Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 50 830
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 60
  • Най-красивата страна
Прежда Noro -с естествена коприна?
Определено си струва.
Получават се уникални шалове.

# 61
В последните години аз лично доста преосмислих отношението си към вещите. Не искам да се наричам минималист, защото по същество модата на минимализма рекламира селективно консуматорство - харчене на много пари за малко, но конкретни и много скъпи вещи.
Купувам това, от което наистина имам нужда и знам, че ще ползвам дълго. Спрях експериментирам с козметика, защото знам какво харесвам и просто го купувам отново като свърши.  Ползвам 5-6 препарата в домакинството и подновявам като свършат. Основният ми проблем с вещите е, че ми крадат от времето. Не желая да се боря с препълнени гардероби и шкафове, безкрайни пакети и кашони от куриери.
Опитвам се да уча и децата на същото. Големият ми син като стана на около 5 спря да иска всяко нещо, което води в магазина и е изключително креативен в игрите, които измисля с играчките си. Купувам подаръци за децата, но винаги много внимателно премислям какво да купя, как ще се надгради с играчките, които вече имат и колко дълго ще го ползват.
Имам и слабост разбира се - харесвам хубави дамски чанти и веднъж на година-две си купувам по-скъпа чанта, но не чувствам вина, тъй като не харча за глупости.

# 62
Аз мисля, че е страхотна идея децата да пишат защо искат конкретно нещо. Развива мисленето, изказа, креативността, правописа.
Поздравления за идеята! Heart
И по темата - предпочитам 1 нещо, но на предела като цена и качество, отколкото няколко по-евтини.

# 63
  • пустинята Гоби
Залудо не бих казала, но харча. Обичам да харча и ми се ще да харча много повече. Не е задължително да са вещи, човек може да харчоти за много други неща, които му създават удоволствие.

Реклами мразя и не гледам. Нещо рекламира ли се, бягам с 200.

# 64
Днес имах леко странични покупки.
Ама примоция, не се удържах, то и без това ще се ползват.
Отивам аз в Кауфланд само за риба. Ама то нали знаете как е, отивате и нещо друго взимате.
Значи взех си аз скумрията, ама викам, чакай, че имах 5 точки на делимано да си взема още една купа.
И си викам това ще е. Ама гледам пречистващи филтри за кана. От 32 на 16 лв - 3 броя. Е, как да не вземе човек. Те и без това ще се ползват. Все пак като свършат може и да няма промоция баш тогава.
И взимам аз филтрите и си викам хубаво, това е. Вървя си и хоп гледам намалени бонбони линд, от 10 на 6 лв. -200 грама. И то от един вид дето много ги уважавам. Аз принципно вече не ям сладко, рядко си позволявам, ама си забравих принципите  tooth   
Нищо де, дълго време ще си имам бонбони линд. Научила съм се да не ям много.
И като ги взех просто реших да се запътя към касите, че ако видя още нещо на примоция няма да ми удържат ангелите Joy
Е, само 40 лв профуках.

# 65
намалени бонбони линд, от 10 на 6 лв. -200 грама. И то от един вид дето много ги уважавам.
Млечни ли са? Днес тъй и тъй трябва да ходя на пазар.

# 66
Да, харчила съм преди за дрехи и козметика, които сега рядко ползвам. Откак си имам семейство , такива неща не ме вълнуват особено. Гледам да купувам само нужното и по възможност на промоция. Иска ми се да изхвърля или подаря много стари неща, но все не остава време да ги организирам… Възхищавам се на хората, които успяват да се освободят от ненужното. По принцип  колкото по-рядко ходим по магазините, толкова по-малко харчим.

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 20:03 от Aminka

# 67
намалени бонбони линд, от 10 на 6 лв. -200 грама. И то от един вид дето много ги уважавам.
Млечни ли са? Днес тъй и тъй трябва да ходя на пазар.

Ох, да. С лешник са. Имаше и някакви розови, ама не съм ги пробвала.
С лешника точно преди 3 седмици ме черпиха и се разтопих от кеф. Те са малки парченца лешник и много наситен приятен вкус.
Има и дарк бонбони. И те на са лоши, но се въздържах. Натурален шоколад си имам.
Аз съм с ИР и съм на режим. Сладкото ми е от дъжд на вятър. Преди месец от лидл си купих трюфелчета. Още не съм ги отворила. Някак си  като седят и ми топлят душата, че има. Иначе на мц мога и да хапна 2 бонбона.
Ако отида в мола на линд магазина такова количество 200 грама сигурно 15 лв ще ми излезе.

