НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 141

• 47 658
  • 762
  •   1
Отговори
# 135
Ясно ни е и сме го постоянно повтаряли.
Става въпрос, че поддържат желанието за сладко и постепенно се увеличава количеството.

А, баш. Това ми беше мислАта и на мен. Някои гурута по темата тип моя любимец д-р Бери дори казва, че само сладкия вкус в устата, без да гълташ (дъвка например), е достатъчна, за да започне тялото процесите по обработката на "идващата" захар. Един вид и инсулина скача. Колко е прав, не мога да твърдя, но така или иначе за мен именно този глад за сладко трябва да се лекува, защото става въпрос и за зависимост. В неедна статия се говори за центровете на мозъка, активацията им при захар и наркотични вещества. В един филм за захарната зависимост пък показваха френски учени, които правят експерименти с мишки, които са зависими от кокаин. В един момент обаче учените слагат в единия край на клетката разтвор с кокаин, а в другия - със захар. Сещате се към кой разтвор отиват. Така че алтернативните сладкиши са временно решение.

Моето решение:
Глада са сладко го лекувам с кюфтета Smiley
Но аз не слагам шегата на страна, защото изобщо не се шегувам Grinning Когато ми се ядеше сладко, просто увеличавах мазнините.

# 136
Ох, аз май не съм разбрала за какъв глад става въпрос.
Говоря за глад за сладко, в смисъл: надумкал (с извинение) си се с 3 пържоли и не можеш вече дори да ги гледаш, а нещо ти липсва/търсиш си "дозата "/искаш някакво завършване на обяд/вечеря, а бе направо искаш десерт.
Тогава няколко лъжици сметана или кашкавал с масло или еспресо с парченце черен шоколад МОГАТ да помогнат.
Но ако си гладен просто сядаш и ядеш. Няма залъгване. При всички случаи "ще победи мозъка на влечугото " ( цитирам доктор Марк Хаймън).
Вярвате или не и това минава. Казва ви го човек, спазвал 3 дни шоколадова диета и нито ми беше лошо, нито ми омръзна шоколада. Сега ми се случва да хвърлям с изтекъл срок.
За борбата с тестени/макаронени/ориз/боб/леща/картофи нямам идеи, никога не съм обичала такива неща.
Бирата не си я давам, но ми е в процента напитка-храна удоволствие.
Като изкарате 6 месеца и според цел/здравословно състояние/възраст/активност  ще си нагласите храненето , примерно 80-90-95% ВМНВХ  и останалото за удоволствие ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ.

# 137
  • София
Може в следващата тема да се сложи в първия пост и връзка с темата за рецептите.

https://www.bg-mamma.com/?topic=675266

А пък за брашна и тахани. Купува се само едно и се пробва. Ако върви, употребява се. Ако не става, не е голяма загуба да се изхвърли един пакет или един буркан.

За който не е свикнал на кафе с краве масло. Много приятно става и с какаово масло. Ефектът е същия, но ароматът е уникален.

# 138
  • Los Angeles CA
За да преодолея глад за сладко - една лъжица фастъчено/бадемово масло. Това е трик на доктор Берг и при мен работи.

# 139
Е, то ако можех да мина с една лъжица...Без една бих могла, но с една не мога.

# 140
Сметана и много месо ми помага на мен.

# 141
А по колко пъти се храните на ден?

# 142
  • В полите на Пирин планина
Аз два или три, зависи кога ставам. Събота и неделя обикновено ям по два пъти, защото се излежавам до 9, после се подмотквам и ям, пия кафе към 11-12 часа и огладнявам към 6-7 вечерта. И това е. Като съм на работа закусвам към 7.30 сутринта. Обяд около 13 и вечеря към 20 часа. Не похапвам междинно, че се увличам. 😁😋👍

# 143
Аз се храня от 2 до 4 пъти на ден. Ако ходя на работа в офиса ми стигат само 2 пъти на ден, вкъщи обаче ми е трудно.

Днес реших да си направя което пица с блат от ленено, кокосово и бадемово брашно. Изглеждаше добре, но пак не ми понесе тази комбинация и изядох само плънката.

# 144
И аз снощи имах зверски глад и тоооолкова кашкавал изядох, че днес фаствам😢.

# 145
  • Los Angeles CA
Аз се храня един път на ден, но това е от месец, от както се опитвам да вляза в НВ режим. Обичайно ям около 3-4 часа следобед. Преди това ядях 2 пъти на ден.

# 146
Мекицииииии на Вили за утре, ако не ви мързи
https://www.vilistime.com/bg/2017/02/12/zdravoslovni-proteinovi- … cj9g4bJSZXMawbUjo

# 147
А по колко пъти се храните на ден?
Аз обикновено два пъти на ден, като преди да мина на режим също не закусвах, мразя да ям сутрин. Само че заради висок инсулин се бях докарала хем дебела, хем все гладна. Две основни хранения имах плюс разни подхапвания между тях, които отдавна ги нямам вече. Обяд (обикновено късен спрямо "нормално" хранещите се) и вечеря и това ми е достатъчно.
Ако съм станала необичайно рано или по някаква причина не съм се наспала, недоспиването обикновено ме избива на глад и гледам да ям и сутринта щом пък съм огладняла. Но го имам за нормално това, то ти падат батериите и си трябва повече гориво. В нормално състояние огладнявам в ранния следобед.
От време на време инцидентно съм и с по едно хранене за деня, но не съм си го поставила за цел да ми е редовно, а и това не е за в началото докато се адаптира човек към НВ хранене.
Отначало фокусът е да свикнеш каква храна ядеш, после нагаждаш кога и после колко че да ти държи сито достатъчно дълго.

# 148
Обичайно съм така- 8.30 горещ чай от Джиндифил с ябълков оцет домашен.
Следва йога моите практики са дълги.
Чак след нея кафе с кокосово масло и сметана към 1 кофа:) майтап бе) ма голямшка ми е чашата:)
В 15-16 ям основното ми ядене стабилно:)
Към 19-20 нещо леко гуакамоле със пръчици зеленчуци или нещо такова, не съм гладна но правя компания на семейната вечеря. Това като съм у  дома.
 Сега свесем друг ми е режимът ствам в 6.45, гореща вода с лимон, йога, 10 часа закуска много обилна😅😅😅🤭 16 часа манго ям ( изключително не режимно и безумно вкусно, ко да правя?!? В 19 19.30 вечерям явокадо и две яйца на омлет и 40-50 гр гауда или чедър.
Избягвам да ходя на ресторант вечер че се оаквам… ако ида риба на скара или други морски дарове ям. Като се прибера си минавам на моя режим. И така. 1-2 пъти дневно ям.

# 149
Предните дни бях много гладна .Значи наобед 4 яйца с масло и кашкавалена извара ,печен карфиол обилно със зехтин и след два часа умирах от глад.Нямам навик да се тъпча,но то не се издържа.Днес нормално,огладнях към 16 ,ядох 3 яйца с масло,за вечеря салата с риба тон и повечко зехтин и ми е точно.
Пия чай по всяко време на деня ,без мед и захар и без лимон.Обожавам лимони и никога не е било да нямаме вкъщи,но много им е въглехидрата .

Общи условия

Активация на акаунт