Новата година носи нов късмет - през ЯНУАРИ чакаме нетърпеливо малкия човек!

• 39 662
  • 551
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Dimsito, честит да ви е Димитър, да е здрав и много щастлив този голям юнак!
Браво за бързото раждане, сега бързо възстановяване!
Наистина големи бебета се раждат в групата, май и аз вървя натам, ако докторката е познала наистина какви са мерките на нашата госпожица Simple Smile

# 271
  • Пловдив
dimsito, Честит да е Димитър! Да е жив и здрав и много да радва мама, тати и бати! На теб бързо възстановяване! Много се радвам, че е имало такава хубава развръзка. Виж как нещата се нареждат и се случват, когато му дойде времето, а ти така се притесняваше за стигането до болницата😁😘👶

# 272
dimsito, честитоооо, какво експресно раждане само, ти би всички рекорди! Приятно гушкане (когато е възможно). Flowers Four Leaf Clover

Аз отново будувам по нощите, този път обаче бебето не ми е виновно, ами аз самата. Багажът ми е нареден в куфар още от преди 1 месец, наскоро ръчнах вътре един ароматизатор за дрехи, да не е без хич...та снощи си извадих от там едно долнище на пижама и реших да спя с него, поради липса на друго подходящо и както си спя, в 3:30 като ме лъхна на този ароматизатор, тооолкова зле ми стана, че оттогава не мога да заспя отново, отвратително ми мирише на бременния нос FrowningTired FaceSweat Smile

Не стига, че нощта се прецака, ами сега ще се наложи да пусна всички дрехи от куфара в пералнята и сушилнята и да се надяваме, че до утре няма да ми потрябват Grin

# 273
Тинки, има малко колики, но бих казала поносимо, не е нещо супер страшно. Помага ми затопляне на коремчето (аз ползвам костилки от череши, но има много варианти). Чувала съм и много добри отзиви за сешоара. За момента е само на кърма, не е опитвала дори АМ. Като бях още в болницата, една вечер беше толкова неспокойна и грам не спахме и двете, молих се на една акушерка за АМ, да я успокоя и да заспи 😂 Жената обаче (много съм ѝ благодарна) ми отказа 😂 Накара ме да “издържа”, взе Али за 2-3 ч. , за да поспя и на следващия ден ни тръгна кърмата, като си сега никакви проблеми не сме имали.

В момента обаче е в скок в растежа мисля, иска да яде на всеки 2 ч. и спи супер неспокойно, а на мен ми идва да се гръмна от умора 😂

# 274
Леле, колко бебчета Heart Честити да са!
Завиждам ви, аз определено скоро няма да раждам. Ни тапа е паднала, нито разкритие има, нито контракции....с 2 думи на девойката й е добре вътре явно.

# 275
Честити да са всички сладури в темата.
Децата сами си избират датата и как ще се родят.
Аз също не видях тапа. Само водите и те бяха 30 минути преди раждането. А аз си мислех да ги чакам и тогава да тръгвам за Пловдив 😁
Райли, ти пиеш ли някакъв ляктагенен чай? Иска ми се за не кърмим само, но след сучене е много нервен. Яде си ръцете и няма шанс да се отпусне и да заспи. Сега и с тези колики е доста трудно. От вчера давам Санколик по препоръка на педи, но още не съм видяла резултат. Другата седмица сме на консултация, да видим как наддава.
Вие на кой ден започнахте да излизате по малко? Студено е , но пече и съм изкушена за малко да го изведа. Може би с космонавт и одеало.

# 276
Тинки, аз за кърменето май просто извадих късмет… Не пия нищо. Малката засука от раз и кърма бол. Мисля си, че има голямо влияние самото начало. Аз не съм в България и не съм сигурна как е точни по болниците, но при нас бебето не се отделя от майката изобщо. Нито вечер - изобщо. Дори след секцио - пак си е плътно до майката и акушерките идват в стаята да му направят тоалет, памперс и т.н.

След като се роди Али, ми я дадоха още голичка и неизмита да суче и от двете гърди, може би около час. Тя самата стимулира много повече от помпа. Мисля че нощните хранения с АМ, които съм чувала, че се правят в Бг, доста стопират процеса, тъй като телата ни не успяват да се адаптират добре към нуждите на детето.

Иначе гледам да не се лишавам от нищо, пия кафе, позволих си даже 2 глътки вино онзи ден 😇 Пия много вода, но то това идва естествено с кърменето.

