Ще имам близнаци ! Тема с продължение 38

• 60 150
  • 934
  •   1
Отговори
# 465
Пренаталния тест дава спокойствие и наистина е изследване.
На мен моята АГ каза, че за двуплодна не се препоръчва БХС.
[/quote]

Да, и моят АГ така ми каза.

# 466
Моите вече и в столчетата мрънкат - преди ги харесваха, люшкане, мекичко…

При нас за сега минават подобни залъгалки.
За навън с  предстоящото топло време с дворни маса и столове купих  по-голям чадър за сянка. Идеята ми е, че бебетата обичат свеж въздух и да спят в количка или друго, докато свърша нещо по себе си или къщата.
Ще видя дали ще ми сработи.

# 467
  • София
БХС си е съвсем ок за двуплодна бременност, който ви е казал нещо различно или е назад със знанията, или иска да ви прати на пренатален тест, от който да вземе процент. Единственото, което не може да се определи при БХС е скрининга за прееклампсия. Много по-важно от самото изследване обаче е огледа на бебетата от компетентен фетален АГ, защото много от проблемите, които не излизат в БХС, се виждат на ехограф. При еднояйчни близнаци много внимателно трябва да се отгледа кръвотока към тях.

При пренаталните тестове могат да се тестват само трите основни синдрома - Даун, Едуардс и Патау. Ако излезе проблем, трябва да се прави амниоцентеза, защото не е ясно при кое бебе е. За сравнение, при едноплодна бременност могат да се изследват много повече синдроми и потенциални проблеми, и то за доста по-малка сума. Не всички тестове стават за многоплодна бременност.

Аз лично правих БХС на две места именно заради прегледа от фетален АГ. Пренатален тест не съм правила.

Последна редакция: чт, 14 апр 2022, 13:47 от delisardeli

# 468
АГ си е специалист и знам, че ще ме прегледа възможно най-обстойно. Не ме е натискала за пренатален. Тя също се съгласи да видим първо какво ще покаже БХС. Просто бях супер уверена за 1 бебче, а като са 2 все едно нищо не знам.. Благодаря за отговорите ви.

# 469
Обикновенните АГ Не са специалисти. Не ме разбирайте погрешно, но за хубава ФМ си има лекари и то добри. Аз с близначките правих е ехокардиография. Предпочетох да дам едни пари в повече, но да знам че всичко им е наред. Макар да съм от Плевен, ходих за всичко до София.

# 470
Не знам дали има значение, но аз съм бременна с инвитро и репродуктивната лекарка, на която имам наистина много доверие ми каза да си запиша час за скрининг и после за ЖК, и от тогава не пропускам фетална, показателите са ми добри и честно казано повече ми е кеф да ида на фетална морфология отколкото на ЖК, защото апарата е по хубав и лекарката обяснява много подробно ( при д-р  Патрикова съм, в Надежда).

И сега въпрос към по вещите момичета Grinning
днес купих някой дрешки и искам да ви попитам какво количество трябва да купя, имам един списък от книга, дали е достатъчно или е много и ако трябват още някакви дрехи, моля да ми кажете ?

Списъка е общ и за двете деца!

Пренаталния тест дава спокойствие и наистина е изследване.
На мен моята АГ каза, че за двуплодна не се препоръчва БХС.

# 471
Аз също правих БХС.  И както казаха и преди мен при специалист по фетална морфология. АГ, който проследяват бременност не са квалифицирани. За пренатален тест ми казаха, че няма смисъл, но при мен се знаеше, че ще правя амниоцентеза и за това пренаталния тест не ми вършеше работа.

# 472
Аз съм си избрала АГ, което да покрива всичките ми изисквания. Не е просто някаква си докторица. Има най-добрата апаратура в целия град, преглежда най-обстойно и да, извършва фетална морфология. С предната ми бременност ходих отделно при нея за това, сега ще проследя всичко там, точно заради двуплодната бременност.
Иначе благодаря за съветите. Може да не съм от София, но вярвам, че ще получа най-адекватните грижи точно при нея.
За жалост с предната бременност не беше така, този път знам какво търся.

# 473
Lizi, дрехите са много от този списък.
Топла връхна дреха според сезона - да.
Двайсет  бархетни пелени съм взела и на мен ми влизат в употреба.

Чорапи и шапки още не съм обула. Продължихме като в болницата по памучен гащеризон без стъпало, в нас е топло и разтворено навсякъде. Свикнаха да са голи и боси, шапка отказват - въртят се и се чудят какво е, като не им е слагано.

# 474
Наистина са адски много тези дрехи. И аз се бях презапасила и много от дрехите не ги облякохме и веднъж. Според мен си вземете гащеризони цели, но не много дебели и бодита с къс ръкав за отдолу. Ние такива ползвахме най-вече.

