ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 5

• 38 558
  • 737
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Бебчо, силно гуш на теб и детето за днешното преживяване.
Разбирам те повече от добре. Познавам и двете персони... Училището ми е болка... Аз поне с директорката не можах да се разбера, а с въпросната учителка открито влязохме във война след като три месеца неглижира миналата година седми клас и накрая излезе, че аз трябва да проверявам домашните, защото тя била натоварена... Без думи съм... Просто съм още по-объркана и отчаяна от предстоящия първи клас. ММ само повтаря, че дори и детето да има шанс там, няма да го вземат заради мен, защото трябвало да си кротувам миналата година... А аз сякаш там не искам, и с тези профили от първи и пети клас... Поне на мен ми се виждат голяма глупост...

# 436
Бебчо, дано имате положително развитие!
Кали, в много сложна ситуация сте, признавам!
JID   ние затова купихме книгите поотделно - никой не е заревал за торба, а и няколко лева в повече няма да ни съсипят финансово. За историята на Германия така и предположих че при вас е свързано с немския. Синковеца се интересува от тази тема след прочита на няколко книги свързани с първата и втората световна война, както и след посещението ни на Берлин тази година.

При нас, след безхаберието, което описах с дете с положителен тест в Пн в първи час защото чакали да излезе резултата  и после вторник останалите деца пак присъствено, докато чакаме да му излезе писиар теста - днес, във вайбър, са се оплакали със симптоми 6 деца и родителите им (!!! Кой майка, кой баща а кой и двамата).Аз , за нас лично не се притеснявам толкова, но за другите семейства от класа,.голяма част от които неболедували, неваксинирани толкова глупаво изложени на риск. Синковецът дълбокомислено заключи, че и липсата на маски в час е спомогнала за ситуацията. Той самият днес е добре. С един ден авирон и табл за смукане няма неразположение по гърлото. Ние засега сме без симптоми.
Иначе в училищен план тези дни валят много оценки и определено има повишаване на общото ниво на успеха му. Примерно на есето е оценен с отличен, което ме накара да му сваля шапка. В смисъл, писането никога  не му е било силата. Пише и преразказите добре, но не му е лесно нито естествено. Той и над есето се труди цяла седмица, защото беше за.домашно - та мисли, та писа, та поправя, та пак писа. Госпожата разкритикувала голяма част от  класа че имали цели абсази преписани от Интернет. Креативни деца явно. Моичкия съм го дресирала да не преписва. Предпочитам 3 - ка но негова, отколкото 5-ца, но на някой си от нета. Госпожата (збут и философия)  го е изпитвала а и се е представил сносно на контролните - ще му остави 5 а не 4 за срока. По физическо остава големия Х дали ще е 4 . Останалите предмети са си отлични. Виж, по единия от  специалните предмети е мъка. Как е възможно да се оценява творбата на някого по снимка. Особено понеже моят хич не е по снимането, нито по допълнителната обработка на снимките. Ако не съм виждала какво е нарисувал наживо, нямаше да разбера, че това е творбата на снимката. Моля го да се постарае малко, особено като виждам какво правят децата със снимките. Но такъв си е той, над нещата. Добре, че дори на тази отвратителна снимка учителя му е писал 5 все пак ( а не като картината от изложбата на която по снимка писа 4:) ). Тенденцията е оптимистична... все пак...

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 02:32 от _re_ge

# 437
Честити януарски рождени и имени дни!
Да са ни живи и здрави децата, всичко ще мине!
Десемче, благодаря за препоръките! Днес се обадиха от РЗИ. Нейната карантина изтича на 28-ми, а ние дори бихме могли вече да сме свободни по новите правила. Засега друг от нас няма симптоми. Тестваме се с домашни тестове. Болнични не ми трябват, защото се разменихме и работя от вкъщи.
Училището ми е голяма болка и чак не ми де говори. Надявам се да се стегне и да започне да учи, както преди.
Виждам че има доста недоволни от затварянето на училищата, но при толкова много болни деца и учители това за мен е добро решение. Поне онлайн часовете може да се провеждат както трябва за всички.
Не искам да предизвиквам полемика, само споделям мнението си.

# 438
И аз предпочитам да са онлайн за кратко, но дано да е за кратко, а не цял месец.
И е тъжно, че нищо друго не затваря.

Имам един далечен въпрос. Как успяват езиковите да вземат целия материал по разказвателните, който е за две години, в 9ти клас? Струва ми се, че е невъзможно да бъде научено качествено.
Навремето при нас подготве беше нулева година. После си учехме  по план и завършвахме 11ти клас. Сега завършват в 12ти и не разбирам каква е логиката да натъпчат две години в една.

