Да се оплачем... 2022

• 2 047 508
  • 32 033
  •   1
Отговори
# 31 695
Spring, извади всичко от шкафовете и ги почисти. И при мен така беше станало, връщам се от някаква отпуска и гледам цялата кухня в молци. Точно от някакви овесени ядки беше тръгнало. Извадих всичко, натърках с обикновени почистващи препарати, при мен в шкафовете има някакви дупчици, фабрично, може би, за да се подредят рафотовете по друг начин, е там се бяха събрали гадините. Изчистих, изхвърлих заразената храна и повече такива проблеми не съм имала.

# 31 696
Спринг, а да купуваш на кило? Мистър Алмънд продават всякакви неща, наскоро обиколих всички вериги да търся чиа, е няма и няма, накрая се сетих, че може да има и наистина взех от Алмънд насипна.

# 31 697
Не са гъгрици, молци са. Плетат паяжинки, правят ларвички и червейчета, после стават на летящи. Хвърлям, чистя, пръскам. После пак… вчера последното упражнение. Нямам място в камерата да държа пакети, то сега едвам се затваря от замразени зеленчуци. Преди това никога нищо не е имало. Сега ги гледам - харесват брашна, ориз, боб, подправки, семена, ядки… общо взето почти всичко за сухо съхранение Sad бяха плъзнали лятото чак по тавана в кухнята… А нали се сещате, че няма как за месец да изям всичко сухо, ще купя ориз, ще сготвя няколко пъти, ще остане; то леща, то боб, то брашна… За лавандула четох, че убива молците, но ако са смесли яйца, ще трябва фирма да викам, а хич не искам, защото пише, че отровата е много силна и ще трябва да се евакуирам с котака за 24 часа… и след 10 дни повторно трябвало… Да видим, снощи бая бързане и пръскане падна, изхвърлих почти всичко (добре че бях напазарила неразопаковани продукти
Сега четох статия - изхвърля се всичко заразено. Опразват се шкафовете, минават се с разтвор от сапун за пране и оцет (или само оцет) . Оставя се да изсъхне. Прахосмучи се навсякъде където са летели и по възможност се минава със същия разтвор.
Пакетираните зърна и брашно не е необходимо да стоят в камерата постоянно. Когато дойдат в къщи от магазина първо минават на Т под -15 (в статията пишеше за няколко дни). После вадиш - и по шкафовете.
Ако си "съхранявала" пеперуди из буркани те с подправки пишеше да се минат през микровълновата.
У нас само изхвърлянето на заразената храна и обичайното почистване напълно свърши работа, без допълнителни гърчове от моя страна.
При боба такъв престой има и друг положителен ефект - после "омеква" и се вари лесно.

# 31 698
Хвърлих, чистих, мих, пръсках… дано вече съм се отървала, същото упражнение пролетта го правих…

# 31 699
  • София
Кой питаше за болно гърло? Гаргара със солена топла вода, гаргара с листерин, гранофурин. Отделно съм доволна от Дефендил форте за пет дена.

# 31 700
Моят дългоочакван уикенд се провали. В петък вечер, след като цял ден треперих от студ на работа се оказах с температура. Предната седмица бях болна, сега пак.
Гърло и Т, отрицателен тест. Утре на доктор. Дано не се окаже бронхит или пневмония, въпреки че имам тонус.

# 31 701
Спекулата в цените на безина я изтипосаха преди няколко месеца. Олиото също пролетта беше скочило на 7-8, а сега се намира на 5-6, как да не беше спекула… Ние нямаме проблема с доставките на Америките, че да изпадаме в драми. А такъв вариант производители и продавачи да обират инфлация… много идеалистично ми звучи

При горивата със сигурност има спекула, сигурно и за други неща, но за останалото Ефибуш правилно го е обяснила. Не се прави точно от идеализъм и алтруизъм, но се прави. И аз го правя, май не съм особено добър търговец... При моите стоки на няколко пъти се повишаваха цени през тази година. Средно си изчислих, че е около 10 до 15 процента за различните неща. Не на раз, поетапно. Транспортният разход отделно. Отначало задържах цените. Получила съм, примерно 40 бр. от даден артикул, но още имам 100 бр. от предишната доставка. Решавам, че няма да променям цена сега, да не стресирам клиентите, а при следваща доставка. Но при следващата доставната цена още се е вдигнала, тогава вече трябва да преизчисля и се получава рязък скок. Още по-стресиращо за клиентите... Някои продукти ги спрях, за всяка стока си има психологически праг за цената, над който клиентите спират да купуват. Но това няма как да бъде трайно решение. Много, много мразя да вдигам цени. Като ги задържам, губя от цена, като ги увелича, губя от продажби. Влезе ли се един път в спиралата на инфлацията, излизането е много трудно.

