Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 5

• 50 218
  • 823
  •   1
Отговори
# 615
Заради силно главоболие и измерено няколко пъти ниско кръвно в домашни условия, днес запазих час при кардиолог и невролог. Кардиологът каза, че нямам проблеми в неговата област и изказа съмнения, че може да е вирус. Затова ми назначи пкк, суе, скк, глюкоза и c реактивен протеин. И с готовите изследвания да ходя и при невролога. Да, ама ми отмениха часа при невролога и ще ходя утре. От изследванията виждам само, че са ми понижени левкоцитите. Та въпроса ми е може ли да има съмнение за вирусна инфекция? Изследванията не са правени сутринта на гладно. Ако знаех  че ще ми отменят часа, щях са ги направя утре сутрин, но уви разбрах след това. Други оплаквания освен силно, нетърпимо главоболие нямам. Като се изправя, имам чувството, че имам камъни в главата, които натежават и главата ми ще падне. Два пъти в живота ми съм изпитвала такава болка в главата. Веднъж от зъб и веднъж от херпес зостер.

# 616
Преди около 2 месеца,при профилактично изследване се установи,че мъжът ми има нисък хемоглобин и завишени еритроцити.Хематологът каза,че вероятно е таласемия и назначи железен препарат.Тази таласемия все още не е потвърдена със специфично изследване.Сега хемоглобинът вече е добре,въпреки,че MCV  и MCH  си стоят ниски,а еритроцитите са все още завишени.Тези еритроцити много ме притесняват.На изследването от днес и моноцитите са завишени.На какво може да се дължи това?

# 617
Проверете вит.В12 как е, при негов дефицит се повишават еритроцитите.

# 618
Благодаря,ще го направим,а моноцитите защо,нещо моментно?

# 619
А желязо изследвано ли е преди да се назначи такава терапия? При таласемия доста често желязото е даже завишено и е опасно железни препарати да се приемат. Аз съм с таласемия и еритроцитите винаги са ми над горната граница. Приема се за нормално при тази диагноза, както и останалите занижени показатели -MCV и MCH. Няма да се променят, ако това е диагнозата. Направете електрофореза на хемоглобин за да сте сигурни.

# 620
Не,желязото се оказа доста занижено,2 при норма 11-36.Таласемия беше първоначалната диагноза,но очевидно не е ,заради ниското желязо.На мен еритроцитите не ми се връзват със желязодефицитна анемия,каквато вероятно има той.Не би ли трябвало при ниска желязо еритр.да са по-малко,а не повече?

# 621
Желязодефицитната анемия не изключва таласемия.

# 622
Здравейте,

Имам нужда от уточнение на едно изречение от ПЕТ скенер.
Скенерът е правен с цел търсене на причина за фебрилно състояние. Всичко е чисто според скенера.
Не разбирам само " Малка ацесорна слезка с размери 5мм"

# 623
Здравейте, след направено обременяване с глюкоза, съм в чудене дали имам ИР. Вие как мислите?

нямаш спокойно  в норми са

# 624
Може ли някой да ми каже какво значат тези резултати.Изследвах дъщеря ми за варицела,защото има обрив от няколко дни.И себе си,защото не знам дали съм я карала.

При нея IGM 0,39 при реф.стойност до 0,90
При мен IGG 1714 при реф.стойност до 135

Последна редакция: сб, 30 апр 2022, 14:20 от Bo_

# 625
Редактирай снимката. Не си я качила както трябва.

# 626
Редактирай снимката. Не си я качила както трябва.

Май успях едната снимка да кача. Ще опитам и другата

# 627
IgG e прекарана инфекция, предполагам това са вашите резултати. IgM е остра инфекция в момента, ако стойностите надвишават рефернтете. От тук и тук.

# 628
Здравейте,

Имам нужда от уточнение на едно изречение от ПЕТ скенер.
Скенерът е правен с цел търсене на причина за фебрилно състояние. Всичко е чисто според скенера.
Не разбирам само " Малка ацесорна слезка с размери 5мм"

Правилният израз е  аКцесорна слезка -  напълно нормално състояние, което се среща в 30% от хората. Означава, че освен далакът си имате още един допълнителен миниатюрен такъв - при вас 5 мм. Съвсем нормално е, това е вродено състояние и няма нужда от лечение, операция или нещо друго. Дано и другите резултати са ви добри!

# 629
Mоля за коментар - по тези изследвания има ли данни за хипофункция на щитовидната жлеза?

TSH                2.09       референтни 0.27- 4.20
Free T4        14.06      референтни 9.30 - 17.00
TAT (Tp At)  10.6        референтни  0 - 115
A-TPO (MAT) 7.8       референтни  0 - 34

Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт