Използвате ли Linkedin и как?

• 8 973
  • 20
  •   1
Отговори
Здравейте. Напоследък доста нашумя Linkedin и си направих акаунт, но не разбирам как и за какво се ползва…четох, че хора си търсят работа от там но така и не мога да разбера как… Някоя от Вас ползва ли това приложение и доволна ли е? Hug

# 1
Да. И не го ползвам за работа, а за контакти и бизнес.

# 2
Ползвам го от много години и е една от любимите ми социални мрежи. С времето успях да развия доста богата мрежа от контакти и съм си намирала работа няколко пъти чрез linked in. Важно е да намериш правилните контакти, хора, които биха ти били интересни. Ако ще търсиш работа- рекрутъри. Има таб с обяви, там има наистина много обяви и можеш да търсиш спрямо твоите интереси и опит.
Можеш да зададеш опция “open to work” или нещо подобно беше, така рекрутърите достигат по-лесно до теб и ако имат нещо подходящо директно ти пишат.

# 3
Linked in според мен е задължителен за хората, работищи в някои сектори. Като представител на IT сектора в България, Linked in за мен е мястото, откъдето научавам новостите в страната/чужбина, откъм работни места, фирми, стъпили на пазара ни и тн.

# 4
Здравейте. Приложението на LinkedIn в България и в световен мащаб е различно, поради нивото на оптимизация на профил и комуникация в мрежата. Приложението е много повече за само и единствено търсене на работа, също така и търсене на нови клиенти, обучителна програма, както и разширение на мрежа от контакти. Не е лесно, но с постоянство и желание се постигат много добри резултати.

# 5
  • София
Някой пробвал ли е 1 месец безплатно Premium?
Чудя се сега ли да го активирам или като разцъкам малко из сходните компании и профили в тях?
Освен, че ще мога да видя кой ме е гледал, сигурно има и други предимства Simple Smile
Все още не съм го оптимизирал, да ми праща възможни позиции или да ми излиза в нечии търсения (добавил съм някои ключови думи за професията ми и засега само двама HR-и са се свързали с мен за около 1г...)
Някой има ли опит с мрежата?
Достатъчно ли е да имаш няколко познати във сферата имена?
Гледам сега един профил в графа Skills:
с таг: Endorsed by **** *****  (mutual connection)
Та, се замислих, хубаво ще изредя някакви умения, но в крайна сметка мога да напиша че мога и хидроплан да управлявам?
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 27 юли 2023, 22:02 от Starrydream

# 6
Здравейте ако имате нужда от помощ с линкедин ми пишете!
1. Линкедин профила ви трябва да е добре попълнен, но и да не е претрупан с информация.
2. Когато създадете нов профил имате 1 месец премиум безплатно, моят съвет е да не го активирате преди да сте наясно какви да ползите от него за вас. А в повечето случей нямате реална нужда от тази опция според мен.
3. Профила ви има за цел да ви осигури предложения за работа, да ви даде възможност да се свържете с хора и компании към които имате интерес.
4. Трябва да изложите вашите умения и постижения релевантни за вашата длъжност, хобита и други подобни неща нямат място там.
5. Пазара на труда в момента е пълен с хора които търсят работа, хората кандидатстват масово, тоест рекрутърите събират много резюмета (св та) от обявите и не се вглеждат в профилите внимателно, за това профила ви трябва да може да предаде информацията за вас в рамките на 15 секунди.
6. Изключително важно е да напишете "хедъра" на профила си правилно. Формулата е - желана позиция или заемана позиция в момента - 2 х умения свързани с ролята -1 х soft skill.
7. Аз съм против снимки в резюмето, но за Линкедин си заслужава дори да си платите и да имате няколко професионално направени кадъра!
8.Трябва да се научите как да си развивате естествено мрежата в линкедин, един прекрасен начин са онлайн срещите в линкедин с хора от цял свят, сами ще видите, как други хора ще започнат да ви добавят, винаги след като някой ви е добавил му пратете едно кратичко съощение, така се създава контакт.
9. Смислени коментари имат много по голям шанс да ви създадът нови контакти и да ви открият нови хора, отпколкото постовете ви.
10. Линкедин обича редовните потребители, споделяйте постове или напишете такива, по 1 път на седмица минимум, но го правете всяка седмица. 

Никога не знаете, кой ще ви погледне в профила, успех хора Simple Smile

# 7
Могат ли всички тези опции да се "командват" от телефона?

До сега не се бях регистрирала но ще пробвам с цел да потърся онлайн заетост

# 8
  • Somewhere beyond the moon and stars
Разбира се, че могат да се управляват от телефон, макар че лично за мен редактирането на профила от компютър е по-удобно.

В линкедин определено има обяви за работа в сферата на технологиите или от технологично по-развитите компании.
Може да се ползва и като “работна” социална мрежа, както и място за маркетинг и онлайн присъствие на бизнеса.
Приложението е по-функционално и интересно, когато човек има повече контакти/връзки в него.

# 9
Разбира се, че могат да се управляват от телефон, макар че лично за мен редактирането на профила от компютър е по-удобно.

В линкедин определено има обяви за работа в сферата на технологиите или от технологично по-развитите компании.
Може да се ползва и като “работна” социална мрежа, както и място за маркетинг и онлайн присъствие на бизнеса.
Приложението е по-функционално и интересно, когато човек има повече контакти/връзки в него.

Аз нямам регистрация там. Ако направя регистрация как да се добия с много връзки. Дали прилича на опциите "добави приятел" от Фейсбук или Инстаграм?

# 10
В момента се преквалифицирам и възродих профила си. Благодаря на Владислав за полезната информация.

# 11
  • Somewhere beyond the moon and stars
ALMIRRA,
Принципът е същият, да, всяка добавена “връзка” дава много нови предложения. Може да се търси и по компания, по сектор на труда, град…
Има възможност и за добавяне на връзки чрез телефонните ти контакти от менюто “my network” -> grow .

# 12
Всъщност не ми изглежда много приложимо за България, много по-лесно ще си намериш работа ...или работници във фейсбук или специализирани сайтове за предлагане/търсене на работа, отколкото в ЛикнедИн. Предполгам в чужбина, където големи корпорации следят платформата е различно...

# 13
Това "умно" приложение ми рестриктна временно профила, а профила беше създаден седмица преди това. Днес качих снимка на документ и се чудя след колко време да очаквам отговор и какъв? 🙂

# 14
LinkedIn не е от вчера. Моята регистрация е от 2007 и имам контакти още оттогава (от България).
Ако говорим за САЩ, ако работиш в офис и нямаш регистрация в LinkedIn, би било странно. Предполагам, че човек пак може да си намери работа без него, но би било много по-трудно освен ако не е в някаква много специфична сфера, като преподавател в университет, лекар в болница, военен. Мрежата от контакти без LinkedIn би била много ограничена.
LinkedIn е едно от основните места, където компаниите публикуват обяви за работа. Вероятно в момента е първото място, където кандидат би търсил работа в офис.
Предполагам, че нещата сега са съпоставими в България поне в международните компании.
Полезен е и за проучване на компании - къде се намират офисите на компанията, какви хора наемат, дали съкращават или наемат работници в последните години, по колко години се задържат хората в компанията и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт