Рак на белия дроб - тема 9

• 57 167
  • 769
  •   1
Отговори
# 210
Както е писала Госипс ,нищо не отпада ако не работи . Те са си по ЗХУ тези придобивки.
Ако не работи в радиоактивна среда ,тежък физически труд ,не шофира или лети,кара влак и т.н. управлява някаква машина , няма значение стига да се чувства добре.
Ако наистина не може да работи ,може да помислите и да взима болнични докато може.
А.забравих ,че искат и "производствена характеристика" от работодателя да представи,ако работи. Може да оставите на
комисията и работодателя да преценят дали все пак може да си изпълнява "трудовите задължения"

Госипс,
намирането на нова работа на човек с онкологична диагноза е много трудно. Едно ,че не може да се разчита на 100% да е на работа всеки ден, друго ,че не се знае до кога(да не дава господ) и
трето,че има специална защита от уволнение,ако има решение на ТЕЛК и ако се влоши(да не дава господ) и не може да се справя не може току така да му прекрати трудовото правоотношение .
Уайт, изобщо не съм знаела, че ТЕЛКа би бил някаква пречка за да си намери човек работа. Направо звучи ужасно, както много други неща в БГ. ММ е с ТЕЛК, но той няма работодател. Сам си подготвяше документите и всичко.
Вчера му беше лошо. Опита се да го събори Омикрона. Вдигна малко Т 37.2, болки в стави и мускули. Пием авирон само. Днес нищо му няма, дано да е било само това 1 чувал портокали и грейпфрути изпихме, отщяха ми се вече. Детето вече е добре. Днес последно му давам авирона и край, ще звъня утре на доктора да го питам да пие ли още, понеже днес му е пети ден и схемата свършва. На мен нищо ми няма за сега. Никакви симптоми. Чакам още пък да видим. Нарушавам карантината сутрин в 5.30 и вечер в 22-22.30ч излизам с кучето. Няма начин да се изпишка вкъщи, слагам маска и ракъвици и тичаме малко. Всичко пипам с ръкавица, като луди в тъмното сме. Пробвах да му извадя памперсите, обачее не и не, та слизаме.

# 211
Госипс, аз като свърши авирона на детето и след това взимам Биозин или инфлуцид. Но и авирон да вземеш,ю после почваш да го даваш в дозата за профилактика, в листовка пише как се дава. А не пак да започнеш с ударната доза първият ден.
Разбира се че ще извеждаш кучето, ти си навън сама с него. Не си седнала в сладкарница да пиеш кафе Wink Бързо напълно да се оправите.
Тате е у нас, толкова добре изглежда и се чувства, чак не ми се вярва какво го очаква. Моля се за леко понасяне на химията и ит. Малко ми е притеснено за утре, но се навивам че всичко ще е наред!

# 212
Здравейте мили хора. Не съм предполагала, че ще пиша по форуми или дори да пиша, ще бъде свързано с настоящата ми бременност. Но уви.. Преди седмица потвърдиха диагнозата на баща ми- дребноклетъчен белодробен карцином 4 стадий. След забавяне 2 месеца до поставяне на диагнозата, гръдния му хирург препоръча незабавно лечение, обяснявайки, че е млад и организма му е здрав. Насочиха ни към химио- и имунотерапия. Вчера му бяха първите вливки. За имуно му дадоха tecentriq. Четох, че сравнително от скоро е одобрено това лекарство за дребноклетъчен карцином. Някой има ли отзиви как влияе върху организма.

# 213
  • София
здравейте група, отдавна не съм писала, но редовно ви чета,  каквото исках да отговоря на зададени въпроси междувременно все е казано.
Lucky95, моят баща е с недеребноклетъчен аденокарцином 4 стадий, все пак за 2 мес. сравнително бързо са диагностицирали, при нас може би 3-4 мес. докато стигнахме до назначено лечение. Успех в борбата!