# 68
Гледам да не го правя, но се случва. Наистина обществото стана много консуматорски настроено в последните няколко години.
Козметика обичам да купувам, но предимно бяла. Нямам много гримове. Гледам да използвам всичко до края, или поне докато не му изтече срока на годност. И аз забелязвам тенденцията да се пускат всякакви нови видове козметични продукти и да се рекламират като нужни. Есенции, серуми, нощни маски и прочие, които допреди десетина години бяха по-скоро екзотика в България. Влизам в магазина и гледам "маска за пилинг на устните"...какво по дяволите. Само нещо за пилинг на миглите не измислиха.
Препаратите за бита и почистване също съм свела само до наистина нужните. По един за кухнята, за тоалетната, за прозорците, както и един универсален. Ако ползвате парочистачка, това пести доста от препаратите.
Телефоните гледам да не ги сменям често, но те така ги правят, че след период от 2-3 години започват да стават неизползваеми освен за разговори. От скъпи телефони не виждам много смисъл. Ако човек може да си го позволи,  хубаво, но редовно виждам хора с 1000 лева чиста заплата, чиито деца и тийнове искат iPhone за 2 бона. Очевидно подведени от реклами или връстници.

Има една книга точно на тази тема - 9,99 на Фредерик Бегбеде. Авторът е работил в рекламата.

Последна редакция: чт, 20 яну 2022, 19:50 от Solaris

# 69
  • София /Абсурдистан
Преди години и да съм го правила, сега вече не. Но имам слабост към художествен текстил и вещи за дома. Там стават издънки, признавам. Ограничавам импулсите и заради липсата на достатъчно пространство за съхранение. Реклами не понасям, имам интерактива тв и почти всичко гледам на запис точно заради рекламите. Така мога да ги превъртам.
Препарати за почистване на стъкла и на мебели правя сама поради сериозни алергии. Става бързо и е лесно. Гледам да избягвам да влизам в книжарници, че там вече става страшно. Имам и издънки де. Дрехи и обувки имам бол, нови не купувам сега, но вися в къщи и кой ли да ме гледа, само двете ми кучета. Козметика - само за деца и кремове медицински, пак заради алергия. Нови модели на телефони не ме интересуват, ползвам айфон на около три години и докато не се скапе съвсем, няма да го сменям.  И да, от мен минималист не става, доказано.

# 70
Като има човек пари и си купува нещо, което ще го ползва скоро не е загуба.
Ама ето какво е пълна лудост.
Преди 20 години бях започнала първата си работа на малка заплата. И майка ми също малка заплата.
Оставаха до заплата 10 дни почти. Имахме извънредни разходи за ремонта.
И имахме останали последни 20 лв. С 20 лв тогава можехме да изкараме 10 дни като се въздържаме.
Ама не. Моята майка се прибира и купила скъпа саксия за 15 лв.
А кажете ми това нормално ли е?
Значи тя на 40, аз на 20, но аз трябваше да и държа лекция за парите. Спретнах и скандал и бях на път да и строша тъпата саксия.
Оттогава си държа моите пари дето аз си знам и да не бара.
Не че не се случвало да ми открива бурканбанка, че и си позволи да ги изхарчи.
Пак скандал. Накарах я веднага да ми ги върне. Нямала. Отивай да взимаш заем. Това са си мои лични спестени пари и нямаш право да ги пипаш. Абе сега е съвсем друга вече с парите. Научила съм я да пести.

# 71
Уважавам много парите. Винаги си правя сметката, почти нямам спонтанни покупки. Животът ме е научил на това.

# 72
  • София /Абсурдистан
Когато дълго време човек живее в ограничения, склонен е от време на време да има импулси на разточителство. Ама това е до период, после пак ще се върне в пътя. Въпросът е колко дълго ще продължи периодът Simple Smile

# 73
  • пустинята Гоби
Има ли хора, които харчат наистина много за препарати? Тук всеки втори се отчита, колко харчи за тях, все едно са бижута или обувки.

# 74
Абе, без малка лудост отвреме-навреме, това живот ли е Grinning
Особено сега, с тази пандемия, големи икономии се реализираха.

Общи условия

Активация на акаунт