Чака ни надежда нова - Дядо Коледа чертички опакова. ~бебеправене 400~

• 28 705
  • 730
  •   1
Отговори
# 570
  • Замък сред облаците
Момичета, здравейте!
Не съм писала в тази тема и се отдръпнах покрай драмите в предходната и очевидното нежелание на една част от настоящите съфорумки да не им пишем бременелките.
Следя обаче изкъсо и вече ми се натрупа колко много неверни или насила панически неща се изписаха, да не кажа на моменти откровени глупости.

Искам да съм полезна, затова синтезирано ще ви напиша някои неща, пък която иска да го взима под внимание, която не иска – нейна воля.
Няма да се обръщам поименно, защото не ви смятам за глупави или нещо подобно, не искам да го приемате лично, но като се притеснявате за нещо – търсете релевантна, достоверна информация ,подплатена с факти – проучвания и медицински препоръки, а не нещо написано на 2, на 3 във форума. Ако нещо ви уплаши – търсете какво е основанието зад дадено твърдение. Та…

Ковид и стерилитет: Абсолютно всяка тежка инфекция на организма, особено тези с висока температура, влияят на цялата ендокринна система (жлези с вътрешна секреция), включително половите. Това значи че не само мъжете прекарали ковид са със засегната сперматогенеза, ами и вашата овогенеза е засегната. Това е абсолютно нормално, независимо дали сте карали ковид, бронхит, пневмония, тежък грип (грипен вирус, не риновирус), гъбична инфекция на дробовете или друго. Има си елеминтарни обяснения и те са свързани с пренасочването на усилията на метаболизма от несъществени за функционирането му дейности към основните и възстановителни такива. Затова и ви пада косата след ковид впрочем, просто е спряла анагенната фаза на космените фоликули и като се рестартира пада косъма и тръгва нов.
Гиноколозите препоръчват минимум 3 месеца въздържание след ковид при бебеправенето, за да се обновят адекватно сперматозоидите и яйцеклетките, защото за да са с високо качество в организма трябва да се възстановят обичайните процеси и наличието на витамини и микролементи, които инфекциите разходват яко (кат опочнете от б12, вит Д, селен, цинк и др).

Овулация: Ако сте в началото на бебеправенето и до момента не сте имали обективни проблеми, пробвайте първо с лентички стриктно по указанията на производителя. Ако не знаете кога ви е овулацията и не засечете първия месец, втория увеличете продължителността на тестване от 5 на 10 дни. Ако 3 месеца не засичате нищо, но изпълнявате стриктно указанията на тестовете, но държите да забременеете максимално скоро и не ви се чака, идете на фоликулометрия.  Ако сте над 35г – идете директно на фоликулометрия и изговорете с АГ как да направите оценка на яйчниковия резерв, като ако всичко ви е наред и нямате проблеми, чак тогава продължете да целите плодородните дни с тестовете.

Аборти: Не за всеки аборт има причина, въпреки че тук пишем и сме писали много жени с конкретни проблеми. Има си специфики, които се гледат. Колко рано или късно е бил, как се е развивала бременността (отговарял ли е ембрионът по седмици), как са били хормоните преди и след зачеването. Ако не ви изскача конкретен проблем при изследванията, по всяка вероятност наистина е било малшанс – неподходящи яйцеклетка и сперматозоид. Не всяка оплодена яйцеклетка може да завърши в здрава бременност, дори и да сте в перфектно здраве. Не забравяйте това. Не е яко, ама природата си знае работата.

Щитовидна жлеза – хипо и хиперфункция: Ако ендокринологът ви изследва само ТСХ, но не и фТ4, сменете го незабавно. Винаги се гледа цялостната картинка, защото жлезите са взаимосвързани. И хипофизата не потиска щитовидната, ще ме прощавате, ролята на ТСХ е да стимулира производството на фТ4. Ако фТ4 не достига, хипофизата отделя все по-големи количества ТСХ в отчаяни опити да накара жлезата да навакса. Съществуват и субклинични варианти, когато единият хормон е в норма, но другият не е в норма. Понякога причините могат да са извън самите жлези и да са свързани с друг проблем на организма (аденоми, надбъбречни и кортизол, проблеми с конверсиите и др.).   

