Рак на белия дроб - тема 9

• 57 088
  • 769
  •   2
Отговори
# 570
Други варианти са мантелна пневмония (за която Moonreel ни напомни в последните страници) и излив. Най-добре е да го сканират и да видят какво се случва, защото с гадаене няма да стане ясно.

# 571
Направиха скенер, има излива в левия дроб, но е лек, казаха че няма други усложнения. Не се налага антибиотик, ще продължат с урбазон венозно. Онкологът счита, че всичко е под контрол и ще се стабилизира. Ще кача разчитането на скенера като ми го дадат. Благодаря ви

За съжаление е лошо развитието, татко е с ковид и го преместихме в Пирогов, на кислород е. Нямам голяма надежда, влошава се с всеки ден, дано да му помогне лечението.  Бъдете здрави!

Последна редакция: пт, 18 мар 2022, 21:08 от Lilybet

# 572
Lilybet, дано овладеят положението!

# 573
Lilybet, попитайте дали е подходящ за вливане на моноклонални антитела за лечение на Ковид Hug

# 574
Lilybet, има ли подобрение при твоя татко?
Kalina, при вас как мина с проф. Кирова?

# 575

Hope4C благодаря за насоките!!! Приказвам резултата....
Явно нещата горе долу наистина са такива , каквито бяха през ноември. След първоначалното свиване с 25% на основния тумор от септември до ноември, май нещата за сега не мърдат.
Ноември като видях 1/4 смаляване и поех въздух.....сега пак ми е заседнала буца....
Искрено благодаря за насоките към кого да се обърнем. 🙏🙏🙏

Саморедактирам се:
Мама е загубила диска от ноември и пази само епикризата. Тоест докторката е гледала диска от септември преди започване на лечението, и за това има заключение за редуциране, но то това редуциране си беше ноември!

# 576
Hope, татко е стабилизиран. Вливат му директно антитела. Лекуващата лекарка в Пирогов е страхотна и отчитат там и основното му заболяване.
За съжаление тя коментира, че задухът едва ли е от ковида, тъй като измененията от инфекцията не са сериозни. Притеснява я, че при татко може и да се касае за туморен разпад и основното заболяване да е в прогресия. Гледа да ме щади, но май жената доста разбира и от това което вижда на скенера й се струва, че туморът всъщност е проблемът и той провокира сериозния задух. Ще коментирам и с проф. Щерев, но ако наистина е туморен разпад, то какви са възможностите?

# 577
Здравейте и от мен! Успяхме да се класираме за ХТ, направили са (цитирам) "по-щядяща" ХТ. В предписанието на Тимчева имаше и пембролизумаб, но не са влели, казали "по-натам", но не е ясно кога. В четвърът ще му поставят "инжекция за костите" и тогава евентуално може да кажат. ХТ и ИТ заедно ли се правят по принцип?

Слагам тук какво са влели:

Дали са следващата дата за ХТ, но остава въпросът с мантелната пневмония и как да я борим. Лекарите в Сердика не са дали решение, не може ли да го приемат за лечение на тази инфекция, трябвало вътрешно отделение. Дали са му Ципрофлоксацин за 5 дни през устата и това е. Имате ли идеи? Мисля да се свържа с пулмолог този път, отново в Healee и да видим какво ще кажат. Ако имате препоръки, моля споделете, аз съм се насочила към д-р Георги Хинков.

Изписали са вуйчо ми без терапия за гадене/повръщане/евентуални странични ефекти. Днес му се е гадило, намалил е храната и течностите. Какво да му вземем?

Благодаря на всички, бъдете здрави!

# 578
Хинков е много добър вариант. Той лекува татко, не е многословен, но е страхотен специалист. Дано ви приеме възможно най-бързо. Успех, стискам палци.

# 579
Хинков е много добър вариант. Той лекува татко, не е многословен, но е страхотен специалист. Дано ви приеме възможно най-бързо. Успех, стискам палци.

Благодаря, Lilybet, вече се свързах с него, даде много професионален отговор. Съжалявам, че чак сега се сетих да говоря с него.

simonka1, ако четеш, може би е по-добре първо с пулмолог, а не с инфекционист. Трябва да се изясни причинителя, да направят неща като хемо и уро култури и още, преди да се премине към лечение. Аз първо се консултирах с инфекционист, който предложи лечение без такива изследвания, т.е. без изяснен причинител, но ето че цял месец не се справихме.

Последна редакция: пн, 21 мар 2022, 21:15 от Moonreel

# 580
Lilybet, при твоя татко туморът не беше особено голям или бъркам? При туморен разпад мисля, че има по-висок риск от инфекции/мантелна пневмония. Не е задължително да се случи. В най-лошите времена при нас, туморът на татко беше достигнал до 88х64мм (точно преди началото на системното лечение). Имаше некроза/разпад, но не се стигна до усложнения. С времето и лечението на основното заболяване, фиброзните изменения постепенно се резорбираха (не тотално, но нищо общо с началото).

Калина, нормално е да се притесняваш, но много хора живеят нормално в частична ремисия. Разказвал съм в темата за семеен приятел, когото диагностицираха с метастатичен НДБК няколко месеца преди баща ми. Не можа да изтърпи повече от 4 цикъла ИТ заради страничните ефекти (нетърпима болка в ставите). От края на 2019 до днес нищо не му е правено и още си е в частична ремисия (находките се виждат на скенер, но не мърдат в никаква посока и не му създават проблем). Последно го сканираха преди месец. С таргетната терапия дори да няма имунна памет (да не може да се спре и да се запази ефектът), може да я пие дълго време и да си стои в същото положение. За кризотиниб наскоро четох случай на 4-годишна частична ремисия, която продължаваше и към момента на разказа (човекът още си го пиеше).

