Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 46

• 30 956
  • 733
  •   1
Отговори
# 360
Аз минах на Сорбифер (удължено освобождаване). Да не казвам голяма дума, струва ми се, че от вътрешната страна клепачите ми вече не са чак толкова бледорозови, а си има и червеничко...При венците не мога да забележа дали има разлика...🤔 По 2 таблетки пия вечер, за 6 часа се освобождават. Все още не успявам да вместя още 2 таблетки дневно...Но четох много за комбинирането на добавките и...магнезият не трябвало да се пие заедно с желязото (гледам минимум 2-3 часа интервал да има), хормонът за ЩЗ не можел да се пие заедно с желязо (минимум 3 часа интервал след хормона!, иначе намалява усвояването на хормона)...вит. Д и магнезий не трябва да са "близо" и...още се чудя по кое време точно да вместя още един прием на желязо, че и за Б 12 се замислям пак (който пак трябва да е с голям интервал с желязото)...🤪
Андреа, несериозно ми звучи лекар да ти каже, че "неправилно си яла в този ден"...А и много разтегливо понятие е това "неправилно"...На човек, когато му са наред КЗ и инсулин, успява да се справи и с "неправилно" хранене в 1 ден. Панкреасът си отделя нужният инсулин и готово, дозира го перфектно. Вече, ако храненето е неправилно на ежедневна база и има отклонения в КЗ и/или инсулин и е налице ИР, тогава може едно "неправилно хранене" да създаде проблем...

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 17:35 от dolce miele

# 361
Аз затова не взех преди време Сорбифер.
Реших, че може да се скара с другите витамини. То се оказва, че наистина е така.
Затова един ден си пия малтофер, а на другия В 12.
В 12 вечер не се взимало. Тогава пък си пия магнезия. И желязото не мога явно тогава.
Затова след като обядвам пия или В 12 или желязо. Е, има дни пропускам и двете.

# 362
Андреа, несериозно ми звучи лекар да ти каже, че "неправилно си яла в този ден"...А и много разтегливо понятие е това "неправилно"...На човек, когато му са наред КЗ и инсулин, успява да се справи и с "неправилно" хранене в 1 ден. Панкреасът си отделя нужният инсулин и готова, дозира го перфектно. Вече, ако храненето е неправилно на ежедневна база и има отклонения в КЗ и/или инсулин и е налице ИР, тогава може едно "неправилно хранене" да създаде проблем...
[/quote]

Права си, много права. Има логика в думите ти. Обаче тази ендо уж е много добра в София и все й вярвах. Явно не е трябвало. Така или иначе вече съм в 7-ми месец бременна. В случая не знам какво да предприема, последните 2 пъти кръвната захар ми е 4.8 на гладно в централата на цибалаба. Какво друго мога да излседвам докато съм бременна, което да подскаже какво се случва и дали имам ИР.

# 363
В другата тема пишеш, че преди си яла само въглехидрати и сладки неща.
За мен ти си имаш ир.
И здрав човек да яде само това организма ще колабира и ще се обзаведе и с диабет и с ир.
В първия пост е обяснено как се установява ир.
Най-добре с обременяване, но да го правиш сега е безумно. Може единствено кз и инсулин на гладно.
Оправи си храненето.

# 364
Е, то всяко желязо се "кара" с другите витамини. 😉 Няма значение дали е Сорбифер или Малтофер. Сорбифер се усвоява за по-дълго време, но не значи, че след него трябва задължително да се чакат 6 часа...Аз оставям интервал от около 3 часа, ако се сетя и повече. Удълженото освобождаване има значение за частта от тялото, където се абсорбира желязото. А нали знаем, че всичко е въпрос на усвояване, не само на поглъщане. Всъщност, аз когато смених Малтофер със Сорбифер, не знаех за удълженото освобождаване. Малтоферът поскъпна доста, вече не ми беше изгоден. А и Сорбифер, освен по-евтин засега, ми е по-лесен и за пиене, по-малки са хапчетата и по-гладки. Като ефект тепърва ще го видя как е...
Андреа, все пак ти си знаеш лак се чувстваш. Лекар не мпже да го почувства вместо теб /ако не е преминал през същото/. Предвид КЗ 4,8 на гладно, вероятно е помислила, че не е нещо притеснително. Съветът ми е да обърнеш внимание на храненето, да обръщаш внимание какви въглехидрати ядеш и по колко. И да си купиш глюкомер (ако нямаш) и да мериш КЗ преди хранене и час след хранене, за да видиш какви са пиковите стойности на КЗ и коя храна как ти действа.
Кой беше споменал, че глюкомерът винаги свети в зелено? И моят свети в зелено (Bayer Contour Elite),  но това значи просто КЗ под 7,2...ами, винаги, дори след хранене, КЗ ми е под 7,2. 😆😁
Елора, коя е "другата тема"? 🤔🙂 И да прави сега обременяване, вероятно инсулинът ще е завишен....Има смисъл, само ако се съмняват за гестационен диабет...на база и други показатели...

