Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 46

• 32 124
  • 733
  •   1
Отговори
# 345
Привет от мен, ето ги и моите първи реултати:

Глюкоза 0 мин. - 5.18
Глюкоза 60 мин. - 6.67 (реф. 3.5 - 11)
Глюкоза 120 мин. - 5.83 (реф. 3.5 - 7.Sunglasses

Инсулин 0 мин. - 5.9 (реф. 3 - 25)
Инсулин 60 мин. - 58 (реф. 3 - 45)
Инсулин 120 мин. - 52.3 (реф. 8.7 - 30)

Гликиран хемоглобин - 5.4%
Хемоглобин - 119
Феритин - 3 (реф. 10 - 280)
Холестеролите ми са окей.

Това ми е първото обременяване. Какво мислите, много ли е зле?

Следващата седмица или по-следващата ще съм при ендо. Дълго време имах подозрение че имам проблем с КЗ и инсулина, но все отлагах. Когато ям сладко усещам осезаемо напрежение в гръдния кош след около 10 мин., може би от няколко години вече и все се чудех от какво е.
Феритина ми е критично нисък, дали и той не ми прави белята?
Преди няколко месеца захарта ми беше под 5, но минах през много трудна бременност, секцио, залежаване с месеци поради проблеми. Не съм пълна но си загубих всички мускули заради залежаването, направо съм мекотело. А преди спортувах редовно. Сега ми остават 4 кг да сваля и ще съм на теглото от преди бременността. Явно тя ми е влошила КЗ и инсулина и липсата на движение си е казала думата.

Мале, 3 часа след като изпих тази глюкоза съм така озверяла от глад. Не бях яла толкова захар от доста време и съм отвикнала. Такъв вълчи, треперлив глад... направо ужас.

Още не съм изцяло на кето но се опитвам да ограничавам въглехидратите, а добавена захар напълно съм махнала. Сега ще започвам да чета и малко по малко ще започна със спорт и диета.

# 346
bloombug, хора и с малко излишни кила пак могат да имат ир, че и диабет.
Бременене, секцио, залежаване, цялата тази промяна ти се е отразила хормонално. Нормално е.
Имаш си ир. Вижда се, че инсулина не спада и ти е висок. То и кз си е висока и инсулина не му се работи много да я смъкне.
Минавай на режим и повече движение.
Също така предвид феритина и хемоглобина мисля, че имаш и ниско желязо.

Ох, лицевите опори са нещо велико. Как съм ги неглижирала досега. Самоошамарвам се.
3 години се занимавам с тия досадни гири. Лицевите ми бяха наприятни.
Но може би планка ме е заздравил.
Мисля огромна част от упражненя с гири да премахна и да си джиткам на малко повече лицеви.
Вчера след кростренажора 45 направих. На серии, не съм Рамбо.
За седмица малко лицеви и виждам разликата в ръцете.

# 347
  • В полите на Пирин планина
Аз много уважавам лицевите опори - или на плота, но повече бройки ( 40-50 на три серии за деня) или от колене, но така мога до 20 бройки. Даже понякога ги правя, докато готвя. Simple Smile

# 348
Да, и аз вече ги уважавам Grinning
Преди съм пробвала на стена. Много слабо натоварване.
На маса по-бива. Може и на плота да пробвам.
Но и на колене се усеща супер натоварване, а стандартни лицеви е направо страшно.
Вчера почти всички ми бяха от колене. Само 8 успях да направя стандартно. Колкото толкова.

# 349
Bloombug, кърмиш ли? Недоспиване покрай бебето? За КЗ и инсулин Елора е писала...Феритин 3 е много зле, косопад имаш ли? Трябва да посетиш хематолог. Идеалният вариант е хематолог да ти назначи изследвания, но...изследвала ли си поне желязо, ЖСК? Б 12, вит. Д как са ти? Приемаш ли някакви добавки? По време на бременността как ти бяха желязо, ЖСК, хемоглобин, феритин?
По-назад имаше въпрос за алвеоли пред очите...честно казано, не разбрах какво е това? 🙂 Болка или кръгове/петна пред очите? Телешкото варено с картофи ли беше? 5,5 не е някаква супер ниска стойност на КЗ, но ако е паднала рязко, може да се усеща много неприятно като хипогликемия.
Похвалвам се, че този магнезиев цитрат ми действа много отпускащо (в добрия смисъл), вечер ме наляга едно такова спокойствие- и психически, и мускулите чувствам релаксирани- жив крамп не съм имала още след първата таблетка. 😁

