Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 5

• 73 993
  • 759
  •   1
Отговори
# 510
А за 55то имате ли отзиви?

# 511
При нас ситуацията се оказа точно такава. Желаната Испанска няма да може да бъде достигната. Следващото училище с ИЕ е със значително по-нисък бал. В крайна сметка детето реши да избере английска гимназия с втори испански. Тя има някакво ниво на английски, но от гимназията би трябвало да излезе с С1, за което ако учеше в испанска гимназия, ще трябва да ходи на допълнителни уроци по английски за С1 ниво. А всъщност тя ще го учи основно в гимназията, а ще се запише на курс по Испански, за да има и там на финалната права добро ниво. Английската гимназия, като училище е по-добро от второто възможно по испански и така няма да бъде "пропилян" бала, както го нарекохте. Детето избра този вариант. Разбира се не без моята помощ да обсъдим нещата и да обясня моята гледна точка.
Много добро решение и напълно споделям мислите довели до него. Аз съм на мнение, че никога на децата няма да им се отдаде друга възможност да учат език 5 години, освен в ЕГ. След това човек все трябва да краде от времето си, за да го усъвършенства. Каквото и да си говорим английския език е най-масово използван във всичко и от знаене до знаене има значение.

# 512
  • София
Гимназията - интензивно изучаване стига до  В2.1, не С1
Ето другите https://dideva.alle.bg/%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B … %B8-%D0%BF%D0%BF/

# 513
Гимназията - интензивно изучаване стига до  В2.1, не С1
Ето другите https://dideva.alle.bg/%D0%B3%D0%B8%D0%BC%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B … %B8-%D0%BF%D0%BF/
Ако гимназията е от класическите езикови с най-висок бал за София - Първа и втора АЕГ, НЕГ, 73-то, ФЕГ, ИЕГ, категорично се достига ниво C1. Моят личен опит вече е доста стар, но аз бях учила интензивно на курсове три пъти седмично по час и половина седем години  моят първи език и бях на доста прилично ниво, като влязох в  ЕГ. Да, починах си в подготвителен клас, може би докъм март, но още в осми (сега съответстващ на девети) вече нямах резерв от знания. Ученето на голям брой предмети на езика, също лексикални и граматични специфики, литературни произведения в оригинал на самия език и т.н. , дава съвсем друго ниво и никак не съжалявам за избора си. Не мисля, че би могло така да се научи език само с курсове, единственият по-добър вариант е да живееш в страна, където се говори. Разбира се, визирам "старите" езикови гимназии, които са подсигурили достатъчно учители по езика и подготвени преподаватели по другите предмети. Аз съм имала и поне 5-6 преподаватели - чужденци, на които езикът им е бил роден.
В житейски план, буквално от първото ми работно място го ползвам  и вече 20 години не ми се е случвало да не ми трябва професионално. Имам и тапия B2 за втория ми език (международно признат сертификат), но разликата ми на владеене с първия е осезателна.

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 13:45 от TafTaf

# 514
Гимназията - интензивно изучаване стига до  В2.1, не С1
                  Преди 1-2 години / не си спомням точно/ свалиха нивото на В2.1.Преди 5 години когато голямата влезе във 2 АЕГ беше С1,но го промениха още докато учеше.

# 515
  • София
Всъщност, до 2018-та нямаше нормативно определено ниво на езика по общоевропейската езикова рамка. Тогава влязоха в сила тези нива, които сега гледате на сайта на Дидева, като за първи език ПП определиха В2 /не В2.1/. Иначе матурата по език винаги /и преди 2018-та/ е била на ниво В2, а кой до кое ниво ще стигне, вече е индивидуално. И сега и преди спокойно се стига ниво С1 в езикова гимназия. Ако учиш, де.

# 516
Дъщеря ми завърши Първа АГ преди три години, нямам идея какво би трябвало да е нивото и на владеене на английски, но ходи на подготвителен курс 4 месеца в АВО, за да се яви на изпит за Кеймбридж сертификат. За кандидатстване в чужбина е необходим сертификат доказващ нивото, само диплома от гимназията не върши работа.

# 517
Всъщност, до 2018-та нямаше нормативно определено ниво на езика по общоевропейската езикова рамка. Тогава влязоха в сила тези нива, които сега гледате на сайта на Дидева, като за първи език ПП определиха В2 /не В2.1/. Иначе матурата по език винаги /и преди 2018-та/ е била на ниво В2, а кой до кое ниво ще стигне, вече е индивидуално. И сега и преди спокойно се стига ниво С1 в езикова гимназия. Ако учиш, де.

Точно така. Независимо до кое ниво е описано по нашите нормативи да се стига, ако децата учат стигат до С1. Поне в НЕГ е така, завършващите от набора на дъщера ми на DSD изпит, който се оценява в Германия (трите компонента от него) са масово с С1, да има и В2, но са единици от масата деца.
Като тук изключвам децата от двете паралелки лайстунг, които са с С1 и С2.

Относно 51 СУ изчетох всичко какво пише на сайта им (защото дъщеря ми иска да учи точно това), но това с брошурата и с компютърната анимация ми звучи по-скоро като пожелания (какво искат да се учи) отколкото възможност, като знам колко трудно се намират специалисти в тези области, пък за учители да не говорим. И за съжаление като потвърждение на моито съмнения в ФБ страницата на училището има обява, че точно такъв учител търсят. Затова, ако има човек с преки наблюдения от двете паралелки, които не са ИИ, моля да сподели.

Последна редакция: пт, 01 юли 2022, 17:06 от julika

# 518
Здравейте, може ли да споделите мнения за 1СУ И 7 СУ!?

# 519
  • Сф
.
Това се пита за 100тен път 😂
7 мо.

# 520
  • София
.
Това се пита за 100тен път 😂
7 мо.

Ама тези хора май хич не искат да четат....Просто нахлуват в темата и си питат.😀

# 521
  • София
И аз да питам за 7-мо. Joy
Малко лаишки въпрос, ама...
Дъщеря ми иска на първо място да сложим паралелката Софтуерни и хардуерни науки. Това професионална паралелка ли ще да е? Ако да, ще трябва медицинско и затова питам.
Всъщност не знам дали изобщо ще е подходяща за нея, защото английският е чак трети профилиращ предмет. Първо са информатика и информационни технологии.

# 522
Тонка, миналата година не са ни искали медицинско. И... Честно казано не знам колко са се променили нещата, но тази паралелка си е чисто и просто паралелка с английски език. Миналата година нямаха преподаватели по СХН. Да не говорим, че Х - хардуерни науки - идолщо не са залегнали в програмата. Ако на момичето ѝ се учи интензивно английски в 7мо, едно традиционно добро училище във връзка с английския, да не се стряска от гръмкото СХН.

# 523
  • София
MissRose, благодаря ти!
Да разбирам ли, че детето ти е в тази паралелка?
А интензивното изучаване на английски важи ли за СХН? Притеснявам се, че ще има по-малко часове английски заради информатиката и информационните технологии. Все пак не наблягат ли на тези два предмета? Не ме кефи да са едва ли не проформа, много подвеждащо и разочароващо е.

# 524
Беше приет, но го отписах след второ класиране. Той към онзи момент беше с ниво B2. Сега готви С1. 18 часа на седмица за английски изгубени - в неговия случай - ми се струваха малко в повече. Попитах директорката за някакъв вариант като частен ученик по друг език. Не откликна. Междувремено и тези проблеми със самата  програма, цялата дандания с липсата на кадри... И се отказахме. Но определено мога да кажа, че за желаещите да стигнат високо ниво английски, С1 е реално постижимо.

Общи условия

Активация на акаунт