото имаме трагична орис, че политиците ни нито преди, нито сега  не са били и не са достойни за нивото на народа. Защото....мога да напиша още хиляди страници.
Защото съм българин и се гордея с това! Защото никога не бих живял в друга държава. Защото обичам гледката на Витоша и Балкана, която се вижда от балкона ми, защото обичам нашето море, защото обичам планините ни, защото никъде другаде не се чувствам добре - благодаря на Бога, ходил съм достатъчно, бил съм на много места в много държави. И още на втория ден съм имал неистовото желание да се прибера в България.
И не е да не сме - ами че изобретателят на най-великото изобретение - компютъра, благодарение на което сега сме в 21 век и си общуваме дори и тук в този форум - Джон Атанасов - е българин.
И накрая да кажа - ами и форумът "бг-мама" - най-интелигентният, с дискусии на световно ниво, с всякакви гледни точки - форум в света, където хората ги е грижа за децата им. Никой никъде по света не си обича децата така, както българина - и доказателство за това е този форум. Гордея се, че съм българин, и че съм част от него. Никъде по света няма друг такъв - може да обсъждат прагматични страни, но така с обич, загриженост и ангажираност за децата, никъде по света не пишат, никъде не са толкова навътре в това, в проблемите на образованието, като се почне още от началното образование, никъде няма такива интелектулани дискусии, никъде, освен в България и тук, в този форум. Изконният стремеж на българина към образование, към добруване и закрила на децата, което според мен е прекрасно, го няма никъде другаде по света в такава степен, както тук.

Последна редакция: пн, 22 авг 2022, 00:06 от Татко Мецан

# 237
  • София
Наистина ли има такава голяма разлика между часовете на нашите деца и децата в Европа:

"Общият брой на задължителните часове в класовете от 1 до 10 включително, приравнени към астрономическите, е 7040. Средната стойност за държавите в Европа е 8617 часа, а повечето страни са в диапазона между 8000 и 9000 часа. В България най-малко учат първокласниците и второкласниците - съответно 411 и 429 астрономически часа на година. С по няколкостотин часа годишно изостават от връстниците си в много европейски държави също българските ученици в 3, 4, 5 и 6 клас."

https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2022/08/22/4380988_nedosti … ef=home_mainStory

# 238
  • в страната на чудесата
Заради дългата ваканция ли е?

# 239
  • София
Образователната ни система, и НВО, и ДЗИ, са изработени с цел да възпроизвеждат паралелната система на частните уроци. Не да научават как се учи (за да се знае, не за да се уцелват клиширани словосъчетания), не да научават на критично мислене, и не да подготвят на самостоятелен живот.  Проблемът не е само в броя часове, а в качеството на тези (половинка) часове. Изгубена кауза е.

Неграмотността обаче не е продукт на последните години. И преди 20, и преди 30, и преди 50 години населението си беше също толкова неграмотно (и невъзпитано). Образованието и тогава не беше ценност.

Последна редакция: пн, 22 авг 2022, 09:41 от Sharky*

Общи условия

Активация на акаунт