Професия учител - 13

• 65 893
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
Днес вече е подписан анексът. Новите заплати са вече факт. 12,3% е увеличението, от 1.04.

# 331
Факт е и отпадналите 10 дни отпуск за след Ковид,  които на мен много ми помогнаха, когато боледувах за възстановяване

# 332
Здравейте, имам нужда от съвет.
Какво мислите за бакалавърската специалност Педагогика на обучението по природни науки в прогимназиален етап? След завършването може да се работи като учител по Човекът и природата 5-6 клас, химия, физика и биология 7 клас. По-добри шансове ли има с нея един бъдещ учител или е добре да се заложи на двойни специалности като физика и химия например, с които може да се преподава и в гимназиален курс? Благодаря!

Когато са две специалности без ограничение за прогимназиален етап, с кратко допълнително обучение ( беше по 5 дни на клас) може да се вземе модула с липсващата специалност от ЧП. Така дипломиран, учителят е квалифициран до 12 клас по двата предмета, а с модулите е квалифициран и за ЧП.

Вече модули няма.
Не мога да коментирам колко разнородена ще е този специалност. Те без друго си бяха тежки с по два предмета, сега с трите не ми се мисли.
Аз лично съм на мнение двойна без ограничения. Все пак в гимназиална степен  може да се покрие норматив и без профили, докато в прогимназия в малко училище колеги допълват с музика, технологии.

# 333
Има ли тук учител по БЕЛ, който да е наясно какви са били темите от миналата година на национален кръг олимпиада (по БЕЛ), никъде на намирам публикувани материали, аз ли нещо недовиждам...

# 334
Здрвейте! Видях че увеличават заплатите на около 1400(може би греша). Исках да питам това е бруто нали? И може би ако се изкарат осигуровките ще стане около 900лв?
Благодаря за отделеното внимание!
Желая Ви хубав и успешен ден!

# 335
  • European Union
Бруто е, да. Не знам колко остават чисти. Моята нетна заплата идва над 1000 лева, но имам 20 години стаж, ПКС, лекторски, клуб...  В последните години значително се вдигнаха заплатите и успяха донякъде да овладеят кадровата криза. В следващите години не очаквам растеж.

# 336
  • Майничка
Triniti12, около 1085 лева ще е нетото на 1400 бруто.

# 337
Здравейте отново! Бях писала по-горе, сега отново се включвам. Винаги много съм харесвала вашата професия и ми е била слабост  (от рода ми моята баба и прабаба, лека им пръст са били учителки) и от доста време чета темите ви с интерес. Съзнавам отлично, че си има и своите трудности , но когато човек силно желае нещо, нищо не може да го спре. Може да се каже, че винаги съм искала да я практикувам, макар и по-рано да не съм признавала пред себе си. През живота си съм водила известно време само упражнения на студенти, известно време, докато карах докторантура в университета, тъй като беше задължително включено в програмата. И сред тях си имаше по-палави, но някак си успях да направя така, че да влизат в часовете с интерес и да слушат.
Бях пробвала късмета си първо в университета, като се явявах по асистентски конкурси, но не се получи. Известно време бях много отчаяна, но един ден изведнъж се събудих с ясната мисъл, че искам да запиша и да изкарам СДК "Учител" (по една от природните дисциплини), тъй като дипломите ми за бакалавър и магистър не са с педагогическа правоспособност.
Започнах занятията сравнително отскоро, с ентусиазъм. По-нататък, живот и здраве ми предстоят практиките. Напоследък ме гризе мисълта, дали само тази СДК, без предишен учителски опит би била от полза за намирането на работа в училище, или само ще хвърля пари на вятъра. Това е нещо, за което имам силно желание  да го практикувам (не си правя илюзии, че всичко в професията е идеално).
И така - има ли  сред вас такива, които само с СДК са успяли да се реализират като учители? Вярно е, че всичко е Божа работа, но все пак всякаква информация би ми била от полза.
Извинявам се за дългия пост!

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 15:36 от Sun_Shine016

# 338
1400лв не е бруто, а основна заплата. Има разлика. Върху основната заплата се начисляват процент прослужени години, клас квалификация, водене на документация и т.н.  Всички начисления + основната заплата правят брутната заплата. Разбира се, начисленията са различни за всички. Според стаж, квалификация и т.н.

# 339
  • Бургас
Дами,  оставам с впечатление, че в някои училища не дават фишове за заплатите. Мисля, че е недопустимо. Най- малкото е да се пратят по електронна поща, но да няма никакъв фиш е прекалено "икономично". Понякога стават и грешки....

# 340
  • Ямбол
Дами,  оставам с впечатление, че в някои училища не дават фишове за заплатите. Мисля, че е недопустимо. Най- малкото е да се пратят по електронна поща, но да няма никакъв фиш е прекалено "икономично". Понякога стават и грешки....
От темата ли е впечатлението или слух? Аз в темата не съм разбрала на някого да не са дали фиш.

# 341
За даване, дават, но има много колеги, които не ги четат или не са наясно какво пише.

# 342
  • Бургас
От темата ли е впечатлението или слух? Аз в темата не съм разбрала на някого да не са дали фиш.
Последните въпроси в темата ми дадоха основание за този извод. Освен това се присетих, че в последното училище, в което работих нямаха такава практика и близка в софийско училище ми каза, че си спестяват фишовете под каквато и да е форма.

# 343
  • Бургас
Много странна практика и нередна, де..Откакто се помня съм получавала фишове, както и колеги от други училища. Дори с умиление си спомням първия фиш за "колосалната" сума от 220 лева бруто. А нето ме разрева почти JoyЕх, че път сме извървели до днес, когато сме в устата на всички с "големите" си заплати...Кажи - речи половината на две работни места едновременно.

Последна редакция: ср, 06 апр 2022, 00:33 от rosi81

# 344
  • Майничка
Като почнах в училище, първата година изобщо не ходех да си взимам фишовете, бях лектор и лесно си смятах всичко. В края на учебната година от счетоводството специално ме издириха да ми ги връчат.😄
 В предната работа ги давах аз, естествено, никога не разпечатвах моя.

Общи условия

Активация на акаунт