Рак на белия дроб - тема 9

• 57 097
  • 769
  •   1
Отговори
# 510
Нали при белия дроб туморните маркери не са показател?

Ами аз не съм наясно. И доста съм се притеснила. 😭

# 511
  • София
За повече от година ходене по лекари, доценти и професори, в няколко видни болници в София и Панагюрище никъде и от никого до сега не съм чула да се прави такова изследване туморни маркери за белия дроб. Да не би някоя болница/лекар да го изписват просто, за да точат нечий джоб, пътека или здравен фонд?!

# 512
  • Пловдив
За повече от година ходене по лекари, доценти и професори, в няколко видни болници в София и Панагюрище никъде и от никого до сега не съм чула да се прави такова изследване туморни маркери за белия дроб. Да не би някоя болница/лекар да го изписват просто, за да точат нечий джоб, пътека или здравен фонд?!
За Дребно клетъчен рак на белия дроб се прави, и се следи в хода на лечението. NSE се влияе от много малко други неща
отколкоти CEA CYFRA-21 , CA-125 - За гиганто-клетъчен БК ( тои се влияе и от гинекологични проблеми), SCC-За плоскоклетъчни карциноми всякакви не само на белия дроб. Не се ползват за поставяне на диагноза. На Глориана на баща и също му е пускан преди първата ХТ NSE.Колко да я източат касата с 15-16лв ?!
На мен са ми пускали CEA ,при първото стадиране и преди преди първата ИТ,  но не беше висок въпреки че беше над нормата за НЕ-пушачи(5), беше  5 и малко.  И при рестадирене са ми пускали -1.9. В КОЦ- не ми го пускат, но и за двата ПЕТ-а заедно с глюкозата и креатинина си пусках ПКК, ДКК,  АСАТ, АЛАТ,  ГГТ, АLP, LDH, и тумори
CEA , CYFRA-21, а на първия поради съмнение за хипер-прогресия и NSE( дребно клетъчния се развив по-бързо) , както и SCC, CA-125

Последна редакция: пн, 07 мар 2022, 21:23 от whitefang

# 513
Не, нищо не се точи. Туморните маркери не се поемат от НЗОК (освен ако не е хоспитализиран пациента), нито от здравните застрахователи.

# 514
Честит празник на дамите във форума 🍀
А на всички пожелавам повече положителни новини и много здраве! Нека с идването на пролетта да дойде и подобряване на здравословното състояние на всички❤

# 515
Честит 8ми март,лейдис 💐🍾🥂
Уайт, преди пет скенер ти сам ли си пускаш туморните маркери? На тате никой не му е пускал. Сега ще си запиша кои трябва да се пускат. Живот и здраве, тойй другия месец ще трябва да прави, поне така се разбрахме с Петрова.Ако всичко върви по план, 4 вливка му е на 31.03. Колко време след химио трябва да мине, около 2 седмици ли?
Мунриил, какво стана вчера?
Фани как сте?
Зиги овладя ли гаденето майка ти?

# 516
Здравейте и честит празник на всички в тази тема! Желая ви най-вече здраве!
Нахлувам в темата (за което се извинявам), но явно ще си попиша тук.
Майка ми беше от 5 години ако ли не и повече с ХОББ. Следеше се диспансерно при пулмолог на всеки шест месеца, като при обостряне също го посещаваше. Винаги със спирометрия и почти винаки със снимка на бял дроб и сърце.
Ужасът започна около средата на декември - първи и втори преглед, констатирана обструкция на бял дроб, изписани от пулмолога поредно няколко антибиотика за амбулаторно лечение. Последва влошаване. В края на януари направи плеврит, влезна в болница , направиха пункция и уж се подобри. Да но не - в болницата я заразиха с Ковид, последваха два последователни постъпвания в ковид отделение. След тях само ден и половина беше вкъщи, рязко се влоши и ми казаха, че трябва да намеря гръден хирург, който да дренира белия дроб. С тичане по болниците намерих, постъпи и я дренираха. Оказа се обаче , че трябва да й бъде направена ВАТС процедура. Тя беше вчера. Говорих с оператора - огледал белия дроб, целия гръден кош е обхванат от рака, взел е биопсия и чакаме. Според него видяното отговаря на четвърти стадии.

Посъветвайте ме оттук нататък накъде.

П.П. Връщам се да чета темите назад с надеждата, че ще ми се изясни малко ситуацията.