whitefang, за урографена - и при баща ми беше така - една ампула се дели на 2 и половината вечерта преди ПЕТ към 22 ч, а другата 1/2 - се носи там на място и те ти казват кога да я изпиеш (да си носиш бутилки вода по 500 мл).
И много благодаря за линка, който беше пуснал от описани случаи на предизвикана остеопороза от ИТ. Наистина са малко случаите за някакво генерално заключение, но те така си публикували някои интересни находки учените-лекари.
За съжаление, баща ми разви много болезнена остеопороза на гръбнака и има фрактури на някои прешлени. Междувременно правихме ЯМР и се консултирах с 2 неврохирурзи и има назначена операция др.седмица - вертебопластика - ще ги "циментират". Да се надяваме, че това ще му облекчи болките, защото доста се обездвижи и изстрада напоследък. Но също така, ще имат възможност да вземат и биопсия да се види дали наистина не е метастази (засега наглед така не им изглеждало да са метастази, а остеопороза). Така че при нас засега рака остава на заден план - като се укрепи гръбнака отново ще подновим, живот и здраве.
За ТЕЛК четох, че сте коментирали - дадена е всякаква и практична информация, ще добавя и един линк: http://www.telk.info/p/blog-page_68.html?m=1 На баща ми му дадоха 100% инвалидност, за комисия доста месеци почакахме миналата година, но сега януари получи първите 92 лв (той е пенсионер). Иначе знам, че има наредби за големите фирми за интегриране (? не знам как точно се казва) на хора с ТЕЛК и даже май имаше някакъв % служители с ТЕЛК дето е добре да има фирмата.
Believe's, чакам да прочета добри новини от теб.
На всички малки и големи с ковид - бързо възстановяване! На мен ни е притеснено, че татко не можа да си бие бустерна, защото много го болеше и не може да става да отиде до болницата, дано не хване нищо др.седмица.

# 214
  • Пловдив
Няма стимули да назначават хора с ТНР . В държавни фирми има % бройки за такива хора ,но и там се подават местата за трудоустрояване на непривлекателни длъжности ,с ниска заплата и/или половин работен ден.
Успех при операцията на баща ви. Дано ги стабилизарат прешлените и да му намалеят/спрат болките.

Lucky95,
няколко страници назад ,в отговор на въпрос на Ivetant ,съм писал
за някои от нежеланите реакции от Кейтруда(въпроса беше за Опдиво). Същите са и при Тецентрик.Имуномедиирани реакции.
Лекарството не е ново,и е добрено отдавна за Недребноклечен Белодробен карцином и др карциноми.А от 2020 е одобрено и за Дребноклетъчен БК. Ако няма автоимунно и/или ендокринно заболяване не би трябвало дави притесняват странчните реакции от него,а по-скоро тези от химиотерапията.
Успех с лечението.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 16:25 от whitefang

# 215
Lucky95, здравей! Моя баща е с дребноклетъчен карцином на БД е 4-ти стадий.
Искам да Ви кажа, че нашата първа вливка ще е на 31.01, така, че при Вас нещата с лечението се развиват доста бързо. Диагнозата му е поставена в края на декември. При нас е одобрена само ХТ за момента. Може ли да споделите как се чувства след първата вливка и каква химеотерапия назначили при вас? При нас е карбоплатина + етопозид. Започва с три вливки. Много се надявам да се повлияе добре и да му понесат добре.
И не се измъчвайте и притеснявайте, трябва да мислите и за Вас! Правете нещата, както ги чувствате, а какво ни очаква никой не знае. 🙏🍀
В групата ще срещнете голяма подкрепа и нужното спокойствие, за да имате сили да продължите напред. ❤️
Успех!

Galita, пожелавам на баща Ви скорошно подобряване в състоянието му и леко да мине операцията! 🍀🙏

