Отговори
# 30
Ех, дискриминация.
В тази държава живеят само дискриминирани лица.
Упорито защитаваш всяка прищявка на работодателя, но ще те изненадам, че дискриминация има.
И да, когато съм избирала банка, вземам предвид моя интерес - работно време на офиса им, удобно място, условия по кредити, подбор, компетентност и любезност на служителите дори. Както и дори минимални индикации за злоупотреби. Преди две години цял офис беше затворен заради мащабни злоупотреби на познайте кой 🙂? Мениджър на офиса, парашутистка, назначена за шеф на 25-26 години.

# 31
Не, няма дискриминация. Дискриминация е различното третиране, на база определени признаци, изчерпателно изброени в закона. Избор на банка не е сред тях.
Не всяко различно третиране е дискриминация.

# 32
Не виждам проблем някой да е мениджър на 25-6. Това малко като чужбинските докторанти, дето си защитават степента на 30, докато нашенските се борят с притеснени за местенцето си доценти и асистенти.

# 33
Няма как да е дискриминация нещо, което важи за всички служители. А и в същото време е обосновано с някакви позитиви за работодателя. Ми ще имаш две сметки, голяма работа. И аз има сметки в две банки - едната ми е удобна за едно, другата за друго. Не съм умряла.

# 34
Ти си направила така, както на теб ти е удобно. Много хора пък не виждат смисъл да плащат такси обслужване за две сметки, когато имат постъпление само от работна заплата. То и една сметка не е наложително да разкриваш, а да получаваш заплата на каса.
Спорът зави в нежелана посока. На въпроса на съфорумката - не може да ви задължи. Но вижте новите условия сама, не се предоверявайте.
Нарциса, ти не виждаш проблем, но точно парашутисти и калинки нямат качества, опит,   и са изместили някой, който ги има.
Точно тази, която дадох за пример, окраде много сериозни суми и заради нея просто затвориха офиса, а подчинените й останаха без работа пак заради нея. Найс, а?

# 35
Ако нямаш някакви причини заплатата ти да постъпва в другата банка, защо пък да не си държиш парите в тази банка, която ти предлагат? Да, трудно си си закрила сметката предишния път (честно казано, аз не разбирам как можеш трудно да си закриеш сметка), набрала си им, но сега става въпрос за съвсем друго. Просто се информирай за условията и помисли.
И не, не може да те задължи. Може всички други служители да са в банка А, а счетоводителят само на теб да превежда в банка Б. Въпросът е дали наистина си струва.

# 36
Не виждам проблем да са млади. Ако са крадливи и некадърни, е проблем, но той няма общо с възрастта.

# 37
Винаги има проблем, когато вече има служители с подходящото образование, опит, познаващи клиентите на клона/офиса, отговорни и компетентни. В случая им спуснаха парашутистка с огромно самочувствие, базиращо се на високи протекции. Някои, обидени, напуснаха веднага. Другите останаха без работа две-три години по-късно заради нея. Банката се принуди да покрива изтеглените неправимерно стотици хиляди лева. Е, кое му е доброто? Но да не спамим повече, Нарциса, темата беше за друго.

# 38
1. Коя е банката?
2. Какъв е проблемът толкова и какво очакваш - да го съдиш, биеш или какво? Освен да напуснеш, защото много държиш да нямаш сметка в тая банка май не виждам други "права". Ако месечна такса от 2-3лв е толкова критична, напускай.

А за ЛК, може просто да си направиш сметка в тая банка и да им дадеш IBAN-а. Няма да се разсърдят.

# 39
Всички, които твърдят, че няма проблем ЧР да събират личните карти не се ли замислят, че ако имаха право нямаше да ги искат- просто щяха да си ги извадят от досиетата? Всъщност е доста ясно разписани кой има право и задължение да притежава копие от личната ти карта и кой не. Работодателят има задължението да снеме данните от нея, да я провери дали е истинска/валидна и да ти я върне. Няма право да и прави копие по никакъв повод. Практиката на копиране на личните карти при трудов договор е порочна и при проверка от комисията за защита на личните данни може да донесе солена глобичка. Банките от друга страна не само имат правото, но и задължение да имат копие от личната карта, защото те извършват проверки за пране на пари и това е един от начините за удостоверяване на контрагента. В случая е ясно, че работодателят си договаря по-добри условия с банката, а картите се събират от ЧР за да стане бързо и лесно, а не да трябва да се чака и подканя целия персонал да ходи до банка Х за нови сметки. После банкера ще дойде да раздаде документите лично, защото той пък е задължен да установи, че притежателят на личната карта собственоръчно е подписал договора пред него. Обаче е тотално погрешно и в противоречие със всички разпоредби. Законово можете да откажете цялата тази операция, не могат да ви задължат ( само да ви окажат някаква форма на неформален натиск, но това е отделен въпрос)

