Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 5

• 50 176
  • 823
  •   1
Отговори
# 690
Основно в Рамус и Кандиларов се изследвам, доволна съм и от двете лаборатории. За сметка на това в Цибалаб вече не стъпвам, след като ги хващам няколко пъти в брутални грешки.

# 691
И каква полза имат от Цибалаб да дават фалшиви резултати? Нали шефа им е през ден в новините на интервюта, а там ще го разкостят ако е така. По-скоро другите лаборатории работят с евтини китайски реактиви.

Ползата им е, че като ти дадат, че нещо не ти е наред, скоро пак ще отидеш да се изследваш, защото вероятно лекарят ще ти е казал да пиеш 2 месеца нещо и да се провериш. Ако всичко ти е точно, ще се видите след година, примерно, ако си пускате профилактика всяка година...

Във ФБ в една група днес точно това коментират и доста хора споделиха за завишени резултати на ЩХ в Бодимед и Цибалаб - само предавам какво съм прочела, лично не съм проверила как стоят нещата...
Да де, ама пазара е свободен. От Цибалаб няма как да знаят в коя Лаб. ще ги повторя и дали няма да ги повторя при конкуренцията им, а по тази логика значи или ще наливам пари в конкуренцията или всички Лаб. са се наговорили. Нали сте наясно че изследването на кръв е автоматичен процес със апарат , и в този апарат се зареждат десетки епруветки с кръв плюс контролни епруветки. Апарата при всяко пускане автоматично се калибрира т.е. проверява контролите. Как видите ли точно вашите ще са изкуствено завишени или понижени резултати? Всичко е до реактиви и колко са скъпи реактивните или е просто някой евтин китайски реактив , какъвто използват в малките Лаб.Цибалаб без да,съм им адвокат обслужват и много болници със оперирани пациенти, където коректността на резултата е животоспасяваща понякога. Когато си малка квартална Лаб., естествено ползваш евтини реактиви и евтина апаратура втора употреба, нямаш и пари за годишна калибрация, защото софтуера е от чужбина и го плащаш в евроДа не говорим че с този Ковид, лаборантите вече искат почивка, никой не иска нови пациенти а само почивка.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 10:06 от Felicity King

# 692
  • Варна
Снощи гледах гостуването на нутриционист при Гала. Той каза, че tsh не е хормон на щитовидната жлеза, а на хипофизата. Също каза, че ft4 е главният хормон на щитовидната. Грешка е да се изследва само tsh, а трябва и ft3 и  ft4. Също, че жлезата може сама да се справи, без да се налага да й се дават готови хормони. Какви храни да се ядат и избягват при хипо и хиперфункции. Също, че тези функции са си до живот и не се променят. Реално чак да изпадаме в паника не е необходимо. Жалко само, че няма как да карам 10 дни на суровоядство, защото ще се разхождат две дъги с брекети и нищо друго от мен няма да се вижда, но трябва да спра млякото, чиата, лененото семе. Макар че не ги консумирам постоянно.

https://youtube.com/watch?v=e53fkaIWmY8&feature=share
Който иска, да види какво каза. Майка ми каза, че почти същото е казал  и другият специалист, който е гледала.

Аз ще отида на ендокринолог и в холистичния център, но е мисля да изпадам в паника. Също разбрах, че при смяна на сезоните може да има отклонения в показателите.

Искам да кажа, че наскоро пих антибиотик и нямаше минала дори и 1 пълна седмица, откакто си пуснах тези изследвания. Определено мисля края на май пак да се тествам, защото не е сигурно тези резултати колко са верни.

Последна редакция: ср, 11 май 2022, 10:49 от scalestone

# 693
Вероятността пациент да се връща в лабораторията, в която си ходи, е много висока. Въпреки това изобщо не смятам, че нарочно се дават грешни резултати. Но се съмнявам в реактивите, методиките, а пък друг човек ми е казвал, че се съмнява дали е пускана пробата въобще или му е пренесен предния резултат от преди 3 дни, което на мен не ми се вярва.

Не знам кой е нутрициониста, но нищо не е за цял живот, променя се. Също така, има не малко хора суровоядци от години, живи и здрави, а 10 дни нищо не е, дори за лечение не стига. Правила съм суровоядство 30 дни, само 2 кг бях свалила, защото нямам за сваляне. Ефектът върху здравето беше фантастичен.

# 694
Здравейте, може ли да ми помогнете с разчитането на резултатите. Правени са във връзка с обилен косопад от много дълго време, изнервеност, безсъние, умора.. На 35 г. съм, правени са на чист ден.
На пръв поглед виждам, че желязото и хемоглобина са на долна, но трябва ли да посетя хематолог. Благодаря предварително!
Хематология
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
ПКК                     
     Левкоцити                   7.4 G/L    3.5 - 10.5   
     Гранулоцити-бр.               3    G/L            2.0 -  7.8   
     Гранулоцити-%   L      40.70 %    44 - 78   
     Лимфоцити-%           H      50.60 %    18 - 48.30   
     Лимфоцити -бр.   H        3.70 G/L    1,09-2,99   
     MID бр.                           0.60 G/L    0.0-1.8   
     MID%                                   8.70 %    < 10%   
     Еритроцити                   4.30 T/L    3.70 - 5.40   
     Хемоглобин              116       g/L    115 - 160   
     Хематокрит           L        0.34 L/L    0.35 - 0.44   
     Ср. обем на еритроцитите     L      78.9  fl    82 - 98   
     Ср. Hgb. съдърж. в ер.                 27   pg    26.5-32.0   
     Ср. конц. на Hgb. в еритр.       342  g/L    295-360   
     Девиация на ер. разпред.       13.80 %    11,5-14,5   
     Тромбоцити                             309    G/L    130 - 440   
     Ср. обем на тромбоцитите       9.3       fL    6,5 - 11,5   
Биохимия
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
Желязо       6.40       umol/l    М 10.0-28.0 Ж .(F.) 6.0-26.0   
Хормони
TAT       3.66       IU/ml    < 4.11   
MAT   3.13       IU/ml    0 - 5.61   
fT4       0.950       ng/dl    0.700 - 1.480   
TSH   1.249       uIU/ml    0.350 - 4.940   
fT3       3.210       pg/ml    1.580 - 3.910   
Метаболити, Витамини
Витамин В12      451       pg/ml    187-883; латентен дефицит <300   
Феритин       12.61       ng/ml    4.63 - 204   

