ОСМИ клас 2021/2022 - Тема 5

• 38 562
  • 737
  •   1
Отговори
# 465
дъждец, картинката според мен, е още по-забавна. не само, че 9ти учат за 2 години, ами и за 2.5г. и 10ти учат за следващите две. т.е. 9ти за 8,9 и половин 10, а 10ти за половин 10, 11 и 12. това е така щото 11 и 12 клас се учат само профилиращите предмети и другите ги смачкват в 3 години.

# 466
  • В светлината на слънцето
Ох, Бебчо, как добре те разбирам… Гушни детето и не се надявай да пребориш вятърните мелници (от опит го казвам, уви). Имахме сходна случки и ние в най-първото му училище. И до МОН писах оплакване, познай дали изобщо ми отговориха.

# 467
Бебчо, ни най - малко не досаждаш. Тук сме, за да си споделяме и помагаме.
Аз си мисля, че госпожата по математика има тенденциозно отношение към детето. По каква причина, можем само да гадаем. Едно е сигурно, някъде й е настъпено егото и сега ще извади от 10 кладенеца вода, за да очерни детето, вместо да погледне себе си и своите грешки. 
Аз ще ти напиша  причината  - просто детето е природно по-интелигентно от госпожата си. И тя го осъзнава, оттам идва и бесът й.

# 468
  • В светлината на слънцето
Обаче мога да ти дам идея, ако решиш да се заяждаш с тях. Комисията по дискриминация. Тия, за да си заслужат заплатите, могат да точат с години една жалба. Независимо дали е основателна или не. Гадното е, че на всяко тяхно писмо директор и други обвинени са длъжни да отговорят подробно, а има и санкции. Късно го разбрах това обаче.

# 469
  • София
Отдавна и все още на мода -единствено комисията по дискриминация може да помогне. Преди безброй години на основание нейно решение Метро магазини.бяха задължени да отменят "непускането" на деца до 7 години в магазина.

# 470
Взели са решение за удължаване на междусрочната ваканция: https://novini.bg/bylgariya/obrazovanie/700019

# 471
  • София
Обявиха и ваканцията вече официално.

# 472
  • София
Лулумба, Маги, аз, за съжаление, съм прибягвала до услугите на Комисията за защита от дискриминация, но не се сетих изобщо за тях сега. Дано не се налага, но усетя ли различно, подмолно отношение - ще действам, открито им го заявих. Сега се опитвам да го подготвя психически, че може да не участва на областния кръг на олимпиадата  - не съм сигурна, че могат, но може да оттеглят името му от списъка. А това беше негова мечта. Все тая, ще съумеем да го подкрепим, силно се надявам да не му причинят и това.

Хайде, честито ни ДО и честита ни удължена ваканция Hug

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 17:34 от beb4o_fb

# 473
Лулумба, Маги, аз, за съжаление, съм прибягвала до услугите на Комисията за защита от дискриминация, но не се сетих изобщо за тях сега. Дано не се налага, но усетя ли различно, подмолно отношение - ще действам, открито им го заявих. Сега се опитвам да го подготвя психически, че може да не участва на областния кръг на олимпиадата  - не съм сигурна, че могат, но може да оттеглят името му от списъка. А това беше негова мечта. Все тая, ще съумеем да го подкрепим, силно се надявам да не му причинят и това.

Хайде, честито ни ДО и честита ни удължена ваканция Hug
Да отрежеш крилата, готови за полет, на едно дете за да си начешеш егото е чисто престъпление! Успех от сърце ви желая!

# 474
  • София
Аз пък, като съм си учила нормално някога предметите, все едно че помня подробно какво съм учила. За мен вече тези форми на обучение, с тези големи подробни уроци и терминологии са ми излишни. Трябва да се учат нещата за обща култура, а това задълбочено учене да е след това по профили, кой каквото го интересува. Примерно по история са толкова дати в един урок. Е нормално ли е да можеш да ги запомниш и трайно да ги знаеш. Мисля, че е достатъчно да се знаят основните, да се знае кой период след кой е и т.н. Заради тези тежки и неразбираеми уроци, според мен не се запомня важното.

Отворих учебникът, по който аз съм учила химия в 8-ми клас. Много повече информация, драстично по-високо ниво на изказ (няма ги гланцирани шарении в стил "я у мама дурочка". Текст, уравнения, схеми, графики, накрая - въпроси и задачи), 2 листа средно урок, сравнително ситен шрифт. Но пък за сметка на това смислено, последователно, логично. Всеки параграф, всяко изречение, следва от предходното / предходните и по някакъв начин "подготвя почвата" за следващите. Няма случайно споменати неща нейде си, така, че изобщо да не заподозреш, че това е част от урока, а не просто поредната декорация и дори и да имаш такива предчувствия да е абсолютно невъзможно да предположиш какво, по дяволите, е искал да каже авторът...
Не ме плашат "тежките" уроци. Плашат ме "леките" такива - неясните, неразбираемите, непоследователните, безсмислените. Плаши ме, силно ме плаши, конецът, който държи вселената - имам сериозното опасение, че е напът да се скъса.

# 475
Днес имахме обучение за зависимостите и осъзнах' че наборът е пристрастен към устройствата,не че досега не съм го знаела
Ами ако не налагам ограничения, той нищо друго няма да прави
Няма други интереси' всяка свободна минута е на устройствата
Та как се справяте с този проблем ( предполагам при момчета е чест), налагате ли ограничения и забрани' и какви?

# 476
  • София
The Invisible, не познавам дете, което да не е пристрастено към устройствата. Моят начин за справяне с това е да го държа зает с други неща - основно тренировки и рисуване. Натовареността от училище също ми помага, защото буквално всеки ден има да подготвя нещо за там. Дали ще учи думи, подготвя проект или пише домашно е все тая, важното е, че не си пилее времето онлайн. Един ден, след като му бях казала какво има да свърши, беше избухнал "Е аз кога ще си почивам?!", разбирай го като "Аз кога ще се лепна на телефона/таблета/PS?", т.е. се усети, но бързо го отразях, че първо се изпълняват задълженията, а после е почивката. Засега схемата ми работи и когато не е в ДО прекарва не повече от 1-2 часа на ел.устройство, което си е направо супер.

Радвам се на ваканцията, добро решение е.

# 477
  • София
Задавам задачи. Един ден в седмицата трябвя той да приготвя вечеря. Два пъти прибира сестра си от градина (като сменят смените, ще я води), днес се разбрахме, че искам по 20 стр. прочетени от книга - съгласи се

# 478
При него в училище почти няма домашни' не ходи на спорт' няма компания с която да излиза
Трябва да променя някои от параметрите 🤔
Това с книгите действаше до 5-6 клас ' сега не иска
Аз съм от постоянно четящите' уж примерът бил важен
Сигурно са го сменили в родилния дом

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 20:12 от The Invisible

# 479
Invisible ,
Същата работа е и моя син. Отделно аз съм по цял ден на работа -т.е. контрол нулев.Единствено има да учи доста, но и това се претупва за сметка на игрите. Спорт не иска , книги не иска , много се притеснявам за бъдещето му.

Общи условия

Активация на акаунт