ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 5

• 38 556
  • 737
  •   1
Отговори
# 450
  • София
Да допълня нещо, в 9 клас ще имат повече часове "разказвателните" предмети (общо колкото другите в 8 и 9 ).

Девойката днес търпеливо си чака да я включат, но предполагам, че учители днес са изпитвали/оформяли основно та едва сега се влезе в час.
За нея ще е тежко следващата, да видим какео ще я чака, че това предстоящо ДО не знам - не прави едно класно тази седмица защото е в къщи.
При нея няма отсъстващи деца, но при баткото - да, след карантината им някои деца си останаха вкъщи, защото "не се чувствали добре", но никой не се е похвалил тест.

# 451
  • София
Благодаря ви за мненията, момичета, страхотни сте Kissing Heart И, докато не съм забравила отново, Dive - поздравления на девойката ти и на теб - че не я оставяш по течението, а я мотивираш да участва Kissing Heart

И да ви кажа развитието на въпроса при нас, след което спирам да ви занимавам с неосмокласни тревоги Hug Но ми беше ценно мнението ви Kissing Heart
Срещата с директорката бе дълга, над час. Госпожата по математика е написала доклад, разпитвала учители и моето дете е много невъзпитано - например, госпожата по ТП споделила, че се е дэржал арогантно, защото не му писала 6-ца в един час. На моя въпрос в какво се изразява това арогантно поведение отговорът бе, че попитал защо не му писали оценка и изглеждал разсърден. Скоро друго дете се оплакало, че синът ми го е ударил в междучасието - знам за случая, нищихме го с класната съвсем случайно, защото моят беше със синка  - оплакалото се дете беше ударило първо моя, за да му покаже хватка, а той е трябвало да се защити, такава била играта, става въпрос за бутане между приятели. Вчера отказал да попълни предварителен тест по английски за едно състезание, на което не иска да участва - аз вчера се чух и с госпожата по АЕ, тя каза, че е учудена, защото избрала само 3 деца от класа, а той не искал, но иначе нама забележки към поведението му, напротив-тя харесва много неговото пусто честолюбие. Но директорката каза, че се държал арогантно в случая, защото отказал да попълни тест за състезание, което не е със задължителен характер. Има случка на класното по БЕЛ  - разсърдил се, че госпожата не му взела класното, защото закъснял малко да го предаде - но тя им казала, че ще ги изчака малко, защото това беше първият правен от тях преразказ. Беше си смачкал листа, защото тя отказала да го вземе, но след това видяла, че има и други деца, които продължават да пишат, та го е взела - ние още тогава се чухме с нея, вчера ми каза, че няма никакви забележки за поведението и старанието му, като изключим намачкания лист.
За олимпиадата по математика  - директорката ми каза, че първоначално той не е бил допуснат до областния кръг, но тъй като тя е математичка, погледнала работите и поискала друга комисия, която му дала нужните точки, че и отгоре. Попитах въпросната госпожа по математика в коя от двете комисии е била, не получих отговор. Защото миналата година тя реагира остро на това, че наборът имаше друг начин на решение на задачата, по-бърз, той поиска разрешение/бяха ДО/ да го сподели, направи го, но той не се понрави на госпожата и тя му каза, че синът ми й пречи да си преподава урока.
Ей такива са нещата. Предложиха 2 неща, съгласие се, защото си мисля, че ще бъдат полезни на сина ми - едното е да направи презентация за правата и задълженията на ученика пред класа/мисля, че ще му е от полза да говори пред публика/. Другото е да работи с училищния психолог, като мога и аз да присъствам - той искаше да се включи в клуба "Опознай себе си", воден от психоложката, но нямаше физическата възможност да го направи.
Изразих ясно мнението си за поведението както на математичката, така и на директорката. Дадох примери с действителни случки, заслужаващи внимание от страна на комисията, които обаче са добре потулени. Казах, че учителят освен да изисква уважение, трябва и да умее да показва такова към учениците си, както и да умее да се извинява, за да бъде добър пример.
Всичко е манджа с грозде, благодаря ви че имахте търпението да ме изчетете Kissing Heart

# 452
  • София
Бебчо, Бебчо, колко добре те разбирам Disappointed
Отиди да гушнеш детето си и дано тези неволи да останат зад гърба ви, и да няма подобни изцепки от страна на "учителката" за вбъдеще. Мен ако питаш тя е тази, с която трябва да работи училищният психолог, а не детето.
И не се извинявай, че ни споделяш - ние сме тук за това Hug

Обичам да чета исторически романи и така съм научила повече, отколкото в училище.
+1
В основното училище имах учител по история, "благодарение" на когото намразих предмета до толкова, че когато завърших с най-измъчената тройка на света, запалих учебника в една метална кофа в задния двор на блока.
В гимназията случих на истински учител, вълшебен педагог и човек с огромно сърце, благодарение на когото "изплувах" лека-полека, но тази неприязън към историята, както и белите петна в знанията, си остана и до днес. За щастие моето дете обича историята, в 7 клас прояви за първи път интерес и към биологията и химията; географията е средно положение като интерес. Но физиката е смърт, по-зле и от математиката. Силно се надявам догодина да случи на добър учител по физика, защото ако се падне Змей Горянин, не знам как ще я караме.

