НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 141

  • 47 090
  • 762
  •   1
Отговори
# 720
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 658
Много странно. Питала съм стоматолог и ортодонт- казват че някои хора/деца просто са предразположени към образуване на зъбен камък. Дори самата слюнка преразполагала към образуването му.

Да и аз съм получавала подобна информация, и е логично, защото слюнката на всеки е с различно количество на съдържащи елементи, някои от които могат по- лесно да се съединят с остатъчна храна и да образуват зъбен камък/тартар.

# 721
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 874
Четкане или жабурене с кокосово масло много помага срещу образуване на зъбен камък. Също и за проблемни венци.

# 722
  • Мнения: 2 275
Петъчно
Някои дни е трудно да намерите мотивация, а други дни мотивацията ви намира

# 723
  • Los Angeles CA
  • Мнения: 658
Четкане или жабурене с кокосово масло много помага срещу образуване на зъбен камък. Също и за проблемни венци.

Лично ли е изпитано? Ако е, колко време докато има забележителен ефект?

# 724
  • Мнения: 2 275
Четкане или жабурене с кокосово масло много помага срещу образуване на зъбен камък. Също и за проблемни венци.

Лично ли е изпитано? Ако е, колко време докато има забележителен ефект?
Аз да.
За срок не знам, много отдавна го правя. Тук имаше едно момиче зъболекар (Радост Неземна, мисля) и тя казваше за кокосовото (и не само).
Кокосовото е силно антибактериално, а проблемите в устата са точно бактериални.
Не зная дали могат да се намерят публикациите й, тя и сайт имаше. Много интересни неща казваше и страхотни съвети даваше.
...
То си го има блога на Радост на първата страница, а има и ФБ група.

Последна редакция: сб, 16 апр 2022, 09:33 от tania6

# 725
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 874
И аз го правя от много време. Има и избелващ ефект. Но трябва постоянство.

# 726
  • Стара Загора
  • Мнения: 1 314
Покрай Великден ще се изкушите ли с козунаци или ще бъдете стриктни? Поне ще има яйца за цяла седмица за салати, яйчен мус 😅

# 727
  • В полите на Пирин планина
  • Мнения: 21 874
Да, аз хапвам козунак. Но принципно не съм голям почитател на тестените, та не мога да прекаля особено.

# 728
  • Мнения: 24 852
Ако успея да направя домашен като се съберем, е изключено да не го опитам поне. На пълен стомах де, не да се наям само с него.
Стана дума скоро за моята любов към зелениите - при обичайната на Великден огромна зелена салата, мръвки и яйца... колко пък място/апетит да ми остане и за козунак? Grinning

# 729
  • Мнения: 2 275
Отново шоколадово време.
ПАЛЕО рецепта ( моля кетото да подминават, няма 1-2 чаши кето подсладители, а 1-2 лъжици от "жизнено опасен" мед, а и още по-опасните кестени).
3 яйца, 200 г сварени кестени ( има в кутии), 5 лъжици какао, 3 л масло, 2 с.л. мед,1 к.л. бакпулвер, щипка сол и около 50 мл вода. Всичко в блендер. Трябва да е кексово "тесто". Пече се на 180°С около 30 -40 минути, зависи от формата и фурната.

Поръсих с настърган шоколад.
Кестени е алтернатива за мразещите банани и моля не ми обяснявайте, че е по-добре банан. Вили има нещо подобно със сладък картоф.
https://www.vilistime.com/bg/2018/03/15/vegan-brauni-sladki-kartofi-orehi-kanela/
Толкова от мен за Великден. Яйцето ми подариха.
Миналата година боядисвах яйца, естествено с естествени оцветители. Да, но ми беше жал да хабя много куркума и каркаде, а не ми се даваха пари за спирулин и яйцата станаха бледи. Сега пак гледах за естествено боядисване, но още по-зле ми се видя: с 50 г кафе , със 700 мл вино !!! Как ли пък не, без мен. Най-безобидно и безболезнено е с обелки от червен лук.
За любителите на козунак и аз мисля, че нищо няма да ви стане да хапнете малко. Моето палео "гуру" казва " въглехидратите накрая на яденето ", но и аз отдавна забелязах , че там им е мястото (когато и ако има такива).
И един " сладолед " (без банани!!!!) точно по правилата за НВХ
https://youtu.be/3-ib6uX3AmU

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 12:29 от tania6

# 730
  • Sofia
  • Мнения: 1 617
Нарязах глава целина на пръчици и ще я направя във фраера.
Да омазня и осоля ли преди това?
Как беше?

# 731
  • Мнения: 8 386
аз бих
нищо не ми се получава на сухо, без мазнина

# 732
  • Sofia
  • Мнения: 1 617
Благодаря!
Ето какво сътворих.

Сол, червен и черен пипер, зехтин и във фраера за 15 мин. на 180 градуса. Вкусно е Simple Smile

# 733
  • Мнения: 2 275
Изглеждат чудесно.
Аз и във фурната като ги правя ги разбърквам с малко зехтин и подправки.
Четох как да стават хрупкави като картофки.
Имаше няколко идеи, но най-интересна ми се стори с леко разбит белтък. Разбива се половин белтък и подправки и се разбърква с нарязани и подсушени глава целина или сладък картоф.
Е, те това ме смущава: половин белтък. Има къде да използвам остатъка и жълтъка, но обикновено "картофките" са с месо и хич не върви да правя каквото и да е било друго с яйца, било супа или някакви печива.

# 734
  • Мнения: 18 482
Много вкусно изглежда целината. Потекоха ми лигите!

Общи условия

Активация на акаунт