# 40
И полза от цялата работа?

# 41
Никога не съм била клиент на банката, с която работи фирмата .. Първо имах една карта от студентските години и една сметка в банката, където бяха сметките и на родителите ми, за мое щастие със същата банка работеше и университета.
 След това дойде ред да теглим кредит , облужващата банка на фирмата ми даде 2% по-висока лихва и отидох в друга банка. Шефът дори се обиди на банкерите, че предлагат по-кофти условия за служителите му, отколкото другата банка за непознат клиент.
Ако имаш кредити или по-добри условия за сметка за заплата, шефът ако е свестен ще ти влезе в положението.
 ММ трета година е без такса за сметка + карта в една банка, как ли пък не ще се набута да плаща такси в банката, удобна за счетоводството на фирмата..

# 42
Случвало се е да ме задължат да си открия сметка в банка Х, защото такива били правилата за превод на заплати и не ми дадоха право на избор. На мен лично не ми беше проблем, но като цяло не съм ок да се задължават хората да имат сметки някъде си. Като напуснах тази фирма си закрих сметката във въпросната банка, но като цяло ми беше некомфортно, най-малкото понеже въпросната банка нямаше удължено работно време и всяко посещение на офис трябваше да е през деня, когато и аз съм на работа.

За работодателят ползата е, че плаща по-ниски такси за превод. Тук пишещите, които казвате какво толкова са 2-3 лв. мес.такса за авторката, аз пък ще кажа - какво пък толкова са няколко лева месечно за такса превод на заплатите. И, ако фирмата е опряла точно до тези такси, за да пести, наистина бих се замислила сериозно дали си заслужава да се работи там.

# 43
Работодателят може да задължи някого да си открие сметка в определена банка с подписването на договора, после не. По принцип се съмнявам, че изобщо някой работодател ще си създава тези главоболия, да кара служителите си да си отварят друга сметка, освен ако не е притиснат по някакъв начин. Това обикновено е практика на Прокредит банк. "Ще ви дадем кредит за да си разширите дейността, но трябва поне едиколкоси служители да имат сметка при нас." А условията там са...изобщо не става въпрос за 2-3 лв на месец. В момента мисля е около 5 лв месечната такса, а цените на преводи и тегления са двойни и тройни. Това, че нямат клонове не знам дали е важно. По едно време бяха направили месечните си такси 10 лв без да предупредят. Изобщо...
Ако случаят е друг...някой трябва да поговори с този работодател и да му каже, че за 1 лв на месец на човек намалява доверието на хората в себе си. Не си струва.

# 44
  • СИ
По принцип няма как да те задължават да си откриваш сметка в определена банка. Но всяка фирма има някакви взаимоотношения с банка, която поставя някакви условия. И банките най-много за това драпат, а именно да разкриват сметки за превод на заплати при тях, защото комисионите са добри и носят само ползи за банката. За работодателите може и да има нещо свързано с лихвени проценти и такси за превод.
Бил съм и от двете страни, та горе-долу ми е ясно. Като съм сменял работата са ми казвали, че работят с еди коя си банка и е добре да имам сметка там. Напълно разбираемо. Обаче като кажеш, че имаш кредит в друга банка и едно от условията е превод на заплата там, обикновено разговорът приключва. Банките гледат да си измъкват клиенти една на друга, като прилагат разни номерца, нормално. Сменял съм и банка, но само след получени по-добри условия по кредити или обслужване. Само за едната смяна не ми се занимава. Иначе банките много обичат да обещават и да предлагат това-онова, но много обичат и да лъжат. Ако могат да те прекарат, ще го направят с усмивка и без да им пука.

Общи условия

Активация на акаунт