226 ранобудни птички чуруликат в НЕМСКАТА тема

• 22 702
  • 758
  •   1
Отговори
# 180
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Борти, майка има две операции в устата от семки. Незнам какво точно й стана, бях дете, но покрай операциите се разбра, че не я хваща упойката и понеже беше с отворена уста и не можеше да каже, зъболекарят разбра, чак след като тя е припаднала 😱

Аз вече и в турския рядко ходя, преди взимах свежи подправки и зеленчуци, но сега ми идва далеч и рядко ходя, ако ми е на път.

# 181
Ася😢😰😱,благодаря че сподели.
Много се замислих дали да споделя,защото си мислех,че няма да ме вземете на сериозно.
Честно ви казвам ,такъв страх имам вече ,че не смея да пазарувам .При мен даже (с пистолет за цени )сменят срока на годност.Лепят върху оригиналния срок от производител техни си дати.не цол,не финанцамт,ами евронюз трябва да ги посетят. 😂

Последна редакция: ср, 19 яну 2022, 11:27 от Анонимен

# 182
Сядаме в Hofbräuhaus, Мюнхен. Сервитьорът  приближава, на баджа му - българска фамилия. Разговорихме се, представихме се, е, казвам ви - нямаше  по обгрижени от нас в заведението. Почувствахме се привилегировани на база произход, нещо супер неестествено за българи в чужбина. Човекът времево отсвири маси с туристи, за да ни угажда. В Кьолн съм чувала толкова българска реч, колкото никъде другаде.

# 183
Здравейте на всички! От време на време Ви чета, но до сега не съм се включвала. Имам няколко въпроса към вас. Да ви дам първо малко информация. Баща ми живее в Берлин от няколко години. В момента се мести в нова квартира и искаме аз и майка ми да заминем при него. Майка ми не знае немски език, аз съм го учила в училище. Позабравила съм много неща, но се надявам да успея да си припомня колкото се може повече. В момента и двете работим в България повече от 4 години без прекъсване. Местим се в град, където има много българи, дали ще имаме проблем с намирането на работа без немски език? Нещо на миниджоб, докато науча езика примерно? Баща ми е здравно осигурен, дали може да  се осигуряваме и ние? И двете все още не сме ваксинирани, това дали ще е проблем за намирането на работа?

# 184
Майка ти може да се осигурява към баща ти, при теб зависи от възрастта ти и дали следваш.
За работата не мога да помогна, незнам как е в Берлин, но липсата на ваксини може да е проблем.

# 185
Дори от чистачка в магазин искат да владее немски, така че да разбира, какво и казват. Толкова за незнаенето на език. При българи и турци на черно не бих работила. Майка ви, ако е омъжена за баща ви, може да ползва неговата здравна застраховка. Вие самата, ако сте над 18 г. и не сте студентка до 25 год., мисля че не можете, питайте в здравната каса.

# 186
Аз не заговарям на български. Не обичам да се натрапвам. Наскоро на люлката чак ми стана неудобно от разговора на една жена по телефона. Обаче е имало моменти в които на мен са ми се лепяли и даже са тръгвали с мен по пътя. Иначе кой знае колко са се подхилквали като почнех да викам по детето когато караше колело като стрела по улиците.

# 187
Аз също. Много би ми се искало да намеря, но уви -няма! А когато е имало е било някаква шизофрения....взимали са най -доброто от едната култура, примесват с най-лошото от другата. ...После съм ходила да питам "Днес по немски или по български "ще го играем "."😭

# 188
asyalein, аз не отивам с нужда да взема нещо, но като минавам от там, все спирам - уж да подкрепим братя роми опитващи се да работят в Чужбината, а не да лежат на социала. Я изляза с 1-2 луканки, я не. В магазините им продават торти и пастички собствено производство, ако няма от хубавата луканка взимам от "тортичките" - добре им се получават.

Освен музика и танци, няма кой и да те обслужи. Последният път седях между двете каси НАД 10 минути, като и на двете каси имаше касиерки, но бяха заети да си говорят по телефона. Просто седиш и чакаш. Ако ти писне си тръгваш. Тях не ги бърка - клюки имат да оправят. Joy половината на български, другата половина на цигански... ама като подам ухо и ми стане интересно, с интелект разбирам как протича целия разговор.

И пред мен са се карали, че и шамарили, мъж и жена. Пак в бг маркет, разбира се.

# 189
  • München, Deutschland
Не съм имала подобни случки в бг магазина в Мюнхен, единствено ми е неудобно, че не мога да платя с карта.

Рядко ходя, преди купувах вода, защото след всички проучвания, нямаше нито една, на никоя марка, която да не е толкова твърда. Аз съм отраснала в София след около някъде 6-я си месец и твърдата вода ми се отразяваше зле. Сега са сложили някакво пречистване локално при нас, не знам какво, но като замервам, стойностите вече са по-ниски, та и това не купувам. Но докато купувах води, хората са ми носили тубите, помагаха ми да ги товаря в колата, бутаха ми количките....

Иначе взимам кори за баница (определено не харесвам турските и за мен не са едни и същи), като съм там - понякога някое сирене, меденка Любимка си взех веднъж... Взимах цаца, но не винаги се случва хубава, има странен вкус понякога. Иначе ходим може би веднъж годишно вече, не повече.

# 190
В БГ магазини пазаруваме много рядко, защото най-близките са ни на 40 км
разстояние. Обикновено вземам лютеница, нещо сладко за децата и това е. В турски руски магазин също пазаруваме рядко.

Въпроси към пътуващите със самолет за БГ. На кой паркинг оставяте колата на Летище Франкфурт за по-дълъг период? Коя фирма за трансфер ползвате в БГ от летище София? Тази година решихме да организираме пътуването малко по-различно от друг път и събирам информация. Благодаря на отзовалите се.

# 191
ДжейДжей,
Какво имаш предвид под трансфер от летище София? Из страната или в София? На летище София спират само "ОК Супертранс" като таксита.  Имат си стоянка и на летището могат да те упътят. Те имат договор с летището и Централна Автогара в София. Ние само с тях пътуваме из София и сме доволни.

# 192
Ние оставяме колага, на самото летище ,паркинга(отдолу 😆)
Мм каза, че било там най-изгодно. Дано инфото да е полезно.

В София, има и нелегален превоз(дърпат те за ръкава и ти предлагат цена, по твой избор) обикновено с с малки бусове.. 🥴

Последна редакция: ср, 19 яну 2022, 14:17 от Анонимен

# 193
Доколкото знам, нямаме кола, на летище Франкфурт има паркинг за дълго престояване и за късо.
Проверете на сайта на летището. Там пише и колко струва на ден.

# 194
Джей,
Ти от коя посока идваш?
Паркирай в някое околно градче на гарата, където има безплатен park&ride, после с s-bahn или влака до летището. Гледай да има директна връзка.

Общи условия

Активация на акаунт