За мен кърменето е по-добрият и по-лесен начин за хранене. Не виждам обаче нищо лошо и в АМ, в крайна сметка нищо не е на всяка цена. Нито ще умре от глад детето, нито пък ще е по-малко пълноценно! Ако се налага или просто така си е решил човек, според мен си е съвсем окей. Големият плюс на кърмата, който аз отчитам, са антителата, които преминават. Аз си сложих Файзер 4 дни след раждането и много се надявам малката да получава антитела и да е по-добре защитена.

# 277
Тинки, свърза ли се с консултант? Чай може да помогне малко, но не е панацея.
На режим ли храниш, или на поискване? Колко кърмения имаш за денонощие? Изцеждаш ли после? Ако да, можеш да даваш изцедена кърма вместо ам поне за някои хранения.
Ако бебето вече няма жълтеница и е събрало малко сили, може съвсем плавно да се опиташ да намалиш добавката. Примерно с по 10 мл, да свикне 2-3 дни и пак намаляваш. Ако бебето е още слабо, изморява се от храненето, има жълтеница и т.н., по-важно е да яде нещо.
Ако бебето се сърди на слабата струя, може да пробваш компресия на гърдата. Храниш веднага след събуждане, още да е сънено, с компресия, после сменяш гърдите и ако трябва редуваш 1-2-1-2, докато суче.
Слагам и статия на Хедра, може да си намериш нещо полезно, ако не ти е попадала.
https://xedra.wordpress.com/2017/01/03/lactogenic-diet/amp/
И последно - най-важно е да си спокойна и да спиш. Детето ще порасне и с добавка, за щастие не сме като преди 100 години. А като си спокойна и кърменето става по-лесно.

# 278
Тинки, в началото и при нас не се получи кърменето и трябваше да давам за два дни АМ, но защото той нямаше сила и заспиваше на мен, аз пък не усещах никакво напрежение в гърдите и също мисля, че нямах достатъчно кърма, защото както каза Райли в болницата все ми го даваха нахранен и не искаше да яде от мен или пък като беше буден аз не успявах да се справя с кърменето и по-късно дойде кърмата, за това пиех чай за кърмачки, който ми подариха от болницата, пие се по схема. Казва се Lactessa classic и е много приятен на вкус, иначе във всяка билкова аптека предлагат чай за кърмачки.

За коликите аз давам инфа кол и колийф и много му помагат, рядко изпада във фаза на пищене и като се случи просто го слагам с коремчето към гърдите ми и винаги се успокоява. За това с костилките също съм чувала добри отзиви, но с мъжа ми решихме да му даваме капки директно, защото просно не мога да го гледам как се гърчи и плаче, къса ми сърцето и капките дадоха много бърз ефект.

# 279
  • Варна
Здравейте, момичета! Честити нови бебечета! Да са ви живи и здрави!

Да се включа и аз в темата с кърменето. При нас въобще не се получава, направо се отчайвам вече. Първо след раждането нямах 3 дена никаква кърма. Малкият ми го сложиха веднага след раждането на гърдите, но не искаше да суче. Стоя дъвка ги нещо и заспиваше. И така по време на престоя в болницата,  то въобще не засука нито една от гърдите ми. Как ли не го слагах, какви ли не пози не опитах. Помагаха ми сестри, акушерки, консултант по кърмене. Без успех.
През това време почнах да се изцеждам и трябваше да давам АМ, защото започна да става жълт и имаше опасност да се обезводни. Сега успява да захапе зърното, но пак не ефективно, защото не изсуква нищо. Пробвах с кантар преди и след кърмене. Разликата е 5 гр. и после дохранавам с изцедена кърма. Просто не мога да повярвам , че може да има бебе, което да не може до суче ефективно. …няма къса юздичка, всичко е наред, сравнително голямо бебе сега е към 3450 гр. Така се цедя и давам кърма, но незнам какво още мога да направя? Това с цеденето е много мъчително, вързана съм цял ден на помпата и незнам дали ще издържа дълго. Приемам всякакви съвети…
Колики все още няма, дано се задържи така.  Сравнително спокоен е, когато не е гладен.

# 280
dimsito, много здраве и късмет на Димитър!!!! Само гордост и щастие да ви носи 🍀🍀🍀  На теб бързо възстановяване ☀️.

Dori_ta, имам позната със същия проблем, малкия така и не засука. И от шест месеца само цеди и дава, а първите месеци замразяваше кърма. Наистина много неприятно, дано успее да засуче 🍀

# 281
И при нас има проблем със засукването. От болницата ми казаха да взема силиконови зърна, от които принципно не мисля, че имам нужда, но с тях леко потръгнаха нещата. Обаче жълтеницата хич не помага за цялата работа и така… ще търсим варианти за справяне.