# 475
В началото не са необходими много дрехи, защото бебетата не се цапат, не се налага да се преобличат често и един комплект дрехи на ден си е съвсем ок. Фанелки пък въобще не се ползват, те са неудобни, защото им се оголва кръста. Ромпъри, ританки и бодита са най-удачните дрешки. Това с пижамите, също ми се струва много.
Много дрехи ще ви са нужни като започнете да ги захранвате, когато проходят и започнат да се търкалят по площадките и също когато започнете да ги приучавате на гърне. Така че в началото много дрехи не са необходими. Относно пелени.....аз не съм ползвала. Имам 2 броя с които съм ги завивала като заспят в количката през лятото. Шапки също не съм слагала, освен зимни за навън. Лигавчета обаче ползвах при хранене, силиконови които можеш просто да забършеш със салфетка. Ако бебето се лигави или повръща много, някои ползват т.нар бандани. Като цяло са необходими, но в днешно време има силиконови, които спестяват многото бройки лигавници.

# 476
На мен също ми се виждат много. В началото ги обличах с бодита и отгоре ромпър. По цял ден си бяха така, през нощта също. Ако не пропускат памперсите или не повръщат няма смисъл от много дрехи. До ден днешен си носят бодита, за да не ходя постоянно да ги загащвам. Пелена слагах под главичките, ако случайно върнат мляко мляко да не сменям целия чаршаф. Лигавници купих чак за захранването, също от силиконовите. Банда и слагах като избива зъб, страшно много се лигавиха и двете. Сега е променливо времето, така че може би трябва нещо връхно по-леко и отделно по-плътничко за разходките. Аз още нося допълнителна връхна дреха в чантата, защото сутрин е хладно, а като поиграят 1 час на слънце става жега.

# 477
  • София
Ние също още от началото бяхме с бодита с къс ръкав и ромпъри, бодитата с дълъг дори зимата не ги носим, защото вкъщи е топло. А и ръкав върху ръкав е тегаво упражнение. Първата зима имахме вълнени шушони върху ромпърите. Лятото ромпъри с къси ръкави и крачоли. Фанели все още не носим, въпреки че вече ходят на гърне. Евентуално на есен за яслата ще трябват. Пелени ползвахме в началото за попиване на мляко и под главите в креватчето, сега стоят излишни. Ползваме все още малки кърпи за миене на дупе през деня. Имаме много, бършеш и фърляш за пране. Лигавници от плат имахме поларени и ги ползвах за шалове, при захранване минахме на силиконови. За излизане в началото е удобно с гащеризон-мечка, става и за количка, и за кошница, и за раница. Отдолу по ромпъри. След като проходят вече е удобно с шушляков / непромокаем гащеризон - дебел или тънък в зависимост от сезона.

# 478
За мен също така съставеният списък е непрактичен. Бебетата в 99% от времето са в боди с къс ръкав и отгоре такова с дълъг ръкав и ританки, за да не са им боси крачетата. За навън имаме жилетки, зимата пухено космонавтче за количката. Моите се е случвало и по три пъти на ден да преобличам, тъй като са с рефлукс и бая връщаха мляко.

Имайте предвид, че в началото може да сте с размер за много малко/недоносено бебе, а само след няколко седмици да ви се наложи да минете на размер за новородено.  Затова не се изхвърляйте в пазаруването, докато не видите кое как.

# 479
Здравейте! Търся мнение и препоръки за лекар и болница за раждане на близнаци за гр. София. От къде сте доволни? Аз се следя в болница Надежда от самото начало, всичко съм правила там и цялата ми история е съответно там. Доволна съм като цяло от болницата и проследяващия ме АГ, но предвид, че очаквам близнаци, знам че е много важна неонатологията. Чувала съм, че най-добрите неонатологии са в Токуда и Майчин Дом. Не че в Надежда нямат добра неонатология, доколкото знам, но откъм капацитет и ниво на оборудване, май препоръките са повече за Токуда и Майчин Дом. Силно се надявам да не се налагат някакви по-специални и интензивни неонатологични грижи и да се родят доносени бебоците, но все пак да съм подготвена.Та какво е вашето мнение? Също така не съм наясно, ако реша да сменям болницата, то как се случва това, колко по-рано трябва да отида в избраната болница и да направя консултация с конкретен лекар, за да се запознаят с моя случай? Предполагам, че и някакви документи се прехвърлят. Може би още е малко рано да мисля за раждането (в края на 25 г.с. съм), но и времето си тече и ми се иска да се ориентирам. Ще съм благодарна, ако и разполагате с по-актуална информация за цените за раждане в Токуда и Майчин Дом. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт