Рак на белия дроб - тема 9

• 57 146
  • 769
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
Пише "персистират" ,т.е. са ги видяли на предишно образно или нуклеарно изследване . При локализирани и потвърдена малингненост на тези лезии ,контраста не е от особена полза за проследяването им.А пък не се знае дали  креатинина ще се е нормализирал за да може да се направи с контраст CT.

# 346
Здравейте отново
Преди да се назначи лечение бяха направени абсолютно всички изследвания и скенери. Преди лечението диагнозата беше тумор в белия дроб с размер 7 см. и никакви разсейки, никъде. беше засегнат един лимфен възел, който беше изваден по време на взимането на материал за хидрология. След последният скенер, който е бил без контрастно вещество излизат разсейки. Мистично. Предвид, че онколожката казва, че тумора се е смалил след химиотерапията и лечението върви добре.
Или родителите ми не са разбрали нещо, или лекарите не са обяснили нещо.
Търси се къде е проблемът и какво е състоянието на баща ми всъщност.
Ако рака напредва би било добре цялото семейство да се подготви с цел да се осигури максимално добра психическа среда за всички.
В ход е кампания за смяна на начина на хранене и живот като цяло. А баща ми е човек, консервативен, който си харесва бита такъв какъвто е. Ако шансовете му не са добри, то би било по-добре да си кара със старите привички. Но ако са добри и става въпрос за грешно разчетен скенер, то тогава кампанията ще продължи.
Та за това питам, освен паниката, че губя баща си и не успявам да си събера мислите.
В ход са още две консултации с различни специалисти, за да получим обяснение на човешки език какво е състоянието на баща ми и какво би било най- добре за него. Било то за няколко месеца или няколко години.
Единствено нивата на креатинин са високи, не са казвали нищо за уреята. От последните изследвания нивата на креатинин са все още високи. За съжаление, баща ми не е от хората, които обичат да приемат течности и последните два месеца се водят сериозни преговори по въпроса, с уклончив резултат.
Става въпрос за град София.
Благодаря на отзовалите се.
П.П.
Уайтфанг, благодаря ти за отговора, но и триста пъти да ми обясниш, вероятно няма да спра да ровя докато не разбера какво става и какво дефекто може да се направи, за да има баща ми най-добрите шансове.
Желая ти добри новини!

# 347
Здравейте и от мен излезли са резултатите от ПЕТ скенера на баща ми обаче заради пустия ковит му казаха да не ходи да ги взема той а те по служебен път ще ги вземат и ще му се обадят.Днес му е звъняла професорката да му каже че са му били много добри резултатите и да отиде на 16-ти за вливка(ще направят и 5 и 6-тата)и после ще му кажат как ще продължи за напред.Предполагам че ще остане нна ИТ само.Така се надявах той да ги вземе и да мога да ги кача тук за професионалното мнение на Хоуп и Уайт,но ще почакам още няколко дни.Не смея да се зарадвам честно казано. Стискайте палци и се борете до край надежда има.

# 348
  • Пловдив
В момента ,лечението му е оптимално за хистологията и високата експресия на PD-L1 , i липса на таргетируеми мутации . Не виждам какво друго може да се приложи ,освен да изследвате мутациите за които има таргетни терапии ,но не се реимбурсират от НЗОК и имате финансова възможност сами да финансирате лечението.
Дали ,ще има ефект лечението никой не може да предвиди на 100%,но в предвид високия PD-L1 , e голяма вероятността за отговор към КЕйтруда-та.При всичку случай е добре да си промени навиците,най-малко да спре цигарите ,ак пуши ,и да приема повече течности,както и повече движение.
Вместо да хвъляте безмислени усилия в неизвестно каква посока(поне аз не мога да намеря логика), вземете си подредете всички епикризи и разчиртания на образни и нуклеарни изследвания хронологично , и ще разберете кога са открити матастазите ,къде са и с какви размери,както и ще имате база за сравнение как се променят в хода на лечението.
А ако не можете да се справите с интерпретацията на тази информация ,може да ги снимате и качите тук ,като заличите личните данни(егн,имена,адрес).
Успех с лечението!

