Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 739
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 165
  • Пловдив
Разбира се, че не наше. Но ние ще го препишем, защото...? Защо? Какво направихме като другите, че за нас да важи същото като за тях? Когато те търпяха лишения, за да ходят децата на училище тук тъпан бие, гайда ручи. Некви тъпанари там, с тях ли да се сравняваме. Ама като те стигнаха до мекото на хляба и ние се подредихме до тях. Евала, машалла и асколсум, на чист български. Където искате там се подреждайте. Ама не си мислете, тази подредба ще опразни болниците и гробищата, и ще напълни училищата.

# 166
  • София
А вместо това, трябва да държим ненужно дълга карантина, защото...? За да накажем тези с гайдите? Логическата връзка е...?

# 167
  • Варна
Всъщност карантинният период не е ли периодът, в който дадено лице е заразно? Все си мисля, че медицината е една. Изглежда, че ние не вярваваме  точно в тази й част и искаме, ако може, и 20  дни...какви са тея лигавщини 10..аммаха.

# 168
  • Пловдив
Щом не сващаш разликата между там и тук, аз няма да се превръщам в начална учителка. Питам защо не преписвахме от Европата и Америката, когато не ни изнасяше, а сега? Там намалят карантината, заради високото ваксинационно покритие, което макар увеличената бройка заболели, не вдига общата смъртност. И ние точно отговаряме на техните критерии....Дали?

# 169
  • София
Може ли линк към тази информация, че карантината се намалява заради високото ваксинационно покритие? Или просто така си предполагаш? Срокът на карантината се определя според медицински данни за срок на заразяемост и инкубационен период. Няма общо с другите мерки, а още по-малко с ваксинационното покритие, така че въпросите ти /и "доводите" ти/ са изцяло неотносими към конкретната тема. Както обикновено, впрочем.

# 170
  • София
нито от България. Не че темата е за мутации, но тръгват от общности с компрометиран имунитет, при индивиди, у които вирусът живее дълго. Включително и при голям процент ваксинирани, тъй като антителата са към определен протеин и при контакт с вируса последният се опитва да заобиколи защитата, мутирайки...

Не, не тръгват от общности с компрометиран имунитет (за ХИВ ли намекваш? Не мисля, че е кой знае колко разпространен в ЮАР), а от общности с индивиди без специфичен имунитет, в които вирусът се размножава дълго време безпрепятствено. Вирусът нищо не се опитва, той разум няма. Мутира случайно. Във всички, в които се размножава. Е, по-вероятно е да се разпространят онези мутации, които биха заразили повече хора... т.е. остават мутациите, заобикалящи имунитета. Но това не е понеже вирусът се опитва нещо, това е просто резултат на статистически процес - или, ако предпочиташ, резултат от случаен експеримент...

Tintin50, децата го разнасят, да. Понеже като родителите на 1 дете са били безотговорни детето им го занася при всичките 20-30 съученици (и други, ама тези да споменем) - независимо дали родителите им са били разумни или развихрени.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 23:12 от katiABV

# 171
Всъщност карантинният период не е ли периодът, в който дадено лице е заразно? Все си мисля, че медицината е една. Изглежда, че ние не вярваваме  точно в тази й част и искаме, ако може, и 20  дни...какви са тея лигавщини 10..аммаха.
Точно. Реакциите към вируса се променят спрямо него и мутациите му, а не спрямо ваксинационни покрития, индивидуални особености на жителите и т.н. В началото, когато не се знаеше нищо за него, карантината беше 28 дни, ако помните.
После падна на 14. Сега има данни, че новата мутация протича бързо и леко и е преценено, че 10 дни стигат. Иска ми се да препишем и другата мярка за освобождаване от карантина на 5 ден след отрицателен PCR тест (по желание). В UK и Германия е така ако не се лъжа.
Нещата се променят и трябва гъвкавост на правилата. Няма общо с това на кого какво му се иска и колко сигурен ще се чувства.

# 172
  • София
Време беше да намалят срока на карантината. Такава е и световната тенденция.

От една страна новите мутации са много по-"прилепчиви", по-бързо предизвикват симптоми, но пък и по-бързо предизвикват реакция на организма и изчистване. От друга страна пък стават много по-малко устойчиви на суха / безводна среда (по-кратно време са "витални" - не твърде точна дума тук, те живи все пак не са), вече контактно-битовия механизъм на пренос, който беше едва ли не основен за първоначалния вирусен вариант, изобщо не се и обсъжда като статистически значим. Дотук добре. Обаче "световната тенденция" е всъщност идваща главно от страни в Европа, от Израел и Австралия... със сериозно ваксинално покритие, както и от ЮАР, където пък са с таман два ПЪТИ по-младо население. Т.е. сериозно изследване какво би било средното време на реакция... и "безопасност"... при "девствено", но застаряващо население май ние ще откриваме първи, тепърва.

Нормално е да се намали карантината, много държави го направиха предвид това, че болестта сега протича по -леко , но доста повече ще се разболеят едновременно и  ще се  блокира икономическия живот в страната.

Та да могат да ходят болни и недоизлекувани, това много ще подобри икономическия живот.
По малка карантина значи по-малък болничен, не знам какъв повод за радост е.

Впрочем все ми е тая, ако ще да я махат въобще, то се е видяло.

Е, не е съвсем така... или по-право не е само това.
Представи си болница, в която 60% (теоретично) от персонала е носител или контактен. Ама не непременно в един ден, това би било доста малко вероятно, ще проявяват първи симптоми поне в рамките на седмица. Щото ще са били контакти от различен ред, не за друго... Ако затвориш болницата да, по всяка вероятност симптоми ще проявят не 60%, а, примерно, 30 - останалите просто няма да стигнат до контакт (онези от по-далечен ред). Ама можеш ли да затвориш болницата, изхвърляйки болните на пътя, за 2 седмици? Ако изобщо няма никаква изолация няма да са 60%, а, примерно, 80, което така или иначе ще я блокира. С по-кратка карантина, дори и с риск някой все пак да вземе да прояви по-късни симптоми (по-вероятно ще е просто заразен по-късно поради неспазване на карантината, ама както и да е) и по-кратък болничен за онези, които не проявяват продължителни симптоми, ще имаш някаква, макар и затруднена, функционалност... Ами ако не е болница? Ако е АЕЦ-а? И там хора работят - при това по-незаменими дори и от лекарите в болницата, щото в болницата можеш някак да командироваш лекари от други болници, а друг АЕЦ, от който да си вземем специалисти за малко, просто си нямаме... Та... и това си е сложен баланс на риска.

E, как да няма карантина за контактните. Братът на гаджето на дъщеря ми позитивира теста по Коледа и цялото семейство бяха в карантина - още на третия ден им се обадиха от РЗИ. Същото е и при друго приятелско семейство от тези дни.

Ама дъщеря ти не беше, нали? Въпреки, че може да им е била на гости, може да го е срещала. И дори и да не е, би могла - някой проследявал ли е? Обаждал ли й се е, разпитвал ли е? Това искаше да каже Бояна - никой не проследява контакти, карантинират се само хората, с които позитивното лице съжителства. Всички други са били по условие винаги с маска и спазващи дистанция... само учениците са прецакани, тях ги карантинират независимо от това дали са били с маска през цялото време - за разлика от учителите, които пък просто вече май дори не ги и питат спазвали ли са правилата или не са.

# 173
  • София
Няма абсолютно никаква причина да карантинират дъщеря ми, не се е срещала с брат му. Контактни на контактни никъде и никога не са били карантинирани. Спести си свободните съчинения. Бояна много добре обяснява сама какво е искала да каже.

# 174
  • София

Въпросът не е, че трябва да се карантинират контакти от 2-ри ред, това е безсмислено, въпросът е, че спокойно БИ МОГЛА и да е контактна от 1-ви ред и пак нямаше да я карантинират, понеже никой не проследява контактите.

Какво е общото между карантината и болничния? В болничен ще си, докато си болен и имаш нужда от лечение. Не разбирам защо веднага решихте, че като свърши едното, свършва и другото.
Контактните,  според мен, трябваше да ги направят дори 5 дни.

14 дена е максималният болничен от общопрактикуващ или специалист. За повече - комисия.
Но да, разпоредбата третира карантината на вирусоносители, които може и изобщо никакви симптоми да нямат, не болничният за боледуване, тук си напълно права.

Повечето хора го карат леко. Доказателство за това е броят на хоспитализираните спрямо броя на заразените. Кое не е ясно? Продължителността на карантината следва да се съобрази с преобладаващите случаи. На този принцип се съставят всички закони и правила.

Същественият въпрос за карантината е колко време заразЕният е зарАзен - за останалите - а не дали го кара леко, тежко или никак (в смисъл изобщо без симптоми). Няма непременна връзка м/у тези неща - симптомите и наличието на вируси в носоглътката, които да бъдат емитирани с издишания въздух.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 23:37 от katiABV

# 175
  • София
Никъде не проследяват контактни до такива подробности /5-минутна среща/, защото просто е невъзможно. Това е абсолютно безпредметно философстване.

Кати, този опит да коментираш всички коментари в темата, които си изпуснала, когато им е било времето, е адски дразнещ и безсмислен. Вадиш един коментар изцяло от контекста на разговора и философстваш дървено.

# 176
  • София
Казваш, че повечето хора го карат по 14 дни? Всичките ми познати, които го леко, се оправиха за по 5-6 дни.

Липса на симптоми не означава непременно липса на заразност.
Имаше още миналата година статии за суперзаразители, които изобщо не са имали никакви симптоми в никой момент, не са се и тествали, по проследяване на контакти и тест за антитела ги бяха определяли...

За проследяването на контактите - може не 5 минути, а 3 дена по 5 часа да са имали контакт, да са играли щастливо на 3-5-8... никой не е питал, нали?
Иначе проследяват и за по-кратки контакти, да. В Китай. Задължават ги да си слагат проследяващи програми на телефоните... Не бих искала да живея на място с чак толкова контрол, но пък доказаха ефикасност.

# 177
  • София
О, боже! Сега пък Китай ще даваме за пример. Rolling Eyes

# 178
  • София
Иска ми се да препишем и другата мярка за освобождаване от карантина на 5 ден след отрицателен PCR тест (по желание). В UK и Германия е така ако не се лъжа.

Всъщност това е изключително смислено. Инкубационният период на новия вариант (но пък не на делтата... хм) е по-кратък. От друга страна... е по-скъпо (средно взето, не само монетарно, но и като натовареност на лабораториите) от даването на 2-та допълнителни дена.

ПП
Не дадох Китай за пример като за такъв за следване, само уточних, че не е "никъде". Уточняването на всички подробности ми е, предполагам, професионална деформация.

# 179
Какво ще става с тестването в училищата? Ще го отменят ли като неефективно? То че е неефективно, неефективно е, но все пак?
И другото, което чета е, че щяло да се учи лятото. Аз не искам моите деца да учат лятото. В моето детство 3 месеца съм имала лятна ваканция и какво- не станах ли човек?! Искам децата ми да имат детство! Надявам се това наваксване на пропуските да не го приемат или поне да не е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт