Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 5

• 50 290
  • 823
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте, чак утре следобед имам час при лекар, а ще ми се пръсне сърцето, та моля за малко помощ, че от изчетенето в нета ми призля.

# 601
Каква е била причината за тези изследвания? Възпалителен процес - левкоцити, лимфоцити и ЦРП. Взимате ли лекарства - асат, алат, креатинин???

# 602
Причината за изследвснията, е че се поддържа постоянна температура вече цяла седмица. Преди месец изкарах ковид на домашно лечение. Освен загуба на обоняние и вкус и лека хрема, нямаше други симптоми. Снимка на бял дроб чиста. Пия само разни добавки и витамини.

# 603
Причината за изследвснията, е че се поддържа постоянна температура вече цяла седмица. Преди месец изкарах ковид на домашно лечение. Освен загуба на обоняние и вкус и лека хрема, нямаше други симптоми. Снимка на бял дроб чиста. Пия само разни добавки и витамини.
Най-вероятно ще ви изпишат кортикостероиди за възпалението. И лекарства за черния дроб. Все едно сте взимали антибиотици и други подобни.

# 604
Според вас за какво възпаление става дума?

# 605
Според вас за какво възпаление става дума?
Или е нещо от Ковид останало или  сега сте хванали нещо ново вирусно. Зависи и какви витамини и добавки взимате да не би нещо от тях така да влияе на черния дроб и бъбреците? По време на Ковид правихте ли изследвания за да ги сравните?

# 606
Няма да качвам резултати, но искам да помоля някой да разясни намален брой лимфоцити какво означава?

# 607
Въпрос към патилите вече:

имам завишен IgE Total (при норма до 100 IU/mL, при мен е 850 IU/mL). Първо отидох при хематолог (супер доволен от др. Мерлин Ефраим, гр. Варна - рядко попадам на заинтересова доктор, който обяснява в детайло всичко). Направих кръвна картина - никакви проблеми. Добавих и левкограма - никакви проблеми. Накрая др. Ефраим поиска от лабораторията и матрицата с изследването (някакво шарено стъкло беше) което гледа и тя на микроскоп и каза "ти нямаш никакви проблеми с кръвта, всичко е спокойно там, време е да посетиш алерголог".

ОК, подозирам аз млечните продукти (0 симптоми, просто стрелям на сляпо) за непоносимост и ги спрях за 30 дни.

Та въпроса ми е - какво време трябва на този имуноглобулин да се стабилизира или поне да падне надолу ? При алерголог имам час след 46 дни (!!!) и искам поне да направя нещо за това време. Дали сега да изследвам пак IgE или да чакам още ? Искам да видя дали има резултат, и ако няма да изолирам друга група храни (аз глутен използвам супер рядко, но хапвам овесени ядки, а те не са безглутенови).

Благодаря на помогналите.

# 608
Има безглутенови овесени ядки. ПОтърси такива ако ги консумираш често и ако не са петорно по-скъпи де. За другото нямам познания.

# 609
Има безглутенови овесени ядки. ПОтърси такива ако ги консумираш често и ако не са петорно по-скъпи де. За другото нямам познания.

Мен глутена кой знае колко не ме притеснява, не е в големи количества от овесените ядки. За теста обаче е лоша идея да спреш напълно 2 неща, защото накрая няма да знае от къде идва проблема. А така ще знам, че само млечните съм спрял.

# 610
Vlad14 има разлика между алергия към храна и хранителна непоносимост. При алергията обикновено скоро след консумация й има реакция. При непоносимостите често реакциите са скрити, отложени във времето или не се предполага, че въпросния симптом е от храната, от хр.непоносимост може да се развие и друго заболяване.  Казвам ти това защото хр.непоносимости са специалност на  ​​гастроентеролозите.

# 611
А вече до колко са меродавни тестовете за хранителна непоносимост кой знае. Личната ми прави в Щатите, но ми подчерта че инфото и резултата от тях не са кой знае колко меродавни защото не били одобрени от FDA и са като употребата на суплементи. Всеки взема, проверява се, но не се знаело къде е истината там. На мен ми беше излязло непоносимост към домати, лук, морски дарове, но с тях и без тях пак не се чувствам добре.

# 612
Аз не знам точно какво да очаквам от хранителна непоносимост. Хайде от алергия горе долу знам, но аз каквито и храни да ям нямам ядове (от мазно та до кисело като мина и през 200 грама люти чушки). Тестове не са меродавни за мен, по-скоро ще е опит-грешка, като обаче трябва да разбера за какво време пада този IgE Total след спиране на дадено нещо.

# 613
Аз също съм на мнение, че тестовете за хр.непоносимости не са на 100% верни, особено ако има леки завишения тук там. Но по мое мнение те са добър ориентир ако излязат много непоносимости за проблем с черва, също така и ако има много завишени резултати при някои храни. Говоря от опит със сина ми. Стигнахме до тест препоръчан от лекар поради постоянни анемии и отключено автоимунно и резултата беше на лице -множество непоносимости, като при 3-4 от храните в пъти завишен резултат за силна непоносимост. Последва строг хранителен режим, дълъг прием на пробиотици и  състоянията се овладяха. Най-силната му непоносимост беше към млечни, в болницата правиха тест и излезе с лактозна непоносимост.

# 614
  • Sofia
Моля за коментар – да очаквам ли заключение за ИР или не?! За първи път правя изследването и не съм наясно, но виждам, че стойностите на втория инсулин излизат извън референтните, а ще се видя с ендокринолога след седмица.
Скрит текст:
...

Последна редакция: чт, 28 апр 2022, 13:03 от Сиена М.

Общи условия

Активация на акаунт