Редакция: Освен лимфни възли ,има и още една лезия в белия дроб - видно от скенера за торакотомията ,който обаче не включва адбдомен и няма как на него да се види и метастазата в надбъбрека.

Последна редакция: пт, 11 фев 2022, 16:41 от whitefang

# 349
Професионално чак...просто в нашата мила родина, като се разболееш от нещо онко (или твой близък), или ставаш любител онколог, адвокат и пощальон, или палиш свещи и стискаш палци. Качете резултата да го видим, като го получите. Радвам се, че новините са добри. Simple Smile

dragonfly, мисля, че да, или родителите Ви нещо не са доразбрали, или лекарите нещо не са дообяснили. Наистина няма как да е на Кейтруда, ако не е с метастатична болест. Може да е олигометастагична - единични и немасивни вторични лезии - но трябва да е имало поне една точица някъде другаде. Ако можем да помогнем в разплитането на казуса - пишете или най-добре качете снимки/епикризи от времето на диагностицирането и стадирането.

Внимавайте с драстичните промени в начина на живот. Ако пуши - да спре - и да пие повече течности особено по време на ХТ. Това е най-важното. Хубаво е да се движи/да не се отпуска. Но от ограничаване на храни или залитане в дълбините на алтернативната “медицина”, няма никакъв смисъл.

ПС: С Уайт сме писали едно и също едновременно. Извинявам се.

# 350
dragonfly, дано се окаже грешка и да е по малкото зло.

adel 33, дано това, което му е казала професорката е така и занапред да чувате само положителни резултати.

Аз днес взех епикризата на баща ми от Парк Хоспитал, след първата вливка.
Виждам, че от кръвните резултати един е с много високи стойности - LDH - 900, чета, чета, но вече тотално се изгубих в информацията. Качвам я тук, за Вашето мнение.

# 351
Нормално е LDH да е по-високо при пациенти с онкологични заболявания. Туморните клетки разчитат на гликолизата, за да оцелеят, а LDH (по точно мономер А) е катализатор в този процес. Не знам дали е нормално да е 900 (за онколога е този въпрос), но не гледайте референтните прагове за здрав човек.

# 352
Hope4C, благодаря!

# 353
Здравейте на всички ,
Пиша тук с надежда за малко повече информация докато не дойде времето ни за преглед след скенер ,а този ден е чак на 18.02 .До тогава притеснението и незнанието стават все по-големи .
На кратко нашата история : моята баба кашляше няколко дни  ,осъмниха се за ковид ,изпратиха я и на снимка -резултата от пср теста е отрицателен , но на снимката от белия дроб се видя образувание ,което ренгенолога определи като доброкачествена киста . Веднага след това записахме час при двама различни пулмолози и двамата на първо време казаха ,че според тях става дума за доброкачествено образувание заради големия размер . Дадоха ни и направление за скенер , днес направихме скенера , но обяснението към него е крайно неясно за нас .Слагам го тук с надеждата някой да се е сблъсквал с подобен проблем или е наясно с обяснението от скренера докато не дойде време за прегледа при лекарката

-симетричен гръден кош
-не са изобразени актуални изменения в структурата на костите ,формиращи гръдната клетка
-в десен върхов белодробен дял е изобразена екстензивна по размери паренхимна маса ,която проминира прес горната торакална апертура ,медиално мроминира медиастиналкаудално достига и обгръща хилерните бронхо-васкуларни структори ,вкл. с инфракаринал
-малък сателитен нодул е изобразен ипсилатерално ,във върховия сегмент
-не са изобразени плеврални уплътнения и течни колекции

заключение : Ту Пулмонис декстра;лимфанциит

# 354
Със сигурност ще трябва биопсия. Пулмологът най-вероятно ще Ви препрати към торакален хирург. Без материал няма как да се каже какво е това. Добрата новина е, че левият бял дроб изглежда незасегнат (не е описан; приемаме, че е б.о.)