# 517
Сторм, къде се случва това-скенери, операцията? Как така всеки път снимка, а сега целия гръден кош с рак?
Иначе първо резултатите от биопсията ИХХ и генетични, пет скенер да се види цялото тяло. И среща с онколог. Съжалявам за това 🤗

# 518
Честит празник,дами.Мама е все същата...но ходи на работа, колкото й да й е трудно.Пратих ямр и на тримата които ме посъветвахте ,Калнев още в началото заяви ,чес толкова метастази няма как да се оперира,а Минкин и Гергснов поискаха да видят диска,който им пратих ,но изобщо не знам дали има го е отворил,нещо не се справих май с този гугъл драйв,пратих си го на моя поща,отвори го,но ще им дам още два дни да не ги притеснявам, ако не ще им го пратя по куриер.Иначе мама бая си хапва,а сваля кг,което ми навява ма мисълта, че наистина протича прогресия.На 4 сме на пет скенер. И едни приказки...знаете как е..

# 519
Сторм, къде се случва това-скенери, операцията? Как така всеки път снимка, а сега целия гръден кош с рак?
Иначе първо резултатите от биопсията ИХХ и генетични, пет скенер да се види цялото тяло. И среща с онколог. Съжалявам за това 🤗
Скенера и операцията се случват в Софиямед. Изключително съм благодарна на лекарите там, защото майка ми нямаше да преживее с над литър течност в белия дроб. Ами така, всеки път снимка и спирометрия - следена от доктор Маринов от Пета градска. Чак при постъпването януари месец 2022г. загатна, че можела май да има и рак на белия дроб. Но от май до юни разлика голяма. Пазя си амбулаторните листа през годините - разни помпи за ХОББ и никакъв намек дори за съмнение за онкологична находка. При последното  поредно трето постъпване в края на февруари ми обясни, по-скоро накара, че на тази жена и трябвал кислороден апарат и че била за ендоскопия, а после смегчи тона като ми каза че "после" щял да ми обясни. Кога , като умре ли?
Извинете за тъпия въпрос, но какво е ИХХ ? Какви генетични трябва да се пуснат и къде? Също ще помоля и за препоръки за онколог.

# 520
  • Пловдив
Честит празник Дами!
ИХХ- ИмуноХистоХимично изследване.
Прави се ако под микроскоп не може да
се да се постави категорична хистологична диагноза за конкретния карцином.Обикновено при ниско диференцирани карциноми или нефиренцирани. За Генетични мутации се правят изследвания само за аденокарцином.За дребноклетълен , плоско клетъчен и гигантско клетъчен БК няма таргетируеми мутации известни , за които  да има таргетна терапия .За аденокарцином и плоско клетъчен се прави и ИХХ за за наличие на лиганда
PD-L1.При експресия в над 1% от Ту клетки може да се приложи имунотерапия с PD-1 , PD-L1 чекпоинт инхибитор заедно с ХТ, ако е над 50% може да се прилага ИТ като монотерапия без ХТ( при мен е така)

Днес бях на ЯМР и на онко-комисия.
На пръв поглед от операторката, която ми е позната , няма промяна спрямо последния, лекарката ще го гледа следобеда, утре ще си взема резултата и после по някое време до края на седмицата или другата ще го нося на Диана Димитрова да го погледне.
За комисията ще пиша след малко.

Последна редакция: вт, 08 мар 2022, 19:06 от whitefang

# 521
Честит празник на всички дами💜💕🍀, съжалявам, че има нов човек в темата.
Пожелавам на всички здраве, то ни е най-важното, ако го имаме всичко друго се постига.

# 522
Честит празник и от мен на всички дами и дай Боже само здраве!
Взехме резултатите на татко.
Вече 5 месеца и половина е на Осимертиниб и това, което четох е, че за това време обикновено туморите се стопяват с това  лечение. При татко няма промяна - все едно процеса е замразен.
Това РАЗБИРА СЕ ме радва, но започва да ме гложди да не би някой нещо да не е разчел правилно или да има грешка, защото текста от Ноември 2021 и Март 2022 е едно към едно copy-paste.
Прикачвам снимките!
И имам молба - моля Ви посъветвайте ме за възможно най- добрия специалист в разчитане на скенери - иска ми се да отида отново с дисковете от ноември и сегашния, че нещо нямам спокойствие.

# 523
Малко са прекалили с преписването, наистина. Абсурдно е да няма 0.1мм разлика в нито една описана находка. За образна диагностика (КТ конкретно) препоръчвам проф. Галина Кирова (Токуда) или доц. Веселка Стойнова (или Стойнева беше? в СитиКлиник Младост).

Няма да сбъркате с нито една от двете - Кирова има особен интерес в КТ на бял дроб, а Стойнова в КТ на всичко онкологично.

# 524
Благодаря Hope4C !
Както винаги с отговор за всичко. Благодаря от сърце!
Явно не е само моята параноя,но наистина е абсурдно да препишат едно към едно.

Общи условия

Активация на акаунт