Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 51 505
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 900
Не знам за вас,но аз ще се чувствам изнервящо неудобно през две-три години или месеци (!),да шофирам нова кола! Тъкмо свикнеш с колата и вече я приемаш като своя и един вид член на семейството Laughing,и хоп - нова кола!

# 901
Мен няма да ме изнерви - дайте ми да сменям нови коли, по-големи по възможност Simple Smile Обаче аз съм супер доволна от нашата, която е евтина по форумските стандарти (а за мен си е даже скъпа).

# 902
Лизингът е най-скъпият начин да си купиш автомобил, поне ако си ФЛ в България. Много изгодни условия ни предлагаха, и като сметнах всички таксички, огромното каско което не можеш да избираш къде и как, и бързо-бързо отидох за потребителски кредит.

По принцип съм съгласна, но това червеното ме учудва - по мои наблюдения лизингодателите имат договори с по-изгодни условия за каско, отколкото ако отиде сам човек да го сключи.

# 903
  • София
Лизингът е най-скъпият начин да си купиш автомобил, поне ако си ФЛ в България. Много изгодни условия ни предлагаха, и като сметнах всички таксички, огромното каско което не можеш да избираш къде и как, и бързо-бързо отидох за потребителски кредит.

По принцип съм съгласна, но това червеното ме учудва - по мои наблюдения лизингодателите имат договори с по-изгодни условия за каско, отколкото ако отиде сам човек да го сключи.
Не мога да цитирам промили, 2020-та беше, но имаше разлика със сигурност. А не сме търсили кой знае каква изгодна оферта - вносителя ни предложи брокер и избрахме компания дето да не са мутри, това беше. Не съм се интересувал как стоят нещата с обезценяването през втора и следващи години, върху каква стойност го изчисляват.

# 904
В Германия е хубаво, че са въвели регулация и правила с новите коли, но издуханите им дизели се вкарват в Източна Европа и добре, че е така, че иначе трябва да си ги рециклират. Кой не би искал да кара нова кола, аз не познавам такъв, дето би отказал.

# 905
  • Mediterraneo
При нас има разлика между лизинг и т.нар. рентинг( за което реално говори Софт). При второто караш нова кола, покриват ти застраховката, прегледа, ако е необходим, и пр., като свърши договорът, връщаш колата и пито- платено. Лизингът си е кола на изплащане, сама си плащам застраховката. Но пък никой не ме е задължавал с Каско, няма такова нещо при нас, ГО имат допълнителни условия, които се равняват на Каското.
Карам среден клас кола и, живот и здраве, бих я сменила с удоволствие след 1-2 години и да взема чисто нова отново, на 0 км.  За мен това не са грешно и залудо похарчени пари.

# 906
И в България е така, но термините са "финансов лизинг" и "оперативен лизинг".

# 907
просто не е в класацията на скъпите коли. Ако на такива казваме скъпи тогава какво ще казваме за грамадните лимузини и джипове?
Чия класация и защо в България трябва да си кривим приказката според нечии далечен стандарт, че не било "скъпо" защото на Канадците не им е "скъпо" и прочее? Те тия термини са измислени за нечии стандарт, и са относителни, по същия начин както на някои плодове викаме "екзотични", нищо че в Папуа Нова Гвинея може да я подритват и са им суперскучни.

# 908
Днес купих великденски неща и ароматизатори за дома. Доволна съм, у дома се харесаха. Не са залудо според мен парите, защото каквото взех все го исках Simple Smile Търсих и нова великденска покривка, ама не намерих подходяща.

# 909
При нас има разлика между лизинг и т.нар. рентинг( за което реално говори Софт). При второто караш нова кола, покриват ти застраховката, прегледа, ако е необходим, и пр., като свърши договорът, връщаш колата и пито- платено. Лизингът си е кола на изплащане, сама си плащам застраховката. Но пък никой не ме е задължавал с Каско, няма такова нещо при нас, ГО имат допълнителни условия, които се равняват на Каското.
Карам среден клас кола и, живот и здраве, бих я сменила с удоволствие след 1-2 години и да взема чисто нова отново, на 0 км.  За мен това не са грешно и залудо похарчени пари.

В Германия има наем, и лизинг. При лизинга колата пак не е твоя, не плащаш застраховки и не я ремонтираш ти, даже нямаш право. Като се развали звъни по телефона и я вземат с платформа. Като минат четирите години, пак не е твоя, ако не си я купиш на съответната цена като за остаряла кола. Не знам някой да го прави. Има и още една особеност, която никога не разбрах. Не можеш да я купиш, ако си минал повече от 100 000 километра. По принцип лимитът е 10 000 на година, може да се увеличи до 25 000 срещу по- високи вноски.

Това за което говориш изглежда като кола на изплащане, не лизинг. Финансира се с банка, колата е твоя и ако искаш й правиш Каско.

# 910
просто не е в класацията на скъпите коли. Ако на такива казваме скъпи тогава какво ще казваме за грамадните лимузини и джипове?
Чия класация и защо в България трябва да си кривим приказката според нечии далечен стандарт, че не било "скъпо" защото на Канадците не им е "скъпо" и прочее? Те тия термини са измислени за нечии стандарт, и са относителни, по същия начин както на някои плодове викаме "екзотични", нищо че в Папуа Нова Гвинея може да я подритват и са им суперскучни.

Просто класификация за да е ясно за какво се говори. Не съм аз измислила класовете на автомобилите. И те са по-скоро по параметри, а не по цена (ама то цената върви с нарастване на параметрите).

# 911
  • Mediterraneo

Това за което говориш изглежда като кола на изплащане, не лизинг. Финансира се с банка, колата е твоя и ако искаш й правиш Каско.
Така де, кола на изплащане, тук е лизинг. Аз се ослушвам сега за другия вариант за след няколко години, май има повече плюсове от моя. Така или иначе, в сравнение с Бг, нещата са доста по- различни. Моята кола е евтина за тукашния стандарт, на мен ми е таман, ама ето, че 40 хиляди се спрягат за висока цена за кола. От гл.т. на българската ми заплата отпреди 7 години, 40 хиляди биха били не просто непосилна сума, ами никога непостижима. Сега си плащам вноските почти безболезнено Simple Smile

# 912
Тук това не е лизинг, а покупка. Колата е твоя, връщаш парите на банката или някаква друга кредитна институция. Доста по- високи са вноските от лизинга. С него фактически плащаш цената на колата минус пазарната й стойност като е четиригодишна. И други разноски освен за гориво нямаш.

# 913
  • Sunshine state
От гледна точка на нашите доходи е едно, но за стандарта на повечето хора в България си е голяма сума. Няма база за сравнение.

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 02:03 от Pupitka

# 914
  • Пловдив
Карам среден клас кола и, живот и здраве, бих я сменила с удоволствие след 1-2 години и да взема чисто нова отново, на 0 км.  За мен това не са грешно и залудо похарчени пари.

В Германия има наем, и лизинг. При лизинга колата пак не е твоя, не плащаш застраховки и не я ремонтираш ти, даже нямаш право. Като се развали звъни по телефона и я вземат с платформа. Като минат четирите години, пак не е твоя, ако не си я купиш на съответната цена като за остаряла кола. Не знам някой да го прави. Има и още една особеност, която никога не разбрах. Не можеш да я купиш, ако си минал повече от 100 000 километра. По принцип лимитът е 10 000 на година, може да се увеличи до 25 000 срещу по- високи вноски.
Горе-долу и тук е така. Имаш ограничения за пробег на година в лизинговия договор. Единствено това за 100 х км го няма. Ние си платихме накрая, в бг се нарича "остатъчна стойност" и си взехме колата. Не беше гигантска сума, около 8 хил лева. Колата на тези години, с този пробег в мобилето например въри между 20 и 25 хил лева.

Общи условия

Активация на акаунт