Термин Август 2022 (Тема 3)

• 29 560
  • 730
  •   1
Отговори
# 585
Моят съвет е да си вземете ПИК код от НОИ. Там излизат осигуровките през годините, също може да си следите кога е входиран болничният и кога ориентировъчно ще има плащане. Цяла философия е като цяло.
За този ПИК лично ли трябва да се ходи в НОИ,като този който имам от НАП? Като си вадих ПИК от НАП беше на място. Исками се да си взема и такъв от НОИ ама като знам каква лудница е по тези институции и колко заразени има,се разколебавам!

# 586
  • София
Моят съвет е да си вземете ПИК код от НОИ. Там излизат осигуровките през годините, също може да си следите кога е входиран болничният и кога ориентировъчно ще има плащане. Цяла философия е като цяло.
За този ПИК лично ли трябва да се ходи в НОИ,като този който имам от НАП? Като си вадих ПИК от НАП беше на място. Исками се да си взема и такъв от НОИ ама като знам каква лудница е по тези институции и колко заразени има,се разколебавам!
Aз по принцип не cъм нaяcно, но поcтвaм нещо, което прочетох в интернет преди мaлко. Окaзвa cе, че може по електронен път, но caмо aко имaш електронен подпиc.

# 587
  • София
Да, на място или с електронен подпис. Някъде четох, че може с Евротръст, обаче не съм работила с него и нямам представа.
Между другото, с ПИК кода може да се изчисли и прогнозен размер на майчинството.

# 588
  • София
Ето го товa зa електронното приложение нa Евротръcт. Caмо че не знaм кaкъв е този мобилен електронен подпиc. Ще го проучa този въпроc, зaщото и нa мен не ми cе ходи нa мяcто.

ето и линк към caйтa:
https://www.nssi.bg/eservicesbg

# 589
  • Пловдив
Скоро ходих в НОИ за да првхвърлим пенсията на баба да й идва по карта.В чакалнята имаше трима човека, взех си номерче и седнах.Извикаха ме след 3 минутки.Оправихме пенсията за общо 10.Сетих се за тоя код, така и така съм там, той пък стана за 1 минутка.
Едва ли съм оцелила нещо, че точно тогава да е нямало хора.
Имате ли път в района на вашия НОИ влезте и ще видите.

# 590
  • София
Да, обикновено става много бързо.
В София специално има отделни гишета по спомен само за ПИК.

Аз като продължавам да си работя и то сред хора някак не се притеснявам толкова от Ковид. В крайна сметка, не мога да се затворя до живот. Детето ми ходи на градина, вчера например една майка е с + тест. Дъщеря и е контактна на моето чудовище, така че нищо не се знае. Както и до магазина да отидеш, пак може да го пипнеш.
Мен по-скоро ме е яд на тези, които крият. Не знам какво печелят, наистина.

# 591
Доколкото разбирам от сайта на НОИ, 18 месеца назад се изчислява за самоосигуряващите се лица.
"Дневното парично обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изчислява в размер 80 на сто, а за временна неработоспособност поради трудова злополука или професионална болест – в размер 90 на сто от среднодневното брутно трудово възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху които са внесени или дължими осигурителни вноски, а за самоосигуряващите се лица – внесени осигурителни вноски за общо заболяване и майчинство за периода от 18 календарни месеца, предхождащи месеца на настъпване на неработоспособността."
Но ще се консултирам със счетоводител и за това.
Иначе аз наскоро имах ходене до НАП и наистина бързо се случиха нещата. Ходих в края на работния ден, явно хората масово гледат сутрин да си свършат работата 😁

# 592
С О - съм.

# 593
Относно болничния да потвърдя, тъй като скоро ми свърши предното майчинство 🤪
80% от брутото се взима, а майчинството е 90% от брутото. Аз също взимах повече, когато бях в болнични, отколкото когато бях на работа. В мобилен оператор работя и там си ни осигуряват на брутото.
Това е и причината да излезна болничен рано, рано. Едно, че работя с ужасно много хора (всякакви), друго, че като мога да си седя в нас и да взимам повече защо пък не (друг е въпроса, че малкия не ми дава и минута спокойствие)

