Рак на белия дроб - тема 9

• 57 165
  • 769
  •   1
Отговори
# 225
Зарзио не е превантивно средство. Слага се при ниски неутрофили, което може да се случи от химиотерапията. Но изобщо не е задължително да се случи. Баща ми си изкара и четирите цикъла ХТ без особени отклонения в кръвната картина. Ако стигнете до него - имайте предвид, че може доста да го болят кости/стави няколко дни. Подсигурете го с болкоуспокояващи (да има, ако потрябват).

Зофран задължително да го пие, както е изписан. Да не се подлъгва по усещането, че в момента не му се гади. Ако го спре и му се догади, после е един омагьосън кръг за 4-5 дни, в който пиеш хапче и повръщаш. Затова е важно да се спазва схемата.

Да, и ние правихме ПКК на 8 ден само след първата вливка. После правехме преди вливките.

За храната - не се настройвай негативно. При баща ми имаше отклонения в храненето, но не бяха свързани с намален апетит, а с консумиране на сериозни количества еднаква храна. Не знам колко кисело мляко и маслини изяде за 3 месеца, но на мен още ми става лошо като видя едното или другото. 😆 А, да - и някой Сникърс или пушена риба за цвят. Общо взето това му беше диетата, от която излезе +6 кила след три месеца химио. Капеше и лимон във водата, за да неутрализира металния послевкус от платината.

# 226
Точно за зофрана,да.Или ако получи запек,диария,веднага трябва да се предприемат действия, успех,дано мине възможно най леко 😊

# 227
За храната на моя баща му казах, сега те оставям на мира и няма много да те тормозя, но искам да се храниш, за да са ти добри показателите за химеотерапия. Но след вливката, колкото и да ти е трудно искам да се храниш, без значение какво ще ядеш, само казваш, че ти се яде и го имаш. Ама да видим..
Believe's, да пие колкото може повече вода, за да чисти. Това изрично Канарев го предупреди, че иска от него след химеото да пие много вода. Каза пиеш-пикаеш, за да изчистиш бързо организма.

# 228
Хоуп на 8ми ден след вливката ли? Т.е сега от 27.01, значи пкк на 3.02? Чак се чудя с тая диета както твоя татко е качил 6кг 😆 Да е жив и здрав човека, добре се е справил с храната ако съдим по резултата!
За храната си знам, защото той и сега ако някой не му напомни, сам няма да се сети. По веднъж на ден ще му е достатъчно ако го питаш.
Иначе ние постоянно му повтаряме това, което е написала глориана. Едно към едно, и за храната и за водата. Ще се справим, мама е силно търпелив човек и много грижовен.

# 229
Хоуп говорим много за цигарите. Упорит е, най-вече с думите ама докторите нищо не казват за тях. Намаля ги постепенно, за да не му било стрес за организма. Надявам се колкото се може по-бързо да ги хвърли нацяло

# 230
Believe's, Разбирам те напълно, много е трудно и ние минаваме през същото. Жално всеки път ни се казва, че не го разбираме, че не му се яде. Но се старае минимум по две основни хранения да има през деня + плодове, сокчета, чайчета, бисквитки, рулца между храненията. Знам, че някои храни изобщо не са подходящи, но думите на Хоуп, че най-важно е да се храни, с каквото му се яде ме успокояват, ако трябва и да е здравословно съвсем ще откаже да се храни. Карам го сега да се учи да яде и да пие вода, че после, ако не му е добре след вливката съвсем няма да иска.
Знаете ли билките и алтернативните средства колко преди и след вливката е добре да не ги приема, за да не намали действието на химеотерапията? Със сигурност ще говорим и с онколога какво може и какво не, но това ще стане непосредствено преди вливката, а ако е нужно ден, два, три преди това да ги спре да сме подготвени. Със сигурност ще спре чая на надеждата, защото едната билка в него е жълт кантарион.
Но ме интересува дали, кога и за колко време да спре маслото от черен кимеон, липозомното витамин Ц, черния бъз, алоето, кайсиивите ядки, изобщо всичко, което в момента взима? Ще съм благодарна за всяко мнение по въпроса.