# 453
  • София
Бебчо, неприятно. А в този разговор, спомена ли за опциите да сезираш РУО, поради некоректното отношение на учител към ученик и опитите да въздейства чрез властовата си позиция (зам. директор) върху останалите учители, без да има изрични техни оплаквания от поведението на сина ти? Аз бих го подхвърлила в разговор с директора и изрично бих натъртила, че бих използвала опцията дори при най- малък опит за реваншизъм от страна на преподавателя оттук насетне. Включително, леко бих намекнала, че това не е първото такова оплакване и съответно може да има и сериозни последици за училището...

Кога се очаква решението дали ще излизат ДО? Слушах великите ни ресторантьори, които отказват да спазват всякакви ограничения (не, че по мое мнение някога са го правили), та леко пак започвам да се нервирам... Все си мисля, че ако първите си спазваха изискванията по празниците, подобен бум не би се случил, ама пуст ламтеж...

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 12:46 от molive

# 454
Бебчо, напълно съвпада с моето мнение за умителите. Защитават си гнездото и треперят пред Директир и Зам.Директор. Може да са на друго мнение, но ппесата е огромна и ще ги изровят от 3 кладенеца вода, ме да не си ти права. Полудявам от такава несправедливост и от учители - раболепни служители. Моето не е най-най, но се борих за него, да да види, че трябва при несправедливост да си атстоява правата. А при вас какво става - детето е наказано, няма значение, ме презентацията ще му е интересна или че няма да навреди разговор с психолога. Това си е наказание и неппизнаване на вина от страна на учителя. Той излиза от губещата страна, че не е прав. Не ми е ОК приемането на тези работи. Аз поставена в такова положение не бих се съгласила. Мога да ти кажа,че мноого стават хрисими след официална жалба да РУО, но с копие до МОН. Защото с РУО са дупе и гащи, ама...

# 455
  • София
Бебчо, нагушкай децата!!! ❤️❤️❤️

# 456
Бебчо направо да се чуди човек как да реагира
И аз имах такъв случай в гимназията. Реших в час по математика да преговарям по история, учителката ме видя, хвърли ми учебника от 4 етаж и той се разпиля, а беше свръх скъп за онова време. Дори и с тази учителка не можах да намразя моята любов, математиката. Но не и проговорих повече . Изпитва ме , мълча, на контролни 5 и 6. Средната ми оценка от годините беше под 4, това за МГ си беше срам, явих се на матура и изкарах 5.90.
А като чуя за някое дете да има само шестици и по физическо или рисуване 4, направо са за убиване тези учители
Много има какво да се желае в нашата образователна система
Писанията на Добри ми късат сърцето, защо и при нас не може да е така

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 13:16 от The Invisible

# 457
  • София
Писанията на Добри ми късат сърцето, защо и при нас не може да е така
Защото куцо, кьораво и сакато се взима да праподава дори без нужния ценз, тъй като недостигът на квалифицирани кадри, (не само в образователната система), е жесток.
По-лошото е, че тази тенденция не само не намалява, а напротив и истинските, призваните за професията учители стават все по-малко.

# 458
  • София
Бебчо, голямо гуш за теб и детенце. Hug
Искрено се надявам и искам всичко бързо да се забрави и от страна на детето, и на учителката, но се съмнявам. Confused

От днес и аз съм с положителен тест, след като през октомври 2020 го изкарах, после две ваксини и днес две чертички. Close Още чакам обаждане от РЗИ за детето, ден шести от теста и пети работен...

# 459
  • София
Изобщо някой обажда ли се за карантина на контактни? За набора никой не звънна, сега сестра му е четвърти ден, пак нищо.

# 460
  • България, София
Бебчо, ни най - малко не досаждаш. Тук сме, за да си споделяме и помагаме.
Аз си мисля, че госпожата по математика има тенденциозно отношение към детето. По каква причина, можем само да гадаем. Едно е сигурно, някъде й е настъпено егото и сега ще извади от 10 кладенеца вода, за да очерни детето, вместо да погледне себе си и своите грешки. Директорката очевидно се опитва да замаже положението, защото е между чука и наковалнята. Всички доводи, посочени от нея, за мен са несъстоятелни.
Браво на детето ти, че отстоява позицията си. Това разбира се не трябва да е за сметка на добрия тон  и възпитанието. В случая, не мисля, че тези граници са прекрачени.
Искаме да има гражданско общество, да има хора, които отстояват правата си, а докато трябва да се формира поведение и отношение още в детска възраст, всичко се стъпква в зародиш. Децата нямат право на мнение, трябва да са тихи и послушни, да си мълчат, но изведнъж, като станат пълнолетни, трябва да имат позиции и да ги отстояват и да бъдат активни членове на обществото. Как? Като в предишните години не са стимулирани изобщо в тази посока. Тънка е границата понякога между поведение, излизащо от рамките на доброто възпитание и изразяване на позиция. При децата понякога има излишна агресия и повече невъздържаност. Но все пак учителят е педагог. Трябва да намери пътя към децата и да насочи енергията им в правилната посока.