Какво точно е това образувание ще стане ясно само след взимане на проба и хистологично изследване. На мен поне не ми звучи като киста (заради сателитната лезия и засегнатия медиастинум), но има и други (екзотични, редки) варианти освен онко.

# 355
Глориана, това изследванията преди самата вливка ли са?

# 356
Глориана, това изследванията преди самата вливка ли са?

Ами не съм сигурна, но според мен са от взетата кръв при приема в отделението, точно преди вливката.

# 357
Да и аз така предположих., но да попитам за по-сигурно. Че ако беше от дни след вливката, да кажете как задържате хемоглобина в тези граници Simple Smile
Той как се чувства след нея?
dragonfly, незнам как така ви казва лекаря, че според нея се повлиява много добре от терапията, като това няма как да се разбере без образно изследване. Теб може би това толкова те е разочаровало в случая, защото тя ви е казала това, а скенера показва друго. Резултата от терапията няма как да се разбере, без да се види самото образувание. Стискам палци за добри резултати, когато направите скенера!

# 358
Believe's, имаме резултати от кръвни изследвания и седмица след вливката, когато го приеха в Кардиологията, след инфаркта.
Прикачам снимка с резултатите от тях.
Според резултатите хемоглобинът му е бил 133. Сега погледнах и резултатите от Каспела, където му правиха бронхоскопията декември месец, тогава е бил 135. Досега не е имал проблеми с хемоглобина, макар, че някои показатели в изследванията са със стойности, които при здрав човек говорят за анемия, но все пак говорим за болен човек. Не знам дали не се дължи за някоя от билките, които му даваме да пие. Бях писала, че всичко сме коментирали с онколога, който потвъди, че е добре да си пие всичко, единствено каза, да не ги приема 2-3 дни след вливката, само чая на надеждата каза да изчака 5-6 дни преди да започне отново да го пие, защото в него има и жълт кантарион, освен всички други билки.
Всичко, което приема е с цел засилване на имунитета и прочистване на организма.
Това, което взима е масло от черен кимион, липозомен витамин С, Алое, Черен бъз, редува водата, която пие (за жалост не пие много, колкото и да се опитваме да го убедим) имат машина, която пречиства и алкализира водата и  вода заредена с gans технология.
С малкия ми син се борим от няколко години с нисък хемоглобин, доцентката при, която ходихме каза, за да го вдигнем, трябва да яде жалтък и червено месо, най-добре дроб, но ако не го харесва да не го назорвам, за да не се отврати. Относно спанака, каза, че е мит за желязото е него или по скоро, че е крайно недостатъчно, за да се постигне ефект, пишеше и малтофер.
Запазих си и една рецепта, която скоро ще приложа на детото, но все още нямам преки наблюдения от ефекта и. Фани я беше писала в другата тема и си я запазих. Прикачам я като снимка.

# 359
Ами браво gloriana, много добри показатели на татко ти Simple Smile Тате влезе на вливка с хемоглобин 123, и на 7 ден беше 107. Не ми се мисли какъв ще е след по-нататъшните... Специално за него, се притеснявам, понеже при нисък не искат да правят вливки, а и не искам да се стига до кръвопреливане...абе доста се усложняват нещата ако този показател не е ок. Иначе къде насила къде не, храни се задоволително. Но при него явно химията му действа така, не е заради храната. За маслото от черен кимион и аз четох че е полезен за организма. Сега освен полезна и прясна храна, цвекло и морков на фреш, пие бирена мая, тахана с мед и аз го бях записала и още след изписването мама му направи и го яде. Този вит. С от къде го намерихте? Билкова кръв се чудех дали да не почне да приема, и аз незнам. Абе изобщо не очаквах такъв резултат, понеже доста се стараят, телешки бульон, броколи, цвекло, коприва, дроб, риба и всякакви такива неща се готвят редовно и той си хапва. Бъзикам ги, че в момента водят по-здравословен живот от мен хахха.
Сега ще видя като отиде на вливка как ще са му показателите.
Зиги как сте 🤗? Защо така се покри момиче?

Общи условия

Активация на акаунт