Професия учител - 13

• 65 229
  • 741
  •   1
Отговори
# 585
Аз още не съм учителка, но имам близка приятелка, която е. Вчера ми се оплаква, че получила забележка защо децата имат средвн успех 3,60 при нея (по руски), а по български имали 2,80 общо за годината. Забранила и да пише хубави оценки.

# 586
  • Някъде по Дунава
Нашата директорка е същата. Обижда ни, че сме некадърници и т.н. С много лошо впечатление останах и от нея и от учениците. От 1 година съм учител и се надявам да ми е последната.
И нашата е такава. Стилът ѝ е откровено селски. Дори преди няколко години каза, че учителите цдо нямат място в учителската стая, да стоят на друго място. Всичко в училище ме дразни вече страшно много, но не съм и мислила за напускане. Едва от 2 учебни години съм на постоянно място, дълго се борих да го получа. Работя, за да издържам децата си, защото в нашето малко градче друга работа няма. Напук на всички се квалифицирам лека полека, дори с група колежки за втори път спечелихме проект по Еразъм К1. Ние си пишем проектите, защото директорката ни английски или друг език знае, ни компютърна грамотност има, нито управленска визия.

# 587
  • European Union
Ако очаквате някакво признание за труда си, много сте се излъгали. В България всички професии са еднакво зле - лекарите са касапи, адвокатите са кръвопийци и т.н. Учителите пък са мързеливи, почиват по 3 месеца и само питат за пари, новите учители са неграмотни, а старите - безхаберници. В допълнение учителят винаги е виновен - ако учениците постигат високи резултати - това е заради частните уроци и семейството, за ниските резултати - вината е изцяло на учителя.

# 588
Аз не мога да разбера какъв е проблема да пише хубави оценки, след като децата при нея се стараят. И след часовете остава да им обяснява без да и се заплаща и пак виновна... чак такава намеса в работата не я разбирам аз

# 589
Здравейте,  някой от вас обучавал ли е допълнително украинци с часове по български език? Заплащат ли се допълнително или не и кои трябва да ги води при положение, че ще учат в нашето училище от септември?
Благодаря ви предварително!
В нашето училище се водят допълнителни часове по БЕЛ с ученици от Украйна. Обучител е преподавател по БЕЛ. Часовете се заплащат допълнително

# 590
Здравейте!
Какво следва, ако ученик е загубил устройството, което е получил от училището си, за ОРЕС и не може да го върне? Търсих, но не открих нормативни насоки за подобен казус. Родителят на ученика е подписал приемо-предавателен протокол.
Благодаря на отзовалите се!

# 591
  • Майничка
Би следвало да възстанови стойността му.

# 592
Би трябвало, но някои от учениците нямат такава възможност. Точно поради финансова невъзможност нямат лични устройства. 

# 593
Здравейте!
Възможно ли е студент в педагогическа специалност да започне работа в училище преди да се е дипломирал? Трябва ли да бъде задължително семестриално завършил, или има и варианти преди да се случи това?
Има ли в темата учители, които работят, завършили са семестриално, но все още не са се дипломирали? Ако е възможно, то какъв е видът на договора?
Благодаря!

# 594
  • Добрич
Колеги, искам да се похваля!

Днес в училище изпратихме учениците от класа ми (10. клас в обединено училище само с малцинства). Класна съм на този клас от 6. години.

На всички завършващи ученици дойдоха близки (родители или др. роднини). Родителската подкрепа е голямо постижение и колегите, работещи в такава среда, разбират защо...

Бях подготвила състезание между учениците под формата на шоу, на което присъстваха освен колегите и непедагогическия персонал. Получи се чудесно (ученици, родители, учители и персонал споделиха емоцията) и съм много доволна. Учениците се почувстваха подкрепени от всички и искрено се забавляваха!

Мисля, че съм изморена, но удовлетворена от тържеството (след две нощи недоспиване в подготовка, колежка ми помогна с няколко ангажимента и снощи легнах в 3, иначе сигурно щях да осъмна). Радвам се, че утре е събота!...

Реших да споделя с вас, че в темата май повече се оплакваме, отколкото разказваме за хубави събития. Като работеща с малцинства рядко оставам с толкова добри чувства, в резултат на работата си.

# 595
Вела, поздравления. Който не е работил с малцинства, си няма на идея какви огромни усилия, колко работа допълнително се изисква, за да се стигне до тук. Още веднъж поздравления!

# 596
Здравейте!
Възможно ли е студент в педагогическа специалност да започне работа в училище преди да се е дипломирал? Трябва ли да бъде задължително семестриално завършил, или има и варианти преди да се случи това?
Има ли в темата учители, които работят, завършили са семестриално, но все още не са се дипломирали? Ако е възможно, то какъв е видът на договора?
Благодаря!
Възможно е, бивш ученик, в момента 2 курс педагогическа специалност водеше часове по предмета на специалността. За договора не знам точно какъв е.

Едно време аз започнах като семестериално завършила - трудов договор, разликата е, че ме водеха нередовен учител на 80% от основната заплата. След като мина държавния изпит, ми издадоха уверение и подписах допълнително споразумение за основна заплата на редовен учител.

# 597
  • при моите деца .....
Поздравления, Вела!
Сравняването на резултатите на ученици от такива училища с ученици от елитни гимназии е нелепо...
И да обясняваш защо средния резултат на училището е много по-нисък от средния за областта....

# 598
  • Майничка
Вела, браво на децата и почитания към теб! 💐
Съвместната подкрепа на близки и учители е най-важното за адекватната социализация на тези младежи!

# 599
Аз завърших семестриално, юли ми беше предварителния държавен изпит, взех го, минах през учебен отдел, взех си удостоверение, че съм положила държавен изпит и с това уверение започнах работа на 15септ. същата година. Договорът ми беше за 1 календарна година, след това го направиха постоянен. Не са ме водили като непълноправен учител, въпреки че нямах издадена диплома.

Общи условия

Активация на акаунт