Борба с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване - 74

• 53 238
  • 757
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Кasabi, задължително искай второ мнение. В онкологията в Дървеница лекарите от торакална клиника  преглеждат и на кабинети долу. Мисля, че всички са добри. Хубаво е, където и да отидеш, да носиш епикризи и изследвания.
Аз съм оперирана преди 22 години- правиха ми ехо- и мамография и биопсия.
При самата операция чакаха резултат и чак след потвърждение "лош" продължиха операцията. Тогава нямаше още скенери "под път и над път". Тогава още не се знаеше толкова за рака и медицината не беше толкова напреднала.
Ракът вече не е присъда! Дори да ти премахнат гърдата не е трагедия.
Това да не те плаши!
Пиши! Споделяй! Говори си с нас!

# 601
  • София
Касаби, задължително иди за още едно мнение - не защото не е рак, не искам да те шашкам, но най-вероятно при такава категоричност е рак - рядко бъркат нещо безобидно със злокачествен тумор, по-скоро може да не разпознаят рак и да го объркат с нещо безобидно (ракът, колкото и ужасно да звучи на пръв поглед, не е толкова страшно нещо вече и вече не е смъртна присъда), а защото е важно да се прецени дали първо да се реже, или първо да се направи пет-скенер и съответно да се направи предоперативна химия - напоследък това е подхода. Не винаги, разбира се, точно затова е важно да имаш второ мнение.
За мен е странно да се следиш във ВМА 10 г. - сега изведнъж проследяващият ли реши, че това е рак?
Професорите там са 2 - Байчев и Йорданов, на проф. Байчев бих се доверила безусловно, правил ми е 2 операции през 3 г.
Но пак бих поискала 2 мнение как да се действа - дали първо операция или първо химия, за да свие тумора.

# 602
  • Русе
Касаби, и аз съм за второ мнение. Някои хора съвсем изтрещяха. Как ще реже без дори едно образно?

# 603
Привет, борбени.
Минавам да се отчета - приключих и с лъчетерапията. Пет скенер ще правя след месец. Сега стартирам хормоналната, че моя хубавец се оказа хормонозависим. Изписаха ми Фемара за една година - след 4-тата химия цикъла спря и ме водят в постменопауза. На 44 съм. Някоя с този препарат?
Желая ви здраве и сила.

# 604
Касаби,
едит:
Ако си чела назад в темата, аз съм от новодшлите тук.  Горещо ти препоръчвам да направиш контрастусилена мамография. За да стане бързо, иди в Сити клиник. Струва 170 лв, но веднага ще ти стане ясно почти на 99% дали е рак и колко е голям? Там също ще светнат и лимфните възли, ако има нещо в тях. Препоръка - д-р Виктор Йорданов. Много е добър!
Следваща стъпка при мен беше дебелоиглена (КОР) биопсия , хистология и имунохистохимия, за да знаеш с каква точно гадина си имаш работа. В Сити клиник струва около 400 лв, но става много бързо- за 5 дни. Аз лично правих още две хистологии, защото втората беше различна от първата, но третата потвърди втората. След това си записах час при избран онколог, който да реши дали да се оперирам веднага или първо да назначат предоперативна химия  Не бързай да се съгласяваш на операция веднага, но не губи и много време!
След това онколога ми назначи скенер, за да види дали и къде има разсейки.
Аз също бях като пате в кълчища, но благодарение на момичетата тук научих много, а и много ме надъхаха психически, защото аз бях срината под дъното. Сега съм по-спокойна. Следвам си графика и си се оплаквам тук от време на време Simple Smile . Е, има и за хвалба тук-там, а и много въпроси ми възникват и винаги има някоя дама, която е минала по този трънлив път, която да ми даде отговори и съвети! Purple Heart

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 20:19 от Mollly

# 605
Благодаря Ви момичета! Като чета и почвам да рева. Не губя време.
Вчера бях при личната лекарка - тя ме изпраща за второ мнение. Даде ми направление за гръден хирург и гинеколог, за прием в болница, кръвни и тумор  маркери.  Сега бях на гинеколог, който пък ми даде молба за ЯМР. Директно я входирах в здравната каса. Ако не стане бързо ще си платя. До сега съм се преглеждала  при проф. Байчев и д-р Николов, а сега  при проф. Йорданов. Последните 2-3 години не съм се следила.
 Прегледа беше много бърз, не повече от 5 Мин.