# 350
Привет, бих искала да Ви попитам нещо. Вчера вечерта към 19 часа получих пристъп на хипогликемия - става ми зле, трябва да легна и получавам като алвеоли на едното око, премежва ми се пред очите и не мога да стана. Като пийна съвсем малко захар разтворена във вода и ми минава, отпуска ме и остава само лека болка в слепоочието. Това ли е хиполгликемията? Премерих в тоя момент с глюкомер кръвната захар и ми беше 5.5 , но бях яла 30 мин преди  да ми стане така една супа телешко варено. Какво друго може да е това състояние? Честно казано съм получавала периодично и назад във времето така с алвеоли все едно на очите, но никой лекар не ми е обръщал внимание. Откакто съм бременна това е третия път в който го получавам. Някой има ли идея?
При мен хипотата са със сърцебиене, потене със студена пот, прилошаване и причерняване + вълчи глад.
Друго нещо през деня яла ли си? Това телешко варено какво точно съдържаше като съставки? 5,5 не е ниска захар, но щом е отминало след приемането на захар, е възможно и хипо да е. Аз никога не съм мерила захарта в такъв момент, защото нямах тогава глюкомер и не ми е хрумвало да си взема и да тествам.

# 351
Андреа, в кой месец от бременността си? В по-късните месеци от бременността бременните се проверяват за гесъационен диабет. По време на бременност може да се "отключи" ИР, но и физиологично бременните са по-резистентни. Не е задължително да продължи и след раждането, но безсънието покрай бебето, стрес, нередовно хранене определено не помагат...Ако КЗ 5,5 си я усетила като хипогликемия...значи КЗ преди това е била по-висока и трябва да е имало причина за това. Колко време преди това беше яла и какво? И изобщо...фактът, че имаш глюкомер, ме навежда на мисълта, че си имала проблеми с КЗ и преди?
Скрит текст:
Аз през бременността имах май един път нещо като хипогликемия- не беше някакво страшно усещане, както го описват някои от вас- малко замайване, леко изпотяване- но и бях изкачила една доста наклонена улица+ след нея няколко минутки ходене по друга улица, с по-лек наклон и по-забързана крачка. Беше в началото, още не знаех, че съм бременна. Понеже там, където отивах имаха глюкомер, измериха ми КЗ (и аз не знам как им хрумна да ми я мерят😄), беше 72 или в наши мерни единици- 4,0. Явно е била лека хипогликемия.

# 352
Bloombug, кърмиш ли? Недоспиване покрай бебето? За КЗ и инсулин Елора е писала...Феритин 3 е много зле, косопад имаш ли? Трябва да посетиш хематолог. Идеалният вариант е хематолог да ти назначи изследвания, но...изследвала ли си поне желязо, ЖСК? Б 12, вит. Д как са ти? Приемаш ли някакви добавки? По време на бременността как ти бяха желязо, ЖСК, хемоглобин, феритин?
По-назад имаше въпрос за алвеоли пред очите...честно казано, не разбрах какво е това? 🙂 Болка или кръгове/петна пред очите? Телешкото варено с картофи ли беше? 5,5 не е някаква супер ниска стойност на КЗ, но ако е паднала рязко, може да се усеща много неприятно като хипогликемия.
Похвалвам се, че този магнезиев цитрат ми действа много отпускащо (в добрия смисъл), вечер ме наляга едно такова спокойствие- и психически, и мускулите чувствам релаксирани- жив крамп не съм имала още след първата таблетка. 😁
Кърмих малко, бях със спешно секцио миналата година, слава Богу спасиха дъщеричката ни. След това възпаление и изпих сума ти антибиотици и докато се опомня и се почувствам пак човек, направо... Но да, всичко останало е налице - недоспиване, липса на движение, залежаване, умопомрачителен стрес (мъжа ми е с онкологично заболяване, откриха му го докато бях бременна), анемията която съм си имала винаги и съм  свикнала с нея. Може би докато бях бременна малко се подобри, феритина ми скочи до към 12, но сега пак си е както винаги е бил - под 5. Явно пак ще пия отвратителните ампули Satisfied Витамин Б12 пуснах последно като бях бременна и беше ок. Ще пусна пак при следващото обременяване, а може до тогава да взема малко метилкобаламин, че при всички случаи едва ли са ми супер високи нивата Laughing
Имам и косопад, който чак последните седмица-две се подобри след като махнах захарта.
Сега чета за силови тренировки и май и аз ще почна да се мъча с лицеви докато бебето спи Sob