За загубения скенер - в началото се сетих, че с това темпо на образни, хистологии и епикризи, няма шанс да смогна да съхранявам хвърчащи листа, дискове, блокчета и т.н. Купих едни папки тип “прозрачно куфарче”, в които има 20 отделения с прегради. Редя всичко в хронологичен ред и няма загубено. За момента сме на трета такава папка. Препоръчвам, защото след още 2-3 години положението с количеството натрупана информация на всякакви носители ще стане неуправляемо.

Moonreel, за втори или трети път някой споменава в темата, че ИТ ще включат “после”. Не знам каква е причината да го правят - принципно се започва с първото вливане. Настоявайте от следващото да я включат. За гаденето - може да пробвате с Деган. Ако не е достатъчен - Зофран. С него би трябвало да овладеете нещата. Simple Smile

# 581
Норе, при татко основното образувание в белия дроб е голямо. Преди да започне лечение беше достигнало около 9 см. След лъчетерапия, 30 цикъла, падна на 5 см. На последния скенер се вижда нарастване и към момента е 68 мм, на фона на Ковид. Говорих и с Щерев, той лекува татко от самото начало и има наблюдение, и според него има голям шанс да е псевдопрогресия. Не се притесни и от туморния разпад, счита че е за добро. Но ако това води до натравяне на организма, то как се контролира и какво се прави като лечение, за да се тушира? Ще се свържа и с Хинков, но засега гледаме ковида. Стабилен е, но мен много ме притеснява задуха. Лекарката каза, че измененията от ковида не са сериозни и се дължи на основното заболяване. Благодаря ви за помощта и съпричастността.

# 582
Лилибет баща ти приключи ли с химиотерапията, колко курса мина? Дано бързо се възстанови с антителата, които му вливат. Представям си колко ви е притеснено ...
Аз не съм писала скоро, то и няма какво много много. Тате се бори с някакви реакции от терапията, има афти в устата, изплаква с вода за уста и лайка но май не му помага. След третата вливка показателите му бяха най-лоши от началото. Щерев направо се зачуди, дали да не слага Зарзио. Единствено се отказа, защото кръвната картина беше направена в петък, а резултата го получи в понеделник и за това време не е вдигал темп. и се чувства добре. Чак ми е странно, миличкия, колко добре да си с такива показатели. А аз все го питам как е, той все ми вика супер съм, и бях сигурна че резултатите му ще са добри.
На 31.03 му е 4та вливка и после около 17-18.04 ще прави пет скенер. Свило ми се е от сега, но вътрешно усещам и вярвам, че ще има добри резултати. Други мисли не смея да допускам и вярвам, наистина вярвам 🙏
Уайт Зиги, Фани как сте?

# 583
Белийв,току що в другата тема попитах за нещо за афти,зиги писа-Алсипин,още днес сестра ми го взе.При нас не са добре нещата,влошава се с дни,от вчера вече работи и от вкъщи, защото най-вероятно няма да успее да качи стълбите.Не й държат краката,колената ставите я борят,сваля кг,сега и тези рани в устата. ..пълен комплект. И главата и св върти и не ноже да спи вечер  .  Изобщо не е като преди и не мога да я гледам така,дори избягвам да ходя,а това е ужасно 😪 Най-лошото е,че се държи като съвсем друг човек, една апатична е,много се ядосва и говори лоши неща по гаден начин...не постоянно де,но често.Знам,че не й е лесно,сега почна изобщо за 5 скенер да се отказва,нямало смисъл.Иначе яде,но никакви сили няма,събота е правила бисквитена торта,едвам едвам,клекнала за един орех и не успяла да стане.Не знам какво да правим ,дори след скенера как ще се качи до вкъщи..толкова бързо се влоши,чудя се дали да не питам Кръстева след 5 скенера да си я оставя в хотела на следващия ден и само аз да чакам там,че часове минават Иначе съм си подготвила въпроси, най вече дали има право на друг таргет и най-вече някакъв шанс с него за подобрение дали има...

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 12:35 от Fani0101

# 584
Фани прегръдки мила, дръжте се , ще се намери решение. И мен най- много ме скапва чувството на безпомощност. Правилно си решила и аз бих питала и разпитвала. Той за кога и беше пет скенера?
Иначе от метастазите в мозъка може да идва тази апатия, раздразнителност и всякакви такива неща. Тате преди операцията питаше едно и също нещо по няколко пъти, също беше много раздразнителен. Апатичен беше и след нея, почти беше спрял да говори, но това повече от шока от диагнозата. Сега дава вид че е ок, той сам си знае обаче. Ние не спираме да му показваме колко го обичаме, че искаме да е до нас и мисля това го мотивира. И на мен ми се иска да избягам в дън гори тилилейски понякога, но бързо си вадя главата от пясъка и не искам да изпускам и един миг с тате. Даже малко завиждам на семейството, че са до него и го виждат всеки ден.Бъди до нея колкото и да ти е трудно да я гледаш така, за нея е още по-трудно.
П.п днес я гледах значи вашата докторка при Щонова, лъчезарна ми се видя.

Общи условия

Активация на акаунт