Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 5

• 74 126
  • 759
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Един въпрос ще задам тук, че в другата тема не ме отразиха.
Ако стигнем до второ класиране, ще упълномощим майка ми. Обаче дъщеря ми се притеснява, защото чула, че и децата трябва да присъстват на записването. Това така ли е?
Преди 2 години записахме сина ни без да присъства. Малко се намусиха, защото трябвало да заяви спорт и евентуално ФУЧ по език, но се обадихме по телефона и той избра така.
Особено в не много търсени училища не мисля, че ще направят проблем, всяко дете им е важно.

# 361
  • София
.....Оценки не се подаряваха, децата трябваше да учат сериозно, за да ги заслужат.По думите на сина ми, който има голям кръг познати (покрай спорта), децата в доста елитни училища са били на по-хлабав режим, включително НТБГ.......

Аз не бих се изказвала за НФСГ, защото нямам дете там и не знам каква е ситуацията. Но имам личен опит от НТБГ, който е чудесен. Учители, дисциплина, съученици. Дъщеря ми е пълна отличника. Три деца от випуска спечелиха стипендия за 1 година в САЩ.

Поста на gadamer ми привлече вниманието върху горното.
Не знам колко е голям този кръг познати, но познатите около двете ми деца говорят точно за обратното и ако някой си позволи "хлабав" режим, го усеща много бързо. Мога да ги изброя, но смисъл, тъй като няма да пропусна нито едно от т.нар. елитни.
Особено да внимават с Математиката в 8 клас, никак не е лека, часовете са много малко, а в така посочените по-горе лежерни училища е практика контролните да са с по-сложни задачи.
Дори доброто представяне на областен кръг на олимпиада, не помогна на детето ми да има 6 по този предмет.

Тонка, отразиха те!
Както ти казаха, не е имало такова изискване до досега (ако и сега го има), не е имало върнати, за да се знае със сигурност.
Принципно децата ходят на записването - изживяване е - запознават се с училището, а има и неща, които те би трябва да си кажат мнението. (Редовна гледка в градския транспорт в тези дни родител с дете)
Ако искаш сигурност, пишеш на РУО, звъниш по училища.

# 362
  • София
Тонка, отразиха те!
Както ти казаха, не е имало такова изискване до досега (ако и сега го има), не е имало върнати, за да се знае със сигурност.
Принципно децата ходят на записването - изживяване е - запознават се с училището, а има и неща, които те би трябва да си кажат мнението. (Редовна гледка в градския транспорт в тези дни родител с дете)
Ако искаш сигурност, пишеш на РУО, звъниш по училища.
Desem, благодаря! Hug
Да, след като питах и тук, видях, че там са ми отговорили. Ами много съм притеснена, сега пък и това ми дойде на главата. По време на второто класиране ще сме в Гърция. Остава ми да се надявам да приемат дъщеря ми на първо класиране, иначе трябва да съкратим почивката, след което да се връщаме по другите запланувани дестинации. И става мноого сложно. Направо усещам задаващия се семеен скандал. Sunglasses

# 363

Здравейте,
Откъде са притесненията, че ще искат да присъства детето? Преди 3 год. сама съм подавала заявление за второ класиране, сама съм записала дъщеря ми.

Последна редакция: сб, 25 юни 2022, 15:25 от bubanka

# 364
Може би и на други ученици са обяснили, както на дъщеря ми и съучениците й... Че задължително се изисква и техен подпис, че са съгласни със записването в конкретното училище 🤔

# 365
Според Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) изборът на всеки гражданин да упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности се извършва по негов избор, като за малолетните (под 14-годишна възраст) се извършва вместо тях и от тяхно име от техните родители, а за непълнолетните /над 14-годишна възраст/ - от учениците със съгласието на техните родители. Записването за обучение в гимназиален етап е важно решение за продължаване на образованието. Това предопределя и необходимостта от присъствието на ученика. Във всички формуляри се изисква както подпис на родителя, така и на ученика.
Това е от РУО-София. И преди съм мяркала по други РУО изискване за присъствие на ученика, но тази година, като че ли го срещнах на повече места.

# 366
  • София
Благодаря, Дидева.
Казаха ми, че аз, мъжът ми и детето можем да упълномощим майка ми. Тоест дъщеря ми също е в ролята на пълномощник. Това е съгласувано с адвокат. Една любезна съфорумка ми писа, за което й благодаря.

# 367
Явно аз съм имала късмет, че дъщеря ми към момента на записването не е имала 14 навършени години.
Интересно, обаче, какво би станало, ако някое дете реши да се изкелеши и да заяви, на място, че не желае съответното училище.

# 368
  • София
bobsi81, за софтуерна изберете 55 СУ
Май че е по-добро!
Тази година са открили и STEM ценър. Децата на Евето, Нинка и Ирка учеха там . Разпитай ги.

# 369
  • София
Сигурно в сайта има подробности, но синът ми каза, че който иска ще научи език и нивото в добро по немски и английски.В 8,9,10 клас е имал между 16-18часа седмично по спомен, като след 10-и са имали бизнес немски.
По 16-18 часа по език в 9-ти и 10-ти клас няма и в езиковите гимназии. Joy

# 370
  • София
Тонка, пиши на РУО, отговарят бързо.
И имай предвид че има доста доста размествания при 2ро класиране, ... тогава е истинското класиране, няма ги децата от ЧУ, от провинцията, които са се искали да видят възможностите си или да изберат, ако се колебаят.

# 371
  • София
Тонка, пиши на РУО, отговарят бързо.
И имай предвид че има доста доста размествания при 2ро класиране, ... тогава е истинското класиране, няма ги децата от ЧУ, от провинцията, които са се искали да видят възможностите си или да изберат, ако се колебаят.

Аз не го разбирам това да се пробваш от провинцията в София. Да искаш е едно и адмирации за това, но само за спорта ми и много странно....не ми е ясно, каква е ползата.

# 372
  • София
Ползата ще е да се похвалят родителите, че детето им е било прието в елитно училище в столицата. Grinning Само предполагам, аз също съм в чуденка защо точно го правят.

Desem, няма смисъл да пиша до РУО, тъй като няма как да не стане с нотариално заверено пълномощно. Хората сделки за милиони правят с пълномощни, пък едно записване в 8 клас ли няма да преборим. Stuck Out Tongue Winking Eye

# 373
То и аз не разбирам от София да се пробваш в провинцията, за да се упражниш в подаване на заявление. Ама ей на, случва се.

# 374
Сигурно в сайта има подробности, но синът ми каза, че който иска ще научи език и нивото в добро по немски и английски.В 8,9,10 клас е имал между 16-18часа седмично по спомен, като след 10-и са имали бизнес немски.
По 16-18 часа по език в 9-ти и 10-ти клас няма и в езиковите гимназии. Joy
Може, написах каквото той каза.Също така написах, че в сайта на училището вероятно има повече
информация откъм обучението по паралелки.
Не виждам защо трябват тези язвителни коментари.
Нямам значение.Успвх на всички деца.

Общи условия

Активация на акаунт