Шестокласници 2021/2022 - 2

• 37 011
  • 733
  •   1
Отговори
# 105
Да ви питам - вашите четат ли книги сега? А гледат ли Анди студио (или както там се казва тази тъпотия)?

# 106
Четат, но по-малко в сравнение с ваканциите. Сега са на вълна Тери Пратчет и някакви фентъзита. Мисля да препоръчам и Пътеводител на галактическия стопаджия.

# 107
В момента е в период да не чете и въобще не го очаквам. По-важно е да може да разтоварва някак. Имало е периоди, в които е ставало чрез четене на книги. Сега има други потребности.

# 108
Моята дъщеря е на вълна Хари Потър. Докато ѝ давах зор да чете, сега пък я спирам, защото вместо да учи иска да си чете книгата. Smirk

# 109
  • Sofia
Аз нещо много взех да се отчайвам. В училище нищо не пишат- нито преразкази, нито тези,  нито характеристики, нито съчинения. НУЛА. Два-три пъти са им давали вкъщи да пишат, моят нищо не може, аз поправям. После никой не им ги и проверява. Той категорично отказва вкъщи да пише допълнителни неща, възложени от мен. НЯкой път с  триста зора прави преразказ, аз откачам като видя какво е написал и следва разправия.
За книгите е по-отчайващо. Не стига, че не иска да чете и всичко е насила, ами се оказа, че ме е лъгал, че чете последните три книги. ЛЯга вечер, взема книгата и ми обяснява до коя глава е стигнал. Докато един път не попитах как е завършила книгата и призна, че нищо не е чел вече месец. Лъжата съвсем ме съсипа. В момента просто съм го оставила да прави каквото иска. Нямам сили да се боря просто.

# 110
Синът ми не чете, но пък нарежда кубчето на Рубик за 27 секунди 😃. Преразкази пише - и в училище, и в школата, по Мат също ги сбръчкват, но на него му харесва 🤣.

# 111
Чете, но по-малко в сравнение с ваканциите. Тя е фен на Йовков и Елин Пелин. Сега препрочита военните разкази на Йовков, преди това чете Предречено от Пагане. Улавям се, че пробутвам всякакви книги, които някога са харесали на мен, сега и на нея много ѝ харесват. Беше очарована от Под игото, което не очаквах въобще и след това си намери разкази на Вазов, но още не е почнала седмокласните произведения.
Иначе учи в математическа гимназия. Още от 5ти клас започнаха да пишат тези върху Хайдути и сега върху всяко българско произведение, което учат имат по няколко, които се четат избирателно в час, както и на контролна върху произведението винаги се дава и теза. Не е блестяща, по-често точките се въртят между 4 и 5. Сбити преразкази са правили на всички изучавани до момента произведения изкл. стихотворенията, както и на класната по литература. Преразказите в повечето случаи се четат в клас и се проверяват избирателно (не на всички), така че от време на време и аз се включвам в проверката основно заради правопис и пунктуация. Характеристика на герой са правили на Огнянов, на Рада, на повествователя от главата "Радини вълнения" (това ѝ беше най-трудната), на Стефчов и не знам още на какво, но като цяло всяка седмица имат нещо за писане за домашна работа, което се пише през събота и неделя. Стигнали са до Принцът и просякът и домашната беше сбит преразказ на някоя си глава.

# 112
Чете Manga, всеки даден му лев и всеки празник това е желание от поне 5 месеца.
До тук сигурно имаме 800-900 лева в книги. За мен са безумие за него удоволствие. Радвам се, че поне езика на който са написани е C1.

Преразказите са мъка, темите за характера на героя още по-голяма.

# 113
Хубаво е, че четете на английски. При нас се учи само това, което е задължително в училище и лятото се четат книги и се гледат филмчета за лексика.  Оня ден имаше да разказва някаква история на английски около една страница.  Добре се справи като за А2. Така ще е до 8 клас.После ще продължаваме от Б1 на курс, може би. Много е яка учителката ни по английски. Стимулира ги да учат странично, ама да видим догодина дали няма да я изпуснем. Аз обаче съм обхваната от немско вдъхновение и започнах отново да гледам филми на езика.
По БЕЛ гледам оценките от курса и ако не са добре взимам някакви сборници, за да се оправи пропуска.Ние се възползваме от софийска градска библиотека и книги не купувам, защото се чудя моите и наследствените къде да ги складирам. А просто така да си имаме книги по рафтове не обичам, защото според мен трябва да се споделят, а не да трупат прах. Може да ги даря в някой момент на библиотеката.

Последна редакция: сб, 19 мар 2022, 19:08 от malinkap

# 114
  • София
Моят шестокласник съвсем беше зациклил с четенето - подхваща някоя книга, прекъсва я, минава на друга и така доникъде. Сега започна за емнайсти път Хари Потър, но предпочитам да чете него отколкото да си губи времето с Дръндьо или да не чете нищо.

# 115
  • София
Moята щерка винаги си чете нещо, най вече вечер преди заспиване, но много по-малко отколкото през ваканциите. Сега е на "Дамски гамбит". Иначе и тя е в групата на разсеяните. Не зная как да се преборим, това беше основния проблем и като кандидатства след 4 клас, сега пак същото. Затова и не знам как се справя, ако внимава всичко е ок, ако ли не - може половината неща да са омотани. Ще я пращам на пробни изпити редовно догодина, пък дано даде ефект. А, да, и грозното писане, което е и нечетливо на всичкото отгоре.

# 116
  • Пловдив
"Дамски гамбит" не е ли за по-големи....

# 117
  • София
Моята е голям дечко и Дански гамбит определено не е за нея.
Чете непрекъснато Манги, но аз съм подела иницитиатива “купувам нова Манга срещу прочетена класика”. Прочете Синовете на Великата Мечка. За тях получи по две манги на том 😂. Сега е на Граф Монте Кристо.

# 118
  • София
Няма неподходящи сцени в книгата, вярно е малко тежка като тематика, но е вдъхновяваща и с хубав край. Ние сме гледали и сериала преди това. Иначе темата за шаха й е интересна, защото още играе, всъщност и книгата е от един турнир. Преди това чете Къща на кокоши крака и По покривите, преди това някакво фентъзи от на кака й. Иначе и аз пробутвам класики понякога, но установих, че понеже изданията са стари, мои още, от библиотеката на нашите и някак я отблъскват, като са на киндъла ги чете и са й интересни.

# 119
Здравейте! Чух коментари, че изпитите в 7 клас от следващата учебна година ще включват въпроси и по останалите предмети. Не намерих нищо официално  освен публикации от 2020г. - интервю на министъра. Знаете ли нещо?

Общи условия

Активация на акаунт