Хормони като цяло: Леките отклонения в референтните стойности невинаги значат проблем, повечето жлези отделят хормоните си неравномерно и за адекватна оценка се налага проследяване в определени периоди от време и тогава да се взима усреднения резултат. Затова има и определени периоди, на които се правят отделните изследвания, или определени дни от месечния цикъл, или определено време от деня, когато се правят изследванията. Има и някои храни и напитки, които влияят силно върху резултатите от изследванията. Ако даден резултат ви съмнява, проучете кога най-рано можете да го повторите и да прецените отклонението реално ли е. 

И последно, бъдете постоянни и отдадени на опитите да бебе – под това визирам първо да се уверите или да се погрижите да сте в добро здраве преди да забременявате, но планирано – първо полови и щитовидни хормони, витамини, МБ, цитонамазка, след това вече според индикациите нататък по веригата (скрити инфекции, сраствания, спермограми,  резерви, тромбофилии, ИР, синдроми и т.н), второ и двамата в двойката да се подкрепяте вместо да си създавате нерви и напрежение – вие сте екип, не врагове.

Всеки проблем има решение, стига да имате желание да го откриете, НО не е нужно да има проблем понякога като не става първите 3 месеца. Стресът е най-големият враг на забременяването. 

Хайде успех и пак потъвам в мълчание.

# 571
АА тъкмо се чудех къде се изгуби, и хоп появи се в правилното време. 😁❤️
Благодаря за ценната информация. 😘

# 572
АА, не потъвай в мълчание,  моля те!
Липсваше ми последно време!!! Cry

# 573
АА държа само да кажа, че тук си ни много ценна и ни липсва писането ти. Моля те, не потъвай в мълчание, заради изолирани изказвания, които съм сигурна, че не са имали за цел да откажат да пише когото и да било. Това момичета, с които сме били заедно в опитите месеци /някои години/ наред, да се изнасят огорчени от тази тема е просто безумие.

Последна редакция: ср, 19 яну 2022, 14:31 от licorne

# 574
Напълно подкрепям мнението на licorne.

# 575
И аз съм на мнението на licorne.

Току-що дойде гадната лелка.
Cry

# 576
АА, радвам се, че писа. Наистина липсваше.
Подкрепям напълно мнението на licorne.
Това, което споделих е чуто от лекарката, при която ходя.
За съжаление за пореден път се уверих, че трябва да избягвам да коментирам лечение или диагнози, тъй като явно не се знае на какви "специалисти" сме попаднали. Нямам намерение да споря. Не искам и да търся мнение по въпроса в Интернет.
Малко извън темата, но ми писна да трябва сме специалисти във всяка област:
- ако ни е нужна правна консултация, да четем дали правилно ни е консултирал юриста
- дали правилно са ни назначени и разчетени изследвания и адекватно ли ни е лечението
- подали ли сме всички необходими декларации, приложения, болнични и какви ли не още документи
До кога ще се продължава така?!
Вече съжалявам, че преди 20 години, когато съпругът ми искаше да емигрираме, аз го разубедих.

# 577
Пиша рядко, може би когато се озова на дъното Sunglasses
Моментът сега не е такъв ( имам си терзания покрай неуспешното инвитро - декември ), но това е друга Beer
Не бях чела темата от страница 2, а тя още малко и ще свърши Grinning.
Дойдох да кажа Stuck Out Tongue Winking Eye, че ми липсваха коментарите ти, АА, докато четях. Не потъвай! Nerd
Честито на всички с + Heart
Успешна процедура, Кактусче Flowers Four Leaf Clover

Успех на всички борещи се за People Baby

# 578
Sign Exclamation АА, не само аз, а вярвам и много(повечето) момичета с нетърпение очакват твоето включване. Не знам дали осъзнаваш колко ни помагаш. Ще се радваме изключително много, ако ти е приятно и искаш да продължиш да пишеш в темата – не само с цел помощ разбира се, ами просто ей така да си тук, защото си много приятен човек J

ALoveUnreal – на теб тихичко честито, а на Мишелинка стискам силно палци!

