Рак на белия дроб - тема 9

• 57 127
  • 769
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте пак! Така го чакахме този понеделник сякаш какви небесни ангели ще се спуснат над изтерзания ми вуйчо и веднага ще се погрижат за него, но реалността хапе. Може би за вас тук не е новост, но... След много, много часове чакане пред кабинети, кофти отношение към страдащи хора и гледки, каквито никой човек не бива да вижда, нито да преживява, има някакъв план.
1) Спират антибиотик, защото няма смисъл. Остава на дексаметазон, защото много "свири".
2) На 8 март ще е първа ЛТ. Започват така, защото иначе нямало да издържи химията (която не знаем още каква ще бъде).
С това планът засега се изчерпва. Още не знам какво точно ще представлява ЛТ. Не са назначили други скенери, нито са пуснали кръвна картина. В четвъртък го викат за подготовка за ЛТ, което също не зная какво ще представлява.
Съчувствам искрено на всеки тръгнал по българските болници. Не зная колко сила и кураж трябва да има един онкоболен и близките му, че да устояват и на това. Днешните преживявания доста бяха съсипали моите хора, надявам се следващите им посещения в Онкологията да са по-човешки.
Бъдете здрави всички!

# 421
[Moonreel, съжалявам, че вместо да имате ясен план, вие все още нямате такъв. Не знам как спирането на антибиотика и лечение само с кортикостероид ще излекува "свиренето"(в гърдите предполагам). Или курса с АБ е приключил?  
Лъчетерапията е облъчване на тумора с цел да се смали размерите му, или поне да има подобряване в състоянието на пациента.
Подготовката за лт е взимане на мерки, за точното място където ще се облъчва. Не е нищо особенно, не е свързано с изследвания и т.н. Колко лт са изписани?
Вие изпратихте ли блокчетата за второ мнение? Назначен ПЕТ скенер няма ли?
Той спря ли да вдига темп. вече?

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 09:38 от Believe's

# 422
[Moonreel, съжалявам, че вместо да имате ясен план, вие все още нямате такъв. Не знам как спирането на антибиотика и лечение само с кортикостероид ще излекува "свиренето"(в гърдите предполагам). Или курса с АБ е приключил?  
Лъчетерапията е облъчване на тумора с цел да се смали размерите му, или поне да има подобряване в състоянието на пациента.
Подготовката за лт е взимане на мерки, за точното място където ще се облъчва. Не е нищо особенно, не е свързано с изследвания и т.н. Колко лт са изписани?
Вие изпратихте ли блокчетата за второ мнение? Назначен ПЕТ скенер няма ли?
Той спря ли да вдига темп. вече?

Здравей, Believe's Simple Smile
Вуйчо ми изкара един курс с антибиотик паралелно с дексаметазон, но това не промени нищо. Свиренето в гърдите все още е там и е "много". Казали са му да продължи кортико, а от антибиотик повече нямало смисъл. Не са казали и колко ЛТ са изписани. Някаква доцентка, която се занимава с ХТ е казала на майка ми, че той си е за ХТ, обяснението било, че без ЛТ нямало да издържи на ХТ.
Блокчетата ще ги вземат в четвъртък, когато отидат за тази подготовка за ЛТ. Не е назначен ПЕТ скенер, нито някакво друго изследване, например кръвно. Продължава да има температура около 38, казали, че е нормално за неговото състояние и че вероятно бил (цитирам) "в разпад", но не става ясно дали той или туморът му.

Имам и въпрос към всички тук, които се лекуват в София: Ако нещата в Онкологията продължат да са така груби и неясни, къде препоръчвате да го преместим? Къде да се следи и да му прилагат терапиите?

Благодаря и бъдете здрави!

# 423
Здравейте, моя баща се лекува в болница "Надежда", но там няма ЛТ. За ЛТ ни пратиха в Сити Клиник в Младост, при д-р Николай Недев. Силно го препоръчвам, много компетентен лекар и страхотен човек.

# 424
Баща ми е във ВМА страхотно отношение,обяснява му се всичко,досега не е имало лошо държание от никой.Последните пъти в отделението е препълнено и го настаняват на друг етаж само за вливките ходи на 16 етаж и пак всичко е много човечно като отношение.Докторите са на разположение даже като излезе ПЕТ скенера  професорката му се обади да му каже резултатите. Мисля че няма ЛТ там обаче.

# 425
Moonreel, според мен ще прибързате ако започнете лечение без второ мнение за блокчетата и без среща с друг онколог. А и след като Хоуп ти каза, кое в хистологията не е много специфично за този рак. Успешното лечение стъпва на вярна хистология. И според мен имате време да излекува вуйчо ти тази инфекция, а вие да действате през това време. Коя е доцентката за която говориш? Трябва лъчетерапевт да прегледа документите и той да каже колко лт да има. А и те си дават лист на който си пише броя лт и фракцията.  Най-малко си запишете това, което тук ти написахме и майка ти да ги зададе като въпроси. За резултатите, за пет скенера..
Представям си колко ви е притеснено в момента, но бързането не е в голяма полза, трябва да е правилното.
Освен това лт и хт не е задължително да са на едно място. Може лт ако наистина трябва да се направи като първа стъпка да е там, а да си изберете друга болница за хт. Успех и ако мога да помогна с нещо съм на линия.
Тате се лекува в Надежда и сме много доволни.

# 426
  • София
Moonreel, за Онкологията в София се подгответе с железни нерви и непукизъм - изключително много са натоварени там в сравнение с другите онкологични болници в София. И затова комуникацията им с пациентите е като че ли винаги са минавали по този път и знаят кое и как е - и това като че ли е от обслужващия персонал (сестрите, но не всички, де), а не от лекарите. А и е държавна болница - сигурно няма добра организация и комуникация межди звената, и като се добави натовареността... Баща ми се лекува там,  като че ли вече им свикнахме. Не дават много обяснения, но си знаят и си действат.  В началото е така объркано, но ще си дойдат нещата на място. Щом са ви насрочили ЛТ значи има решение на онкокомисия - потърсете го при секретарката долу. На баща ми първата бронхоскопия беше неуспешна (в Панагюрище), и се наложи втора в Онкологията. Навсякъде после, където съм давала резултата от бронхоскопията от Онкологията (беше подписана пак от някой известен добър лекар там, не помня) никой не ми е давал съвет за втора такава - и при Дудов (Сити) и при Тимчева съм ходила за 2-ро и 3то мнение. Но от рак до рак има голяма разлика, това беше в нашия случай. Дано никога вече не ми се налага да изберам между Онкологията или друга такава болница, но от прочетените мнения в Надежда като че ли са по-спокойни, не толкова натоварени и обръщат повече внимание. На нас не ни е толкова удобна тази болница, пък и баща ми не обича да сменя доктори. Той с онкологичното заболяване е лежал в: Панагюрище, Токуда, Св. Ив. Рилски и Онкологията, на него най-добро впечатление са му направили в Панагюрище - като отношение и внимание на целия персонал и лекари, а и като условия. От различни места чувам, че хора от София избират Онкологията в Панагюрище вместо Турция.
Подготовка за ЛТ е скенер и отбелязване с маркер по тялото, където ще се облъчва, залепете после непрозрачна лепенка отгоре, за да не се измие маркировката. По отношение на Лъчетерапията за Онкологията чувам добри отзиви. Д-р Димо Георгиев беше нашият лекар за ЛТ (все добри неща съм чувала за него, даже и от други лекари от други болници, с които съм се консултирала).
За Химиотерапията - може и вие да си изберете лекуващ лекар, те май автоматично ги назначават, ако не кажеш някой конкретен - това и до днес е загадка за мен как става , просто май на този етап, на който сте трябва да сте по-настоятелни и да искате обяснение от сестрите/лекарите какво следва и какво се иска от вас. Но и да не запомните, те ще ви казват след всеки етап - най-много да изпуснете избора на лекар, но те и без това после се въртят при все прием и може да се паднете при други. Аз лично там не бих се насочила към професор или доцент, но ваш е избора спрямо мнението, което си изградите. Напоследък д-р Димо Манов е нашия лекар там - пак ще го похваля, върви комуникация с него. Който и да изберете, доколкото знам, те все си имат комисии и се консултират помежду си.
И аз да сложа последното кръвно изследване на татко - кажете, ако имате някои коментари и съвети. Не знам защо така му падна пак хемоглобина, хем не е на ХТ... Също изследвахме вит. Д, Калций, магнезий - в норма са, но пък са му ниски калий и натрий. Взехме му да пие Канцикинон.

# 427
  • Пловдив
При тумотен разпад температурата е субфибрилна -37 до 37.3-4.
Високата температура е от друго-предвид високите неутрофили,  най-вероятно бактериално. И тая схема антибоптик и кортикостероиди е странна. По-скоро антибиотика се прилага превантивно да
предотврати възникването на бактериална инфекция заради понижения от кортикостероидите имунитет. А за лечение на вече съществуваща инфекция не трябва да се прилагат кортикостероиди,  а само антибиотик, ако е бактериална.