# 216
Whitefang благодаря за разяснението. Просто не успях да намеря информация в бългаски сайтове, а само в няколко английски. Още съм нова в това и малко ми е объркано. Прочетох темата, но вече като съм наясно, че са еднакви страничните ефекти ще се върна да прочета по-задълбочено🍀
Gloriana здравей! Мисля, че по-нагоре прочетох, че и вие сте от Пловдив. Впрочем от поставяне на диагнозата, до ХТ времето беше наистина бързо. Гръдния ни хирург настояваше много бързо да минем през скенер на корем и ЯМР на глава, за да може да се започне всичко бързо. ХТ му е карбоплатина+етопозид. Тридневна е и нашата. Първия ден, т.е. вчера му приложима двете лекарства + тецентрия.  Понесе я много добре и онколога му пожела да остане поне първата вечер. След днешната вливка си го прибрах и сега пием чай. Утре сутрин ще го закарам отново- той искаше сам да се закара, но мисълта от странични ефекти ме накара чак да му се скарам. Понася за сега всичко добре, надявам се и за напред. Пожелавам и при вас да се понесе добре!
Чета всички Ви и Ви се възхищавам 🍀❤❤🍀

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 16:42 от Lucky95

# 217
# 218
Lucky95, да от Пловдив сме! Радвам се за баща Ви, че се чувства добре. Дано и занапред да е така. Желая Ви здраве! 🙏🍀🙂

# 219
Здравейте, отчитам се днес. Голямо чакане падна, всеки пациент е имал час, но заради това ранно ходене за номер, тези с по-ранен час се оказва че се приемат по-късно. От регистратура обаче им направиха забележка и казаха,  че от утре ще връщат пациенти, които вместо да се качат в назначеният час го правят по-рано. Иначе изследванията са му добри, проф. Щерев е голяма скица и е много готин с пациентите си. От обяд му включиха вливката и преди малко каза че се чувства както обикновенно. Вечерял е. След изписването му даде рецепта за Зофран за 3-4 дни и Зарзио 2 ампули, но мисля след като направи ПКК на 8ми ден, и спрямо резултатите ще каже дали да ги вземе.
Лъки95, успех в борбата. Всичко ще е наред!

# 220
Благодаря ви много Желая! Желая здраве и борбеност на всички ❤
Whitefang много полезно четиво.  Много благодаря.
Believe's на вас докторите ли ви казаха за ПКК на 8 ден или от другаде сте взели мнение.
Gloriana къде ще правите ХТ

# 221
Believe's, супер е, че понася леко вливката. Пожелавам все да е така.
Когато разпитвах за второ мнение и обмисляхме варианта за София, ми казаха за онколог Щерев, или Недев. А за второ мнение за патоанатом Бошнакова. Така, че мисля, че сте в добри ръце. За химео ми препоръчаха Токуда, а за лъчетерапия Сити Клиник. Пиша информативно, не мога да споделя личен опит, защото при нас и от София потвърдиха, че за момента при баща ми може да се направи само назначената химеотерапия и решихме да си я прави в Пловдив. Успех с лечението! 🙏🍀

Lucky95, Парк Хоспитал, консултация направихме с доктор Канарев и определено сме доволни от отношението му, той му назначи лечението. За съжаление нашата първа вливка се отложи с 10 дни заради Ковид.

# 222
Белийв,съветвам те да си ги пие превантивно.С натрупване на лекарствата се натрупват и страничните ефекти.Мама така първите два пъти с платината нищо не взимале,нищо и нямаше ,но 3 и 4 я посъбориха

# 223
Lucky95, в добавка към другите отговори ще допълня, че трябва да спре цигарите. Няма трудно, нетрудно. ДБК в огромната си част (над 90%) са провокирани от и в следствие на тютюнопушенето. Ако не може сам - има лекарства за тези цел.

Пожелавам успех с лечението. Гледайте да съхраните и себе си заради бебето.

# 224
Лъки, проф. Щерев ни каза на 8ми ден ПкК с деференциално броене. Но утре май ще звъня да питам дали броено от вливката или от изписването 8ми ден.
Фани, кое да пие превантивно? Зофрана ще си го пие, но Зарзиото са 2 инжекции и го разбрах, че след като му изпратя кръвните на вайбър и той ще каже.
Рано е още да кажа как я понася, защото доколкото четох на 3-4 ден се проявяват гадостите. Ще се моля да е добре. Като се има предвид, че е слаб човек 65кг, и по принцип не е от лакомите, ще има молене и разправия за храната, но надявам се да се преборим.

Последна редакция: чт, 27 яну 2022, 21:31 от Believe's

Общи условия

Активация на акаунт