Професия учител - 13

• 66 283
  • 741
  •   1
Отговори
# 135
  • Sliven
Колегите изобщо не се интересуват как се справям, ако ги попитам нещо отговарят, но до там. И аз не знам как ще продължа. Моля посъветвайте ме в моята безпомощност Cold Sweat Чувствам вино, че не мога да свърша нищо. Ще е чудо ако са само по-послушни... Не се заиграват и с играчки Head Band

Здравей,

ако за пръв път започваш работа в училище, ти се полага наставник. Назначава го директора и той ти е нещо като пътеводител в училище. При нас преди три години дойде едно момче на 23г., веднага след университета. Младо, зелено, уплашено. Пък нашите ученици не са нито кротки, нито възпитани. Затова директорът му сложи за наставник една колежка с голям опит. Става дума за преподаватели по английски език. Цяла година жената буквално го води за ръка. Много пъти съм ги засичала в учителската стая как правят разбор на негов учебен час, той се оплаква, тя му дава съвети кое как да направи. И ето, вече трета година момчето е при нас, натрупа опит, самочувствие и е един чудесен млад преподавател. Колективът също го прие радушно от самото начало.
Може и да има такава, но никой не ме е уведомил. По-скоро идва една колежка при мен, която е замествала предишната докато аз започна. Довършва си дневника и като я попитам нещо всеки път ми казва, че е по осмотрение на учителя, всеки сам си решавал. Та явно няма такава Cry

# 136
Може и да има такава, но никой не ме е уведомил. По-скоро идва една колежка при мен, която е замествала предишната докато аз започна. Довършва си дневника и като я попитам нещо всеки път ми казва, че е по осмотрение на учителя, всеки сам си решавал. Та явно няма такава Cry

Ако си в добри взаимоотношения с директора, направо иди при него и си кажи какво ти тежи. Нашият директор например предпочита да отиде човек при него и да го изслуша, отколкото да научи какво се случва чак като се забатачат нещата. Винаги се старае да помогне. Но то си е до директор.

Моята приятелка започна преди 2 години работа  в едно пловдивско село, след като повече от 15 години беше извън сферата на образованието. Там над 70% от децата са роми. И тя изживя тотален шок когато за пръв път влезе в клас. И на нея нито колеги, нито ръководство не й подадоха ръка. Поне 2-3 пъти беше на път да си тръгне, но после някак му хвана цаката. Сега се справя отлично с тези деца, но ми е споделяла, че повечето от обичайните подходи при тях просто не работят. Един такъв човек като нея ти трябва, за да ти пообясни какво работи и какво не с тези деца.

За съжаление аз самата не мога да ти помогна, защото  работя в гимназиален курс, със съвсем друг тип ученици и при мен  проблеми има колкото щеш, но от друго естество.

# 137
Здравейте! Тук съм да пиша след първите си два работни дни, както писах по-назад. Започнах в училище в нашия град, което е само от деца от малцинствата. За момента съм крайно притеснена, с разминати очаквания и не знаеща как да продължа. Посещават малко деца, но са крайно непослушни, шумни, неконтролируеми, не разбиращи езика, и не знаещи нищо, освен да броят до 10. Нищо, даже и цветовете не знаят, да не говоря за азбуката. Не зная как се е работило с тях преди мен - никой не ми казва. Не мога да им задържа в нищо вниманието повече от минута, две. Има телевизор, но няма дистанционно и флашка, 2 дни чакам за лаптоп и не ми дават, мъча се от телефона да им пусна нещо, но не е същото. Изтърва ли ги за минута започват да бягат, пищят и тропат, същото и в коридора - бягат и пищят. Ако ги пусна да се мият пускат водата до край и ми правят на пук. А изобщо не споменавам колко са нечистоплътни. Тук вина имат родителите. Ама така е, защото нямат вода в квартала Cry Cry Cry . Колегите изобщо не се интересуват как се справям, ако ги попитам нещо отговарят, но до там. И аз не знам как ще продължа. Моля посъветвайте ме в моята безпомощност Cold Sweat Чувствам вино, че не мога да свърша нищо. Ще е чудо ако са само по-послушни... Не се заиграват и с играчки Head Band
5 години старт-учител в такова училище. 100% роми.
1. Първо впечатление е най-важно. Налагаш правила, които повтаряш по 1000пъти.
2. Няма усмивки, няма емоция. Не позволяваш да гъкнат.
Така с “чок фена” , както ме наричаха, създадох доза страх.
После идва момента, в който:
1. Едва ли не, възхваляваш , когато някой направи или каже нещо, или изпълни задача.
2. Намираш лидера в класа и го обиграваш да стане твоя партия.
3. Моменти с майчино отношение- примерно като минавам по чиновете от строга, без емоции, погалвам ученика, казвам му браво или , че съм много доволна. Понякога отразявам нова дреха, прическа. Питам от къде е закупена ( смалявам дистанцията)
Така те виждат, че госпожата може да бъде и добра, ама трябва да са мирни и послушни.
Играеш театър, това е истината.
На закъсняващите  колкото минути са закъснели, карам да умножат по 2 и толкова клека правеха до вратата.
Имала съм и бунтари. Като викна и се ядоса, вземе и хвърли стола. Ставах, хвърлях моя стол, отивам и обръщам чина му. Гледа и вика “анааа”. Последва въпрос:” какво ме гледаш, само ти ли си ядосан? Напусни!” . То се инати “няма”. Тогава му давам избор - оправя чина и двата стола или напуска”.

