Професия учител - 13

• 65 854
  • 741
  •   1
Отговори
# 75
Не всички начални учители получават тези 100лв.. Лично аз не съм взела за януари.

# 76
  • sofia
Аз също не взех за януари пари за тестване. В КТД е вписано, че ще се изплащат такива пари само за ноевмри и декември. Директорката специално ни предупреди за това. Начален учител съм, моите ученици са 4. клас и вече се оправят сами, идват и трима родители, които ми помагат за тестването.

# 77
При нас плащаха по 50 лв. мисля, въпреки че си ги тествахме децата колкото пъти трябваше. За начален етап става въпрос. Как решиха, че по 50 лв. трябва - не знам. Ние сме по-малко училище и директорката ни обясни нещо в тази връзка, може би защото децата в един клас са по-малко. Това беше за ноември и декември. За януари не знам дали ще имаме заплащане още. Честно казано, аз бях готова да ги тествам моите ученици и безплатно, стига да сме в клас, защото това онлайн обучение е страшна мъка... А се подготвяме за НВО.

Аз идвам с друг въпрос. Записах се за едно обучение за Проверител на изпитни работи от НВО 4 клас. Не мисля че ще ми е излишно, дори напротив. За мен лично е улеснение, че вече се случват онлайн нещата и може би затова се записах. А тази дейност заплаща ли се допълнително? И ако да, как се случват нещата, някой ако може да ми обясни механизма, ще съм благодарна.

# 78
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
H0uSse_Baby, не става ясно на какво точно си се записала. Просвета има обучителни сезони, обикновено от януари до април, които включват едни цял ден онлайн обучение и изпълнение на поставена от обучителя задача. Ако си изпълнил условията - присъствала си на обучението и си изпратила задачата, тогава получаваш удостоверение с 1 кредит. Нищо не ти се заплаща за това, а и ти нищо не заплащаш - обученията са безплатни. Ако е такова нещото, на което си се записала, то се води ПРОГРАМА 61 "УСПЕШНА ПОДГОТОВКА ЗА НАЦИОНАЛНОТО ВЪНШНО ОЦЕНЯВАНЕ В 4. КЛАС" с лектори  Невена Чардакова, Поли Рангелова и изкарвайки го ще получиш удостоверение. Аз съм го изкарала преди 2 години това обучение и ми беше полезно. Не знам да има към Просвета обучение за оценители на НВО 4 клас. Имаше обявление за такова обучение от МОН в началото на септември.
На 29.01 присъствах на обучение: ПРОГРАМА 47 "АЛТЕРНАТИВИ ПО ПЪТЯ КЪМ ГРАМОТНОСТТА" с лектор проф. Румяна Танкова .... толкова много неща научих! Криле ти дава тази дама, криле! Сега на 5.02 и 19.02 съм записала да проследя обучение по ПРОГРАМА 49 "ФОРМИРАНЕ НА УМЕНИЯ ЗА УСПЕШНО ПРИЛАГАНЕ НА УЧЕБНАТА ПРОГРАМА ПО КОМПЮТЪРНО МОДЕЛИРАНЕ В НАЧАЛЕН ЕТАП" - дано и там не остана разочарована Simple Smile

Последна редакция: ср, 02 фев 2022, 08:02 от Почти безобидн@

# 79
Не, то това обучение е към МОН - https://obuchenie.mon.bg и sofira.eu
Реално, след преминаването му се сертифицираш за проверител на писмени работи от НВО 4 клас (за начални учители). За останалите НВО и ДЗИ от по-горните етапи, съответно колегите от по-горен курс могат да проверяват.
На Просвета, Бит и техника и т.н. обученията са ми ясни, всяка година карам по някое, ако ми се стори интересно и лекторът е добър. Тази Програма 61 даже миналата година я изкарах, че моите ученици сега са 4 клас. И аз останах много доволна от обучението с лектор проф. Танкова, наистина беше много полезно.
Въпросът ми беше дали се заплаща самата проверка на писмените работи, защото в някоя от наредбите беше дефинирано, че се заплаща допълнително тази дейност. Обаче, като сме малко училище и постоянно ни орязват някакви неща, имам някои притеснения...

