Рак на белия дроб - тема 9

• 57 177
  • 769
  •   2
Отговори
# 195
Moonreel,
На повечето ти въпроси бих отговорила с Не.
Погледни поста на Bojuri, той съдържа доста полезна информация за всеки, който се сблъсква за пръв път с диагнозата:
https://bg-mam.ma/p/1376180/43952459

Благодаря, имам мноооого да чета Sweat Smile

# 196
Moonreel,
За рак на белия дроб, особено  при пушачи  никакви  тестове не могат да кажат  дали ще се рзболеете . Освен това някои мутации се срещат при множество карциноми- например KRAS, BRAF, EGFR.
Единствено е добре да прави майка ви скенер (а не рентген) всяка година. Понякога  и на една година  не е достатъчно често  при по-агресивни тумори.
А този генетичен тест за тази сума не открива кой знае колко мутации който може да предизвикат рак и се унаследяват. А и да има мутация не значи, че със сигурност ще се разболееш от рак , но със сигурност може да се рабоолеш от параноя.

Currently, 23andMe screens for three mutations of the BRCA1 and BRCA2 genes, which are associated with a higher risk for breast, ovarian and prostate cancers. Here's the caveat: If a person's results come back positive for these genes, it does not always mean they will develop cancer.21.03.2019 г.

Благодаря, подгонвам майка ми, иначе -- далече съм от параноята (засега).

# 197
Аз искам да попитам, тъй като казаха да отиде гладен за изследвания преди вливката, после кога ще може да хапне? Докато тече самата вливка може ли да яде, какво е добре да си носи? Сандвич ли някакъв, банани, оризовки? В Надежда  имало кетъринг, но първият ден започвал с вечеря.
За ТЕЛК кога се подават документи? След като си изразходва 6м болничен или?

# 198
Каквото обича да яде - да си вземе. На първия етаж в Надежда има кафене и храна. Помагат си хората и ако някой е закачен на система, друг отива и купъва сандвичи, напитки.
Майка си носеше цитрусови плодове, защото й облекчаваха гаденето. В по-късните вливки - фанта. Знаем, че е вредна, ама някак си трябваше да издържи.

# 199
Аз искам да попитам, тъй като казаха да отиде гладен за изследвания преди вливката, после кога ще може да хапне? Докато тече самата вливка може ли да яде, какво е добре да си носи? Сандвич ли някакъв, банани, оризовки? В Надежда  имало кетъринг, но първият ден започвал с вечеря.

Believe's, ако е за вливка химеотерапия, на татко онколога му каза в деня преди да отидем в болницата да стане към 6ч, да закуси добре и към 8:30ч да е болницата. Там ще му направят изследвания преди. Питах го не трябва ли да е гладен преди изследванията, отговори ми, че като стане и хапне към 6-6:30ч няма проблем, да не стои гладен. Относно телка, тъй като баща ми е с телк от преди белодробения карцином, заради разширените вени, в деня, когато аз и той бяхме на консултация с онколога, майка беше в комисията за телка и подаде документи, като приложи копия на абсолютно всичко, от Онко комисията, от градна хирургия, епикризи, старото телково решение, абсолютно всичко, каквото имахме като изследвания.
Приели са документите и сега чакаме писмо.

# 200
  • Пловдив
Като му вземат кръв може да яде, каквото му се яде.
ТЕЛК за трайно намалена работоспособност може още сега, не е задължително да има 6 месеца болнични.
Трябва да си сметне дали пенсията за ОСВ и 90% от нея + към 100 лв от АСП по ЗХУ дали са му повече от болничните.

Последна редакция: вт, 25 яну 2022, 18:10 от whitefang

# 201
На мен ми казаха да отиде на гладно. И аз се чудех дали да не станем по-рано и да хапне нещо леко. Ще му приготвя да си вземе храна, защото първо е от тези, които не обичат да занимават другите хора( ако се запознае с някой, в последствие се отпуска), второ, незнам дали ще бъде с някой в стая. Когато е хоспитализиран вливките в стаята ли се правят?
Уайт, той не е пенсионер . Направо с документите при комисията по местожителство ли или първо при лл?