# 606
Благодаря Ви момичета! Като чета и почвам да рева. Не губя време.
Вчера бях при личната лекарка - тя ме изпраща за второ мнение. Даде ми направление за гръден хирург и гинеколог, за прием в болница, кръвни и тумор  маркери.  Сега бях на гинеколог, който пък ми даде молба за ЯМР. Директно я входирах в здравната каса. Ако не стане бързо ще си платя. До сега съм се преглеждала  при проф. Байчев и д-р Николов, а сега  при проф. Йорданов. Последните 2-3 години не съм се следила.
 Прегледа беше много бърз, не повече от 5 Мин.

Касаби, ЯМР е сигурно най-скъпото изследване. До колкото знам е около 2500 лв.За това и за него най-бавно ти идва ред по здравна каса. На теб казаха ли ти за кога те планират за ЯМР?
Според мен ти трябва образна диагностика ( мамография, скенер, ПЕТ скенер, или тук много момичета казват, че в началото са им правили сцинтиграфия).
За какво ти е сега талон 7 за влизане в болница, за операция ли?
Как този лекар реши от един 5 минутен преглед, че направо ще реже? . Един онколог ми каза, че ако мамолога ти е хирург, то в 90% от случаите веднага иска да реже. А понякога било по-правилно да има предоперативна химия, за да свие рака максимално и чак след това операция. А имало и случаи, в които изобщо не се стига до операция
Ти си знаеш най-добре на кой лекар да се довериш! За нервите-аз в началото си сипвах по едно питие, но взех много да ги зачестявам и след това установих, че мента-глог-валериан ми действа по-успокояващо. Simple Smile

# 607
  • София
В повечето случаи алкохолът не е добра идея, особено при рак, особено при рак на гърдата - много често са естрогено-зависими, а алкохолът качва естрогенът при жените. Е, някое и друго питие може, даже да се напиеш може при такава диагноза, но не е добра идея всеки ден да се пие. Blush

Касаби, нареви се, изпий някоя и друга чаша, или каквото там те успокоява, а после се стягай и тръгвай по лекари. Принципно ЯМР в тази ситуация може и бързо да ти дадат, зависи кой те изпраща, аз бях диспансерна в Сити клиник след рак на едната гърда и когато установиха при мамография съмнително нещо в другата, оттам ми дадаха направление и за 1 седмица ми направиха ЯМР, по принцип това е най-доброто за самата гърда да се види и лимфните възли около нея /иначе пет-скенер за разсейки по цялото тяло евентуално/. Макар че и това не дава сигурност на 100% - при мен даваше натрупване контрастното вещество при ЯМР, но не достатъчно голямо, та пак до последно до операцията не беше ясно дали е злокачествено /да не говорим, че самият проф. Байчев като направи отворена биопсия - т.е. на операционна маса каза, че и на вид не му изглеждало злокачествено/. За съжаление хистологията показа злокачествен тумор след това.
Случвало ми се е проф. Гаврилов, при когото отидох за второ мнение при първият рак само с опипване да постави диагноза /чак след това погледна снимката от ехографа/. Има нещо в границите, което показва дори на опипване, че най-вероятно е злокачествено - по-резки и неравни са, както ми го обясни доктор Василев от ТК, при доброкачествените са по-гладки границите на тумора /което пак не е гаранция, че не е злокачествено/.

Отивай на второ мнение и после ще решаваш. За такова нещо време имаш - 1-2 седмици нищо няма да променят, но наистина не губи прекалено време.

# 608
  • Русе
ЯМР е към 500 лв. Зависи от клиниката. Пет-а е над 2 хил.

# 609
  • София
ЯМР на 1 зона е 290- 300 лв. (аз съм доволна от "Спектър" до парк хотел Москва).
Сцинтиграфия превантивно не се прави!
Това е изследване с радиоактивен изотоп за откриване на костни метастази. Не е сигурно, че има рак, че да се търсят мети...
И алкохолът не решава проблема.
Аз пия по чаша вино по лекарски препоръки (по време на химиотерапията ми препоръчаха червено вино като антиоксидант, ама ми хареса и стана традиция 😁).
Kasabi, стъпка по стъпка карай, всичко ще си дойде на мястото. 🤗
Всичко ще е ОК! 🙏

# 610
Molly, мога да се бъркам, но чета за ЯМР струва от 300 до 500 лв. на зона от тялото. Като срок ми казаха две седмици излиза решението да ти дадат или откажат. Много е за мен.
Като бях при личната й казах, че имам дата за операция и тя ми даде талон 7.
Molly, Olive и на Вас всички благодаря за отговорите.

