Рак на белия дроб - тема 9

• 57 194
  • 769
  •   1
Отговори
# 135
  • София
здравейте, днес говорих с лекуващия онколог - каза ми, че лезията в белия дроб даже е понамаляла, но в момента по-важно е да се овладее клиничното му състояние. Предвид последния скенер, където е описано " снишаване на кранио-каудалните р-ри на телата Th10, Th12 и L1, което корелира със силни болки в областта, появили се скоро ... пациентът се насочва за консултация с неврохирург с оглед преценка на възможността за стабилизация".
Ето го и целият документ:

Сега ще търся неврохирург в Иван Рилски да му занеса документите и диска от последната КТ да се консултирам ... дали евентуално не е нещо за операция. Аз по снимки в сайта им си избрах лекар Simple Smile ... Но ако някой може да препоръча конкретно име на неврохирург в Иван Рилски (или др.болница в София) - моля да ми пише. Трябва ми лекар добре да разчете диска и да прецени какво ще е най-добре, а не лекар само да чете епикризите.
Онкологът каза, че ако не става с операция, тогава те ще преразгледат и може пак ЛТ (+ИТ) или ХТ+ИТ някаква схема, за да противодействат. Това, което разбрах е, че не е сигурно дали е се отнася за метастаза (дали не е нещо остеопороза, си мисля аз!), но това предстои да разбера с другите лекари.
whitefang, hope4C, сега си спомням, че вие в подобна насока (ревматолог и съответни кръвни изследвания) ме бутахте преди повече от месец...
Който е имал подобен опит или съвет, нека сподели, моля.
Благодаря ви, че ви има, и хубава (ветровита) и уютна вечер ви желая!

# 136
  • София
здравейте, днес говорих с лекуващия онколог - каза ми, че лезията в белия дроб даже е понамаляла, но в момента по-важно е да се овладее клиничното му състояние. Предвид последния скенер, където е описано " снишаване на кранио-каудалните р-ри на телата Th10, Th12 и L1, което корелира със силни болки в областта, появили се скоро ... пациентът се насочва за консултация с неврохирург с оглед преценка на възможността за стабилизация".

Сега ще търся неврохирург в Иван Рилски да му занеса документите и диска от последната КТ да се консултирам ... дали евентуално не е нещо за операция. Аз по снимки в сайта им си избрах лекар Simple Smile ... Но ако някой може да препоръча конкретно име на неврохирург в Иван Рилски (или др.болница в София) - моля да ми пише. Трябва ми лекар добре да разчете диска и да прецени какво ще е най-добре, а не лекар само да чете епикризите.
Онкологът каза, че ако не става с операция, тогава те ще преразгледат и може пак ЛТ (+ИТ) или ХТ+ИТ някаква схема, за да противодействат. Това, което разбрах е, че не е сигурно дали е се отнася за метастаза (дали не е нещо остеопороза, си мисля аз!), но това предстои да разбера с другите лекари.
whitefang, hope4C, сега си спомням, че вие в подобна насока (ревматолог и съответни кръвни изследвания) ме бутахте преди повече от месец...

Галита, татко оперира мозъчна метастаза при проф. Евтимов във военна болница. Той е шеф на неврохирургията там. Направо си отвори диска с ЯМР и директно него гледа. Обран е като приказки, но сме доволни от него.

Аз не съм писала от много отдавна, но ви следя редовно. Татко след вливката на 08 ноември (втора вливка само кейтруда) се чувстваше много дълго много зле, правихме скенер на цялото тяло и главата - туморът намалява, всичко е добре, но той поне месец поддържаше температура. Пи антибиотик, после противовъзпалителни. Не могат да разберат откъде идва тази инфекция. Загуби апетит, тегло, много бързо се уморява. По едно време кръвното му беше паднало до 85/55. Добре че майка му направи няколко вливки в къщи да го подхрани. Сега поне е нормално, но продължава много трудно да яде. Бързо му става тежко, гади му се. Въобще не е същия човек като лятото. Но поне продължава да се бори. Надявам се с повече упоритост да успее да си възвърне силите.

# 137
Galita, препоръчвам ти в Иван Рилски - Д-р Минкин. Каквото и да кажа за него ще е малко. Спаси и продължава да наблюдава детенцето на моя много близка приятелка. Ако трябва да доверя живота си или този на мой близък и ми трябва неврохирург ще избера него. Страхотно отношение, изключителен специалист и много добър диагностик. От много хора последните години чух, че за неврохирургия Иван Рилски е болницата. За Пловдив бих се доверила единствено на д-р Калнев от УМБАЛ Свети Георги. През 2009 година той оперира и спаси сестра ми.

Това намирам като координати за Д-р Минкин. Знам, че имат много работа, но е човечен и ако му обясните съм сигурна, че ще ви приеме.

https://www.google.com/search?gs_ssp=eJzj4tVP1zc0zKgsMTSvSi4zYLR … dse_attribution=1

# 138
galita д-р Даварски в Св. Георги оперира тате от мозъчна метастаза, и мнението на Георгиев, Дудов и всички лекари които гледаха епикризата е, че си е свършил работата блестящо. Тате отиде в много влошено състояние там, но операцията и възстановителния период после минаха много гладко. Освен това е много внимателен и човечен и обяснява разбираемо на пациента всичко, което го притеснява. Нищо не бях чувала за него, млад е много и си признавам, че бях силно притеснена преди операцията. Докато го стабилизират там преди да го оперира, аз неспирно търсех добър неврохирург. И мама ми каза, оставаме тук, този доктор ще направи операцията. Малко е да изкажа колко съм му благодарна, за това как си свърши работата, за държанието към родителите ми и за контакта който държа с мен постоянно дори и след лъчетерапията, която беше тук в София.
Новините за баща ти ги броим към добрите, макар да няма драстично намаляване в размерите, състоянието му е стабилно без да се разпространява. Стискам палци да намерите вашият доктор и да откриете начин да го облекчите!
pkrasimira а кръвните изследвания как са? Едва ли е от лечението тази темп., има ли я още? Ако яде много малко, съвсем нормално да няма сили. Дано почне да укрепва и да качи някой кг. Знам че има протеини на прах, които са подходящи, може да му даде допълнителни калории. Успех и скоро да пишеш, че се чувства много по-добре.

Последна редакция: ср, 19 яну 2022, 08:32 от Believe's

# 139
Скрит текст:

Те и двете специалности - неврохирургия и ревматология (особено) - са с ограничен набор от адекватни специалисти. Същото като с патолозите.

За ревматология - търсете проф. Монов или доц. Маринчев. Проф. Рашков също е отличен специалист, но няма да обърне внимание, защото е безкрайно зает. Принципно, за остеопороза и други подобни, може и ортопед/ендокринолог да свърши работа, където има повече избор.

За неврохирург...не разбрах дали искат да стабилизират гръбнака (в смисъл операция тип динамична стабилизация с титаниеви планки) или да го стабилизират в смисъл да го “закрепят” някак иначе. Ако е първото - баща ми е с такава операция. Така открихме онкологичното заболяване - след метастазектомия и динамична стабилизация на гръбнака (L1-L2).

Операцията е изключително сложна, трае между 4 и 6 часа и се прави на 2-3 места в България (Иван Рилски, Пирогов и май Св. Марина - Варна). Баща ми е опериран от проф. Николай Габровски (Пирогов). Съврши си работата, спаси гръбнака и татко се движи до днес (без затруднения в моториката). Но Габровски е пренатоварен. Видхме го за 20-25 минути общо, което включва 2 прегледа преди и 1 визитация след операцията. Ако очаквате мили приказки и хиляди обяснения - ще останете разочаровани. За вършене на работа - върши.

Друг вариант е доц. Асен Бусарски в Иван Рилски. Той също не е от най-разговорливите, но обяснява повече от Габровски. Ходили сме и при него (след операцията, защото пак ни трябваше консултация с неврохирург, а Габровски не беше в страната).

