ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 5

• 38 603
  • 737
  •   1
Отговори
# 270
  • София
... Говоря за драскащо гърло и някой друга носна кърпичка. Но па за всяко кихане да оставяш вкъщи себе си или дете - абсурд. Като ако не мине за ден-два, бих направила тест. Това намирам за разумно и отговорно. Другото е прекалено. За мен....
Когато кихаш, си най-заразен. И това, което е само кихане и е прекалено за теб, за моето дете става синузит.
От началото на годината е болна 3 път, точно заради кихащи и кашлящи деца.

# 271
  • София
Където има процедури - ок, ще следвам. Но където няма и се налага аз да спра за "май ми драска гърлото" и после да стоя 6 часа със "симптомни" в един коридор и да оправдавам пред ЛЛ колко точно е драскало гърлото, че да получа бележката - ами няма да го бъде...
Днес съгласно всички процедури се оказахме контактни на тройно ваксиниран безсимптомен положителен колега (щеше да лети в чужбина и пусна тест в 10)... Е да, ама такъв случай разписан нямаме - та хайде днес и в четвъртък всички на тестове - ако сме отрицателни няма да имаме карантина, даже на работа от къщи не ни пуснаха. (и ясно в къщи - нямат избор, ще се срещаме, на работа сме си все едни и същи, но аз сега трябва да ходя с колата, защото не знам как по друг начин да пазя другите). Никъде не сме описани като контактни.

# 272
  • София
На работа (след като колега зарази доста народ) няма начин да влезеш, ако те боли гърло, кашляш, кихаш, тече ти сопола. При най-малкия и елементарен симптом се прави ПСР (не антигенен), ако е отрицателен - така влизаш. След боледуване (без значение ковид или друго), след отпуск - връщането е отново с представен отрицателен тест.
При нас горе-долу така, но на обратно.

# 273
  • София
След като от сряда моят син е карантиниран заради болен съученик, от два дни се оплаква от гърло и дразнеща кашлица. Вчера отидохме в лаборатория и му направихме ПСР - положителен е. От днес сме в карантина. От РЗИ днес не са ни звъняли, но пък в сайта вече има сертификат, който младежът доволно прехвърли в телефона Засега няма други симптоми и се моля да приключи така, както започна. Ако бях по-небрежна и не бях настоявала за тест, в сряда щеше да се завърне в училище с леко дразнене в гърлото.

# 274
Сисето, леко да мине.

# 275
  • София
Октомври дъщеря ми прекара точна така Ковид - с леко дразнене в гърлото и хрема, за съжаление тогава не се усетих и не я тествах, после беше вече късно, когато аз излязох положителна.
Сега пуснах и ПСР миналата седмица, и антигенен днес /имат положително дете в класа, а тя е пълна програма - кашлица, хрема/, и двата са отрицателни обаче.

# 276
Олив, има 4-5 дни аванс от симптоми до позитивен тест. Двойно лично изпитано с новия вариант Sad

# 277
След като от сряда моят син е карантиниран заради болен съученик, от два дни се оплаква от гърло и дразнеща кашлица. Вчера отидохме в лаборатория и му направихме ПСР - положителен е. От днес сме в карантина. От РЗИ днес не са ни звъняли, но пък в сайта вече има сертификат, който младежът доволно прехвърли в телефона Засега няма други симптоми и се моля да приключи така, както започна. Ако бях по-небрежна и не бях настоявала за тест, в сряда щеше да се завърне в училище с леко дразнене в гърлото.
Сисе, на нас от РЗИ ни се обадиха на третия ден след излизане на положителния тест, когато наборът вече беше оздравял.
Бързо и безпроблемно възстановяване и да не се заразяват останалите от семейството!

# 278
  • България, София
sise_to, бързо и леко да минава.

На нас за наборката още не са се обадили от РЗИ.
Тестът е бърз антигенен от мин.понеделник (10.01.).

В сертификата й пише, че е валиден от 24.01.2022 г.
Значи е под карантина до 23.01. включително. Аз така го разбирам.

# 279
  • София
На работа (след като колега зарази доста народ) няма начин да влезеш, ако те боли гърло, кашляш, кихаш, тече ти сопола. При най-малкия и елементарен симптом се прави ПСР (не антигенен), ако е отрицателен - така влизаш. След боледуване (без значение ковид или друго), след отпуск - връщането е отново с представен отрицателен тест.

Евала на работодателя ти. Имаше преди едно кланящо се емотиконче...

Сисе, браво на теб, за отговорното поведение, а на сина ти леко да мине... да си "изработи" само ден-два почивка така, без неприятни усещания. (и молещото се емотиконче го няма... Sad )

# 280
velina, мисля, че не са актуализирали срока на карантината при сертификатите, защото при нас началото на валидността на сертификата е 14 дни след положителен тест, а ние влязохме в карантина по новата заповед за 10 дни за болен/ 7 за контактен.
Т.е. не би трябвало началото на валидния сертификат да ви е край на карантината, а 4 дни по-рано.

# 281
  • София
Олив, има 4-5 дни аванс от симптоми до позитивен тест. Двойно лично изпитано с новия вариант Sad
anitsa, тя от миналият вторник е със симптоми - направих вкъщи един антигенен във вторник, четв. ПСР, днес антигенен в лаборатория, 7 ден й е, мисля да спра вече, явно и други вируси има. Blush

# 282
  • България, София
velina, мисля, че не са актуализирали срока на карантината при сертификатите, защото при нас началото на валидността на сертификата е 14 дни след положителен тест, а ние влязохме в карантина по новата заповед за 10 дни за болен/ 7 за контактен.
Т.е. не би трябвало началото на валидния сертификат да ви е край на карантината, а 4 дни по-рано.
Не знам вече и аз. Моята карантина си е 14 дни. Тестът ми е отпреди заповедта.
Тази сутрин звънях на РЗИ, не можах да се свържа.
Гледам да изпреваря събитията и да се информирам, но нъц.
Ще продължавам с опитите.

# 283
Да, ако има започнала карантина преди влизането в сила на заповедта, тя си продължава със стария срок. Заповедта не важи за тези в заварено положение... за съжаление Sad

# 284
  • България, София
Реално и девойката трябва да е по старите правила според моите тълкувания. Тестът й е от 10.01., а заповедта е 11.01.
Но в заповедта от 11.01. много ейзуитски е написано, че карантината / изолацията на лицата, на които има издадени предписания  към момента на влизане на тази заповед се преустановява според посоченото в предписанието.
Аз предписание не съм видяла. Нито моето, нито на който и да друг член на семейството.
Та не е важна датата на теста според заповедта, а датата на предписанието.  Ама то на коя дата е издадено, как може да разбере човек, докато е под карантина?
И най - вероятно ги антидатират, за да "не стане грешка".

Общи условия

Активация на акаунт