# 611
  • София
Касаби, жалко, че ти се налага да се сблъскаш с този вид изпитание, но поне откъм съвети и разбиране си на правилното място.
Ще трябва да се "събереш" максимално бързо, нямаш време за чакане и отлагане. Като минимум в началото, от образните изследвания ти трябват добре направена мамография и ЯМР. Нямам представа колко се чака по каса за ядреномагнитния резонанс, но ако ти кажат, че е повече от седмица, по-добре си плати, ако имаш възможност. Не е толкова скъпо; едва ли е над 500 лв (скъп е РЕТ скенерът). И независимо, че ЯМР е много високо чувствителен, мамографията е нужна, защото чрез нея се следи за микрокалцификати - дали ги има, дали са дифузни или групирани и т.н. Наличието на микрокалцификати в комбинация с туморна лезия е индикация  за  пълна резекция на гърдата, поне според критериите на европейското дружество по гръдна хирургия; не знам тук дали го спазват. Биопсия също е добре да има (ама не тънкоиглена). Според мен без тези три неща - мамография, ЯМР и първична хистология от биопсията, не трябва да лягаш на операционната маса. А и мисля, че никой адекватен хирург би предприел такава стъпка на сляпо.
Дано да имаш човек до себе си, на когото можеш да разчиташ. Подкрепата, както емоционална, така и логистична, е много важна, особено в началото.

Juppas, питаш за Фемара, аз съм на Летрозол (същото) вече почти три години. Да чукам на дърво, няма засега някакви кой знае какви странични ефекти. В началото имах малко болки в ставите, но преминаха. И да има някой друг неблагоприятен ефект, аз го отдавам на ЕГН-то и си свиркам Satisfied

Поздрави на всички геройчета! Бъдете здрави и нека всичко да е гладко и ползотворно!

# 612
Касаби, така са ми казали за ямр, но това е сигурно за доста зони + контраста.  За пет скенера и аз знам, че е доста пари.Извинявам се  ако съм те подвела!
Ани, аз не я съветвам да се пропива Споделям само и се опитвам да се шегувам. Явно не много успешно Simple Smile 
Сцинтиграфия ме съветваше едно момиче тук да направя. Не помня ника, някъде назад в темата.
Хуава вечер, момичета!

# 613
  • Пловдив
Здравейте, момичета! Да споделя и аз до къде съм Simple Smile Записах се за ПЕТ скенер, датата е чак за 28.04. Наложи се да ходя да си сменям направлението, че за 1 ден не ми стигна. Другата седмица мисля да се обадя на Балева, да видим и с нея кога ще се срещаме. След КТ скенера доктора каза, че лезията в белия дроб, която следим вероятно е доброкачествена, защото няма никакво развитие.
Аз след червените химии нямам никакви поражения по ноктите. Не съм слагала гел лак, нито дори обикновен лак. Обаче и на мен малко ми се обадиха хемороидите, добре че бях подготвена след втория път Simple Smile Още вкусовете не мога съвсем да ги оправя и май често пресолявам яденето.
Сега да попитам... Кога могат да се подадат документи за ТЕЛК? Трябва ли да изчакам да мине и операцията? Все пак си имам диагноза, минала съм 8 химии и 3 скенера? Ама ако има някакви ползи... защо да ги изпускам Simple Smile

# 614
Kasabi, добре дошла! Дръж се! Психически е много трудно, особено в началото. Аз не успях да се справя без розови хапчета, но сега почти 2 месеца след първоначалния шок вече съм доста по-добре.
И при мен диагнозата беше поставена след 2 минутен преглед. Последваха мамография и ехография в същия ден. ЯМР на гърди не съм правила, но ми назначават регулярно за друго заболяване и не съм чакала по-малко от две седмици. За Пет скенер платих 2000.00 лв. преди месец в Онкологията.
Фемара са ми назначавали за стимулация при ин-витро процедури. Не съм имала никакви проблеми, но там е за къси периоди, така че не мога да съм полезна.
Иначе аз си взех повторния резултат от проф. Христова и на 100% се потвърди резултата от онкологията - хормоно независим, HER2 положителен. В понеделник влизам за втора вливка и се надявам да мине леко като първата.

Общи условия

Активация на акаунт