# 695
Не мога да разчета кръвната картина, но бих дала съвет да проверите за дефицити на витамин Д, В12, също така и щитовидните пуснете, захар, инсулин...

Здравейте! Реших да пусна по-пълни изследвания, ето ги резултатите. Според вас диабет ли имам?

# 696
Не е редно някой тук да Ви постави диагноза. Но захарта на гладно си е височка. Консултирайте се с ендокринолог.
Не мога да разчета кръвната картина, но бих дала съвет да проверите за дефицити на витамин Д, В12, също така и щитовидните пуснете, захар, инсулин...

Здравейте! Реших да пусна по-пълни изследвания, ето ги резултатите. Според вас диабет ли имам?

# 697
Трябва да се види гликирания хемоглобин задължително.

# 698
Здравейте, от блидо 5 години имам хрема (мн гъст секрет) която се стича назад в гърлото и причинява кашлица, както и много често главоболие. За тези 4/5 години съм ходила на мн лекари, предписвали са ми различти кортикостероиди, които нямат ефект. Това резултата от скенера

# 699

Здравейте, може ли мнение относно резултатите. С хипотиреоидит на Хашимото съм, за което приемам еутирокс.
Нивата на б12 и д3 дали са добри за стартиране на ин витро? За желязото и хемоглобина съм приемала какво ли не и го вдигам за кратко и после пак си пада..
На преглед съм след седмица чак..
Благодаря предварително!🌞

# 700
И трите показателя не са добре за бременността. Желязо и хемоглобин, Б12, Д. За желязото - Малтофер табл. 2х1 на ден, плюс Спрей Желязо 10 на Бетер Ю. За Б12 - Натурал факторс под езика  Б12 варианта метилкпбалмин х 1 на ден, за Д - Витабиотикс табл. 1000 х 1 на ден. Пробвали ли сте тази схема?

Последна редакция: пт, 13 май 2022, 17:57 от Felicity King

# 701
В12 да е метилкобаламин, а Д 1000 е малка доза. Отделно от това, очаквай да те нахокат, че назначаваш терапия по интернет, но не се впечатлявай.  Smiley

# 702
И трите показателя не са добре за бременността. Желязо и хемоглобин, Б12, Д. За желязото - Малтофер табл. 2х1 на ден, плюс Спрей Желязо 10 на Бетер Ю. За Б12 - Натурал факторс под езика  Б12 варианта цианкобалмин х 1 на ден, за Д - Витабиотикс табл. 1000 х 1 на ден. Пробвали ли сте тази схема?
Приемам метилиран б12 на natural factors( с тромбофилия съм и не усвоявам витамини), d3 спрей на better you. Спрях приема 15 дни заради изследванията.
За желязото не съм пробвала, но ще го пробвам задължително.
Благодаря много!🌞

# 703
Коригирах се за Б12. Благодаря! Не назначавам лечение, само питам дали е опитвано с посочените медикаменти Blush

# 704
Здравейте!
Извинявам се, ако постът ми не е за тази тема, но имам нужда от мнение. Късно следобед излязоха резултатите от изследванията ми, разбира се, веднаха звъннах на ендокринолога, който ми ги назначи, но за жалост не успях да се свържа.
Бременна съм в 30 г.с. Вчера бях на преглед при специалист-ендокринолог. До сега не съм посещавала такъв специалист, за което наистина съжалявам.

На биохимичния скрининг в 13 г.с. ми беше препоръчано в периода от 28-30 г.с. да си направя орален глюкозотолерантен тест. И така се озовах при въпросния доктор.
На преглед на щитовидната ми жлеза, в левия лоб се установи възел. Разбрахме се след като родя да направим биопсия.
Назначи ми изследвания и резултатите са следните:

FT4 13.77 pmol/L (реф. стойности 12.00-22.00)
TSH 1.24 mkIU/ml (реф. стойности  0.27-4.20)
Anti-Tg 37.90 IU/ml (реф. стойности до 115.00)
Калцитонин 0.41 pg/ml (реф. стойности до 9.82)
Anti-TPO 386.00 IU/ml (реф. стойности до 34.00)

Много се притеснявам, че толкова късно установих проблем с щитовидната жлеза, а бременността ми е напреднала. Предполагам ще се наложи лечение. В главата ми преминават безброй мисли, че всичко това може да навреди на бебето ми - нелекувания проблем и бъдещия прием на лекарства.
Не мога да си простя, че до сега не съм ходила на ендокринолог!
Даже не съм сигурна какво искам да ви попитам... просто... дали има някоя друга мама, която не е знаела, че има проблем с щитовидната жлеза докато е била бременна?  Неясно съм, че не сте специалисти и няма как да ми кажете, че всичко ще е наред и тн. Още в понеделник сутринта ще отида на преглед, но до тогава ще се побъркам.

На 30 години съм, първа бременност.

Общи условия

Активация на акаунт