# 231
Галита, вчера забравиха да пиша, мислех ви с твоя татко. Много се надявам да се нормализират нещата след операцията, да не е метастаза, а по-малкото зло. Ще мине и това, важното е после човека да се чувства добре. А за бустерна доза какво да ти кажа, този омикрон е извън контрол. По тв не го съобщават, но много мои близки с бустерни дози се заразиха и си го изкараха. Може единствено да те успокоява, че в повечето случаи е като настинка. Пазене си трябва, това е.
И аз се страхувам за татко, мама като де прибира от работа, първо минава през банята, сменя дрехи, пръска в носа и жабури устата, 40мин подготовка да влезе при него 😂

Последна редакция: пт, 28 яну 2022, 08:54 от Believe's

# 232
Билийв баща ми е едвам 50кг. 4 дни след вливките не иска нищо да яде и пие но после се оправя така че нека мине малко време след вливките  и тогава да пробва да яде по-добре.

# 233
  • София
Привет! ,Моля ви ако някой е на диспансер в Сити КЛиник да ми каже добър доктор  , искам да сменя досегащния.Не се получава някак...грубо отношение, комуникация трудна.

# 234
Глориана, тате не пие такива неща, но мисля че до последно преди вливката може да си ги пие. Вече след нея кога да ги подновите незнам. Мама прави сок от цвекло, морков и ябълка на тате, и сега поне 3 пъти седмично му готви спанак или коприва(има замразена която си я е брала). Пробиотик и това е мисля.
Още докато пиеше дексометазона, лигавицата на устата му беше по-суха и като разранена от страни на устните. Мина му, но сега от няколко дни пак е така, нещо може ли да посъветвате за това?
Адел, то не е толкова да се тъпче, колкото да не губи сили организма. Разбрали сме се , ако толкова много не му се яде, поне телешки бульон ще пие, крем супички и такива лесни за приемане неща. Когато е лято и има разнообразни зеленчуци и плодове е по-лесно, сега дори не ми се иска да яде тези на пазара пълни с всякаква химия, само тя му липсва.
мм немога да помогна със съвет за съжаление. Дано някой се включи. За мен е от голямо значение, там където се лекува, да е спокоен и да се отнасят нормално с него.

# 235
Нещо леко да хапва да,баща ми пие сок от цвекло,морков и ябълка главно през първите дни хич не може да яде. Той се лекува във ВМА и досега не се е оплакал от нищо там.

# 236
Глориана аз бях питала, защото докато излезе ИХХ си му давах разни чайове и билки. Доктора ми каза, че не е хубаво по време на самите вливки да се пият. Тези дни докато бяхме в клиниката забелязвах, че някои хора пият витамини, но аз предпочетох да послушам доктора. Единствено се бях консултирала с микотерапевт ми беше казал, че няма проблем Рейши да се дава и по време.
Единствено ме озадачи, че в самата приемна има постери на Маоло, а като питах доктора ми каза да не взимам такива неща, защото много играели кръвните показатели... а бях чела страхотни неща за него.

# 237
Маолото и в Панагюрище  има брошури,но то се взима само ори нужда, а не да не ти се сринат показателите при вливката.На мама също са й казали, че няма нужда от никакви витамини,но сега след ковида миналия ден й взех една зелена енергия,защото се оплака,че няма сили и тонус.Не знам от нея ли или от неволята,но вчера и днес са минавали по 5-6 км на ден пеша в Гърция ,че продава апартамента  там и са големи хамалогии.Даже не са се оправили и понеделник  пак ще се ходи ,че и заяви желание сама да ходи отиване и връщане в един ден,но няма да е тази, ще се присъединя аз.Сестра ми я похвали ,че доста си е хапнала,което ме радва,че хич нямаше апетит,качвам и снимка,който няма апетит дано му дойде !

# 238
Страхотна е Фани, да ви е жива и здрава и все така да я виждаме!!!
И аз на малкия ще продължавам давам витамини след ковида поне месец. Хубаво, че са във ваканция другата седмица цялата. След това ще го мислим, той ако отиде на училище на втория ден пак ще е болен. Много му е сринат имунитета. Забърках джинджифила с меда, ама са големи уговорки. Пие мултивитамини сега, зелената енергия от понеделник ще я давам, че до тогава продължаваме с авирона, да не е всичко на веднъж.
ММ кашля от два дена, аз още нямам никакви симптоми днес беше 7ми ден, едва ли ще имам, ама да видим.

# 239
Фани прекрасна е майчицата ти! Още дълги години да хубавее и да се радва на живота здрава. Ето от кой си взела красотата 🤍
Госипс, дано мъжа ти не се е заразил, че да не се заразиш и ти.Така един наш приятел жена му се разболя, на 5 ден детето, а той вика еее чак ме е яд че 2 седм.ще съм карантина а няма да го изкарам тоя ковид. Да ама не, на 4 ден след детето т.е 9 дни от карантината се разболя той. Ужас! От сърце ви желая вие да сте здрави!

Общи условия

Активация на акаунт