Мартенското чудо наближава, мама с любов ще го дарява 💙❤ Тема 7

• 35 672
  • 733
  •   1
Отговори
# 105
  • София
За коликите, това си е чисто физиологичен процес, докато свикнат червата на бебето с "твърдата" храна, аз с каката нищо не помагаше, тогава имаше само лефакол и биогая. Кърмена е до 1 г и 1м. И диета съм пазила без мляко, глутен и т.н. нищо не помогна. Търпение повече гушкане и нерви. Защото след коликите идват веднага зъбите. Е тогава е големия зор, не спахме 2.месеца докато избият 4 горни зъба наведнъж. Вечерта когато избиха татко й се предаде и на другата вечер отиде да спи в хола, а тя спа като пън 4 дни. Аз се събуждам сутринта с препълнени гърди гледам бебето още спи, не знаех къде се намирам нито кой ден сме. Та коликите нищо не са. За памперсите тя ми се обриваше от памперс и молфикс, пуфис и бяха ок и лидълските. Та трябва да ида до лидл да видя имат ли за новородени.
Дрехи предимно от нея ще ползвам поне има предостатъчно, имам малко и от децата на брат ми (две момчета има) та един ден ще е в розово един ден в синьо юнака ни 😂. Креват имаме от каката лорели 3в1. Единствено количка, стол за колата и ваничка за къпане нямаме. Количката я поръчах трябва да дойде тази седмица, стола е лесен в магазина ни чака и ваната също. Останаха ми хавлии и пелени да купим, а и матрака за кревата го чакам да дойде. И аз се чудя за дрехите за изписване, взех едно костюмче, ританки с боди риза и жилетка ама май ще му е студено.
Моята плацента също е 2 и 3 степен, доки не каза нищо за нея. Лошо ми беше явно от индометацина, сега като го спрях и останах само на диаспорал 2х1 съм по-добре. Марковс се местят на нов адрес в Южен парк някъде, да знаете сигурно и за това са си вдигнали цените. Аз бях сега в петък на ФМ на стария адрес, и слушах жената от рецепцията че звънеше на всички записани за тази седмица че ще са на новия адрес. Не можахме да му видим лицето, а и тази докторка ме наплаши с многоводие, ама моята аг каза че са в норма. Та от този център само на професора Марков имам вяра. А и той много по подробно някак си прави прегледите.

# 106
По темата с изключване на храни- една приятелка ми даде книгата на Хедра и точно вчера четох по този въпрос, ще прикрепя няколко снимки

Има и за други храни писано и обяснено, препоръчвам ви книгата на мен ми е мн интересна, мн добре обяснено всичко, което ви хрумне.

# 107
Много е хубава книгата.
Всичко е индивидуално обаче. Аз зъбите пък почти не ги усетих, но от коликите не знаех на кой свят съм, да. Ето при elasmen е било по-скоро обратното. Та освен да си пожелаем възможно най-леко да ги минем тези периоди всички и това е Grinning Важното е, че всичко е преходно Simple Smile

# 108
И аз взех комплект за изписване от Angel Baby и пухкаво одеало за повиване за навън от bambuki, смятам, че ще е напълно достатъчно, но зависи от времето, защото се оказа, че го очакваме края на февруари.

Прах за пране взех на Nuk, защото не ми се иска да е ароматизиран и понеже имам алергия към някои прахове за пране, този ми се стори най-хипоалергичен. Днес чакам да пристигне гнездото от Cotton hug и поръчах два слинга от Сгушени. Вече сме почти готови, останаха много малко неща и то дребни, които могат да се вземат и в движение след като се роди. За себе си само трябва да си набавя още някои неща за болницата. Не съм взела много дрешки 50ти размер, но ми казаха, че бебето върви по-пухкаво, така че се надявам да ми стигнат, ако не и тях в движение ще ги взимам. Още не сме взели стерилизатор, та ако някоя мама може да предложи хубав стерилизатор със сушене, ще съм благодарна! Взех биберони на bibs и пелени от бамбуки, много ми харесаха и материята е много приятна. От кошчето за кола всичко съм го свалила и изпрала вече, седи си опаковано. Остава количката, въпреки че е чисто нова ми се иска да я изпера, всички части могат да се свалят поне. Памперси не съм взела, но гледах, че в емаг много често ги пускат на промоция.

Книгата да Хедра е страхотна, много е полезна. Сега чета на Олга Дукат “Раждане с любов” и тя също е много интересна. Гледам и доста уебинари и курсове за бъдещи родители, понякога толкова искам всичко да запомня, все едно ще ходя на изпит 😁

# 109
По темата с изключване на храни- една приятелка ми даде книгата на Хедра и точно вчера четох по този въпрос, ще прикрепя няколко снимки

Има и за други храни писано и обяснено, препоръчвам ви книгата на мен ми е мн интересна, мн добре обяснено всичко, което ви хрумне.
Много интересно! Ще си купя и аз книгата. Аз мн бих се радвала ако мога скоро пак да премахна лактозата и глутена, защото много ми дразнят а топичния дерматит, а преди бременноста се беле изчистил, заради диетата.

