Рак на белия дроб - тема 9

• 57 083
  • 769
  •   1
Отговори
# 585
Пак ли,тя постоянно е там, хах.На 4 април е пет скенер, да,от метастазите е това.Свързах се дори с Чехия за протонната терапия,една жена са я облъчвали след 1 .4 г.след последна лъчетерапия, но една метастаза,и те по-скоро отказаха,защото не се прилага в 4 стадий,както и Уайт беше обяснявал,така,че имам имейл,ако на някой му потрябва  .

# 586
Фани ти си прекрасна дъщеря и всеки би бил късметлия да те има 🤗 Правиш най- доброто за майка ти без съмнение!

# 587
  • Пловдив
Никога не съм писал, че не се прилага ЛТ с протони при 4-ти стадии.Ако нещо не може да се облъчва с фотони заради достигната максимална локална, обща или за критичните мозъчни структори допустима доза, ни с протони ни с въглеродни йони може да се облъчва с доза по-висока от остатъчната съответно
локална или обща за целия мозък или критични структури.С протоните обаче почти няма изходяща доза след целевия обем, а заради тежестта им   и в страни от
целевия обем. Почти цялата планирана доза попада в целевия обем , за разлика от фотонната ЛТ, където има разсейване,
Поглъщане от тъканите през които минава траекторията на фотонните лъчи и реална доза в целевия обем по-ниска от планираната. Ако беше една или две лезии ,може и да може да се облъчи с фотони ако не надвишава локално общата дозата, за общата за мозъка и критичните структури може и според лъчетерапевтичния план с протони да получат много ниска /почти никаква доза от разсеяни протони.За целта обаче трябва ускорител с "писалкова" глава и модулиран по интензитет протонен поток.
В Чехия няма такава техника.В Хайделберг протонния център е едно от местата където има .

Последна редакция: вт, 22 мар 2022, 23:03 от whitefang

# 588
Извинявам се,явно не съм разбрала .

# 589
Здравейте на всички тук ,надявам се борбата на всички ни да е успешна и да сме по-спокойни.Бих искала да попитам дали е чест симптом след вливка(минахме първата на 15.03.) слабост в краката и приклякане,т.е. нестабилна походка ,това дали е невропатия и тя отшумява ли с времето?Иначе всичко си мина по учебник ,с пълната палитра от симптоматика в цялото тяло.Притеснявам се,че може да остане така като походка.Благодаря Ви ,добре е че Ви има.

# 590
Здравейте ,
Моята баба беше диагнстицирана окончателно след бронхоскопия с рак 3 б стадии , в понеделник направиха ПЕТ скенер и вчера я приеха за химиотерапия .Вчера излезе и резултата от скенера и резултата от него е следния : Глава и Шия - в ляв фронтален дял на главен мозък се визуализира хиподенсна,хепаметаболитна находка с размери 28/22 мм
размера на карцинома в белия дроб е 114/73/128 мм  .
Днес ми казва ,че на всички жени в стаята са им включили вливки само на нея не .
Моля ви за съвет какво да правим как да процедираме с тази метастаза в мозъка , тук никой не ни насочва към стъпките , които трябва да предприемем .

# 591
Здравей, Виктория,
При далечна метастаза в мозъка стадият вече е 4-ти и лечението е друго. Първо ще трябва да се посъветвате с неврохирург и лъчетерапевт за обработване на метастазата. Ще е добре да се направи и ЯМР на глава. След това ще може да се започне с лечение на основния тумор. Сега приоритет е главата, да се види там какво е положението и да се вземат мерки. За лекари тук е писано доста, нашият опит е с доц. Велинов от Пирогов (неврохирург) и д-р Недев от Сити Клиник Младост (лъчетерапевт). Стискам палци и успех!

# 592
Току що ми попадна тази информация за нов уред за лъчетерапия....може на някой да му бъде полезно.

https://www.facebook.com/303759313479621/posts/1307453993110143/?app=fbl

# 593
  • Пловдив
Направете ЯМР на ГМ.
Ако е само една метастазата там,ПЕТ не е особено показателен за ГМ и малки метастази не се виждат, оптимания вариант е операция (ако може да я понесе ,в зависимост от общото с-ние,и предвид достъпната локация) и след това радио-хирургия(SRS)/SBRT на резекционното ложе.  За това трябва консултация с Неврохирург и лъчетерапевт след ЯМР на мозъка. И е хубаво да побързате ,защото скоро с тези размери ще е непригодна за радиохирургия (>3см)

# 594
Fani0101
Привет на всички Ви❣ От доста време не съм влизала в темата и не съм чела😑 Фани, на прима виста разбирам, че нещата при майка ти, не се развиват добре и се чувствам длъжна да споделя (надявам се, ще помогне и почти съм сигурна, че не би навредило) да се обърнете, ако не сте го правили, към доц. Койчо Коев. Лично ние провеждаме от 3-4 месеца, успоредно с таргетната терапия и билколечение при него, съпроводено с диетичен режим. Иначе, вяра, сили и изцеление на всички желая❣

# 595
Благодаря ти много, но не знам дали ще успеем да стигнем до него, да мине 2 и 4 тогава на 2 имам консултация с онколог от Турция ,на 4 пет скенер и на 5 обсъждане.Даже не знам как ще отидем от там,със сигурност ще сме с количка, но на долу  от 3 етаж и после нагоре не знам как,може би моят мъж ще я прегърне и пренесе,а там ще остане в болницата, а ние на хотел. Говорим за човек, който преди 2 седмици ходи на работа, толкова бързо се влошава.  Иначе засега не дава да й помагаме с тоалетна и баня,сама си ходи ,но едвам и не пред нас.Орделно цялата й уста стана в рани точно в този момент и трудно яде,но има апетит.И тези дни много спи,или дреме по скоро, тъйкато и дексаметазона спряхме,иначе има апетит,адекватна е,но различна..

Много ми похвалиха онкология,който ще идва в Хасково, консултантката се оказа наш човек,спомена,че може й ИТ да върнат с ХТ ,без значение било ,че преди това е била на нея?!?Тя не е лекар де..

Мама се държи мъжки, веднъж досега не се разплака пред нас,нито ние,провежда разговори с близки,те плачат,но тя им казва,че всички се държим адекватно и има кураж.Радвам се,че засега нищо не я боли,от време на време много я стяга корема и й прекъсва от това дишането на епизоди,пие контролок,не знам от какво е,иначе изобщо не кашля,според нея в белия дроб всичко си е ок Благодаря ви много!!!

# 596
Здравейте.
Nelly6, моят свекър след първата вливка също беше с болки и слабост в краката. Това продължи няколко дни. После му мина. От вливането е, убедена съм.
Сега мина втората химия - засега е много добре, без никакви странични ефекти.
Успех на всички с борбата!

# 597
# 598
Зиги,как е майка ти?

Добавям,иначе на мама съм взела артемизинин,канелим и биобран,но съм почти сигурна,че не ги пие,а първото й докара пак разстройство и май е ефективно само венозно...

Последна редакция: сб, 26 мар 2022, 20:42 от Fani0101

# 599
Благодаря, добре е.
Даже и кръвните й показатели са добре. 2 са леко нагоре, един леко надолу, та спокойно ще мине втория курс хапчета.
Накарах я да пие бирена мая. Знам, че някои казват, че б12 не е препоръчителен, но няма да се съобразявам с това.

Общи условия

Активация на акаунт