Рак на белия дроб - тема 9

• 57 097
  • 769
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте. От няколко дни чета темата Ви, искрено съчувствам на всички ви. Моят свекър е диагностициран с недребноклетъчен аденокарцином на белия дроб на 16.02. Човекът се чувства добре, отиде на лекар заради кръв в храчките. Той живее в Германия и комуникацията с докторите е някак трудна. От вашата тема научих много, но имам нужда и от помощ. Силно се надявам и Hope4c да се включи.
Та туморът е T1CN3M1, а същевременно е UICC IVB. Някой може ли да ми разясни? Има ли шансове да поживее? На 62 г е, чувства се добре. Направиха едно вливане химио.
Има PD-L1 0%
Какво изследване трябва още да се направи евентуално за имунотерапия?...
Извинете ме, ако звуча малко идиотски, ама за нас това е началото...

# 526
Здравейте, съжалявам, че и вие попадате в темата заради заболяване при близък човек.

Кое Ви обърква в стадирането?
Едното е скалата TNM, при която числото след Т показва размера на тумора, числото след N показва степента на засегност на лимфните възли, а числото след М показва дали има метастази. Ако числото след М е различно от 0 (при Вашия близък е М1), то това винаги отговаря на IVти стадий.

При PDL1<50% златният стандарт в първа линия е комбинирано лечение с имунотерапия (ИТ) и химиотерапия (ХТ). Няма значение дали е 0, 5, 20, 49 или нещо между тях - щом е под 50%, това е схемата. При тази хистология (аденокарцином) би следвало да е на карбоплатина, пеметрексед (ХТ) и пембролизумаб (ИТ). Не знам защо е само на ХТ. Не съм сигурен как работи системата в Германия, но бих търсил вариант за второ мнение и задал директно въпроса за ИТ.

А дали може да поживее - да, може. Татко беше със сходен тумор - PDL1- НДБК, с метастази и доста по-голям (Т3). След месец прави 3 години от сблъсъка с болестта. Не искам да казвам голяма приказка, но води един нормален живот. Не е на лечение от ноември 2020.

# 527
Благодаря за навременното реакция. Озадачаваше ме това, че образуванието е малко, пък има метастази. Иначе сега погледнах вливанията - карбоплатина, бевацизумаб, атезолизумаб, паклитаксел. Дано съм ги написала правилно, че всичко е на немски, пък аз не го разбирам.
Във вторник ще има лъчетерапия, ама не знам дали ще е на самия бял дроб или...
И ще има събеседване с докторите. Направо не знам какво да ги попитаме, като сме толкова неуки в тези неща...

# 528
  • Пловдив
Щом има Бевацизумаб сигурно има ангажиран и кръвоносен съд и оттам метастазите , макар , че размера не много определящ за метастазиране, а тази способеност на самите Ту клетки. Схемата при ангажиран съд е тази - Платина, Паклитаксел, Бевацизумаб (Авастин) и Атезолизумаб (Тецентрик )
Къде е/са метастазите? Може нея/тях да облъчват.
Изследването за имунотерапия е PD-L1 експресия , вече има включена такава-Тецентрик, въпреки че е отрицателен PD-L1.

# 529
Същото тръгнах да пиша, че може и с Авастин (бевацизумаб) и Тецентрик (атезолизумаб). Това е одобрената ИТ комбинация на Рош в първа линия с ХТ.

Съвсем добре му е лечението. Да, какво ще облъчват? И как ще го облъчват? Ако не знаете точната модалност, кажете колко пъти ще ходи на ЛТ и кой орган ще третират.

ПС: Ето това е проучването IMPower 150, което води до одобрението на комбинацията карбоплатина, паклитаксел, бевацизумаб и атезолизумаб:
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa1716948

Не виждам да го прилагат само при пациенти с видимо ангажиран кръвоносен съд, но е един от вариантите за ХТ и ИТ в първа линия при метастатична болест.

Последна редакция: ср, 09 мар 2022, 21:37 от Hope4C

# 530
Свекърите не знаят точно кое ще се облъчва. Доколкото зная има метастаза в черния дроб, а също така имат съмнения за метастаза в опашната кост и мозъка. За последните две днес беше на някакво изследване и в петък ще се разбере дали са метастази или не. И лъчетерапията, която ще се проведе във вторник зависела от резултатите в петък.

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 08:18 от mimikr_jo

# 531
Здравейте! Кураж на всички, които тепърва се сблъскват с диагнозата, както и на онези, които се надяват на добри новини. На всички пожелавам Вселената да отвори "зелен коридор" и да дишате по-леко Green Heart

При нас май се отвори такъв коридор. Не смея да се зарадвам, но поне се успокоих, че има раздвижване.

След като оберщурмбанфюрер Трифонова (както майка ми я нарича) ги държа заедно с вуйчо ми в понеделник близо 6 часа пред кабинета си, за да им каже, че не се наема с ХТ при неговото състояние, проф. Тимчева го взе при нея. Вчера най-сетне започна ЛТ след два фалстарта и на 18.03 трябва да постъпи за ХТ в Сердика.
Междувременно нашата цел е държим температурата субфебрилна, което засега, с едно-две изключения, се случва благодарение на терапията на проф. Попов и съветите на проф. Тимчева. Тези двама "онлайн" лекари буквално ни изтръгнаха от тоталната безпътица и в нито един момент не ме изоставиха. За това имате заслуга и вие тук с вашите препоръки и съвети, благодаря ви от сърце! Каквото и да стане от тук насетне, поне в крайна сметка успяхме да започнем някакво лечение макар и два месеца след диагнозата, и да получим подкрепа от истински лекари.

Тази първа ЛТ ще продължи 5 дни, а за ХТ проф. Тимчева ще проведе лечение с паклитаксел, карбоплатина и пембролизумаб. Надявам се в дните до ХТ да удържим положението с температурата и наистина да стигнем до лечение на основното заболяване.

Позволям си да ви споделя и това парче, което на мен ми дава сили, може и вас да усмихне: https://www.youtube.com/watch?v=E1tOV7y94DY

Бъдете здрави!

# 532
Здравейте и от мен, браво че сте намерили верния път за лечение, определено олеква. Успех  и дано да закрепите Вашия близък.

Искам да се обърна към съфорумците тук, дали от лечение с Кейтруда е възможно безсъние и силен запек? Моят баща вече десетина дни спи по два-три часа, много се измъчва. Атаракс, мента глог и валериан, не помагат. За запека - майчин лист и течен парафин. Ако Ви хрумне някой съвет от опит?!

Другото сме го стабилизирали, вчера беше на вливка, кръвта е добре, задух няма, ходи на собствен ход.......тоест подобрението е голямо, но чистим страничните ефекти.
Предварително благодаря!

# 533
За запека елакса,.Безсънието и запек или диария са често срещани при лечението с Кейтруда

# 534
Добър вечер, излезе и биопсията на майка ми.
Дословно пише: "Диагноза: фрагменти от плевра с инфилтрация от аденокарценом с вероятен произход от бял дроб. Необходимо е ИХХ за верификация."
Въпроси:
1. Къде се прави това ИХХ? Моля препоръчайте.
2. След или преди ИХХ (доколкото четох и генетични се правят) трябва да се посети онколог?
3. Какво е мнението ви за онкологичното отделение на Софиямед, а също и за доктор Орешков от Сити клиник?
4. Кога и кой евентуално назначава пет скенер?

Съжалявам ако въпросите ми са глупави, но в главата ми е пълна боза.

# 535
1. Прави се от патолог. В София вариантите са Трансхеликс, проф. Светла Христова (МА), доц. Бачурска (Дървеница), проф. Бошнакова (Токуда). Пускат се и генетични изследвания, да - за ALK (това може и с ИХХ да се направи), ROS1 и EGFR.

2. След ИХХ. Особено за аденокарцином не е разумно да се назначава лечение без да са излезли генетичните и имунохистохимичните резултати.

3. Не мога да отговоря. Нямаме опит със Софиямед и с този лекар в Сити.

4. Обикновено онкологът назначава ПЕТ/КТ, но други специалисти също могат - хирург, пулмолог. ПЕТ/КТ се прави в критични точки от процеса по диагностициране и лечение - напр. за стадиране, за оценка на ефекта от лечението, преди прекъсване на лечението и при съмнения за метастаза на КТ (при татко в тези моменти е правен ПЕТ). Не се ползва за рутинно следене и не е задължително да се използва във всеки един от тези моменти, но тогава има добавена стойност.

Успех със следващите стъпки. Надявам се да намерите верния път при Вашата майка и Ви желая здраве. Simple Smile

# 536
Мунриил радвам се, че имате план вече. Шапка й свалям на Тимчева, че се отзова и не е оставила вуйчо ти. Стискам палци бързо да се стабилизира и да тръгне нормално лечението му!
Лилибет, какво стана с напрежението което усеща татко ти? Заради него ли се събужда или просто има безсъние? Много неприятно това.
Сторм всичко ще ти се изяснява в процеса на работа. Хоуп, както винаги ти е отговорил изчерпателно и ясно. Важно е да излезнат изследванията, за да започне правилно лечение! Всичко ще е наред. Успех и от мен!

# 537
Hope4C,
Ако искаш, направи си един файл с горния пост и още няколко, в които описваш първите стъпки след диагнозата, за да се заковат в началото на темата, а и на другата.
Гледам, че така е обобщена информацията в темата на болните и е много лесно за ориентиране на нови потребители Hug

# 538
  • Пловдив
По т.2. Може да пуснете пълен пакет AmoyDX , за мутациите при белодробен аденокарцином в ТрансХеликс- EFGR,ALK/ROS1(за тези НЗОК реимбурсира лечението с ТТ от първо и второ поколение), RET,cMET,KRAS,NTRK,BRAF-v600,Редки EGFR мутации(някои от ТТ за двете чести мутации в EGFR се реимбурсират,работят в различна степен за различните редки мутации - HER2(Erbb2),HER3/4(Erbb3) ,Екзон 20 мутации) - За тези има таргетни трапии ,но НЗОК не ги реимбурсира - Цените на лечението с тези ТТ се движат в диапазона - 22К- 25К -евро/на месец. Или се търси клинично проучване - за KRAS -G12C има такова международно ,но в BG май никъде не участва клиника.
И ИХХ за PD-L1 за евентуално приложение на Имунотерапия.
Тая Хистология(Цитология) ,ако е от излива (плевралния),може би ще трябва да се вземе материал от тумора. Този няма да става за ИХХ и Генетични.Не казвате от къде е материала.
Редакция: Дочетох,правен е VATS ,материала би трябвало да стигне за ИХХ и Генетични.

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 13:29 от whitefang

# 539
Момичета и момчета, дете от Първа немска гимназия (където учи и моето) се бори с левкемия и се събират пари за лечение.
Нямам повече информация от тази:
Сметка на бащата
Петър Георгиев
BG77UBBS80021006426640
ОББ АД
На платежното при вноската трябва да пише: "Дарение за Мартин Георгиев".
И благотворителен концерт на група от гимназията

Който има желание - нека да помогне!

Общи условия

Активация на акаунт