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 18:40 от whitefang

# 428
Moonreel, според мен ще прибързате ако започнете лечение без второ мнение за блокчетата и без среща с друг онколог. А и след като Хоуп ти каза, кое в хистологията не е много специфично за този рак. Успешното лечение стъпва на вярна хистология. И според мен имате време да излекува вуйчо ти тази инфекция, а вие да действате през това време. Коя е доцентката за която говориш? Трябва лъчетерапевт да прегледа документите и той да каже колко лт да има. А и те си дават лист на който си пише броя лт и фракцията.  Най-малко си запишете това, което тук ти написахме и майка ти да ги зададе като въпроси. За резултатите, за пет скенера..
Представям си колко ви е притеснено в момента, но бързането не е в голяма полза, трябва да е правилното.
Освен това лт и хт не е задължително да са на едно място. Може лт ако наистина трябва да се направи като първа стъпка да е там, а да си изберете друга болница за хт. Успех и ако мога да помогна с нещо съм на линия.
Тате се лекува в Надежда и сме много доволни.

Благодаря много, Believe's, трудно е, защото аз нямам много контрол върху ситуацията, само дистанционно мога да участвам, а майка ми е изплашена и виждам, че с всеки ден става все по-изплашена. Вчера като е чула, че ЛТ започва на 8 март  й е паднало пердето и направо е спряла да слуша. Днес го е водила на пулмолог и лекарката също била забелязала, че много бързо прогресира, че е много отпаднал и много крехък. Вчера са чакали заедно с умиращ млад човек пред кабинет в Онкологията, когото са върнали и това много ги беше съсипало. Всички тези неща се натрупват и създават една много черна картина и задушаващ страх, че нещата вече са изпуснати за него. Едва я убедих да вземем блокчетата за допълнително изследване и че това няма да ни забави. Надявам се втората хистология и ИХХ да станат по-бързо. Ако преди ЛТ успея да направя и консултация с проф. Тимчева ще е чудесно.

Предполагам, че в четвъртък като отидат на тази подготовка за ЛТ ще им бъде написано какво точно ще представлява това лечение. Доцентката, която ги е консултирала за ХТ е Трифонова. Пулмоложката е назначила кръвна картина, ще пуснем допълнително CRP и СУЕ. Но дали ще последва лечение, какво и от кого никой не знае.

Благодаря на всички за препоръките за болници и лекари, това е изключителна помощ.

Благодаря, galita, много ми помогна с тази информация. Наясно съм и с характерния вайб на българските болници, не обвинявам никого, най-малко лекарите, всеки си е в неговия филм. Тъпо ми е, че психоемоционалното състояние и на болни, и на медицински персонал е в сложено в десета глуха.

Цитат
При тумотен разпад температурата е субфибрилна -37 до 37.3-4.
Високата температура е от друго-предвид високите неутрони ли,  най-вероятно бактериално. И тая схема антибоптик и кортикостероиди е странна. По-скоро антибиотика се прилага превантивно да
предотврати възникването на бактериална инфекция заради понижения от кортикосъероидите имунитет. А за лечение на вече съществуваща инфекция не трябва да се прилагат кортикостероиди,  а само антибиотик, ако е бактериална.

Благодаря, whitefang. В Онкологията са казали на майка ми, че температурата, която има е нормална за разпад, въпреки че не е субфебрилна през цялото време. Никой не е търсил/заподозрял бактериална инфекция. Схемата антибиотик и кортико му я назначиха в Онкологията заради свирещи гърди. Изкара един курс антибиотик и го оставиха на дексаметазон. Утре ще му пускаме кръвна картина плюс CRP и СУЕ, нужно ли е да пуснем и нещо друго?

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 17:53 от Moonreel

# 429
Напълно ви разбирам, знам страховете ви. Но правилните стъпки са наистина важни. Пулмоложката само с преглед няма как да каже че бързо прогресира. А ако има белодробна инфекция, нормално да е отпаднал. Ако трябва направете нов скенер.,не помня последният от кога беше. Друго, ако не овладеете инфекцията и температурата едва ли ще направят ЛТ. И според мен е трябвало да изпишат да си продължи аб или да го сменят с друг.
Само да кажа, че Галита писа, и на тате ЛТ беше назначена от Димо Георгиев, но не е имало никаква онкокомисия. Той разгледа документите, той я назначи. Тази която направи на мозъка беше от онкокомисията в Пловдив, но след това той назначи 4 ЛТ на белия дроб, преди ХТ, което пък онколозите отхвърлиха. Второ мнение при вашият случай е препоръчителен, и след втората ИХХ.
Аз мисля, че ако излекувате човека от инфекцията, той ще се почувства добре и ще започне навременнно лечение.