Последна редакция: ср, 26 яну 2022, 08:20 от Believe's

# 202
Believe's, да отиде максимално рано, защото им дават номерчета от регистратурата на онкологията (4 етаж) по реда на пристигането. После по реда на тези номерца ги викат за бърз ковид тест и кръвни изследвания. После се чака да излязат резултатите и през това време спокойно може да закуси и да слезе за кафе и т.н. Като станат резултатите минават на среща с онколог и едва след това започва вливането. Общо-взето си минават няколко часа. Гледах татко да има нещо за хапване във себе си, защото си е доста време. След първите няколко пъти, като опозна реда, започна да не носи нищо, а да слиза до кафето след като му вземат кръв.

# 203
За телка, майка първо отиде при ЛЛ, който подаде татко за комисия и след това занесе документите при тях. И за лицата по телк явно имат някакви ограничения, защото изчакаха няколко дни преди ЛЛ да подаде информация.

# 204
  • Пловдив
На мен ми казаха да отиде на гладно. И аз се чудех дали да не станем по-рано и да хапне нещо леко. Ще му приготвя да си вземе храна, защото първо е от тези, които не обичат да занимават другите хора( ако се запознае с някой, в последствие се отпуска), второ, незнам дали ще бъде с някой в стая. Когато е хоспитализиран вливките в стаята ли се правят?
Уайт, той не е пенсионер на 57г е. Направо с документите при комисията по местожителство ли или първо при лл?
Да види сега дали му изследват и кръвна захар. Ако не изследват и са му наред бъбреците - няма да има драстично
повишаване на креатинина ,може и да яде сутринта.
За ОСВ-то ,имах предвид да си сметне коефициента (мисля на сайта на НОИ има калкулатор) и да го умножи по сегашния среден осигурителен доход ,а резултата по 0.9 (ще му дадат по наредба 100% ТНР за 1 година-90% от изчислената пенсия за ОСВ).
Има и други придобивки,ако може да работи :
-допълнителен платен отпуск
-малко над 67-68 по малко данък (ако заплатата му след приспадане на осигуровките е над 670-680) - не съм сигурен за точната сума.
-защита от уволнение
Недостатъци: не може да му дават болнични за основното заболяване,освен при обективно влошаване.
и ще трябва да си пуска отпуска за терапиите.
Има и други придобивки:
-безплатна винетка
-не плаща данък МПС
-? не плаща или плаща по-малко данък сгради(такса смет мисля се плаща)
-в големите градове издават карта за паркиране и може да спира безплатно в синя/зелена зона.
-освободен/намалени са разни такси : потребителска такса -за медицински прегледи,пролежаване в болница,за издаване на лични документи - сигурно и други има ,тези се сещам.
- веднъж годишно санаториум ,като АСП покриват до някаква сума -не знам колко точно, а и повечето са противопоказни за онкологични заболявания и няма да го пуснат.
 -Билети за пътуване с БДЖ -- 1 или 2 пъти годишно,пак от АСП - от това едва ли ще се възползвате
- някой телеком оператори имат намалени такси за хора са увреждания ,АСП покрива някаква сума за домашен телефон - кой ли ползва в днешно време такъв самостоятелно.

Ако може да работи ,работа му не е тежка и няма противопоказания за комисията да я работи(не шофьор примерно) ,и работодалтеля му е съгласен,това е оптималния вариант -да си ходи на работа,да си пуска отпуска за терапиите - и да взима и заплата и пенсия за ИОЗ + другите придобивки по ЗХУ.
Ако не може да работи ,тогава сметнете колко пари от болнични ще взима,като имате предвид ,че всеки следващ
болничен му пада базата от която се изчисля сумата (взима се осигурителния му доход няколко месеца назад - не съм сигурен колко -6 може би , а докато е в болнични няма осигурителен доход,само за стаж се броят) .Няма
да взима сумата за социалнна интеграция по ЗХУ от АСП, и няма да има другите придобивки.