Иначе за хипогликемиите, при мен е точно същото. Даже точно това ме убеди да си направя обременяването. Няколко пъти през ноща имах типични, ама баш учебнически хипогликемии, чак се уплаших. Събуждам се през нощта от ужасяващ кошмар - сърцето ми препуска, потна съм, отмаляла, главата ми тежи и едвам си отварям очите, тресе ме малко, но като си измерих температурата - 35 градуса, ниска... Ставам да пия вода и не ми е много стабилно. След 15 минути и половин банан се чувствам като нов човек. Преди това да ми се случи няколко пъти не съм си помисляла, че може да имам проблеми с КЗ, но това така ме стресна. И все се случва като пропусна да вечерям. Последния път нещо не ми се ядеше и изядох една малка ябълка за вечеря и хоп, случи се. И от там ми присветна, и майка ми понеже е фармацевт се уплаши като и разказах. Вече два пъти меря КЗ сутрин. Тази сутрин беше 5.19, а преди няколко нощи беше 5,4, като отдадох покачването на среднощните банани, които ядох, за да се спася от хипото.

П.П Забравих да добавя, и аз получавам малки петънца пред очите. Не знам дали това са алвеолите, които момичето спомена в горния пост. Но съм сигурна, че е от КЗ или от инсулина. Когато бях бременна, КЗ на гладно ми беше под 5. Инсулин не съм мерила, обременяване не съм правила защото лекарката не сметна за нужно. И пак имах петънца пред очите... махаха се сами за половин час, има няма. Явно това е било причината. А сега вече нямам почти. Така че дори и да няма супер високи нива на КЗ, пак може да има хипогликемия - поне при мен така се оказва.

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 13:57 от bloombug

# 353
алвеоли пред очите имам предвид кръгове, да. Телешко варено беше с доста телешко вътре, грах и съвсем две три парчета картофи вътре. Преди това през деня съм яла 2 яйца варени, краставица, черен хляб, ядки, леща. През годините назад също съм получавала такива състояния. За мен са си хипогликемия. Правех обременяване сега като бременна - отхвърлиха гестационен диабет. Кръвната ми на гладно си е 4.8 / 4.9, някой път 5.10. Всеки месец си я следя в лаборатория. С глюкомер си следя кръвната захар след различни храни, винаги си ми светва в зелено и е нормална. Не съм имала случай да е висока, дори след въглехидрати като много картофи или нещо такова.
Ужасно е като ми стане така - ставало ми е 1 път в 3ти месец, 1 път в 5-ти месец и сега в 7ми месец. И преминава само ако изпия захар разтворена във вода. Пробвала съм през годините да ми мине чрез нещо друго, но само това помага. Инсулин няма как да изследвам сега, защото съм бременна и няма да е достоверно. Като цяло не знам какво да пусна, за да видя какво се случва. Страх ме е да не са опасни тея състояния за бебето.

# 354
Да не си с ниско кръвно?
На мен като ми падне кръвното съм така.
Откакто имам глюкомер, меря, когато ми прималее. КЗ висока, кръвно ниско. Пулс до небесата.

Слава богу, от режима се оправих значително.
Друго не съм променяла

# 355
Да не си с ниско кръвно?
На мен като ми падне кръвното съм така.
Откакто имам глюкомер, меря, когато ми прималее. КЗ висока, кръвно ниско. Пулс до небесата.

Слава богу, от режима се оправих значително.
Друго не съм променяла

да, с ниско кръвно съм и в такива моменти са и го мерили - пак си е същото ниско кръвно, не е паднало да речем повече.