Кали, много неприятно с учителката по БЕЛ. Ей тъй кат станеее...
Не знам какво да кажа. Дано някак си всичко кротко се намести.
Все по - малка търпимост започвам да имам към учители с нереалистични виждания. Нека си каже отнапред критериите за 6, 5, 4 и т.н., та децата да си знаят колко и какви усилия да полагат. Все пак оценките трябва да се пишат за знания и умения по материала, който е по програма. Трябва да има някакви обективни измерители.

re_ge, без думи съм от последиците от създадената организация или по - скоро липсата на такава.
Дано при детето гърлото бързо се успокои, вие да сте в безопасност, а останалите деца и техни близки да го минат леко.

Маги, много съгласна за ЕГ.
Големите ни девойки учат един език, но в различни ЕГ.
Наистина сегашното положение няма нищо общо с образованието в ЕГ по наше време. Племеницата ми го каза, когато голямата беше седмокласничка, но аз си помислих, че не може да е вярно. Е, за съжаление беше права.
Затова и наборката е с РИЧЕ и то на АЕ, който учи от първи клас. Ще учи други езици в школи и така. Като има желание и е жива и здрава, другото се постига някак.   

sise_to, леко да минава. РЗИ явно не смогват.

Pisa, не бързай да слагаш граници на възможностите на детето. Всичко, което Маги е написала, е напълно възможна причина. Този седми клас много ги изтощава емоционално. Явно лятото не е достатъчно да се възстановят. После ново училище, нови съученици, нови изисквания, нов език от 0 и на децата им е трудно да изплуват. Това го наблюдавах при каката, която също е доста по - организирана и амбициозна от наборката.
В 8 клас по МАТ й беше много трудно. С НЕ също й беше много трудно първия срок.

# 461
  • София
Изобщо някой обажда ли се за карантина на контактни? За набора никой не звънна, сега сестра му е четвърти ден, пак нищо.

На мен звъннаха още първия работен ден след тестовете. Питаха за контактни (тогава казах и за положителния на младежа), казаха до кога ми е карантината. Дамата беше доста мила

# 462
  • София
molive, намекнах за РУО, а и те си ме знаят, имахме челен сблъсък с директорката още в началото на поста й в училище  - не разрешаваше да взема децата 15-20 минути по-рано от занималня в 2 дена, за да ходят на тренировки. Та РУО ги накара да разрешат.

Pisa, чудех се дали да избера по-малкото зло и затова приех. А на детето ще му представя нещата под друг ъгъл, за да не го приеме за наказание. Аз още с въпросната математичка не съм разговаряла, отсъства днес по лични причини. Снощи късно се появиха оценки от последното контролно по математика и на двамата, правиха го преди 2 дена, а практиката е да се връщат доста по-късно. Ще видя как ще продължи всичко. Аз нямам претенции децата ми да са някакви таланти по каквото и да е, те са си съвсем нормални средностатистически учещи и полагащи усилие деца. Дали се класира някой тук или там - изобщо не ме интересува, но явно искаха да ми покажат, че не е чак толкова добър по математика.

sise_to, бързо и леко да минава при теб Kissing Heart

re_ge,  наистина много кофти се е получило при вас, дано всичко е наред Kissing Heart

Кали, учителят ви по БЕЛ е просто...нямам думи. Дано се усети, че това не е начин да мотивираш никого, да не се отчайва наборът Kissing Heart

velina_v, наистина е размита границата между отстояване на позиция и своеволие. Вчера всички задружно обяснявахме какво мислим за създалата се ситуация, детето беше много объркано.
Благодаря Ви още веднъж, момичета, внесохте яснота в обърканата ми глава Kissing Heart

# 463
Бебчо , голямо гуш ! Според мен отношението на госпожата е тенденциозно и ако продължава да тормози детето трябва да се вземат по-сериозни мерки.
Един случай от вчера с моя син. Предния ден имаха час по ИТ и е между 5и6 , а му трябва една 6ца за стипендия. Моли госпожата да го изпита за 6 , тя го изпитва и казва , че ще му остави 6. Голяма радост. Вчера след обяд в Школо хоп 5 за срока , ама госпожата ме изпита , ама защо.... Пише на госпожата в Школо да я пита защо има 5 . След час редактирана оценка 6. Това каво е, отстояване на права или арогантно невъзпитано държане?
Набора доволен .

# 464
  • София
swetlango, зависи кого питаш Joy

И да ви разсмея малко- преди час-два съпругът ми ми обявява, че малките са ДО от понеделник, а наборът  - присъствено. Аз учудено го питам къде го е чул, а той "Казаха, че 7.клас са присъствено". Явно много страшен е бил за него  този 7.клас, дълго ще го помни и няма да може да си тръгне от него Joy

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 15:07 от beb4o_fb

Общи условия

Активация на акаунт