# 282
Ехааа Велт, димси, мама2, данделиън уиш и на всички останали честито!!! Много се радвам за вас! Бъдете здрави и щастливи! : )

Аз имах възпаление на едната гърда, не знам точно как е наименованието на български Milchstau е на немски. В това време (3 дена някъде) изпомпвах стабилно, за да изпразня гърдата максимално, което е трудно, защото тогава идва по-малко мляко и бебето се изнервя като суче и идва малко или нищо. Беше и зачервена, затова взимах ибупрофен и преди всяко изпомпване или кърмене слагах горещ компрес или от онези шишета с топла вода в тях или пък си взимах горещ душ (е това много помогна!!), а след кърмене слагах студен компрес. Допълнително по препоръка на акушерката взимам Bockshornkleeextrakt и от тогава имам значително повече мляко. Слагам бебето да суче на поискване, но тя си иска на 2-3 часа, понякога и на 1-1,5... Това също помага за кърменето до колкото знам.

Кърма имах от раждането веднага, когато ми я оставиха върху мен за бондинг :Д, но беше прекалено малко до 3тия ден след раждането, когато тръгна доволно. Затова и бебето отслабна малко до изписването и веднъж захранвах с АМ, после също ми се наложи, защото бях забравила да изпомпя, а трябваше да отидем до болницата и да сме разделени за няколко часа... Та след АМ винаги имаше около ден колики. Не съм давала нищо, но имам Лефакс за всеки случай и взимам Омнибиотик Панда. Надявам се особено последното да помогне, чувала съм много добри неща за тоя пробиотик.

Някой беше питал по-горе дали претоварването преди раждане може да доведе до пукане на води без контракции. Понеже аз имах предизвикано раждане, бях задала този въпрос на 3ма лекаря. Последните 3 седмици преди раждането имахме 5 пъти седмично някъде разходки по 3,5-8 км на ден като предимно бяха около 5-7 км. Спортяги сме принципно, само симфизата ми беше проблем при разходките и естествено тежестта на корема, но не е като да съм се претрепвала. Лекарите казаха, че няма връзка и че дори разходките би трябвало да предизвикат контракции преди пукането на водите. Това е до голяма степен генетика. После като разказах на семейството ми за раждането се оказа, че баба ми е била дори 48 часа без контракции и е отишла до болницата с автобуса на втория ден, после си е тръгнало само раждането. Grinning Grinning

П.с. В началото и при нас стана работата само със силиконовите протектори на медела, супер много ме болеше иначе. Със сравнително плоски зърна съм. Сега си суче и без и дори ми е по-добре без протектори, защото иначе с протектор се губи много мляко, изтича извън протектора, а и стига по-бавно до бебето.

Мен ме интересува много дали е възможна хармонична комбинация между изпомпване и кърмене. Акушерката ми каза, че бебето щяло да стане лениво и да не иска да суче, ако почна да давам шише. Не ми се вярва...

Последна редакция: пт, 14 яну 2022, 10:08 от snowwhite12

# 283
Момичета, не прочетох назад точно какъв е проблемът с кърменето, но ако е малко количество, на мен със сина ми ми помогна хомеопатия ricinus cumunis, лактогонен чай (от билковата аптека) и клипване на юздичка под езика. Ако е след секцио, си е борба кърменето, защото не е имало първи контакт и засукване през първия час. Много е важно и как засуква - трябва да хваща и ареолата, не само зърното. В това клипче е показано добре:
https://drive.google.com/file/d/1u8BBtnvCNaTuke66BM_Ajo2LT-mMCBH … view?usp=drivesdk

# 284
Аз се чух с консултантка по кърмене, която ме посъветва да го слагам винаги на гърда и да пробвам да видя колко ще изцедя. Максимума ми беше 30 40. Също така да пробвам лактоген чай и  повече течности да пия. Та се опитвам с всички тези неща и до тогава допълваме с АМ.
Сега с този вирус няма как да се правят посещения.
Не си чувствам гърдите тежки. Имам кърма, но не знам колко е. Той понякога суче супер понякога не си отваря устата достатъчно и захваща само зърната, което знам , че не е правилно. Засега поза люлка ми е най-добра. Без възглавници. През нощта няма как и тях да приготвям.

Общи условия

Активация на акаунт