# 594
  • Бурса
Добре дошла Amelie Hug
И моя термин е на 22.08, и аз имам две момичета, но на почти 8 на на 4.

# 595
Каролева ако може и мен да ме добавиш в началната страничка с термин 08.08.2022г-момиче💗

# 596
Здравейте, дами. Терминът ми е за 18.08 , с близнаци съм ❤️
Къде сте се насочили за скрининг ? Мнения за Кирм Плевен, ( там правих ин витрото , имат много добра апаратура) ?

# 597
Аз съм на преглед другата седмица, тогава ще е ФМ и БХС-то. За пренаталните тестове моето АГ също каза, че след резултата ще ги обсъдим, но ако държа може и преди това.
Аз искам да си направя, най-малкото за мое спокойствие. Сега съм в края на 11та седмица. За тези тестове колко време преди това трябва да се запише час?

По темата за болничните до колкото се информирах след това за самото майчинство се отразява минимално върху сумата. Така че ако човек има възможност и желание изобщо няма какво да го мисли.

Добре дошла Frenchvanila. Станахме 4 мами чакащи трето детенце, чак не е за вярване Blush

За раждането моите девойки са родени нормално, непредизвикано в деня на термина си и двете Grinning И при двете раждания ползвах епидурална упойка и понеже не бяхме в БГ тогава да ви кажа изписват те на следващия ден. Само 24 часа да са минали, няма такова 3 дена 5 дена, и бебето не се отделя от майката.
Нямам лоши спомени, пак бих родила нормално, не е лесно, но то лесно няма Simple Smile

И да кажа днес вече съм добре, незнам омикрон ли е било, че казват че по-лесно минава, но ако за ден два е зора не е страшно.

А някоя от вас обмисля ли неинвазинев тест но след бхс-то. Нали не е късно. Че гледам почнахте да получавате резултати а моята аг каза да излезе бхс и тогава ако искам ще обсъдим варианта за генетичен тест.

# 598
Добре дошла Amelie Hug
И моя термин е на 22.08, и аз имам две момичета, но на почти 8 на на 4.

Ей, супер! Аз така си мечтая за още едно момиче Heart

# 599
  • София
Aз току що cи нaпрaвих региcтрaция в мобилното приложение нa Евротръcт и cи извaдих ПИК от НОИ c помощтa нa точно тaзи региcтрaция. Кaто cледвaш cтъпките от е-уcлугите нa НОИ зa извaждaне нa ПИК c товa приложение, ти прaщaт доректно в приложението дa "подпишеш" 2нещa (че cи получил ПИК и дa ти го aктивирaт)
Единcтвено региcтрaциятa в приложението е мaлко муднa, зaщото те верифицирaт от вcякъде и нaкрaя звъниш и нa оперcтор дa те верифицирa и той, но пък cупер бързо cи извaдих този ПИК без дa ходя никъде.
Товa е приложението.

Едит: Зa моя cлучaй cпециaлно нямa дa е по-добре дa излизaм от рaно болничен, зaщото през поcледните 18 меcецa ca ми вдигaли 2 пъти зaплaтaтa и ще взимaм по-мaлко от cегaшнaтa ми зaплaтa. Инaче зa дaмите, които ги оcигурявaт нa пълнaтa зaплaтa и които ca взимaли поcледните 18 меcецa, колкото cегa ще им е по-изгодно дa ca болничен. Хем нямa дa рaботят, хем ще взимaт повече пaри. Тaкa излизa дa. Поздрaления зa тези дaми ❤️

Последна редакция: пт, 21 яну 2022, 17:50 от Mariela Savova 707772

Общи условия

Активация на акаунт