# 356
Ако е хипо, ще ти мине ако ядеш какъвто и да било въглехидрат, не само от вода със захар. Захарта е най-прекият път и най-бързо ще даде ефект. След като изпи разтвора, мери ли пак захарта?

# 357
Bloombug, имаш доста стрес, да. 😐 Съжалявам, че си преживяла такъв стрес, докато си била бременна, а и сега явно не е малък...Как така винаги си имала анемия?😄🤔 Да не си с таласемия? Т. е. такива стойности на феритин са доста ниски. А желязото, ЖСК? Какво имаш предвид под Б 12 "в норма", защото те са доста занижени? Обикновено дават, че над 300 е ок, но реално трябва да е по-висок, за да е оптимален...И да те предупредя, че прием на Б 12 може да понижи допълнително желязото и феритина! Имай си едно на ум...
Добре, че имаш достъп до глюкомер. През нощта при ИР може черният дроб да "бълва глюкоза" (глюконеогенеза), съответно о се покачва инсулинът и после може да има рязък спад в нивото на КЗ....И междувременно ти си сънуваш кошмари, потиш се, въртиш се в леглото и накрая се будиш и не знаеш къде се намираш...🤪 При мен преди няколко години в период от няколко месеца се случваше подобно всяка вечер почти, между 2-4 ч най-често...Само че моята КЗ на гладно тогава беше към 5,7-6,0 и не съм треперила (т. е. не го считам за съвсем "истинска" хипогликемия)... Но беше свързано с инсулина и КЗ. Склонна съм да си мисля, че в моя случай неприятните усещания бяха по-скоро от вариациите на инсулина, отколкото от тези в КЗ. ЩЗ може също да е имала общо.
Ябълката за "вечеря" е била много лоша идея, сигурно вече знаеш. 🙂 По-добре някакъв зеленчук, парче месо, варено яйце или хубаво жълто сирене...
Андреа, КЗ над 4,9 или 5 (вероятно зависи от източника- някои момичета тук казват до 5, аз съм чела и за до 4,9 на гладно) мисля, че при инцидента стойност диагностицират гестационен диабет. Не помня веднъж измерена или 2-3 пъти. Хубаво е да се информираш. Иначе и аз не правих навремето обременяване (никога не съм), защото моите стойности бяха под 4,9.
Миоки, аз когато получавах нощните кошмари+ изпотяване+ отмаляване, болки в стъпалата, не съм яла нищо и си ми минаваше. Едвам отлепях от леглото, но не съм яла нищо, за да ми мине. То и затова писах, че не го отчитам точно за хипогликемия. 🙂 Виж, преди години, още ученичка, бях на "плодолечение" по Емилова 😁 и тогава лятото, беше жега, както трябваше да слизам от един автобус и припаднах точно преди да спре...😆 Помня, че бях много жадна, а в автобуса беше горещо, други симптоми и на хипо май нямах (нали...с глада бях свикнала вече след няколко дни на оскъдно количество плодове😜). Но трябва да е било хипогликемия...😃
Момичета, имайте предвид, че след бременност може и щитовидните ви хормони да са с вариации, добре е да изследвате пакет за ЩЗ. Особено при симптоми. Някои от тях включват и нощните изпотявания.

Последна редакция: сб, 22 яну 2022, 15:10 от dolce miele

# 358
Bloombug, щом знаеш, че си с анемия, би трябвало желязото да го пиеш доста по-редовно.
Аз от малтофера съм си доволна. Добре ми се отрази на анемията миналата година, сега 10 дни в месеца си го пия и нямам драми.
Имам и на капки, когато не искам голяма доза от 100.
Ако В 12 ти е нисък и ще го пиеш, разлика м/у него и желязото трябва да има.

# 359
Ако е хипо, ще ти мине ако ядеш какъвто и да било въглехидрат, не само от вода със захар. Захарта е най-прекият път и най-бързо ще даде ефект. След като изпи разтвора, мери ли пак захарта?

ще пробвам следващия път с банан, да видя дали ще се промени. Не, после не си измерих захарта, не знаех, че трябва, сега ме е яд. Дано не ми се случва пак така скоро де...някой може ли да ми препоръча лекар за София, който ще ми обърне внимание изобщо, защото моята ендо казва - нищо ти няма, неправилно сигурно си яла в този ден...

Общи условия

Активация на акаунт