Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 5

• 50 504
  • 823
  •   1
Отговори
# 150
Съветвам те да спреш алкохола и плодовете, както и пакетираните храни. Не е добре такива показатели на толкова млада възраст. И направи консултация с лекар най-добре. Също те съветвам да се провериш за инсулинова резистентост и дефицити най-вече на Д и Б12.

# 151
Съветвам те да спреш алкохола и плодовете, както и пакетираните храни. Не е добре такива показатели на толкова млада възраст. И направи консултация с лекар най-добре. Също те съветвам да се провериш за инсулинова резистентост и дефицити най-вече на Д и Б12.
Mного ти благодаря 🙂

# 152
Здравейте,мъжът ми вчера е пускал кръвни изследвания и съм много притеснена.Излезли са нисък хемоглобин,хематокрит,MCV,както при анемия и същевременно ЗАВИШЕНИ еритроцити,а не понижети,както по принцип би трябвало да бъде.Личният лекар е казал,че трябва да посети хематолог.Някой с подобни изследвания?

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 19:35 от misssixty223

# 153
Здравейте! Моля да ми помогнете да разчета резултатите си, като това, което ме тревожи са редовете без референтни стойности, както и "хематокрит".
CRP 1.9 mg/l при реф. ст-ти <6

# 154
Здравейте,мъжът ми вчера е пускал кръвни изследвания и съм много притеснена.Излезли са нисък хемоглобин,хематокрит,MCV,както при анемия и същевременно ЗАВИШЕНИ еритроцити,а не понижети,както по принцип би трябвало да бъде.Личният лекар е казал,че трябва да посети хематолог.Някой с подобни изследвания?

Завишени еритроцити има при дефицит на витамин В12, това си е пак вид анемия. Вероятно има ниски както желязо така и вит.В12, а съвсем възможно и фолиева киселина. От тези трите се влияе хемоглобина. При ниска фолиева левкоцитите са ниски, гледам че неговите са на долна граница. Но определено трябва хематолог, хемоглобина е доста зле

# 155
Да ,ще посети задължително,но се стреснах осоцено много и реших да попитам тук,защото докато дойде часът за хематолог ще ми е много притеснено.Тоест причините за този нисък хемоглобин и съответно леко завишени еритроцити е вероятно някакъв недостиг-нитамин,желязо,фолиева киселина,нали така?

# 156
Това само лекар ще каже. Има нужда от още допълнителни изследвания, както и цялостна анамнеза - как се чувства той, има ли оплаквания, отслабнал ли е напоследък без да е на диета, какъв му е хранителния режим.. хемоглобинът наистина е много нисък, трябва да се намери причината. Ако спадне още нищо чудно и кръвопреливане да трябва. Направете консултация скоро.

# 157
В какво се съмнявате,кажете ми моля? Чувства се добре,няма никакви оплаквания,освен от време на време изтръпване на пръстите,което четох,че е също при недостиг на Вит В 12.Не е остлабвал.Чак кръвопреливане ми звучи страшно

# 158
Не Ви съветвам да четете в интернет и да се вкарвате излишно във всякакви филми. Ниският хемоглобин заедно с останалите показатели от изследванията говорят за анемия - хематолог ще прецени какво още трябва, за да се определи причината и да се вземат мерки.

# 159
Спокойно не се шашкайте, аз от родилното излязох с хемоглобин 85 не са ми преливали кръв изписаха ми прием на желязо и след месец бях добре.
Както е казала the doors хематолог ще назначи още изследвания - желязо, ЖСК, феритин, вероятно ще провери и В12 и т.н. И ще се назначи лечение. Хубаво е да се разбере причината за тези вероятни дефицити/анемии - начина на хранене ли, прием на някои лекарства възпрепятства усвояване на В12, но най-често проблема е в червата, понякога някоя бактерия "яде" желязото, или има друг стомашен проблем и не се усвояват добре хранителните вещества.
Иначе да тръпненето в пръстите вероятно е от нисък В12.

# 160
Благодаря ви много за отговорите,дано да не е нещо страшно и бързо да установим причината

# 161
Здравейте някои миже ли да разчете това благодаря предварително

# 162
Здравейте.Може ли мнение за тези резултати.И по-скоро ме притеснява ниския феритин

# 163
Може ли някой да ми каже какво означава завишен sed rate - 28MM/HR (ref. 0-15)
Към него ми е пуснала CRP - 6.2 (ref. 0-10)
Glycohemoglobin A1C - 5.5 (ref. 0-5.7)

Amylase - 80 (30-130)
Lipase - 33 (13-60)

T3 uptake - 46.6 (32-48.4)
T4 - 7.49 (4.5-11.8 )
TSH - 1.23 (0.35-6)
T7 - 8.72 (4-11)

Тези всичките са поради стомашен дискомфрот, не огладнявам изобщо и  ми е тежко 24ч в денонощитето.

# 164
Добър вечер преди няколко дни споделих с вас изследванията които имах високи чер.дробни ензими ходих на два гастроентерелога което гледаха с ехограф единия каза че имам стеатоза ими даде хепапротектори,другия казва че нямам стеатоза и назначи хепатитни маркери които са негативни и не ми предписа никакви хапчета.Незнам какво да направя и на кого да повярвам 😒

Общи условия

Активация на акаунт