Иначе и аз тези дни съм малко по-тиха, ама просто съм в момент на отчаяние. В петък съм при репрото и ще видим. Дано изялза от там обнадеждена.

# 579
АА , Най-после ❤
Не знам на кого му пречи да се дава вярна информация.  Може би някой иска само да се залъгва и да получава отговорите, които иска. Отделно ако първо се потърси , а после  се пита за поредното нещо , обсъждано преди няколко страници , първо ще се изпише по-бавно темата и второ ще бъде по-малко досадно.
Кактусче,  знаеш с теб съм ❤

# 580
Постовете на АА са супер полезни и изчерпателни, както и постовете на всеки друг, който ни мисли доброто.
Вярно, 50те страници ще се изпишат по-бавно, ако не си споделяме за всяко зацапване, изпарителна черта или позакъснял цикъл, но пък бебеправенето е колкото обширна, толкова и тясно специфична тема, та може би има някакви разминавания в очакванията какво да се пише/чете тук. В линия с позитивната нотка на малката ни общност не бих нарекла ничий пост досаден Simple Smile

# 581
АА, и аз съм на мнението на всички дотук - моля те, недей да потъваш в мълчание, наистина ни е полезно твоето участие в темичката ни! 😘

Кактус, силно гуш, стискам ти много палци! 😘😘💖💖

На всички ви стискам палци и се надявам дъжда от плюсчета напоследък да предвещава бейби бум в следващите месеци в нашата уютна и готина тема! 🥰💕💕🤞🤞😘😘💖💖

# 582
АА,няма защо да се одръпваш😊Всички тук сме си нужни със съвети,подкрепа и надежда!Вярно че много често излизаме от темата,но това му е хубавото тук никой не те съди!Момичетата във форума са страхотни🥰

# 583
АА, липсваше ми изчерпателната ти информация! Heart Exl
Липсвате ми ти и другите бременелки.. изведнъж след Нова година все едно съм в друга тема и ми лиспва да се появявате, да ни настъвлявате и да ни давате надежда, че има светлина в тунела! Nature Star2
Как върви бременността ви? До коя седмица сте вече? И знаете ли дали се подготвяте за момченце или момиченце? Blue Heart Sparkling Heart

Забелязвам напоследък, че и момичета с повече опит в темата зад гърба си също позачезнаха.. не знам ситуацията на всяка, дали си давате почивка от бебеправенето или от нас. Надявам се отново да пишете и вие, поне по няколко реда как сте! Heart

# 584
  • Замък сред облаците
Благодаря на всички за милите думи, видях в лайковете и няколко непознати имена, здравейте Simple Smile

Истината е, че покрай по-опънатите нерви покрай празниците темата придоби малко неприятен тон, предполагам не само аз, но и другите покрай това се отдръпнаха. Всеки ще си прецени кога да се включи отново предполагам. Знам че е нормално да ни избият чивиите на всички в някакъв момент (нали знаете, че ако всички страни по света се управляваха от жени нямаше да има войни, а само държави, които не си говорят? Grinning), просто явно съвпадна някакво нагнетяване на напрежението, но виждам че всички тук се стараят да върнат добрия тон, което е супер.

Аз съм 16+5г.с. днес, още не знам пол, другата седмица ще се видя с АГ след цял месец без прегледи и другия месец съм на втора фетална. Да чукам на дърво, засега изглежда вървят ОК нещата.

Общи условия

Активация на акаунт