# 80
Заплаща се. Сключва се граждански договор с РУО, плащането е на брой проверени работи. По време на проверките се ползва служебен отпуск.

# 81
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Да - заплаща се проверяването на НВО 4 клас.

# 82
  • Майничка
Заплаща се, да, като отделен граждански договор.

# 83
Вие смятате ли, че е допустимо учител, който не е администратор база данни, според Закона за защита на личните данни, да събира конфиденциална информация всяка седмица: кой е болен, кой с валиден документ, какъв му е валидният документ - срочен или безсрочен, до коя дата важи и т.н.? Аз не смятам, още повече, че ми се наложи наскоро да подготвям и преподавам лекция на учениците на тема"GDPR".   Това е всяка седмица и не отнема никак малко време, като се има предвид, че една част от класа са онлайн, друга - присъствено, трети се разболяват (и от двете групи), трети се ваксинират, ама само с първа доза, четвърти са с положителен тест, пети към са контактни и т.н.

# 84
  • Майничка
Spring, ако е за тестването (тестуването), зависи как се събират тези данни.
При нас, например, тестващите получават списък на класа, в който са отбелязани децата със сертификат (без конкретика какъв, има си зам.-директор, който следи срокове и вид, според подаденото от родител и който е администратор на данни), отсъстващите за деня, без да е посочена причината (това се въвежда от класния в петък - може да е болест, състезание, лагер, сем.причини и т.н.) и брой останали за тестване, според които е подготвена бройката тестове. Учителят, който има първи час, просто отбелязва по тази бройка отрицателен, невалиден или положителен тест или отсъствие. Това не ми изглежда като опериране с лични данни.

# 85
Администратор на личните данни е училището, респективно директорът. Вие, като представител/служител на институцията, събирате лични данни, които се предоставят на администратора. Като служител би трябвало да имате декларация, в която е описано, че няма да изнасяте информация, лични данни и прочие, които са Ви станали известни по време на Вашата работа. По същия начин, ако се уповаваме на това, че учителят не е администратор, защо за екскурзии класните ръководители събират декларации, в които също има лични данни?

Извинявам се, че се намесвам, просто смятам, че трябва да внеса яснота относно GDPR и Закона за защита на личните данни. Чета Ви от чисто любопитство, защото имам намерение за преквалификация след някоя друга година.

# 86
Момичета,аз като млада учителка,ще задам един малко глупав въпрос. За какво могат да ни бъдат от полза кредитите,които трупаме от обучения? Нас ни изпращат вече 3 пъти,но на обучения,от които не виждаме никаква полза и нещо,което да ни е в помощ.

# 87
  • European Union
Кредитите са нужни за атестирането. Може да си търсиш обучения, които мислиш, че ще са полезни и да изискваш от директора да ги плати (повечето пъти не се случва, но има и мислещи директори).
Новият министър след като успее да смени началото на учебната година ще подхване нова кампания. Да проследи дали всички тези обучения имат практическа насоченост. Залагам, че всички проверки ще бъдат безпроблемни, обученията на високо ниво, обучителните организации съставени от експерти и изобщо на хартия всичко ни е наред.

H0uSse_Baby, не знам как е в начален етап. Но за всички останали етапи ако те изберат за проверител, не проверяваш работите на учениците от вашето училище. Заплащането също не е от бюджета на училището. Но и няма гаранция, че всички които се обучат, ще бъдат проверители.

# 88
Да, ясно, благодаря ви за отговорите!

Днес следобед получихме писмо спешно да съберем информация от родителите дали в периода на ваканцията има болни деца и съответно колко от родителите са за присъствено и колко са за ОРЕС. Направо ми писна от тези анкети... При мен има една майка, която иска детето и да е онлайн. Другите са за присъствено. Това, предполагам, означава, че за това дете трябва да включвам лаптоп с камера и то да си учи от вкъщи. А как стои въпроса с оценяването при тази ситуация? Unamused

# 89
Никак. Търсиш начин да го оцениш онлайн. Министъра само препоръчва, обикновено по телевизията. Ние се оправяме както можем.

Общи условия

Активация на акаунт