# 110
Хахах Габка Жабка и аз така, хващам се , че ги слушам с вниманието с което слушах и лекциите в университета 😆. За колики четох за възглавнички с черешови/гроздови семки, слинг , бял шум и “кожа до кожа” че са от най-ефективните методи за справяне с тях. То дано да няма колики де, или поне да са поносими и кратки 🙏🏻

Последна редакция: вт, 11 яну 2022, 11:04 от Martini_m

# 111
Момичета искам да взема две шишета за всеки случай, бях се насочила към Чико, но гледам сега Авент са на промоция в хипо. Ако сте ползвали, може ли да кажете кое според вас е по-удобно (ако има съществена разлика изобщо). Чико са с някакъв наклон и не мога да преценя добре ли е това.

# 112
Добро утро девойки;)
Танче, темата е страхотна , днес почвам да те чета Wink
Ще ми сложиш ли синьо сърчице Wink
Аз да се оплача...вчера звъняха от Марковс да ми потвърдят третата ФМ и да ме сюрпризират , че имат увеличение на цените. Не знам колко е била преди но 180 лв за ФМ ми се вижда ужасно много и на фона на всички разходи дето предстоят  не знам какво да правя. Сега съм в 28.3 г.с и имам време да се запиша другаде. Дайте идея за София, където да не се чака по месец и да са добри и не такива скъпари?

И моята беше в Надежда 130лв при д-р Панайотова. И сега съм на доплер при нея в 35гс, това са най - добре похарчените ми пари за преглед!
Там всички пренатални лекари са добри. Само Михова разбрах че няколко дни няма да е на работа, нз точно колко.

# 113
  • София
Тези на чико и аз ги гледах, наклонени са за да имитират женската гърда. Аз си поръчах едно на авент 125мл. Като начало. Ще имам още едно което ще е към помпата за кърма. След време ако не потръгне кърменето, което ме съмнява от сега ми текат гърдите, ще поръчвам още.
Момичета искам да взема две шишета за всеки случай, бях се насочила към Чико, но гледам сега Авент са на промоция в хипо. Ако сте ползвали, може ли да кажете кое според вас е по-удобно (ако има съществена разлика изобщо). Чико са с някакъв наклон и не мога да преценя добре ли е това.

# 114
Аз съм взела на Авент шишета за всеки случай, надявам се изключително да кърмя. В 5ти месец ми текнаха леко гърдите и от тогава не съм имала изтичане, надявам се не е някакъв лош знак за кърменето.

Аз също бях и на 3те ФМ в Надежда при д-р Георгиев, също по 130 лв. Много съм доволна от него, отговаря на всички въпроси и гледа всичко много обстойно и гледа докато не види всичко, което е важно.

Относно пробиотика, аз го пия с цел, че е с натрупване и да може докато се роди бебчо да се е натрупал в организма и да мога да го предам чрез кърмата. Четох го някъде това и на листовката на омнибиотик пишеше, че е хубаво от 8ми месец да се започне. И да не е вярно, на мен ми се отразява много добре, така че има пак ползи 😁

Поръчах бухалчето Оли и мини пандата забравих й името за количката или столчето в колата, толкова хубави отзиви четох за тази играчка с бял шум, надявам се наистина да е толкова добра. 😃

# 115
Всичко е много индивидуално и според мен. За коликите, всичко, което ползвахме има леко облекчение, което е нормално според мен. Както се шегуваше педиатърката "Родителите ползват, какво ли не, накрая организма на детето е узрял досатъчно коликите спират и съответно родителите са супер впечатлени от последното, което са ползвали за колики" 😄😄има нещо вярно. За зъбите вече, доста неща мисля, че облекчават. Ние ползвахме най много дентокинд и наистина ако пробвахме да го спрем имаше разлика. Не знам... Много са периодите на много плач, но ако съм запомнила нещо важно от първото дете, то е най важното за мен е ДА ГО ИЗСЛУШВАМ. Има майки, които щом бебето заплаче се започва "веднага гушкат го, друсат, пеят, биберона да запуши устата, люлят, говорят, напрягат се"..... Огромна грешка според много професори, а аз също се убедих в това. Бебето няма друг начин освен с плач да каже, какво го мъчи, да си изкара емоциите. И със сина ми пробвах една техника, не помня на кой беше. Ако бебето се разплаче да стимулирам още плач докато излее всички свои натрупани емоции. Щом сина ми започнеше да плаче Гушкам го, да усеща, че е разбран, чут, не е сам и изчаквам да се наплаче, без да го успокоявам, не люлям, не пея, не слагам запушвалка за уста(която цел е друга) имало е случаи в които, наистина някак се усилва плача(нервен плач) 10 15 20 минути накрая просто спира започва да се усмихва бебчо и вече е спокоен и щастлив. Но е важно да сте там, да е гушнат и постепенно идва период в който месец може изобщо да няма бурни плачове и спокойствие, после пак за няколко дни се налага да го изслушвам(защото е мъчително, мислиш си, че не го успокояваш достатъчно и се мъчи а то не е така) , не ги разбирам и другите майки със самоуспокояването(то се дере та се къса, тя ме го взима от леглото щото само щяло да се успокои, да накрая спира, бебето да плаче, но се натрупва чуство за несигурност в него, че няма кой да го чуе, че няма нужда да плаче, щом така или иначе няма кой да го разбере. Обикновенно си намират друго да ги успокоява такива бебета, да смучат одеало, играчка.... Другото, което много ми помагаше беше техниката на Робърт Хамилтън за гушкане(има клипчета) докато е малко бебето, коремчето му ляга на едната ви ръка с другата го крепите за дупето, като леко разклащате дупето и полюлявате нагоре надолу бебето.... Така го обясних, че да полети направо... 😄😄😄