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 18:05 от dolce miele

# 365
Добре де,  като го пиеш сорбифера, кога го пиеш и кога приемаш в 12.
На мен малтофера ми е изгоден и без това пия 10 таблетки месечно.
Пише и в темата за хашимото със същите въпроси. Макар че там тия въпроси нямат много място, темата е все пак за щитовидната. Ама щом никой не се е накарал Grinning

# 366
Щитовидната и ИР често си вървят заедно...имат общо. Но някои се чувстват по-добре, когато ядат "поне 100 гр вгх дневно- заради ЩЗ", а други- на по-нисковъглехидратен режим. Въпрос на избор...
Аз взимах по 3 опаковки Малтофер месечно, та по почти +3 лева на опаковка си се усеща разликата в цената. 😃 А и реших, че е време да сменя малко...Хапчето за ЩЗ сутрин. След него около 3 часа мисля да вместя втората доза Сорбифер. Евентуално с Б 12 ще жонглирам- или да е по някое време между обяд и следобед (на мен не ми пречи на съня). А може и да не взима Б 12 всеки ден.  Вит. Д и той някъде около 3 часа след хормона. Вечерта магнезият (около или 1-2 след вечерята), гледам да е на гладно за предпочитане, ако е след вечеря, да е минало малко време. Преди лягане Сорбифер- е, гледам да има някакви минути преди легнало положение, че един от страничните ефекти е доста стряскащ, ако не се погълне добре хапчето... 😆

# 367
Долче, щом от самосебе си ти е минавало, вероятно черният ти дроб се е включил и е регулирал нивата на захарта в кръвта. При мен хипотата бяха тежки и никакъв шанс да минат сами. В такива моменти бях готова да ям каквото и да било, дори да е от кофите за боклук.

# 368
Миоки, абе, минаваше от самосебе си, обаче не беше хич приятно. Иначе моят черен дроб, че си беше активен в глюконеогенезата- беше си... 😁 Явно е поддържал точно такива стойности, че хем да ми е гадно, хем да не е чак класическа хипогликемия...
Виж, сега се сещам, че нещо по-хипохликемично усещах, когато пиех гадните капсули с канела 😁 И левзеята имаше такъв ефект, бяха ми я подарили и аз съответно я подарих на човек без ИР...😃 Тогава след тези двете неща отмалявах, приспиваше ми се, оправях се само с нещо с вгх (дори и да е хубава порция кисело мляко или вгх от такъв източник- но аз реално не бях гладна и нямах нужда да се тъпча). Отне ми известно време да загрея за капсулите с канела, че ми влияят така, но с левзеята бях нащрек и се усетих още след първите хапчета. Оттогава стоя надалеч от почти всичко, което се препоръчва на диабетици и/или като "понижаващо КЗ", "стимулиращо инсулина"...
Най-накрая го изчезнаха моя глюкомер да го снимам, докато свети зелената светлинка 🙂 Това е стойност след хранене (познава се по символа отхапана ябълка):
Скрит текст:

# 369
Абе и аз пиех кафе с канела в началото, ама ми ставаше малко отпаднало, та зарязах тази глупост.

# 370
Благодаря за съветите, аз вече правих обременяване с глюкоза докато бях бременна и се отхвърли ГД. Не съм пускала инсулина защото лекаря и тук хората ми казахте, че няма да е реален и няма смисъл. И моят глюкомер е същия и винаги си свети в зелено, дори да съм яла много въглехидрат пак си свети в зелено. Иначе да, пиша и в другата тема, защото смятам, че има връзка, а и приемам еутирокс в момента. Ще пиша след прегледа ми при д-р ангелина недеялкова.

# 371
Аз не мога да разбера как може да товарят бременни жени с обременяване.
Иначе да, има връзка. ИР и ЩЖ често са като дупе и гащи.

# 372
Елора, ако има съмнения за гестационен диабет, по-добре обременяване, отколкото ГД и евентуални проблеми при раждането, с бебето...
Андреа, променяла ли си ръчно настройките за КЗ след хранене на глюкомера? Ако не си, предварително зададената стойност е 10,0 🤪, а ръчно може да се намали само до 7,2 (аз така направих). Така че не е особен ориентир дали лампичката свети в зелено...трябва да се гледат числата. 😉

# 373
Е да де, но ги знаем лекарите как често на лоши стойности казват, че всичко е наред.
Щом Андрея има оплаквания би следвало да и се дадат насоки за храненето.
А не просто да и кажат нищо ти няма.

# 374
Така е, но лекарите са видели хора с какви ли не стойности, вероятно леките отклонения на голяма част не им правят впечатление...Да не говорим, че когато са учили някои лекари, и препоръките за КЗ в учебниците сигурно са били такива. Вижте и официалните стандарти за гликиран хемоглобин, голям зор видях да открия долната граница, все пишеше под колко трябва да е...😅 А гликиран хемоглобин 6% си е средна КЗ 7,0...

Общи условия

Активация на акаунт