На някой от тях двамата бих се спрял. Друг вариант е проф. Герганов (Пирогов), който е страхотен, мил и дълги години оперираше в Хановер. Но не знам дали той се занимава с гръбнаци или само с главен мозък (за второто съм сигурен и там е може би най-добрият в страната).

# 140
Здравейте,

На нас ни отлагат първата вливка с химеотерапия, която трябваше да започне утре. Поне засега остава за 31.01. Не ми казаха причина за отлагането. Аз предполагам, че е заради големия брой болни от Ковид в Пловдив, през последните дни. Много е вероятно да има болни доктори и персонал и да нямат възможност сега да я направят. Иначе ги попитах, татко ще лежи три дни в болницата за първата вливка. От една страна трябва ли да ми е по-спокойно, че след вливката ще е под наблюдение на медицински персонал денонощно и при необходимост ще се реагира своевременно или.... ? Какво е вашето мнение, на хората, които вече са минали през вливки с химеотерапия?
Благодаря Ви!

# 141
Глориана,
Това, че ще е 3 дни в болницата след вливането, трябва да те успокои. Ще му вливат и лекарства против повръщане, има лекар и сестра денонощно. За предпочитане е.

# 142
Това трябва да ви успокоява. Например мама последните две вшивки с платина ,непосредствено след тях получаваше сърцебиене и задух,за който и биеха урбазон(това не означава,че и при вас ще стане,просто давам като пример.След това си ходеше за по няколко часа на вливка и се прибираше

# 143
Благодаря Ви и аз така се успокоявам, че за него ще е по-добре. Simple Smile

# 144
Баща ми вчера мина 4 вливка химио два дни е в болница.Първия ден само кръв му вземат а следващия е целия ден на система и на третия ден си тръгва.И вчера докторите са се чудили как са му толкова добри изследванията и няма никакви реакции от химията и задуха му мина може да качи 10 етажа стълби без проблем,а преди едвам един етаж качваше и се задъхваше много.Дано е за добро на 1.02 е на ПЕТ скенер да се види какво се случва

# 145
Адел страхотни новини, все по-добре да се чувства баща ти! Колко е хубаво да се четат и такива положителни неща!
galita как е татко ти?
Ivetant какво става с теб, изписаха ли те?
Уайт а ти как си, къде зачезна? Много сладък кучо, ако е твой този на аватара!

# 146
  • Пловдив
Тук съм,чета ви. При мен нищо ново. Вчера бях на ревматолог. Трябва да минат 7-10 дни след ,спиране на кортикостероидите за да се направят имунологичните изследвания. Написал е след 01.02 .Забравих да го питам за бустерната доза дали може преди изследванията,че някои ваксини ,които въздействат на имуноглобулините ,може да дадат фалшиво положителен резултат.
Днес ще ходя в обедната почивка да видя какво става с направлението за ПЕТ.
Мое е кучето на аватара.
Оффтопик:

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 10:53 от whitefang

# 147
Айде стискам палци да те посрещнат с направление за ПЕТ!
Изчакай си 10дни да вземат кръв за имунологичните и си сложи бустерна. Не е кой знае колко време. Поне аз така бих направила.
П.п много миличък клепоушко е Simple Smile Все едно човек те гледа, сякаш ще ти отговори!
П.п 2 И Фани е много красива, ако е тя на профилната 😍

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 13:40 от Believe's

# 148
  • Пловдив
Комисията е решила ПЕТ.Утре наобед ще си взема направлението и амбулаторния лист. В дървеница друго искат ли, освен предишните скенери?

# 149
Е браво Simple Smile Искаха и изследвания за заболяването, но незнам дали не са само когато е първи ПЕТ.. Ти звънна ли им за час? За там трябва да си вземеш урографин, половината от който изпиваш предната вечер, а другата половина сутринта преди изследването.

Общи условия

Активация на акаунт