# 116
  • София
Аз от самото начало на бременността пия омни биотик панда. Едно първоначално заради гъбички, второ заради ходенето по голяма нужда. Ако не пия днес едно прахче не мога да ида нормално до тоалетната 🤐

# 117
Значи в страшни размисли съм с тези пусти памперси. Според моите очаквания, се надявам бебчо да е +-3кг. Развива се правилно, ние с мм сме високи и като цяло в родата досега не е имало бебе родено под 3кг.  С Миленка от групата коментираме дали е удачно поне първите 2 седмици да имаме 1ца, защото все пак бебето сваля и грамаж докато е в болницата. Много ми е трудно да преценя, не ми се иска в последния момент да се тича за памперси. Иска ми се да купя по възможност промоционални пакети, защото наистина си е солиден консуматив, но без опит не мога да се ориентирам. Вече прочетох няколко коментара, но споделете още мамите, които сте с второ дете какво сте ползвали при вашите новородени Simple Smile
Мои познати ме заляха с всички възможни книги - и за раждането на Дукат и кърменето на Хедра и имам още 4-5. Чак се депресирах от огромната купчина на нощното шкафче. Толкова много литература, даже се обвинявам, че не подхождам с отговорност и че трябва да изчета всичко, обаче губя бързо концентрация. Тази обаче на Хедра изглежда доста полезна и ще се напъна да я почна. Иначе в момента чета "Аз възпитавам детето си" на Лоранс Перну. Да вярно, че е от 92ра година, но ми се струва изключително актуална и към днешно време и определено я чувствам най-близко до моите разбирания. Имам и д-р Спок, но ми идва прекалено американско насочена и не е моята книга.

# 118
С първото и коликите и зъбите бяха ад. Дано с това да е една идея по-добре. Ако ли не - вече имаме стаж в безсънието. С бебеносенето според мен се успокояват, защото коремчетата им са на топло до мама и ги успокоява. Дъщеря ми спираше да плаче само когато беше върху топлия корем на баща си.
Сега се загледах по-подробно във ФМ. Пише, че главата и корема са в 29г.с., а кг и костта на крака в 30г.с. Нито лекарката от феталната, нито АГ ми казаха нещо, така че ще се опитам да не се шашкам.
Още от предното дете съм със стъклените шишета на Чико, с наклон, наподобяващи майчина гърда. Сега само си взех бибирони. Аз съм много доволна. Стъклото не поема толкова много миризмата на АМ, кърма или чай.
За препаратите. Всеки месец така или иначе си дезинфекцирам пералнята. Бебешките дрехи ги пера с Тео бебе зелен + дезинфектант на хейтман. Дезинфектанта го махнах някъде към 6-7 месец. Гладенето до тези месеци също ми беше задължително, после само от естетическа гледна точка на което се налагаше. Преди стерилизация задължително измивам всичко с детско веро на Бочко. На каката още пера дрехите отделно 2г.9м. Когато бебчо стане на 1г, мисля да започна да ги бера двете заедно. До тогава на пералнята ще й се взима здравето от въртене.
Много ми се иска да кърмя, но първия път трудно ми тръгна кърмата, после в края на 4 месец започна да намаля. хубаво, че има доста запаси замръзени. Беше много нерви и стрес какво да ям, какво да не ям, защо намаля. Бебето лежа 13 дни в болницата, а там шишетата са с големи дупки и така и не пожела да засуче, бързо се умаряше. Та първо се цедях и после давах от шише. Ще се опитам да кърмя, но ще гледам този път да не го приемам толкова тежко, ако не се получават нещата.

# 119
Ами на моето 1-цата му беше даже голяма, 2,900 кг. е роден, свали също в болницата. 1-цата не помня докога сме я ползвали, но със сигурност поне до 40-те дни. 2-ката все ще дойде време да я ползвате, но освен ако бебето не е 4 кг + ще е голяма, а дори и на 4+ кг, 1-цата просто ще е изцяло точна. 2-ката може да се пригоди някак, но това значи да се залепят буквално лепенките една върху друга и самия памперс може и да отива отива над кръстчето, може и да е хлабав около бутчетата и да пропусне.

Общи условия

Активация на акаунт