# 430
Напълно ви разбирам, знам страховете ви. Но правилните стъпки са наистина важни. Пулмоложката само с преглед няма как да каже че бързо прогресира. А ако има белодробна инфекция, нормално да е отпаднал. Ако трябва направете нов скенер.,не помня последният от кога беше. Друго, ако не овладеете инфекцията и температурата едва ли ще направят ЛТ. И според мен е трябвало да изпишат да си продължи аб или да го сменят с друг.
Само да кажа, че Галита писа, и на тате ЛТ беше назначена от Димо Георгиев, но не е имало никаква онкокомисия. Той разгледа документите, той я назначи. Тази която направи на мозъка беше от онкокомисията в Пловдив, но след това той назначи 4 ЛТ на белия дроб, преди ХТ, което пък онколозите отхвърлиха. Второ мнение при вашият случай е препоръчителен, и след втората ИХХ.
Аз мисля, че ако излекувате човека от инфекцията, той ще се почувства добре и ще започне навременнно лечение.

Не е само с преглед, а на фона на скенера му от септември миналата година, когато започват оплакванията (прилагам го) и този от януари тази година, когато вече има тумори и лезии по прешлен и ребра. Не знаем инфекцията каква е, белодробна, бактериална, вирусна. Нов скенер се надявам да направят сега в четвъртък, когато ще е подготовката за ЛТ.

Второ мнение обезателно ще взема, само да излезе втората хистология и ИХХ.

Надявам се някой да обърне внимание какво се случва с тази инфекция. Онколозите твърдят, че има температура от туморен разпад. Но пък и гърдите му много свирят, пак те го казват. Но казват и че няма смисъл от антибиотик. Кръвна картина като излезе ще я гледа пулмоложката, та на нея се надявам да види, че нещо не е ок и да му даде някакво лечение.

Благодаря пак на всички!

Последна редакция: вт, 22 фев 2022, 20:52 от Moonreel

# 431
Здравейте,
На татко последната химия мина на 4-ти януари. Сега остана само на имунотерапия, Кейтруда. По време на ХТ не съм давала никакви добавки, освен Герисан и Маоло (редувахме ги) за кръвта. От около две седмици започнах да му давам масло от черен дроб на треска под формата на таблетки. Тъй като минаха вече почти два месеца от последната химия, въпросът ми е дали е удачно вече да му дам и добавки за подсилване на организма - спряла съм се на масло от черен кимион и куркумин с витамин Д. По съвет от хора в този форум, по време на лечението не е пил никакви добавки или витамини. Но ми се иска малко да го подсиля.... Благодаря предварително за Вашите съвети!

# 432
Куркумин и черен кимион са супер добавки за подсилване и изчистване на организма, както и бял трън за подкрепа на черния дроб. Най-добре да бъдат липозомни или поне био. Аз също съм се спряла на тях, когато стигнем до този етап.
А как се чувства баща ти, през какъв период е на ИТ, той 4 химии ли направи?
Тате след втора вливка се чувства все така добре, действа му на апетита само и се храни, но насила. Пада му косата вече, аз гледам да се шегувам с това., а не да му придавам важност, виждам че и той така го приема, та всичко е наред.

# 433
Здравейте! Днес излезе кръвната картина на вуйчо ми и, както се надявах, пулмоложката, която вчера го е прегледала, му е изписала антибиотик (Foxero, преди това е пил Avelox). CRP е доста високо, но можело да е от болестта, а не поради инфекция.

Обадих се в Трансхеликс, където утре ще занесем парафиновите блокчета, но изразиха опасение, че материалът може да е малко, тъй като биопсията е взета с игла. Надявам се да не се наложи втора биопсия, но предстои да разберем.

Утре са на подготовка за ЛТ при Кацаров, който не се бил впечатлил от температурата и не я посочил като пречка за ЛТ.

Относно добавките, които обсъждате, вече бях питала за Biobran/Arabinoxillan. Аз съм го ползвала за себе си, когато имах период на непрекъснати боледувания и инфекции (пих го близо 6 месеца). Тогава си спомням, че с мен на опашката чакаха и онкоболни. Дали някой тук има опит?

С Маоло и Герисан не съм запозната, онколози ли го изписват или на собствена глава?

Вит Д какви дози е удачно да се приемат? Сега по мое усмотрение на фона на последното изследване приема 2 000 единици. А вит С? Подходящи ли са големи дози (от 3 000 нагоре)? Всичко това, когато не е в терапия.

Бъдете здрави!

# 434
Believe's и при тате сега след втората вливка започна опадането на косата! Радвам се, че така положително го приемат това! Както казва баща ми - Абе по-къса ще я държим и това е! Радвам се, че всичко е наред 🍀

Общи условия

Активация на акаунт