# 31 702
Уф, на никой не е лесна инфлацията. Не знам ти какво продаваш, но храна хората няма да спрат да купуват заради инфлация… хлябът, който дадох за пример, за 3-4 години постепенно стана от 1,20 над 2,20, последно като купувах преди няколко месеца, не е от тази година покачване, затова ми е непонято каква инфлация ми е била спестявана досега…

# 31 703
Няма как да бъдат убедени хората, че няма спекула, защото има редица фрапантни примери от последните месеци - българско олио на другия край на Европа повече от два пъти по-евтино от това по нашите рафтове, немското масло с краварката почти чукна 10 кинта по едно време, докато беше 2.50е в Германия, борсови плодове и зеленчуци със 150% надценка по кварталните зарзаватчийници, новозеландско агнешко по-евтино от родното по Великден и още, и още. Никой не отрича инфлацията, но повечето хора имаме съмнения, че нивото на цените се дължи само на нея.

Хлябът - в пекарната до нас през лятото, от 1.70 за 400 гр. стана 2.40. За сметка на това му развалиха качеството. По същото време 1кг. уникален плътен хляб в Гърция беше 2 евро. Може би, защото при тях имат повече жито, по-евтин ток и по-евтина работна ръка. Или са по-глупави, да не развалят качеството, вдигайки цените.

# 31 704
Проблем е, че преди инфлацията заплатите на голям % хора бяха ниски, но се справяха. Сега с инфлацията стана трудно, а когато включим и отоплението не ми се мисли.

# 31 705
   Има спекула, разбира се. Където има монопол, там винаги има и спекула. Тук е ролята на държавата, да не допуска монополи. Но не всичко е спекула. Всички са потърпевши при инфлация - и производители и търговци и крайни потребители.
   Аз не продавам стоки от първа необходимост, потребителите спокойно могат да минат и без тях. И конкуренция си имам предостатъчно. Затова, дори да бях недобросъвестна и да исках да съм спекулант, няма как да стане Simple Smile

# 31 706
Няма как на един толкова малък пазар като българския да няма монополи. То просто няма потребители, които да оправдаят инвестиции на дребно. Отделно, окрупняването дава повече възможности - финансови и ресурсни, за оцеляване в кризата. Отделно - има браншове, където не е възможен свободния пазар.
Всичко, което ни се стовари на главите последните три години е резултат от некадърни, слепи и нереалистични стратегии в световен мащаб. Ние сме просто част от цялото. Като започнем с отказа на Европа да работи и стигнем до "зелената сделка", всички глупости натворени от чиновниците в ЕС и Америка ще ги плащаме и това вече започна.
В частност - миналата и тази година бмагосъстояноета на народа отиде жертва на жаждата за власт на местните некадърници - политици.

# 31 707
И в Канада има монополизъм. Да не ви казвам колко плащаме за интернет, телефони и кабелна телевизия на месец. Защото има монополизъм.
Тук някои производители се изхитряват и намаляват грамажа за същата цена. Така купувачът плаща същите цени като преди. Реално погледнато, идеята не е лоша, особено за джънк фуд.

# 31 708
Надявам се да е нещо като 2008 Sad иначе това би била първата криза в живота ми, през която да мина като финансово самостоятелна… Затова цяла година бях на финансова диета, да изплатя дългове. Сега един месец отдъхвам, но … ще видим… Като бяха септемврийските студове, замислих ъпгрейд на зимната завивка и кварцова печица до пускането на парното като най-икономичен вариант. Да се оплача, че едната лампичка угасна, а аз в бързината съм взела само касовата бележка от бриколаж, но съм забравила да мина през информация за гаранция… Обаче за храната ми е голяма драма, уж не ям много и не купувам много, а все се изхвърля… Днес колко похабена храна - цяло лято се боря с хранителни молци… гадовете даже пробили пликчето на солта и нея даже хвърлих… не мога да си складирам брашна и зърнени - и в стъклени буркани даже се пръкват, и пликчета извждат… хладилникът миниатюрен, не става за шкаф… за не знам кой път пръскам с лавандула. Имам чувството, че си ги внасям с някои брашна 😠 А за овесени ядки за закуска трябва да забравя тотално - много ги харесват гадовете, чак си завъждат колонии до дни в буркана за овесени ядки 😡 Днес реших да си правя седмичен meal prep план, за да знам кой ден какво ще ям и да е напазарувано само нужното… Съгласна съм с Бъни, че има и доста спекула мушната изпод реалната инфлация
За нашествието от тези гадини, за което пишеш, силно ти препоръчвам да се обадиш на Килърите или на друга фирма, която да напръска навсякъде, и ще се родиш. Колкото и да струва (цената е на кв.м), храната която изхвърляш със сигурност е за повече пари. Играхме го това и пиша от опит. Знам за брашното, ориза, овесените ядки и т.н.

# 31 709
Преди 2 месеца дадох 500 лв за ремонт на колата, защото пушеше от предния капак. Сега...пак пуши. Ако дам пак толкова пари, то златна ще ми излезе тая кола. Нямам времето и средствата да я обслужвам всеки месец

Общи условия

Активация на акаунт