Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кой остава в жилището?

 • 3 500
 • 69
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 1 338
Здравейте. Ще се опитам дап бъда кратна, но точно. Ясно ми е, че най-добрия съвет ще ми даде адвокат по семейно право.
Ситуацията е следвата с бащата на детето живеем заедно 10г в жилище на майка му с брат му, а преди това и с другия му брат и майката. Тя се изнесе, но с нея не сме в добри отношения, идва непрекъснато. С мъжа ми заради нея си развалихме отношевията. Меси се грубо и нахално в отглеждането на детето, вика, крещи и всява напрежение. Когато идва гледам да излизаме с детето, но няма как всеки път-тя е на градина рано сутрин, аз на работа. Искам като си прибера да ми е спокойно без нерви. Само като я видя и просто ми се обръща всичко. Възможност за квартира сама с двете деца нямам. Може ли с децата да останем с това жилище въпреки, че не е на името на бащата до навършване на пълнолетие или няма такъв закон в семейния кодекс?

# 1
 • Мнения: 8 293
Не съм адвокат, но поне колкото съм чела, когато става въпрос за семейно жилище, родителят, при когото остават децата остава и в семейното жилище до навършване на пълнолетие на децата. Но в случая жилището не е на мъжа Ви, а на неговите родители, т.е не е семейната ви собственост и едва ли може да се изгонят всички от там, за да останете Вие с децата. Щом е на родителите му, те могат във всеки момент да продадат и той няма нищо. Ако бащата е починал той ще има 1/6 собственост в това жилище и единствено може да предложи на някого от останалите да продаде този свой дял. Но явно не Ви устройва и това. Аз бих мислила други варианти.

# 2
 • Мнения: 4 106
И аз не съм адвокат, но съм 99% сигурна, че нямате шанс да останете в това жилище, след като то не е на мъжа ви. Вариантите са при ваши роднини или кандидатстване за общинско жилище.

# 3
 • София
 • Мнения: 7 624
Съпругът не е собственик на жилището. Не можете да ползвате чужда собственост, освен с изрично разрешение.

# 4
 • Мнения: 647
Абсурд е да ви оставят в жилището. Не знам как си го помислила. Нито е на твое, нито на мъжа ти името. И други хора живеят в него и имат собственост. Да изгонят тях, за да останете вие? Как се сети, че в развода имаш права като дори в брака не са ти уважили съществуването… Ако и брак сте нямали наистина ще ме разсмееш с твоите надежди.

# 5
 • София
 • Мнения: 3 103
Затова преди да се жените трябва да знаете къде отивате - или квартира или собствен дом/съсобственост със съпруга.
Ей, как не се научиха младите жени да не се обвързват сериозно преди да са си осигурили самостоятелно местенце (квартира, ако не може да се купи или нямат собственост).
А тук, че и брата и майката заедно с тях. Ужас!

Едит: Сега се върнах да дочета - те са били  10 години така. 10!
Аз мислех за 2-3.
Добре де, как сте живяли 4 ма възрастни+2 деца на едно място толкова време? И сутрин се редите за опашка на тоалетната ли? Олееее!

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 11:28 от Светулчица

# 6
 • Мнения: 4 106
Затова преди да се жените трябва да знаете къде отивате - или квартира или собствен дом/съсобственост със съпруга.
Ей, как не се научиха младите жени да не се обвързват сериозно преди да са си осигурили самостоятелно местенце (квартира, ако не може да се купи).
А тук, че и брата и майката заедно с тях. Ужас!

Бих добавила и финансовата независимост на жената по принцип (изключвам периода на бременност), но като минимум да има такава на семейството преди изобщо да с създават деца.

# 7
 • Мнения: 399
Може ли с децата да останем с това жилище въпреки, че не е на името на бащата до навършване на пълнолетие или няма такъв закон в семейния кодекс?
Естествено, че не може.

# 8
 • Най-красивата страна
 • Мнения: 11 365
Що за наглост е това?
Искаш да изгониш свекървата ,мъжа си и девер си от собствения им дом?Това не е вашето семейно жилище,а жилището на свекървата.
Ми нямам думи...
Гледай мъжът ти да не те изгони и да иска родителските права.

# 9
 • София
 • Мнения: 7 295
На същия принцип може да си харесаш всяко едно жилище в квартала и да имаш претенции. Жилището има собственик и нито ти, нито мъжът ти, имате право на претенции. Явно от много претенции сте стигнали и до развод.
В случая няма да стане с нахалство към прогрес.
И защо толкова години, когато обвиняваш свекървата, не отидохте на квартира, че да не стигате до раздори, а стоите на готово?
И двамата не сте китки.
Свекървата може да е всякаква, но явно е по-търпелива.

# 10
 • Мнения: 127
Малко съм изненадана, но очевидно май има право и на вас да се предостави - http://vssold.justice.bg/osdobrich/2018/04/0063d818/04631418.htm
Прочетете това съдебно решение и потърсете други. Въпросът е дали искате да си причините стресът да живеете в това жилище.

# 11
 • София
 • Мнения: 12 935
Искам като си прибера да ми е спокойно без нерви. Само като я видя и просто ми се обръща всичко. Възможност за квартира сама с двете деца нямам
 
А защо нищо не ти се обръща докато живя с години в дома на жената?
На 17 г. остана с дете и без нищо,  сега втори път.
Замисли се, че не само другата страна е виновна и заминавай при родителите си.
Така са те възпитали, да те гледат сега.
И внимавай да не родиш на трети - не се вързва мъж с дете.

# 12
 • Мнения: 8 508
Трябва да се вземе предвид, че детето, чиито интереси се гледат, е било на 16 години - тоест съдът хубаво е решил, но майката и детето ще ползват въпросното жилище има-няма две години.
За какви нападки става въпрос точно? Та ти в момента се дразниш на поведението на свекървата, сериозно ли мислиш, че ако изгониш нейния син от нейното жилище, ще си добре? Това не са нападки, а отбелязване на факти. Не съм чела на колко е детето ти, имай предвид, че първо им дължиш наем, защото реално това си става квартира, второ - стане ли детето на 18, ще ви покажат вратата и ти нищо не можеш да направиш.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 103
Добре, какъв съвет да ти дам? Освен да излезеш на квартира (а ти каза, че нямаш тази възможност) друго нищо не може. Или стискаш зъби и си досъсипваш психиката, или се стягаш и излизаш на квартира, започвайки на чисто. Има, разбира се и трети вариант - теглиш заем, купуваш жилище за теб и децата и го изплащаш.
Или се връщаш  при родителите ти. Макар, че това пак е съобразяване.

Последна редакция: сб, 08 яну 2022, 12:48 от Светулчица

# 14
 • Мнения: 2 039
Търсете друг вариант.Жилището не е Ваше нито на съпруга Ви.Собствениците могат да ви  искат и наем.

Общи условия

Активация на акаунт