Бебчо, нямам думи за тази учителка. Детето е реагирало по-зряло от нея. Хрумна ми да го преместиш в съседен клас, ако училището ти е удобно и ако тази персона не преподава на всички класове.

# 439
  • София
Дъждец, не е качествено.
За това в седмокласната тема писах някъде, всеки, който има очаквания за ЕГ от собствен опит преди 20+ години, да го игнорира, за да не е разочарован. По държавни изисквания ЕГ вече се завършва с В2, а не с С1, останалия материал е доста претупан... Не че имам идея кое е по-добро. Сега и средният учи в ЕГ, но посоката е да се размият тези гимназии - мое усещане.

# 440
  • София
Дъждец, за качествено не е качествено, но пък успяват да вземат и 8 и 9 клас заедно. По биология например има сложна терминология и лично на моя син му беше трудно да научи всичко, но сега в 10 клас сякаш му е по - лесно.
Бебчо, без думи съм от поведението на тази госпожа. Дано всичко да се нареди по най - добрия начин и поздравления за детето, че не си е замълчало в случая.

Скрит текст:
Да ви кажа, аз пък предпочитам вместо да са онлайн, да са във ваканция. Едно време бяха по две седмици грипна ваканция, ходеха по един два пъти на зелено училище и материала беше усвоен, така че сега за 5 дни в края на срока едва ли ще пропуснат чак толкова много, ама явно трябва да се отчита дейност.
Девойката от днес е онлайн заради болно дете. В момента има ФВС и това което прави е да си пише с нейните съученички в месинджър, но трябваше да е пред монитора в 7:30, защото учителя провери по именно дали всички са в час. Каза им да гледат някакви клипчета с упражнения в ютуб и това беше часа. От 30 минути се е изтегнала на дивана и си пише с приятелки. Ето затова не съм доволна. Щом децата са най - големите разпространители на вируса да ги оставят да почиват, а не да симулират обучение, от което не сано няма полза, ами и нанася вреди върху здравето им с дългия престой пред монитора.

# 441
Моят син не е в ЕГ, но е с ИИЧЕ и наистина  много трудно беше в 9 клас. Първи срок се взема материал за 8 клас, втори срок-за 9 клас, отделно, те имаха и специални предмети. Някои от изходните бяха върху материал от двата класа. Но учителите са наясно, по някакъв начин свеждаха материала до най-същественото, правиха много презентации. Но да, няма как да се очаква, че ще се научи всичко по история, география, биология, физика и тн от две години. Неприятното беше, че входните от 10 клас също бяха върху 8 и 9.Просто децата трябва да си преценят приоритетите, не е нужно всичко да се учи в дълбочина. Особено историята, която аз обожавам и съм кандидатствала с този предмет е някакъв ужас като обем и подробности. Но имаха късмет с учителя, увлича ги.

# 442
  • Варна
Именно заради това дъщеря ми избра РИЧЕ - за да може да си учи природните науки "както трябва". Което разбира се не е гаранция, че ще се случи, зависи от детето, мотивацията, учителите и ред други неща.
Момичета, като чета какви проблеми създават някои персони, изявяващи се като учители, косъма ми настръхва! Имам късмета детето ми да е изключително незабележимо в час и да не е имало проблеми от такъв характер досега, но искрено ви съчувствам. Не знам какво бих направила на ваше място, но едно е сигурно - много ще се ядосам! Не понасям несправедливо отношение, особено към деца. Да, всички са изнервени, за всички е трудно, но да си учител трябва да значи повече. Не е работа за всеки. Съвети не мога да си позволя да ви дам, но имате виртуалната ми подкрепа и пожелания за развитие на ситуацията по най-добрия за децата начин.
Днес имат класно, контролно и устно изпитване за оформяне - ще е дълъг ден...

# 443
  • София
И аз предпочитам да са онлайн за кратко, но дано да е за кратко, а не цял месец.
И е тъжно, че нищо друго не затваря.

Имам един далечен въпрос. Как успяват езиковите да вземат целия материал по разказвателните, който е за две години, в 9ти клас? Струва ми се, че е невъзможно да бъде научено качествено.
Навремето при нас подготве беше нулева година. После си учехме  по план и завършвахме 11ти клас. Сега завършват в 12ти и не разбирам каква е логиката да натъпчат две години в една.

Бебчо, нямам думи за тази учителка. Детето е реагирало по-зряло от нея. Хрумна ми да го преместиш в съседен клас, ако училището ти е удобно и ако тази персона не преподава на всички класове.

Не знам как е с разказвателните, там все пак и да пропуснеш нещо... и да пропуснеш много, не ти пречи да продължиш нататък, но с физиката, химията и биологията са голяма мъка. То си има някаква нормална граница на възприемане, да набуташ обща, неорганична и органична химия в една година е... ами, все едно да не сложиш изобщо нищо.

# 444
Аз пък, като съм си учила нормално някога предметите, все едно че помня подробно какво съм учила. За мен вече тези форми на обучение, с тези големи подробни уроци и терминологии са ми излишни. Трябва да се учат нещата за обща култура, а това задълбочено учене да е след това по профили, кой каквото го интересува. Примерно по история са толкова дати в един урок. Е нормално ли е да можеш да ги запомниш и трайно да ги знаеш. Мисля, че е достатъчно да се знаят основните, да се знае кой период след кой е и т.н. Заради тези тежки и неразбираеми уроци, според мен не се запомня важното.
Бебчо, не трябва да се окставят така нещата. И аз съм от воюващите, но е прав мъжа ти, със сигурност ще има негативи. Много се защитават учителското съсловие. Аз нали споделих, че ми казаха директно в едно от училищата, че не биха ме взели на работа, заради жалбата ми за НВОто.
Аз с моят син се отчаях. Уж да поправя оценките по БЕЛ, госпожата му е няма и идва заместничка. Май ще си остане с 3ка. Ми примирих се, жив и здрав са е. Не може всички да са отличници. Големия под 5ца по предмет не е имал откакто е ученик, на малкия му е по-трудно. Хем и баткото започна да му помага, но изглежда и да се стараем всички, толкова са му възможностите. Важно да го избута. Не му го казвам де, постоянно натискам, но се примирих.

# 445
  • София
Пиза, недей така. Осми клас с немски, далеч от къщи, след кошмарния  седми клас, пубертетът -  това са все обективните причини нещата да не се случват както ни се иска на нас. Това е най-трудният срок, най-немотивирани са част от децата. Дори голямата, която е супер амбициозна едва додрапа до 4 по математика и 5 по немски тогава. Нови учители, нова среда, от отпускането след НВОто... Може детето, не са му това възможностите, това му е умората, мотивацията, амбицията в момента - тук трябва хем да си твърда, хем подкрепяща, да върви стъпка по стъпка към това, че може, само трябва да иска и да положи съответните усилия, защото после той ще съжалява за пропуснатото време. Настоявай на немския и математиката, другото и тройки да са се оправят и после не е драматично настигането на пропуски...

# 446
Просто побеснявам, като чета отзивите. Защо са го променили по дяволите?!
Учат се еднакъв брой години.

Пиза, и аз мразя историята и географията от дъното на душата си. Нито мога да помня имена и дати, нито полезни изкопаеми, нито ми е интересно. Обичам да чета исторически романи и така съм научила повече, отколкото в училище. Обаче като набуташ всичко на едно, няма как да разберат харесва ли им и  искат ли да се задълбочат.

Дайв, пропуснах да поздравя твоята девойка за класиранията за олимпиадите. Браво на нея!

# 447
  • София
С благодарност към всички, които са се потрудили да имаме такива хубави деца!  Flowers HibiscusPurple Heart

# 448
  • София
Дъждец, съчувствам ти! И аз бях така... Но всяка следваща промяна (за втория език, който и много орязан, не говорим изобщо за трети език - аз имах три през деведесетте) сваля нивото, явно езикът и добрата обща подготовка вече не са необходими.

# 449
Примерно по история са толкова дати в един урок. Е нормално ли е да можеш да ги запомниш и трайно да ги знаеш. Мисля, че е достатъчно да се знаят основните, да се знае кой период след кой е и т.н. Заради тези тежки и неразбираеми уроци, според мен не се запомня важното.
Кандидатствала съм с история. Едно време помнех всичките - бях си ги изнесла в списък от История на БАН и ги научих както се учат думи на чужд език : първо гледаш година и възпроизвеждаш събитие, после обратното. Така докато нямаш пълно съвпадение на всички. Беше ми важно за кандидат-студентския, защото доста намаляваха оценката за сбъркана дата.
След това , със заменяне на една информация с друга по време на следването,  ми остана помненето на особено важни и значими  събития (например битката при Върбишкия проход, битката при Клокотница, атентатът в Света Неделя, ориентирам се кога започват и свършват царствата през средновековиет, важни дати в следосвобожденска България като Съединението например, България по време на войните ми е леко в мъглявина, но мога от далечните спомени да възстановя събитията през Първа и Втора световна война) . Това ми дава една обща култура (може би малко над средната) по история. Историята обаче ме е научила на мислене - от определен факт да изведа определена причинно-следствена връзка. Това ми помага и днес.

Общи условия

Активация на акаунт