# 138
  • Sliven

Ако си в добри взаимоотношения с директора, направо иди при него и си кажи какво ти тежи. Нашият директор например предпочита да отиде човек при него и да го изслуша, отколкото да научи какво се случва чак като се забатачат нещата. Винаги се старае да помогне. Но то си е до директор.

Моята приятелка започна преди 2 години работа  в едно пловдивско село, след като повече от 15 години беше извън сферата на образованието. Там над 70% от децата са роми. И тя изживя тотален шок когато за пръв път влезе в клас. И на нея нито колеги, нито ръководство не й подадоха ръка. Поне 2-3 пъти беше на път да си тръгне, но после някак му хвана цаката. Сега се справя отлично с тези деца, но ми е споделяла, че повечето от обичайните подходи при тях просто не работят. Един такъв човек като нея ти трябва, за да ти пообясни какво работи и какво не с тези деца.

За съжаление аз самата не мога да ти помогна, защото  работя в гимназиален курс, със съвсем друг тип ученици и при мен  проблеми има колкото щеш, но от друго естество.
Директорката при срещата ни като че ли искаше направо да ме откаже. Каза ми колко е трудно, че нещата нямат нищо общо с представата ми за обучение. Че тук започвам от нулата и дали съм сигурна, че искам да се захвана. Аз, нямайки никаква представа с какво се захващам я убеждавах всякак как ще дам всичко от себе си да се справя добре. Ох как сега да ида да ѝ кажа, че не се справям Disappointed
Ако само може да ме свържете с вашата позната Blush

# 139

Директорката при срещата ни като че ли искаше направо да ме откаже. Каза ми колко е трудно, че нещата нямат нищо общо с представата ми за обучение. Че тук започвам от нулата и дали съм сигурна, че искам да се захвана. Аз, нямайки никаква представа с какво се захващам я убеждавах всякак как ще дам всичко от себе си да се справя добре. Ох как сега да ида да ѝ кажа, че не се справям Disappointed
Моят Директор , когато започнах работа в това циганско училище ми каза така:”Моето момиче, представи си, че си взела книжка за кола, а аз те качвам да караш камион” 🤣
Никакво “не се справям”! Мотивирай се, мисли порожително и се води по децата!

# 140
Аз също съм за първа година в училище 100% с роми.
Еми справям се за сега, поне така мисля.
Но наистина първото впечатление е най-важно, иначе после ти се качват на главата.
При мен е така - 40 минути час, 35 минути преподавам, останалите 5 разговори.
Друг вариант не намерих. И сега едва чакат тези 5 минути , за да си говорим , през останалото време слушат и пишат.
Трябва много упоритост и хъс.
Късмет и ще видиш след време, че не е толкова трудно!

# 141

Няма проблем да я попитам. Дай координати за връзка в лично съобщение. Тя не е в бг мама.

# 142
  • Плевен
Аз мога да дам съвет да се свържете с учители, работещи по програмата "Заедно в час" - обикновено след обучението им, ги назначават в малки населени места с предимно такива ученици. Може би ще дадат повече насоки и идеи. Спомням си, че преди време бях ходила на една тяхна среща, за да разбера за какво иде реч.

# 143
  • около Варна
За некотролируемият клас, предполагам става въпрос за начален етап, препоръчвам ти в началото да оставиш преподаването на заден план. Впрегни всички сили за изграждане на навици и утвърждаване на правила. Трудно е и изисква постоянство, твърдост и да не отстъпваш и крачка. Както ги научиш в началото, трябва да си наложиш авторитет, после и обучението ще стане по-лесно. Знам, че на теория е лесно, на практика никак, не съм работила в ромско училище, но съм имала доста трудни класове и това ме е спасявало. Колкото и невъзможно да изглежда, децата много лесно се моделират докато са малки.

# 144
  • Бургас
Съседка ми разказва за снаха си, която е начална учителка в село с циганчета. Идват всички на училище, независимо от ковид -ситуацията. /Не знам дали им дават закуски в училище, но си помислих, че и това може да е част от причините./ Но е много горда, че е заявила, че иска всички да идват изкъпани и чисти в училище и те го спазват.
А за говоренето на български- не е чудно. Наблюдавам ги- идва майка с детето при личния лекар, чакаме заедно, питам я нещо и тя ми отговаря, после се обръща към малката и й говори на цигански. Кога ще разберат, че трябва да се надскочат? Трудна работа.

# 145
  • Sliven
Съседка ми разказва за снаха си, която е начална учителка в село с циганчета. Идват всички на училище, независимо от ковид -ситуацията. /Не знам дали им дават закуски в училище, но си помислих, че и това може да е част от причините./ Но е много горда, че е заявила, че иска всички да идват изкъпани и чисти в училище и те го спазват.
А за говоренето на български- не е чудно. Наблюдавам ги- идва майка с детето при личния лекар, чакаме заедно, питам я нещо и тя ми отговаря, после се обръща към малката и й говори на цигански. Кога ще разберат, че трябва да се надскочат? Трудна работа.
Къпането при нас е мисия невъзможна - нямат изобщо вода, канализация даже нямат, една чешма само в средата на квартала. А иначе не е клас, а подготвителна група 6 годишни към училището. За подготовка за училище изобщо да не говорим. Не познават буквите, числата само до 10, но то е защото парите ги знаят от рождението си, не познават цветовете, фигури никакви, сезоните даже не знаят. Не могат да съставят изречение на български език, само отделни думи. Абе изобщо не е работено с тези деца, държани са на къса верижка без да правят нищо и сега са като отвързани Cold Sweat

# 146
Здравейте, чета с интерес темите Ви, искам да се преквалифицирам и работя като учител. Насочила съм се към прогимназиалния курс - природни науки / сравнително нова специалност в ПУ/.
Искам да попитам какво би ми помогнало при явяване на интервю като съвсем начинаещ учител? Някакви сертификати за владеене на чужд език, компютърна грамотност? Какъв трудов стаж би ми бил от полза, преди да започна? Има ли възрастова дискриминаия при избора на нов учител? По-добре ли е да съм учител по биология и да мога да преподавам и в гимназия?
Много благодаря предварително!

# 147
  • Майничка
За гимназиален курс със сигурност сертификат за ниво B2 по език би бил от полза, за прогимназия - евентуално също, тъй като много училища вече работят по Еразъм програми.
Хубаво е да имаш не толкова сертификат по компютърна грамотност, а познания за образователните платформи на Майкрософт и Гугъл.

# 148
  • Добрич
Колеги, тази година за втори път в стажа си, не бях класен ръководител. Обаче вече (от втория срок) съм. Трябва ми указание за темите за ЧК в 10 клас. До сега класна на 10. клас не съм била, а това, което "наследих" се налага да го променя... Помня, че сме обсъждали преди теми за ЧК, но не успях нищо да намеря в старите теми. Разгледах в сайта на МОН, свалих Наредба 13 за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование и разгледах рамковите изисквания.

За Гражданска защита намерих 4 теми, а часовете са 5 по Наредба 13.

Скрит текст:
1.Защита на населението при БАК;- оказване на първа помощ. Действия при радиационно замърсяване и химическо обгазяване.
2.Действия при пожар.
3. Действия при земетресение.
4.Оказване на първа помощ.

От сайта на МОН свалих програмата за БДП в 10 клас. Темите са три. В приложението на Наредба 13 броят на часовете е 4.
Скрит текст:
Категории МПС и свидетелства за тяхното управление

Административни наказания за нарушителите

Поведение на контролните органи при констатиране на нарушения от водачите на пътя.

Свалих и темите за военното обучение

Интересувам се има ли задължителни теми, които ми се губят?

# 149
  • Пловдив
Винаги залагам тема за 24.05, също и за патрона на училището - при мен предстои след десетина дена. В края на първия срок и на годината - анализ на оценки, дисциплина и отсъствия.

Общи условия

Активация на акаунт