Може и при личния лекар,а може и онколога да му направи етапна епикриза. По-добре да е от онколога /лечебното заведение където се лекува. Трябва и един протол с който го насочват към ТЕЛК . За направление не помня дали трябва ,ако има този протокол от онколога .Личния трябва да издаде и направление ,не помня дали онколога издаваше такова или само с протокола.
И носите/пращате по куриер(заради ковид може и да искат по куриер) :

епикризата от операцията
етапна епикриза
протокол/направление
ако има някакви допълнителни образни изследвания ,неописани в епикризите - и техните описания,без дисковете тях няма да ги гледат

в РКМЕ по местоживеене .
Като определят дата когато ще е на комисия изпращат писмо .
Най-добре е да питате по телефона в РКМЕ по местоживеене какъв е ред в момента предвид пандемията.

gloriana,
няма ограничение за лицата които ще се явяват на комисия.Възможно е ако ЛЛ е изпратил "електронно направление" - иначе не схващам как го "подава за комисия" ,да преглеждат веднъж ,дваж в седмицата насочените им електронни направления. Другия вариант е да е пращала хартиени документи с куриер до РКМЕ.

Последна редакция: вт, 25 яну 2022, 19:04 от whitefang

# 205
Благодаря много, супер изчерпателни както винаги 🤍 Само не разбрах, ако спре да работи тези отпадат така ли?
-безплатна винетка
-не плаща данък МПС
-? не плаща или плаща по-малко данък сгради(такса смет мисля се плаща)
-в големите градове издават карта за паркиране и може да спира безплатно в синя/зелена зона.
-освободен/намалени са разни такси : потребителска такса -за медицински прегледи,пролежаване в болница,за издаване на лични документи .
И комисията ли решава дали ще ги ползва или се полагат на всички?
Работата му не е подходяща за човек с онкологично заболяване.

# 206
Нищо няма да отпадне и да спре да работи му се полага всичко това. Общо взето е освободен от много общински данъци. Ако реши да работи нещо друго хем ще му превеждат пенсията, хем ще си ходи на работа човека. Примерно някаква по-лека работа, ако се чувства добре разбира се.

# 207
Whitefang, не знам, просто помоли да го пусне другата седмица, защото, когато се обадихме сподели, че тази седмица вече е подал трима души. Вероятно им слагат някакви ограничения или им правят някакви проверки, както е с направленията, чувала съм хора да се оплакват, че не им дават, защото ЛЛ нямал в момента. На мен лично не са ми отказвали досега никога, но знам от близки, че често им се случва.
 Мога да кажа само, че нашите са случили на ЛЛ и човекът се интересува от състоянието им, проследява ги и с каквото може им помага. Както споделих баща ми цял живот, ако можеше не би се доближил до доктор или поликлиника/болница, по много причини в миналото, но точно ЛЛ настоя и изпрати на снимка, консултация с пулмолог, иначе още можеше да си се влошава и да не търси адекватно лечение, а пред нас да се прави, че всичко е наред. Такъв си е...., никога за нищо не се е оплаквал 🙂❤️

# 208
  • Пловдив
Както е писала Госипс ,нищо не отпада ако не работи . Те са си по ЗХУ тези придобивки.
Ако не работи в радиоактивна среда ,тежък физически труд ,не шофира или лети,кара влак и т.н. управлява някаква машина , няма значение стига да се чувства добре.
Ако наистина не може да работи ,може да помислите и да взима болнични докато може.
А.забравих ,че искат и "производствена характеристика" от работодателя да представи,ако работи. Може да оставите на
комисията и работодателя да преценят дали все пак може да си изпълнява "трудовите задължения"

Госипс,
намирането на нова работа на човек с онкологична диагноза е много трудно. Едно ,че не може да се разчита на 100% да е на работа всеки ден, друго ,че не се знае до кога(да не дава господ) и
трето,че има специална защита от уволнение,ако има решение на ТЕЛК и ако се влоши(да не дава господ) и не може да се справя не може току така да му прекрати трудовото правоотношение .

Последна редакция: вт, 25 яну 2022, 21:08 от whitefang

# 209
Отново много ви благодаря!
По мои разбирания, работата му е тежка, а и се отделят вредни емисии, няма как да продължи да я работи.
Това е, че той ще се чувства по-добре ако работи нещо. Даже още след операцията искаше да търси някаква друга, по-лека. Определено това изолиране от нормалния живот му действа подтискащо. Ще видим как понася терапията и тогава ще реши. А и като се позатопли времето ще е по-спокойно да води някакъв нормален живот. Той е социален човек, ежедневието му беше доста енергично, и това пазене и изолиране сега хич не му се отразява добре.

Общи условия

Активация на акаунт