226 ранобудни птички чуруликат в НЕМСКАТА тема

• 22 942
  • 758
  •   1
Отговори
# 225
Ариел, съвсем добронамерено ти го казвам, потърси помощ.
Да, можеш да идеш на борсата, можеш да се навлечеш, убедена съм, че си вършиш добре работата, но плащаш много висока цена.

Търсила съм помощ много пъти. Отговора беше "да се оправям".
Писала съм мейли до много институции, които просто ме махат от главата си и ми предлагат като не ми харесва да ходя да чистя пак тоалетни.
С висше образование съм - непризнато във великата Германия и според тях (институциите) е редно да чистя тоалетни. Ако бях получила адекватна помощ дали на 35 щях да почвам аусбилдунг и дали щях да търся съвети във форум за това?
И да - нормално е при създалата се ситуация да си агресивен.

# 226
Arielle, не разбра каква помощ има предвид asyalein.

# 227
Ариел какво више образование имаш? По какво?

# 228
Мениджмънт на туризма - в дипломата ми липсва немски език (налагаше ми се да уча руски защото нямаше кой да ни преподава немскии) освен това такава специалност нямало в немската образователна система. Това ми беше отговорено.

# 229
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Според мен туризма като професионална област също не е Zucker lecken, сега с Корона е по-трудно, но можеш да помислиш за Weiterbildung към Fernuni, така ще имаш и немска диплома.
Ако искаш това да работиш де.

# 230
Според мен туризма като професионална област също не е Zucker lecken, сега с Корона е по-трудно, но можеш да помислиш за Weiterbildung към Fernuni, така ще имаш и немска диплома.
Ако искаш това да работиш де.

Права си, за това смених посоката, но ми втръсна да ме обвиняват за всичко - от това, че съм с разклатено здраве, до това че нямам ниво на немски C1.
Имам усещането, че говоря понякога със стена - последния път попитах шефа ми съвсем сериозно:
Ти смяташ ли, че ако имах такива познания по немски щях на 35 да правя аусбилдунги, ами нямаше да върша далеч по-лека работа?

# 231
  • München, Deutschland
Ариел, като все още пиеш антибиотик, не ти ли издават болничен? Т.е. защо си още на работа?
За годината няма как да си стигнала максималното количество болнични - годината едва започна.

Иначе съм съгласна с Ася, поне отстрани и аз бих казала да си изясниш какво искаш да правиш и да си направиш план с малки стъпчици, по който да вървиш.

# 232
Ариел, и аз съм с такова висше образование и въпреки това никой не ме е карал да карам аусбилдунг, или да казва, че нямам. 2007, на 28, докато чаках разрешително за работа, с вече осигурени работно място, имах пререксния с една дама в Арбайтсамт, която не ми го признаваше. Пратиха запитване към Култусминистериум в Майнц и се разбраха, и на хартия ме видят с висше, друг е въпросът какво съм наслушала на интервюта  при големи кандидатработодатели в бранша. Минах и през работа в туристическия сектор, и след 3 години избягах с 200, въпреки сравнително високата позиция, а сега след/по време на корона мога само да се радвам за избора. В много фирми се търси постоянно персонал за фронт офис и административна работа, за предпочитане с нашия бекграунд, няма нужда да чистим тоалетни. Наготово от амта никога никой нищо не ми е предложил, все бях премного квалифицирана за тях.

# 233
margolotta те хубаво го търсят, ама го търсят с добър немски - не с ниво B1 изкаран преди работа. В момента правим онлайн подготовка за изпита - хората са силно притеснени, че заради лошото ми ниво на немски няма да взема изпита.

# 234
Добре де , не на всеки на всякъде му пасва. Защо избра Германия след като имаш такъв конфликт с нея , с порядките, с народопсихологията и с езика? Това не е критика или набеждаване. Не само ти имаш. Въпроса е как подхождаш основно към себе си. Ти намираш ли позитиви от пребиваването си тук и заслужава ли си за теб?
Туризъм ... отговорили са ти вече. Което не значи, че за никого няма шанс.  Но не е на базата @ТЕ такова и ТЕ онакова@.
И допълвам за да си знаеш. На никой не му е лесно. Всеки се боричка. Няма значение как го виждаш ти .

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 12:01 от bella-ciao

# 235
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Уточни първо: искаш да те изслушаме, а ти да си помрънкаш или търсиш решения?

Това е много важно.

# 236
Arielle,

Трябва да изкараш поне B2 дори само като курс. Сложните връзки в изреченията там се обясняват и текстовете стават по-разбираеми. Желая ти успех, дано намериш решение. Но да дам пример с училището пак. Децата, които останаха вкъщи да учат в момента нямат онлайн обучение при нас. Само им пращат материaлите и да се оправят. После ги искат готови и разбрани. Няма лекции, няма обяснения по видеоконференции. предполагам така е и в Berufsschule.

# 237
Уточни първо: искаш да те изслушаме, а ти да си помрънкаш или търсиш решения?

Това е много важно.
Присъединявам се към мнението.
И от всичко прочетено, оставам с впечатлението, че нещо не ти достига, Arielle.
Или е търпение, или е мотивация, или усърдие...или не си намерила подходящото място/ занимание, а обикновено нещата са комплексни.
Не е студа причината.
Нито слабият имунитет/ хронични болести.

# 238
Аз имам приятел, който е завършил туризъм във Варна и работи като мениджър в хотел в Кьолн. Минал е и през други работи, и на много курсове по немски е ходил. И аз ходих. И до ден днешен уча. Въпреки че на работата си боравя всеки ден с езика в писмена и вербална форма, и въпреки успешно изкарания курс С1, не се чувствам научила езика. Работя постоянно с адвокати, които са ни противници по дела и като видят, че името ми завършва на -va често пробват да ме преметнат или да ми обяснят, че в Германия  не е като в Русия (?). За себе си и без да има належаща нужда, продължавам да уча. Наскоро си купих нови електронни учебници и тестове от Telc, също си платих и приложение за три месеца, което е за упражнения според нивото. Снощи до 1 часа си играх с него.

Аз много неща не харесвам в Германия, но последното нещо, което мога да кажа е, че е страна без възможности и че системата кара хората да чистят тоалетни. Напротив. Смея да твърдя, че е страната в Европа, която дава най-много възможности на чужденци. С изключение на длъжностите, които могат да се заемат само от немски граждани, но и чужденци могат да стават немски граждани. Само че трябва да се учи езика и да търсиш това, което искаш. А за хора владеещи други езици, в това число и български, възможностите са повече отколкото за германците. Аз работя в адвокатска кантора с ъглов самостоятелен офис и хоум офис колкото искам, само защото българският ми е майчин език и знам перфектен английски. Voraussetzung беше поради специфика в дейността.  От малкото съм, които са на пълен работен ден. Колежки германки са на 30 часова седмица. И ги уволняват както и когато искат, а мен за да ме уволнят, трябва да се разделят с клиента, който им носи най-много пари, а и няма кой да свърши работата на английски, защото колежките след уни знаят английски колкото да се оправят някъде като туристи. За български да не говорим. Не могат да си прочетат документите, защото не могат да пишат в Гугъл преводач на кирилица. Уредих и състудентка от България на работа при нас. 

А с В1 не е нужно да се чистят тоалетни.

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 12:58 от Анонимен

# 239
И все пак все някой ги чисти.

Общи условия

Активация на акаунт