Улавяте ли се, че харчите залудо пари?

• 51 469
  • 1 181
  •   1
Отговори
# 915
Аз имам друго виждане за колите..
На мен колата ми трябва да ми върши работа - да ме превозва и багажи да носи.
т.е тя да ме обслужва, не аз на нея да й работя лизинг да й плащам...
Имаме възможност, но нямаме потребност от такива разходи.
2ра употреба, среден клас, поддържаме си я, служи ни. Като се бъгне тотал - сменяме.

# 916
2ра употреба, среден клас, поддържаме си я, служи ни. Като се бъгне тотал - сменяме.
Това е вярно. Но новата кола си е истинско удоволствие. И ако вноската за нея е не повече от 10% от дохода не работиш за нея, просто ти върши работа без да я мислиш. Моята е на почти шест години, не е ремонтирано нищо по нея, изплатена за три, въпреки че трябваше за пет. Бюджетна градска колица, бих я сменила с нова след още някоя година.

# 917
Емиии нашите маршрути са по-скоро оффроуд.. вкл драки, дупки и планински горски терени Simple Smile
Така че не ме радва да я мисля постоянно колко ще е надрана, примерно, от някоя шипка или глогинка, или ще й чукна предната броня в някой каманак...
И да вися само после по каскота. Ми това не ми е истинско удоволствие Simple Smile
Ако карах само магистрала (макар че и тя не е цвете) и имах къде да паркирам в квартала (щото колите се разминават на една боя под блока) - може би ..
В момента нова кола би ми създавала повече главоболия отколкото удовоствие Simple Smile
За градска кола си ползваме велосипедите. И без това градската кола няма къде да се паркира вече в Пловдив, все тая колко е нова. Относно комфорта - с БГ пътища не можеш да си докараш максимума за парите, така че изобщо не си го и слагам Simple Smile

# 918
Емиии нашите маршрути са по-скоро оффроуд.. вкл драки, дупки и планински горски терени Simple Smile
Това е важна подробност. За офроуд и ние пазим един стар ван. Simple Smile
Паркирането е проблем и при мен. И аз по същата причина съм на две колела. Но с мотор. Simple Smile Което на този етап не налага смяната на колата. Даже обмислям да я продам и да нямам такава.

# 919
Ние си платихме накрая, в бг се нарича "остатъчна стойност" и си взехме колата. Не беше гигантска сума, около 8 хил лева. Колата на тези години, с този пробег в мобилето например въри между 20 и 25 хил лева.

Аз преди две години пусках запитване за две коли. Помня че едната беше Мини Купър и остатъкът беше над 20 000 евро.

# 920
  • Great Britain
Това е вярно. Но новата кола си е истинско удоволствие. И ако вноската за нея е не повече от 10% от дохода не работиш за нея, просто ти върши работа без да я мислиш. Моята е на почти шест години, не е ремонтирано нищо по нея, изплатена за три, въпреки че трябваше за пет. Бюджетна градска колица, бих я сменила с нова след още някоя година.
Да усещането от новата кола наистина е истинско удоволствие.Несравнимо.

# 921
Мисля, че да сравняваме лизинга в БГ и в чужбина не е съвсем ок. В западните държави може да е напълно ок, тук нещата седят по-различно. Аз бих карала нова кола в чужбина, но пътищата са си пътища. Тук в БГ не бих. Даже с мъжа ми си говорихме как бихме продали колата и не бихме имали.

В София рядко ползваме кола. Работим вкъщи. За почивки бихме наемали. Родителите ни са си в града, не пътуваме често при роднини и тн. Имаме стара кола, но не ни прави проблеми, не бих я сменила с по-нова или нова, защото не караме достатъчно и няма смисъл да я плащаме, докато я гледаме през прозореца как седи пред блока. Grinning

# 922
Та си е до човек наистина.
Абсолютно. Баща ми е по-възрастният от двамата ми родители, но би се качил на всеки самолет и за всяка дестинация (цял живот е така), докато на майка ми 1:20 часа полет вече и "прави стрес". А бабата до 89-тата година летеше с мен всяка година на почивка и лежеше на плажа с безалкохолен коктейл без да я интересуват колко градуса са. Ген ли е, генерация ли е..

# 923
  • пустинята Гоби
И ние се отказахме от нова кола, защото нямаме гараж. Отделно вече на втори познат му крадат такава и понеже схемата включва и крадене на ключове, вероятно няма да му изплатят нищо. Освен това, ако човек не купува нова кола, може да си позволи по-висок клас. Нашата е такава, вече 3 година я кара мъжът ми, не се е разваляла.

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 10:24 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 924
Най-яката кола е служебната Simple Smile, само че моята не е такава Simple Smile

# 925
До сега все сме купували, втора ръка кола. Вътрешно ми се искаше един ден да се "друснем" в чисто нова. 🤪Дойде и този момент  и като видях как мм я "стопанисва " 🤯,лошо ми стана! За него колата е средство за превоз! Отне ми няколко месеца за да го разбера и сега напълно го подкрепям. Въпреки че колата, не е никак евтина. 😎

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 14:47 от Анонимен

# 926
Ставаше въпрос за друго с панелката и БМВ-то примерно. Типичен комплекс е из нашите ширини.
Направило ми е впечатление, че почти всеки мъж имигрант първо гледа да събере пари да си купи не жилище, а именно БВМ, Мерцедес или Ауди на старо, което винаги ме е изумявало.

Или имат доходи, но си живее в малката панелка, натискат се 4ма човека там като децата му делят стая, но отпред гордо се вее супер скъпа кола. Не в гараж, а на паркинга пред блока. И много такива парадокси, които бих сложила в графата да похарчиш един пари залудо или на гол тумбак, чифте пищови.

# 927
Е няма нищо изумяващо. Кола може да се купи и за 10 и за 100 хиляди, докато при жилищата не е така. В момента гараж в София видях, че се предлагаше за 58 хиляди лева, ма като няма кола, не му трябва и гараж на човек.

Относно бутането на 4-ма, ако са на възраст, която предполага децата да се изнесат скоро, за какво му е голяма къща. Отделно всеки човек има различни приоритети, иска да си достави кеф. Аз имам позната, която обиколи света, някой дестинации ги повтаря, но като ми показа снимка от рождения ден на сина й с тортата, аз такова жилище не бях виждала. Мухъл чернилка по стената, паркета непипан от монтирането му вероятно, изглеждаше към 40-50 годишен, адска мизерия, ще речеш че са под наем, а не са, и са на центъра, на пъпа на София дето се казва, но не си го слага на душата. Ако е по-евтина дестинацията си прави по 2 екскурзии. Работи супер обикновена работа, дори ниско платена, затова работи на 2-3 места и всичко, което изкара буквално отива за екскурзии. В началото си мислех, че е луда, но това е нейния начин на живот, това й доставя удоволствие и я зарежда.

# 928
  • София
Да не си слагаш на сърцето мухъл и мизерия не е бохемство за мен.
Лимузина пред панелката и мен ме изумява, все с нещо криминално асоциирам. Всеки си знае разбира се, но има някакъв базов набор от битови условия, които не бива да се жертват в името на хобита, престиж, тумбак и тн.

# 929
Ако човек живее сам, не виждам нищо странно или осъдително да си харчи всичките пари по коли и екскурзии. Но да имаш деца, и да ги държиш в мизерия, защото си се отдал на хобита и забавления, не го разбирам. Първо имаш отговорност към тях да им създадеш нормални условия за живот.

Общи условия

Активация на акаунт